Skocz do zawartości

Sztuczna inteligencja AI - (OpenAI, ChatGPT, Midjourney, DALL-E) - Temat ogólny

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@JeRRyF3D ai chat z google. @Zas huby swoją drogą. Przewody USB są obok siebie. Ai mi napisało, że ta kierownica potrzebuje dużej stabilności. A przewód od drukarki powodował zakłócenia. Tak w skrócie. Bo Ai mi każdą rzecz tłumaczyło. Ja ekspertem nie jestem. Powtarzam co usłyszałem. Plan na szybko podziałał co mi podpowiedział. Po zmianie przewodów sprawdzimy czy to była racja.

Opublikowano

A ja wam powiem jako właściciel innej kierownicy Mozy że hubio Po części ma rację :E kiera wciąga mnóstwo pradu Z zasilacza I komunikuje się z pc jednym przewodem USB na który mocno idą zakłócenia. Sam przewód ma ogromny ferryt na końcu - kiedyś próbowałem go zmienić na cieńszy i miałem podobne objawy. 

Opublikowano
5 godzin temu, JeRRyF3D napisał(a):

Tak, tak. Kumam. Ale podpowiedział Ci jakiś soft do analizy portów USB, jak zrozumiałem (?).
Co to za soft do analizy portów USB?

USBDeview.exe do analizy wszyskich USB

@huudyy no to wcale się nie dziwię swoim problemom jak moja Moza łączy się tak: przewód z Mozy do przedłużacza USB 3.0 --->>> hub pasywny gdzie jest jeszcze Tobii ---->>> kabelek USB 2.0 od HUBa --->>> w końcu tylne wejście USB od kompa.

To się nie może udać ;D Kupuję jeden długi markowy kabelek USB i przeprowadzę go z samej kierownicy pod komputer. I oczywiście z filtrami ferrytowymi albo je dokupię. Ponieważ gram na TV musi iść długim kabelkiem.

Opublikowano (edytowane)
15 godzin temu, huudyy napisał(a):

kiera wciąga mnóstwo pradu Z zasilacza I komunikuje się z pc jednym przewodem USB na który mocno idą zakłócenia.

W sensie zakłócenia z zasilania kierownicy? No ale w takim razie zmiana przewodu od drukarki chyba w niczym nie powinna pomóc, kierownica powinna działać źle tak czy inaczej, skoro winne jest jej własne zasilanie generujące niejako wewnętrzne zakłócenia?

Ech, znowu się okazuje, że magia chińszczyzny nie wynika z dobrej woli majfrendów. 

Mojej mamie właśnie padła chińska lodówka - po 10 miesiącach od zakupu. Tak, rozszczelnienie :E 

Edit: Ach, OK, hubio używał jeszcze jakiegoś przedłużacza... i to jeszcze USB 2.0. :P  No ale że niby ten nieekranowany przedłużacz w połączeniu z wewnętrznymi zakłóceniami (plus faktem, ze spowodował, że przekroczony został jakiś tam próg tolerancji? Ale USB ma chyba jakaś korekcję błędów, a to sygnał cyfrowy, przypominam... 

Swoją drogą - kierownica nie bierze zasilania z USB, tam idzie transfer tylu danych, że wymagane jest dla nich połączenie USB 3.0 i odpowiedni kabel?

Edytowane przez Zas
Opublikowano (edytowane)

"sygnal cyfrowy" to zadne magiczne zaklecie, przy tylu niskiej jakosci kabelkach i urzadzeniach ma tam sporo zaklocen

to sa takie niuanse o ktorych juz sie nie mysli bo ludzie sa przyzwyczajeni do zer i jedynek ale w rzeczywistosci to tylko abstrakcja i ta sama fizyka nadal tam obowiazuje a przy projektowaniu tych protokolow/portow i tak traktuje sie je jako analogowe, sa zbyt szybkie i podatne na zaklocenia

to moze byc przyklad wiedzy ktora bedzie wyparowywac i byc przypominana przez ....... AI XD

Edytowane przez kubikolos
Opublikowano (edytowane)

Kolejne konkretne zastosowanie Ai? Dokładnie google Ai

Nigdy nie korzystałem z OBS. Dzisiaj tak się zdarzyło, że mi było bardzo potrzebne. W ciągu 20min Ai podpowiedziało mi co dokładnie włączyć i gdzie pod mój setup aby wycisnąć ostatnie soki, aby efekt był perfekcyjny. I jest perfekcyjny! Pewnie dawniej też bym do tego doszedł, ale nie w ciągu 20min. bo musiałbym poczytać manuale, skorzystać ze społeczności, a czasami redita. Nawet jakieś głupie zaznaczenie podstawowej opcji nie ogarnąłem od razu. A tu po prostu wklejam screen i on mi pisze: po lewej stronie masz przycisk niżej - zrób to i to, ustaw to i to.

