Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, Suchy211 napisał(a):

Niech mieszka nawet w kartonie. Wytłumaczeniem dla braku egzekwowania kary nie może być "nie ma z czego, nie ma jak". Nie ma z czego i nie ma jak, to czas dla takich delikwentów trochę poluzować i tak już odklejone od rzeczywistości prawa człowieka i skierować na przykład na PRZYMUSOWE prace społeczne powiązane z aresztem w miejscu pracy lub w pobliżu. A z pracownika nie ma niewolnika? Ależ będzie, będzie, wystarczy za brak jej wykonywania nie podać jedzenia. Albo w pewnych sprawach weźmiemy się w garść, albo będą tacy co korzystając z ułomności systemu będą penetrować bez wazeliny tyłki pozostałych obywateli.

Wiesz, że to nie rozwiązuje problemu tylko tworzy kolejne? :) 

Godzinę temu, Suchy211 napisał(a):

No ciekawe dlaczego akurat wśród wyższych sfer jest ta tolerancja. Dlaczego to może być? Na pewno nie ma to nic wspólnego z tym jak te wyższe sfery jeżdżą w tych swoich wypasionych furach, w których wręcz uporczywa jest jazda zgodnie z przepisami. Szczególnie tymi dotyczącymi prędkości. Każdy ciągnie w swoją stronę. Jest wiele problemów które nigdy nie zostaną rozwiązane z tego powodu. Na przykład ceny mieszkań. Mieszkania są drogie, bo ich właściciele chcą aby były drogie i arrivederci roma.

uporczywa? nie rozumiem.

Ale generalnie to napisałem - "elity" w drogich autach lubią szybko jeździć żeby nie patrzeć na nasze biedne mordy :E 

30 minut temu, Camis napisał(a):

No nie za bardzo, co mają przepisy warunkowego umorzenia postępowania do warunkowego zawieszenia kary?. 

Faktycznie, mea culpa.

Cytat

Art.  69.  [Warunkowe zawieszenie wykonania kary. Podstawy stosowania]

§  1. Sąd może warunkowo zawiesić wykonanie kary pozbawienia wolności orzeczonej w wymiarze nieprzekraczającym roku, jeżeli sprawca w czasie popełnienia przestępstwa nie był skazany na karę pozbawienia wolności i jest to wystarczające dla osiągnięcia wobec niego celów kary, a w szczególności zapobieżenia powrotowi do przestępstwa.

§  2. Zawieszając wykonanie kary, sąd bierze pod uwagę przede wszystkim postawę sprawcy, jego właściwości i warunki osobiste, dotychczasowy sposób życia oraz zachowanie się po popełnieniu przestępstwa.

Przepis można by w istocie zmienić tak, żeby jakiekolwiek wcześniejsze skazanie uniemożliwiało zawieszenie.

A już na pewno zawieszenie bez przynajmniej częściowej odsiadki. Ja ogólnie jestem zwolennikiem tego, żeby nie zawieszać kar tak po prostu, a orzekać krótkie kary wolnościowe + zawieszenie. Np. tydzień, miesiąc pozbawienia wolności i do tego 6 miesięcy w zawieszeniu na 2 lata. 

30 minut temu, Camis napisał(a):

ODLOT totalny :rotfl2:

Witamy w rosji!, to są brednie, nikt nigdy tego nie wprowadzi w EU. 

Dokładnie.

Opublikowano (edytowane)
55 minut temu, Camis napisał(a):

ODLOT totalny :rotfl2:

Witamy w rosji!, to są brednie, nikt nigdy tego nie wprowadzi w EU.

ODLOTEM jest sytuacja kiedy przestępca wie, że jest bezkarny bo da się skutecznie omijać egzekucję, bo wie, że za wystarczająco drobne uczynki nigdy nie zostanie zamknięty, albo że po prostu nie ma dla niego miejsca w systemie penitencjarnym. I nie rosjuj mi tutaj ja nie mówie o zamykaniu niewinnych za poglądy polityczne. Ja mówie o skutecznym karaniu a winnych. Co kuleje i w przypadku kierowców szczególnie to widać. A UE myli się w swoich poglądach nie po raz pierwszy, drugi czy trzeci. Jak tak dalej pójdzie i nic się nie zmieni,  będziemy w oczach innych  tylko lewackim kontynentem znanym z frajerstwa.

