Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, sabaru128 napisał(a):

Jeżeli to nie fejk to może ktoś mi wytłumaczyć po co oni takie cyrki odstawiają.

po co? po to - tutaj mieliśmy szczęście, że przed granicą go ściągnęli.

https://wiadomosci.onet.pl/swiat/dron-z-napedem-odrzutowym-spadl-blisko-granicy-z-polska/n4e1enn

jak inaczej to sobie wyobrażasz? rząd miałby NIE informować o tym zagrożeniu?

Edytowane przez huudyy
Opublikowano
14 minut temu, huudyy napisał(a):

po co? po to - tutaj mieliśmy szczęście, że przed granicą go ściągnęli.

https://wiadomosci.onet.pl/swiat/dron-z-napedem-odrzutowym-spadl-blisko-granicy-z-polska/n4e1enn

jak inaczej to sobie wyobrażasz? rząd miałby NIE informować o tym zagrożeniu?

Takie sytucje zdarzają się już od około 4 lat. Czasem zdarzy się że coś walnie blisko granicy i czasem podobno wleci ale dopiero teraz sobie wymyśleli żeby wysyłać alerty. A to że "mieliśmy szczęście" to sobie dpowiadasz już.

Opublikowano
9 minut temu, sabaru128 napisał(a):

Takie sytucje zdarzają się już od około 4 lat. Czasem zdarzy się że coś walnie blisko granicy i czasem podobno wleci ale dopiero teraz sobie wymyśleli żeby wysyłać alerty. A to że "mieliśmy szczęście" to sobie dpowiadasz już.

Czyli rząd ma nie informować obywateli o możliwych zagrożeniach? 🤔 

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, huudyy napisał(a):

Czyli rząd ma nie informować obywateli o możliwych zagrożeniach? 🤔 

bo realnie nie ma żadnego zagrożenia, wojna trwa podobno w Ukrainie, a nie u nas.

15 minut temu, Tornado3 napisał(a):

FB_IMG_1789660763609.jpg

z tym "niedostaną alertu" to nie wiem kto tak pisał i mówił ale po tym co się czyta to piszą że ludzi to w kurza. Przysyłają alerty ale efekt tego jest taki że nic z tego nie wynika. Po 10 alercie to chyba każdego zaczyna wkurzać. To tak jak przysyłaniem alertu że wieczorem będzie padał deszcz. Czekasz na deszcz i tu guzik się dzieje.

Edytowane przez sabaru128
Opublikowano
5 godzin temu, nozownikzberlina napisał(a):

jakieś fejki i propaganda. gdybyśmy byli zagrożeni to nie oddawalibyśmy uzbrojenia ukrainie 

Przede wszystkim Rosji skończyły się już dawno rakiety. A drony przecież wlatują i nic się nie dzieje.

Opublikowano (edytowane)
49 minut temu, sabaru128 napisał(a):

bo realnie nie ma żadnego zagrożenia, wojna trwa podobno w Ukrainie, a nie u nas.

powiedz to rodzinom ofiar z Przewodowa. To, że wojna jest za naszą wschodnią granicą nie oznacza, że nie może zahaczyć o nasze terytorium. Rakiety czy drony nie widzą granic, nie zawrócą gdy nagle zobaczą "o kurde, jesteśmy w Polsce".

49 minut temu, sabaru128 napisał(a):

z tym "niedostaną alertu" to nie wiem kto tak pisał i mówił ale po tym co się czyta to piszą że ludzi to w kurza.

a co polaków nie wkurza XDD mem od @Tornado3 idealnie podsumowuje nasze społeczeństwo. Tak źle, tak niedobrze, gdzie się nie obrócić tam dupa.

23 minuty temu, 8V32 PcLab napisał(a):

O adashi się uaktywnił, wniosek jest jeden, ruskim bardzo źle idzie 

operacja Vivaldi zrobiła swoje ;)

Edytowane przez huudyy
Opublikowano
57 minut temu, Badalamann napisał(a):

@sabaru128 Wynika. Ludzie w regionie zagrożonym są poinformowani o zagrożeniu. 

Od tego jest wojsko i państwo/rząd by te zagrożenia kacapskimi atakami monitorować i informować mieszkańców obszarów, gdzie mogą wlecieć i uderzyć drony czy pociski manewrujące.

Niech wam będzie ale ja po 10 alercie bym wyłączył powiadomienia bo by mnie zaczęły wkurzać. Z resztą i tak to już dawno zrobiłem. Po za tym takie działania mają też drugie dno no ale niech wam będzie. Wiecie lepiej to niech wam będzie.

Opublikowano

Dobrze że mam znajomych w tamtych okolicach to przynajmniej wiem że alert RCB i uruchomienie syren alarmowych było realne, więc dalsze zweryfikowanie informacji to już formalność. 

1. W związku z tym że było wiadomo że rosja zamierza atakować drogą powietrzną zachodnią część Ukrainy rozesłano alert RCB. 

2. Niedługo po alercie w niektórych miejscach zawyły syreny alarmowe ostrzegające przed atakiem lotniczym, w wieku miejscach ludzie się ewakuowali do miejsc schronienia tymczasowego czyli najprościej do podziemnych garaży czy piwnica byleby murowane i z jak najmniejszą ilością okien i jak najniżej. 

3. F16 wystartowały i miały za zadanie dotrzeć jak najszybciej do przestrzeni przy wschodniej granicy, stąd zezwolenie na przekroczenie bariery dźwięku co było słyszane w niektórych regionach przez które przelatywały.

4. Ostatecznie okazało się że raptem 4 km od granicy spadł zestrzelony dron, co pokazuje że ryzyko tego, że coś spadłoby po naszej stronie było realne.

Wreszcie podjęto jakieś działania w kierunku ostrzeżenia obywateli. No ale widzę że niektórym znów źle, bo po co i widzę że znów zaczyna się szukanie spisku...

@Tornado3 trafił tutaj w punkt.

Opublikowano

@sabaru128 Dlaczego miałbyś wyłączać powiadomienia alarmowe, będąc na obszarze zagrożonym atakiem drona czy pocisku manewrującego? To byłoby skrajnie nieodpowiedzialne zachowanie.

Wiemy że kacapy zdecydowały o eskalacji działań w ramach wojny hybrydowej. Do niedawna były to analizy i sugestie, dziś to już informacje bezpośrednio od Premiera czy ministra obrony narodowej.

Drugie dno wynika z powyższych informacji.

Z dużym prawdopoodbieństwem dojdzie do uderzeń dronów z głowicami bojowymi na naszym terenie. Pewnie nocą w jakieś magazyny czy zakłady, tak by nie było ofiar lub było ich jak najmniej. Ruscy bandyci będą działać tak, by nie przekroczyć "progu wojny" i nie dać uzasadnienia pod "art 5" NATO.

A to drugie dno, to że jeśli do tego dojdzie na terenie gdzie nie było alertu, opozycja będzie tym grillować rząd aż do wyborów. Więc wszędzie przy granicy, gdy będą się zbliżały kacapskie drony, będą rozsyłąne alerty i właczane syreny alarmowe.