Skocz do zawartości

PlayStation 5/5 PRO

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 minuty temu, ODIN85 napisał(a):

Zawsze mnie to zastanawiało,czy tak słabo teraz tam płacą że Was nie stać na pełną cenę czy to poprostu polska cebula dalej jest silna?:E

A co ma wspólnego "stać" z "chcieć"? I co ma wspólnego polska cebula z często absurdalnymi cenami cyfrówek?

Opublikowano
Teraz, ODIN85 napisał(a):

A nie ktoś kto ma za 20tysi miesięcznie na zmywaku:E

... na zmywaku, to chyba nieeee. ... no ale powiedz że nie ... no aż tyle to nie, prawda? :magik:

Opublikowano
8 minut temu, ODIN85 napisał(a):

No że jakbym zarabiał w euro to bym miał wywalone czy dam za grę 80 czy 50 euro.

I jakims dziwnym trafem, milionerzy z sukcesami reprezentuja odwrotne podejscie i nie skaluja wydatkow wraz z dochodami 1:1 :) Ale co czlowiek moze wiedziec siedzac na cieciowce.

Opublikowano
2 godziny temu, Winter napisał(a):

Przyszedł napęd do ps5 pro. Walę te ich ceny za cyfry. Nowe gry po 80 euro, podczas gdy pudełko 45-50 euro.

Ja walę Sony (ceny) z ich PS5 Pro i cenę osobnego napędu :E 

2 godziny temu, ryba napisał(a):

koszt produkcji apu nie spadl i projekt samej konsoli jest kosmiczny jak na potrzeby gracza.

Ciekawe że każda inna elektronika spadła: TV, smartfony, laptopy itd. a PS5 (apu) nie :E 
Jest to tylko bajka Sony - aby podnieść cenę konsoli, padów, wszystkiego... doją nas bo M$ wywiesił białą flagę. 

• Upvote 1
Opublikowano
27 minut temu, ODIN85 napisał(a):

No że jakbym zarabiał w euro to bym miał wywalone czy dam za grę 80 czy 50 euro.

Super. Dla mnie mógłbyś sobie tyłek podcierać euraczami jak masz tak wywalone. Inni nie widzą sensu wpłaceniu więcej za coś, co można dostać taniej. I jeszcze później odsprzedać.

Opublikowano
2 godziny temu, ryba napisał(a):

To nie jest pierwsza podbitka cen. Bardziej idzie o to, ze cena konsoli nie spadla naturalnie jak z poprzednikami bylo. Dwa proste powody - koszt produkcji apu nie spadl i projekt samej konsoli jest kosmiczny jak na potrzeby gracza.

Przede wszystkim to Sony może sobie trzymać cenę jaka im się podoba i tłumaczyć na dowolny sposób, bo walczą na rynku co najwyżej sami ze sobą. Bijąc kolejne rekordy sprzedaży konsoli, nie muszą się martwić takimi pierdami jak obniżki. ;) 

Opublikowano
3 minuty temu, kanon7 napisał(a):

Ciekawe że każda inna elektronika spadła: TV, smartfony, laptopy itd. a PS5 (apu) nie :E 

Brawo, podales 1 prawidlowy przyklad z 3. Pogadamy dalej jak chociaz przyznasz ktory byl prawdziwy i dlaczego ten produkt jest tanszy. Drugi przyklad jest naciagany, trzeci falszywy calkowicie.

1 minutę temu, Vulc napisał(a):

Przede wszystkim to Sony może sobie trzymać cenę jaka im się podoba i tłumaczyć na dowolny sposób, bo walczą na rynku co najwyżej sami ze sobą. Bijąc kolejne rekordy sprzedaży konsoli, nie muszą się martwić takimi pierdami jak obniżki. ;) 

tylko, ze ja nie wiem jak sie sony tlumaczy :) wiem co tam siedzi i to jest moja opinia, a nie podawanie newsow z ppe.

Opublikowano

A ty podałeś tezę bez jakiegokolwiek poparcia. 
Ja podałem przynajmniej inną elektronikę, która w tych 5 latach tanieje z czasem. Baa, niektóre z nich są bardziej "skomplikowane" niż APU z PS5. 

Opublikowano
2 minuty temu, ryba napisał(a):

tylko, ze ja nie wiem jak sie sony tlumaczy :) wiem co tam siedzi i to jest moja opinia, a nie podawanie newsow z ppe.

No i o tym mowa, nie ma to żadnego znaczenia. Przez brak konkurencji, mogą prowadzić dowolną, pasującą im politykę cenową. Jakie ma znaczenie skąd jest news, pomijając fakt, że nawet tego sajtu nie miałem na myśli? Suche fakty.