Edytowane przez Suchy211
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, GordonLameman napisał(a):

Faktycznie, mea culpa.

Ale to chyba nie pozwala dać drugiej kary w zawieszeniu kiedy trwa okres próby wyroku w zawieszeniu za podobne przestępstwo? 

"Art.  75.  [Zarządzenie wykonania zawieszonej kary]

§  1. Sąd zarządza wykonanie kary, jeżeli skazany w okresie próby popełnił podobne przestępstwo umyślne, za które orzeczono prawomocnie karę pozbawienia wolności bez warunkowego zawieszenia jej wykonania."

Czy to dotyczy jedynie sytuacji gdzie następny wyrok nie jest w zawieszeniu? 

Kurcze to dobrze początkowo to zrozumiałem. Mkzna mieć jednocześnie 10 wyroków w zawieszeniu za to samo przestępstwo? 

To Ty kolejny raz się mylisz i wstawiasz najpierw artykuł, który nie potwierdza tego o czym piszesz, a potem artykuł do czegoś całkowicie innego (umorzenie). 

Myślałem, że wcześniej to była jednorazowa wpadka :E

Ale z prawnikiem pewnie jak z IT - nie jest się specem od wszystkiego. Co najwyżej Jack of all trades. 

Edytowane przez michasm
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Suchy211 napisał(a):

I nie rosjuj mi tutaj ja nie mówie o zamykaniu niewinnych za poglądy polityczne. Ja mówie o skutecznym karaniu a winnych

Dobra, wymień cywilizowane kraje które mają takie prawo. 

57 minut temu, michasm napisał(a):

No przecież masz napisane:

Cytat

za które orzeczono prawomocnie karę pozbawienia wolności bez warunkowego zawieszenia jej wykonania.

Jeśli za drugie i kolejne dostanie zawiasy to poprzedniego nie odwieszają fakultatywnie

57 minut temu, michasm napisał(a):

Ale z prawnikiem pewnie jak z IT - nie jest się specem od wszystkiego.

Tak, przecież prawnik specjalizuje się w danym prawie, prawo cywilne, prawo karne, prawo spółek itp. 

Edytowane przez Camis
Opublikowano (edytowane)

To jest przepis do zmiany. 

Patola też, że jeśli możliwą karą jest grzywna lub pozbawienie wolności to można stosować samą grzywnę 20 razy bez wyroku w zawieszeniu. Recydywa u nas nic nie znaczy. 

Edytowane przez michasm
  • Upvote 1
Opublikowano
10 godzin temu, michasm napisał(a):

Ale to chyba nie pozwala dać drugiej kary w zawieszeniu kiedy trwa okres próby wyroku w zawieszeniu za podobne przestępstwo? 

"Art.  75.  [Zarządzenie wykonania zawieszonej kary]

§  1. Sąd zarządza wykonanie kary, jeżeli skazany w okresie próby popełnił podobne przestępstwo umyślne, za które orzeczono prawomocnie karę pozbawienia wolności bez warunkowego zawieszenia jej wykonania."

Nie można dać zawieszenai wykonania kary, jeśli sprawca w trakcie popełnienia przestępstwa nie był skazany na karę pozbawienia wolności (w tym również karę pozbawienia wolności z zawieszeniem jej wykonania). 

Bierze się pod uwagę moment popełnienia przestępstwa. 

Ten 75 mówi o czymś innym - tzn. o tym, że wtedy odwiesza się tą pierwszą karę.

Najlepiej to zadziała na przykładach:

Janusz K. spowodował wypadek po pijaku w dniu 1 stycznia 2024 roku. Skazali go za to 1 marca 2024 roku (hehehe, nigdy tak szybko xD) na 9 miesięcy pozbawienia wolności w zawieszeniu na 2 lata i dodatkowo 5 lat zakazu prowadzenia pojazdów.  Wyrok uprawomocnił się 1 maja 2024 roku.

