Skocz do zawartości

Sztuczna inteligencja AI - (OpenAI, ChatGPT, Midjourney, DALL-E) - Temat ogólny

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Nie on pierwszy, nie ostatni i niekoniecznie bezpośrednio przez AI. Nagłe i niespodziewane zwolnienia były zawsze, nawet w branży IT :) Inna sprawa, że rynek pracy dla programistów to już nie to co kiedyś, ale to również złożenie kilku czynników, nie tylko AI.

Edytowane przez some1
Opublikowano

Tu nie chodzi o rynek Ai tylko niemal wszystkie zawody umysłowe: od administracji państwowej począwszy, a na bankowości, oświacie i służbie zdrowia skończywszy. Oczywiście w większym lub mniejszym zakresie bo np w przypadku służby zdrowia mam bardziej na myśli jakieś POZ i analizy wyników czyli proste sprawy, ale w oświacie może być niemal wszystko. Nie wiadomo czy za 50 lat dzieci w ogóle będą chodzić do szkoły czy będzie nauczanie zdalne poprzez Ai. Oczywiście nic na siłę, ale wystarczy, że państwa umożliwią taką formę nauki i rodzice sami będą wybierać. Analizy bankowe itp to już w ogóle. Tak samo logistyka.

Coraz więcej osób mówi, że rewolucja Ai będzie jeszcze większą zmianą niż rewolucja przemysłowa. I się z tym zgadzam.

Opublikowano
20 godzin temu, hubio napisał(a):

Dużo ludzi wykonujących zawody niefizyczne straci pracę w ciągu następnych 20 lat. Niestety. Chyba, że państwa wprowadzą jakieś odgórne regulacje ale są pod butem korpo więc wątpię.

jak widze ze są juz np. hale produkujące rzeczy (np samochody) w ktorych stoją prawie same roboty to sądze ze dotyczyć do bedzie w duzej mierze takze zawodów fizycznych (choć tutaj nie tylko o AI chodzi ale o automatyzacje i robotyke)

Opublikowano

@Oldman myślę, że jednak nie bo koszt wyprodukowania takiej fabryki wciąż jest wysoki i będzie jeszcze długo + kosz prądu itp. W precyzyjnych manualnych sprawach roboty raczej się gubią. To na YT to bardziej ciekawostka i tam jest sortownia. Tam gdzie dało się zautomatyzować procesy to już dawno są zautomatyzowane i do tego nie trzeba Ai...

Zresztą sam skrót - ai oznacza sztuczne MYŚLENIE (inteligencję) a do wkręcania śrubek albo naprawy kranu raczej nie trzeba inteligencji tylko doświadczenie i smykałkę manualną. Więc dlatego uważam, że zawody fizyczne: fryzjerzy, budowy, robotnicy, pracownicy sklepów (choć myślę, że wszystko idzie w kierunku kas samoobsługowych) obronią się...

Ciekawe co z kierowcami... Bo w Chinach już obecnie działają sterowane przez Ai samochody. Ale czy np Europa i USA dopuszczą takie rozwiązanie np. do transportu międzynarodowego? Tu znak zapytania. Jeśli to daleka przyszłość.

Co do wymiaru sprawiedliwości w jakimś zakresie np. proste postępowania z przyznaniem się do winy kto wie czy Ai nie zastąpi i dopiero wyższa instancja to będzie człowiek? Tak samo proste postępowania administracyjne... 

No generalnie idzie wszystko w stronę taką, że ludzie będą pionkami korpo. Samo korpo szybko pozbędzie się wielu szczebli kierowania i zarządzania. A ludzie będą zredukowani do zasobów siły roboczej. Już są, ale jeszcze mamy zawody umysłowe.

Opublikowano
3 godziny temu, Wu70 napisał(a):

Nowe modele OpenAI i Google. Jeden duży, drugi mały :wariat:

Introducing GPT-6 Astra: the most intelligent and aligned model in the world.

https://openai.com/index/gpt-6-astra/

Introducing Gemini 3.8 Flash

https://blog.google/innovation-and-ai/models-and-research/gemini-models/3-8-flash-and-3-8-flash-cyber/

ty się znasz na tych ej ajach? jak się do stać do claude security research czy coś takiego?