Opublikowano
5 minut temu, kanon7 napisał(a):

A ty podałeś tezę bez jakiegokolwiek poparcia. 
Ja podałem przynajmniej inną elektronikę, która w tych 5 latach tanieje z czasem. Baa, niektóre z nich są bardziej "skomplikowane" niż APU z PS5. 

Teraz to juz porownujesz gotowy produkt, z jego jednym elementem. Telewizory rosna i tanieja z bardzo prozaicznych powodow. I niestety, ten sam patent nie moze byc zastosowany w APU od AMD, tak jak to zrobili z matrycami do ekranow i i prockami do telefonow. Dzialalo to za czasow PS1/2/3, ale tutaj od 4 cos im sie nie chce miniaturyzowac.

Opublikowano

Przecież APU zostało zmniejszone:

Litografia 7 nm (TSMC N7)  -   6 nm (TSMC N6)

Rozmiar chipu    ~308 mm²    ~260 mm²
Pobór 100% vs 85% 

Mniejsza litografia, mniejszy rozmiar chipu, dużo mniejsze chłodzenie, mniejsza konsola Slim = mniejsze komponenty itd. 
Jedynie zwiększenie dysku z 825 GB do 1 TB to "dodanie" czegoś, ale patrząc przez pryzmat ww. oszczędności w Slim, Sony na 100% mniej płaci za Slim, niż Fat; a cena mimo to w górę... 

Opublikowano
6 minut temu, Vulc napisał(a):

No i o tym mowa, nie ma to żadnego znaczenia. Przez brak konkurencji, mogą prowadzić dowolną, pasującą im politykę cenową. Jakie ma znaczenie skąd jest news, pomijając fakt, że nawet tego sajtu nie miałem na myśli? Suche fakty.

ale wiesz, ze jedno nie wyklucza drugiego? efekt sie naklada, tyle. Kiedys bylo "doplacane" do konsoli, myslisz, ze nadal tak jest? Najzwyczajniej na swiecie, w koszcie procka liczy sie uzysk i ile DIE sobie wytniesz z jednego wafla - jak nagle z takiej samej wielkosci krazka wytniesz 2x wiecej DIE, to i koszt produkcji procka bedzie zauwazalnie nizszy, nie 2x dla Sony, ale istotnie.

Dlaczego TV sa tansze? Bo i technologia zmienia sie praktycznie co roku, to stara idzie w nizszy segment, robia coraz wieksze matryce.

A co sie zmienilo w APU PS4/5 miedzy fattem, a slimem? Nic. A jak masz deala na sztuki, a nie uzysk, to AMD sie martwi, a Sony placi hajsem klientow.

5 minut temu, kanon7 napisał(a):

Przecież APU zostało zmniejszone:

Litografia 7 nm (TSMC N7)  -   6 nm (TSMC N6)

Rozmiar chipu    ~308 mm²    ~260 mm²
Pobór 100% vs 85% 

Mniejsza litografia, mniejszy rozmiar chipu, dużo mniejsze chłodzenie, mniejsza konsola Slim = mniejsze komponenty itd. 
Jedynie zwiększenie dysku z 825 GB do 1 TB to "dodanie" czegoś, ale patrząc przez pryzmat ww. oszczędności w Slim, Sony na 100% mniej płaci za Slim, niż Fat; a cena mimo to w górę... 

15% :E

https://www.techpowerup.com/gpu-specs/?q=playstation

Wez porownaj to z PS2 i PS3...

• Haha 1
Opublikowano
10 minut temu, ryba napisał(a):

A co sie zmienilo w APU PS4/5 miedzy fattem, a slimem? Nic. A jak masz deala na sztuki, a nie uzysk, to AMD sie martwi, a Sony placi hajsem klientow.

15% :E

Jak wyżej, zmieniło się. Zresztą przecież nie tylko o to chodzi. Fakt, jest taki, że cena idzie w górę głównie dlatego, że sytuacja na to pozwala. Jakby nie pozwalała, to śpiewka byłaby inna, nie walczy się o klienta podwyżkami. Masz swoją teorię, spoko. Ja się trzymam tego co pisał też @kanon7, silniejszy dyktuje warunki. A że jedno nie wyklucza drugiego, to swoją drogą.

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Winter napisał(a):

Tymczasem ps5 pro pobiera tyle co ps5 mając lepsze bebechy.

50W dorzucili do zasilacza TDP dla checy i smieszkow? :D Nieumiejetnosc wykorzystania potencjalu

Edit: Fatt According to Delta, its maximum power output is 372 W, Pro 390W

Cytat

PS5 Pro ma zasilacz o mocy 390W. Podczas grania, w zależności od gry i trybu, zużycie energii może wynosić od 228 do 230W (np. w Elden Ring) do 20W więcej niż PS5 Slim i 30W więcej niż standardowe PS5

Te 50W na TDP z kosmosu nie spadlo. To, ze w wiekszosci bedzie jednak podobnie, a nie roznica 20-30W, to ino zasluga wykorzystania. Nie da sie fizycznie w tej samej technologii zrobic wydajniejszego ukladu i brak tyle samo papu.