I teraz, jeśli 1 lutego 2024 roku nasz Janusz K. spowoduje inny wypadek po pijaku to:

- może dostać kolejne zawieszenie, bo w momencie popełnienie tego czynu nie był skazany

- może dostać kolejny zakaz, bo w systemie jeszcze zakazu nie ma.

Jeśli jednak 2 maja 2024 roku wsiądzie za kółko i spowoduje wypadek to:

- nie może dostać zawieszenia dla kary za to nowe przestępstwo

- na mocy 75kk odwieszą mu pierwszą karę

- złamał zakaz prowadzenia pojazdów, więc powinien mieć nową sprawę o naruszenie zakazu orzeczonego przez sąd.

To tak w skrócie.

Kurcze to dobrze początkowo to zrozumiałem. Mkzna mieć jednocześnie 10 wyroków w zawieszeniu za to samo przestępstwo? 

Nie. ;) 

To Ty kolejny raz się mylisz i wstawiasz najpierw artykuł, który nie potwierdza tego o czym piszesz, a potem artykuł do czegoś całkowicie innego (umorzenie). 

Pomyliłem przepisy - niestety zdarza się. 

Ale mam rację. Jak zawsze :E 

Myślałem, że wcześniej to była jednorazowa wpadka :E

Wcześniej przecież wyjasniłem i udowodniłem wyrokami, że są sprawy za naruszenie zakazów :) 

Ale z prawnikiem pewnie jak z IT - nie jest się specem od wszystkiego. Co najwyżej Jack of all trades. 

No niestety. ja karnego nie robię od ponad 10 lat, więc trudno pamiętać to wszystko :) 

Opublikowano

To może temat ugryźć z tej strony?

- miałeś zakaz, drugi, trzeci więc OC rośnie x2, x5, x10

- auto takiego delikwenta trafia na rządową listę i przy sprzedaży/kupnie trzeba zapłacić podatek 50%

Opublikowano (edytowane)

Cały kłopot... i konfiskaty, i egzekwowania, i Twojej propozycji - rozbija się wyłącznie o łączenie debila-sprawcy z pojazdem, co jest bzdurą / błędem / kłopotem.
No jak ma uczciwy, normalny i karny właściciel auta odpowiadać za... debila, który je prowadził?  

Edytowane przez JeRRyF3D
Opublikowano

Wystarczy zrobić dostęp online do liczby zakazów, przecież chyba już na każdej sali sądowej są komputery. 

Oraz po 2 prawomocnym zakazie walić od razu do więzienia przynajmniej na 2-3 miesiące oraz duża grzywna np 10k zł. 

A może da się przyspieszyć takie sprawy, sądy 24 godzinne?, kiedyś były grodzkie ale nie pamiętam ile to trwało wtedy. Orzekały też w sprawie przestępstw, podlegające rozpoznaniu w karnym postępowaniu uproszczonym.

U nas nie prawo jest problemem per se tylko orzekające sądy i przyzwolenie na to od polityków żeby nie karać mocno biednych kierowców bo nie 'zaglosujo' później. 

Opublikowano
W dniu 18.03.2025 o 09:40, GordonLameman napisał(a):

Najlepiej to zadziała na przykładach:

Janusz K. spowodował wypadek po pijaku w dniu 1 stycznia 2024 roku. Skazali go za to 1 marca 2024 roku (hehehe, nigdy tak szybko xD) na 9 miesięcy pozbawienia wolności w zawieszeniu na 2 lata i dodatkowo 5 lat zakazu prowadzenia pojazdów.  Wyrok uprawomocnił się 1 maja 2024 roku.

I teraz, jeśli 1 lutego 2024 roku nasz Janusz K. spowoduje inny wypadek po pijaku to:

- może dostać kolejne zawieszenie, bo w momencie popełnienie tego czynu nie był skazany

- może dostać kolejny zakaz, bo w systemie jeszcze zakazu nie ma.