Do tego załóżmy, że czegoś nigdy nie robiłem np. upscalowania i odszumiania do 4K starych filmów. Ai podaje mi od początku wszystkie alternatywy odwalając zawirusowany badziew. Pisze co płatne co bezpłatne. A potem po wybraniu dokładnie mówi co mam zrobić i jakie opcje za co odpowiadają. Zawsze przy nowym programie jest sporo do ogarnięcia. Tu mamy koło siebie wirtualnego nauczyciela. Do poznawania nowych rzeczy to game changer jakiego nigdy nie było.

Jedyna wada tego, że to tak bardzo rozleniwia, że człowiek po prostu wyłącza własne myślenie :) W złych rękach mogłoby to doprowadzić do katastrofy np. włamu na konto. To Ai mi przypomina mi kawały jak wchodził GPS i ludzie wjeżdżali do rzeki bo tak prowadził GPS... ;D No po prostu wyłącza ci całkowicie własną analizę. A dlaczego? Bo tak perfekcyjnie doradza, że nie ma co nawet próbować zrobić tego "po swojemu" o czym się już nie raz przekonałem.

Edytowane przez hubio
Opublikowano
11 godzin temu, hubio napisał(a):

Bo tak perfekcyjnie doradza

Jesteś tak zachwycony na darmowych modelach, czyli jakiś rok do tyłu. To ile byś osiągnął na maksymalnych ustawieniach? :D

11 godzin temu, hubio napisał(a):

A tu po prostu wklejam screen i on mi pisze: po lewej stronie masz przycisk niżej - zrób to i to, ustaw to i to.

A co gdyby sam po prostu ustawił? :D

Opublikowano (edytowane)

Moje kolejne spostrzeżenia dotyczące Ai - dokładnie darmowego modelu z google, który jest podobno wyższy niż chatgpt

Tym razem bardzo negatywne. Straciłem 5 godzin ponieważ Ai nie ogarnęło najprostszej sprawy na świecie :) Po wczorajszym jakoś mi się przypomniał film Rain Man... :) rozmowa z Ai to jak rozmowy z genialnym człowiekiem z autyzmem. Nie wiem czy to jest trafna analogia, ala taka mi się nasunęła.... Umie ładnie w szczegółach wszystko wytłumaczyć, ale pewne oczywiste sprawy pomija. Tak było zarówno z doradzeniem odpowiedniego programu jak i zdiagnozowaniem problemu. Walczył z czymś z czym nie da się wygrać bo trzeba to ominąć :) 

Lekcja dla mnie jest taka, że wciąż w razie potrzeby trzeba korzystać z manuali i głównie społeczności na redicie czy githubie. 

Napiszcie mi - te modele mają wgląd i analizę do np. rozmów/FAQ na githubie? Bo mi napisał, że ograniczoną. A ja uzyskałem swoją odpowiedź dopiero po zalogowaniu się na GH.

No i czeka go audyt ;D. Nawet się na niego wydarłem, że 5 godzin zmarnowane. Przeprosił i zapisał jako kluczowe informacje. Mam sprawdzić za parę dni jako nowa osoba czy rzeczywiście za 2 razem inną osobą poprowadzi właściwie.

Co wciąż jest dobre? Cały język techniczny. Co gdzie wkleić. Jaki kod przepisać albo użyć. Czy po prawej czy po lewej są jakieś opcje - to wszystko bez wertowania wielu stron i nawet znajomości angielskiego - to wszystko Ai pięknie wytłumaczy. Tak więc konkluzja jest taka, że trzeba się niejako "nauczyć" pracy z Ai.

Edytowane przez hubio