Opublikowano

Anthropic, OpenAI i Google mają już dedykowane wersje do security i specjalne ścieżki "trusted access" do nich jeśli chcesz mieć poważny dostęp.

Wersje ogólne są bardzo ograniczone pod tym względem ale też da się trochę posprawdzać: ja testowałem wiele modeli na dużym repo, miałem też dostęp do Mythosa i wcale go nie potrzebujesz żeby i tak sporo znaleźć.

A tutaj kolejny raz przypominam dlaczego premiery to najlepszy czas na testowanie modeli, za każdy dzień w opóźnieniu dostępu do Astry dają jeden reset limitu, jeden już mam :D

Po premierze 5.6 było kilkanaście(!) resetów, miesiąc subskrypcji miał limity za kilka "normalnych" miesięcy.

Opublikowano
15 godzin temu, Wu70 napisał(a):

Anthropic, OpenAI i Google mają już dedykowane wersje do security i specjalne ścieżki "trusted access" do nich jeśli chcesz mieć poważny dostęp.

Wersje ogólne są bardzo ograniczone pod tym względem ale też da się trochę posprawdzać: ja testowałem wiele modeli na dużym repo, miałem też dostęp do Mythosa i wcale go nie potrzebujesz żeby i tak sporo znaleźć.

ale jak się tam dostać xd 

Opublikowano (edytowane)

Gdybym urodził się wczoraj to może nawet byłbym zdziwiony faktem, że dla korpo najważniejszy jest jak największy zysk a cena jego osiągnięcia nie ma znaczenia. Jak już nawet osoby z wewnątrz mówią dokładnie to co inni przewidywali już dawno to jest źle, naprawdę źle.

Edytowane przez Kris194
Opublikowano

Jeden z jego kolejnych komentarzy dobrze pokazuje jak to wygląda w rzeczywistości i dlaczego nie ma nawet możliwości odwrotu:

Cytat

A common response is “if they truly believe this, why are they still building it?” At OpenAI, many have not deeply internalized the civilizational stakes. At Anthropic, the stakes are well-understood, but they are locked in a race to get there first - they believe no one else will act responsibly, so they must do it themselves, despite the risk.

A zaraz za nimi są chińczycy którzy zrobią co mają zrobic.

Opublikowano
4 godziny temu, Kris194 napisał(a):

Gdybym urodził się wczoraj to może nawet byłbym zdziwiony faktem, że dla korpo najważniejszy jest jak największy zysk a cena jego osiągnięcia nie ma znaczenia. Jak już nawet osoby z wewnątrz mówią dokładnie to co inni przewidywali już dawno to jest źle, naprawdę źle.

Opublikowano

krótko:

ostatnio chwalono się, że AI rozwiązało kilka problemów matematycznych

naukowiec ten wraz z kolegą pracowali nad tym problemem matematycznym używając rozmaitych asystentów AI oraz Codexa od Open AI. Firma miała więc pełny wgląd i dostęp do ich dokumentów i plików
samo OpenAI, w dość śliski i prawniczy sposób, przyznało, że nie można wykluczyć, że ich modele AI uczyły się na tychże dokumentach/danych
wśród publiki (na twitterze) jest podejrzenie, że OpenAI po prostu ordynarnie "ukradło" ten research

Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, nozownikzberlina napisał(a):

wśród publiki (na twitterze) jest podejrzenie, że OpenAI po prostu ordynarnie "ukradło" ten research

First time? ;) ściery od Ai żadnych zasad nie mają. 

Edytowane przez huudyy
Opublikowano

Tia, łatwiej im po jakiejś mniejszej/większej batalii sądowej zapłacić odszkodowanie niż zawierać jakiekolwiek umowy wcześniej ;)

Co do agentów AI to ostatnio eskeperymentuje z rojami agentów i są naprawdę spoko. Kejsy założone, problemy rozwiązanie na tyle że potem można je szybko doszlifować... a ja mogę sobie w tym czasie z psami pochodzić ;) Kwestia tego kiedy zaczną odcinać kupony, bo wątpie aby się to im teraz opłacało.