Jeśli jednak 2 maja 2024 roku wsiądzie za kółko i spowoduje wypadek to:

- nie może dostać zawieszenia dla kary za to nowe przestępstwo

- na mocy 75kk odwieszą mu pierwszą karę

- złamał zakaz prowadzenia pojazdów, więc powinien mieć nową sprawę o naruszenie zakazu orzeczonego przez sąd.

To tak w skrócie.

W takim razie na tym etapie powinien być jakiś mechanizm apelacyjny pozwalający dostosować karę za czyn popełniony chronologicznie w drugiej kolejności. A przynajmniej w przypadku tożsamych lub bardzo zbliżonych. Powolność działania wymiaru sprawiedliwości nie powinna być powodem niewymierzenia nieadekwatnej kary, tylko dlatego że proces za wcześniejszy czyn się przeciągnął.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Cytat

W tragicznym wypadku w Chełmie zginęło dwóch 18-latków. Do zdarzenia doszło nad ranem. 19-letni kierowca, który miał dwa promile alkoholu w organizmie, uderzył w latarnię, a następnie w ogrodzenie. Samochód dachował. Toyotą podróżowało łącznie 10 młodych osób.

https://wydarzenia.interia.pl/lubelskie/news-tragedia-w-chelmie-w-aucie-10-mlodych-osob-sa-ofiary-smierte,nId,21324148

Ładnie się dzisiejsza młodzież bawi :| 

Opublikowano
5 godzin temu, krukkpl napisał(a):

Takie akcje były zawsze. Szczególnie w małych miejscowościach lub na obszarach wiejskich. Jeden deklarował, że wszystkich zawiezie na dyskotekę i miał nie pić, w kończyło się różnie. Wtedy o takich rzeczach się nie pisało.

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, ghostdog napisał(a):

Takie akcje były zawsze. Szczególnie w małych miejscowościach lub na obszarach wiejskich. Jeden deklarował, że wszystkich zawiezie na dyskotekę i miał nie pić, w kończyło się różnie. Wtedy o takich rzeczach się nie pisało.

to tylko pokazuje, jakie mamy społeczeństwo, młodzi już bez alkoholu życia nie widza niestety.

Mam tylko (pewnie złudna) nadzieje, ze ten młody .... będzie miał do końca swoich dni wyrzuty sumienia, gdyby tam był mój brat (abstrahując czy pił czy nie) nie dałbym gościowi spokoju do końca i tyle.

w społeczeństwie naszym w końcu musi cos pęknąć, brak zgody i akceptacji na jazdę po alkoholu, odpowiedzialność powinna być i karna i społeczna, napiętnowanie takiego zachowania publiczne

Edytowane przez T-Srcipt-36
  • Upvote 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

@AndrzejTrg A za takie pomysły to bym odbierał prawa wyborcze, profilaktycznie na kilka pokoleń do przodu bo nie wiadomo co w genach przejdzie.

Większość z tych ludzi odwala takie akcje bo się lęka mandatu, porysowania auta, uszkodzenia mienia. Tu potrzeba szkoleń, a nie kuriozalnego karania.  

• Confused 1
Opublikowano (edytowane)

Ale człowieku co Ty w ogóle napisałeś? Ty jeszcze takiego typa próbujesz bronić z idiotycznymi argumentami... Jakich awruk szkoleń? Zdał prawo jazdy? Zdał, a to jest szkolenie że zasad nie można łamać, ale jak widać ma w dupie sygnalizację... Idź go jeszcze pogłaskaj i pogratuluj że mu pociąg auta nie porysował... To tak jak tłumaczyć idiocie żeby nie wsadzał widelca do kontaktu...bo go może prąd kopnąć. Jaki gość  :rotfl2:  A kuriozalne karanie przyniosło by efekt, ale nie, dajmy mu 5, 10 czy 20 zakaz prowadzenia :) Kiedyś Ci taki debil kogoś z rodziny rozjedzie, to powiesz że trzeba takiego przeszkolić... bo nie wie/zapomniał że na czerwonym świetle nie można przejeżdżać... Brawo Ty

Edytowane przez AndrzejTrg