Edytowane przez ryba
Opublikowano
Cytat

koszt produkcji apu nie spadl i projekt samej konsoli jest kosmiczny jak na potrzeby gracza.

Nie spadł? To mówisz, że APU z 2020r. nadal musi kosztować tyle samo co w 2020r.? 

Ja rozumiem, że nie ma jak kiedyś, że po kilku latach jest przejście z 90nm na 65 czy 45nm i spore oszędności, ale no bądźmy poważni. APU PS5 w nowym procesie to będzie bardzo mały układzik, a stare procesy nie drożeją z czasem. Może nie tanieją jak kiedyś, ale no bez jaj.

Za to:

- GDDR7 staniało jak cholera

- SSD staniał jak cholera

- obniżyli trochę cenę użytego chłodzenia

- zarabiają na grach. To w PS1 i PS3 można było użyć tej strategii, że zarabia się na grach a na sprzęcie nie trzeba, ale teraz się nie da? I to tylko przypadek, że Sony zmieniło zarząd na kompletnych debili o mentalności amerykańskiego corpo, i najchętniej by zrobili z Playstation coś ala sprzęt Apple'a, żebyś płacil tysiaka za pada?

Gówniane awaryjne pady pozwalają im zarabiać dodatkowe miliardy.

Ale to też rozumiem się nie liczy.

Jedyne co się liczy to ynflancja, okropne ceny u TSMC i w ogóle Dżuma i Koklusz :E

OK, nie można zejść z ceną PS5 do 199$. Ale żeby podbijali po niemal równo 5 latach od rozpoczęcia produkcji konsol, a tu jeszcze niektórzy ich bronili...  :boink:

• Upvote 1
Opublikowano
19 minut temu, VRman napisał(a):

Może nie tanieją jak kiedyś, ale no bez jaj.

A tanieje cokolwiek? TSMC ma wywalone w negocjacje i obnizki cen, jest wielu chetnych na ich moce przerobowe. Jak robisz u kogos trzeciego, nie swoj projekt to sie placi pozniej.

22 minuty temu, VRman napisał(a):

- GDDR7 staniało jak cholera

Aha, to nV sie ucieszy

25 minut temu, VRman napisał(a):

- SSD staniał jak cholera

Nawet jak jest polowe tanszy... to nie dysk, tylko kosci kupione hurtem. "dysk" robia sami, a nie placa za gotowca - ile taniej? 15$? Juz laskawe korpo leci obnizac cene... no i SSD teraz odbilo lekko do gory.

27 minut temu, VRman napisał(a):

- obniżyli trochę cenę użytego chłodzenia

Ile, 2-5$?

30 minut temu, VRman napisał(a):

OK, nie można zejść z ceną PS5 do 199$. Ale żeby podbijali po niemal równo 5 latach od rozpoczęcia produkcji konsol, a tu jeszcze niektórzy ich bronili...  :boink:

Za 250$ tez nie da rady :) Ja wiem, ze kazdy by chcial teraz PS5 slimke bez napedu za 1k w sklepie, a prosiaka za 2k. Rynek rynkiem, ja nikogo nie bronie. Finalnie i tak liczy sie wycena gotowego produktu i co za to dostajesz - bez znaczenia koszt produkcji. RTX4060/5060 nowe w sklepie mozna przyrownac cenowo do slimki bez napedu - albo samo gpu albo cala konsolka, na czym wiecej pograsz? W sprzyjajacych warunkach bez covidka i wojen to i tak od technicznej strony za to co mamy... 350euro brutto moze by przekroczyli...moze, ale do 300 na bank by to nigdy nie zeszlo.

Ja na to oczywiscie rowniez sie odlalem i nie zarobili na mnie zbyt wiele. W zyciu bym nie poszedl do sklepu na premierowe ceny konsol, gier i abonamentu. Ja mam co chcialem za pol darmo, oni zarobili najmniej jak moglem.

Opublikowano
28 minut temu, ryba napisał(a):

ja nikogo nie bronie.

No trochę wyglądało jakbyś bronił, ale skoro nie, to bardzo się cieszę, że nie bronisz.

7 minut temu, ryba napisał(a):

A tanieje cokolwiek? TSMC ma wywalone w negocjacje i obnizki cen, jest wielu chetnych na ich moce przerobowe. Jak robisz u kogos trzeciego, nie swoj projekt to sie placi pozniej.

Nie chce mi się szukać. Sam czytałem, że ceny starszych procesów nie chcą za bardzo spadać, ale to było gdy N5 było nowe.

No to zapytałem GPTa:

image.png.96986f33ca1af8f181caf41123a5294d.png

11 minut temu, ryba napisał(a):

Aha, to nV sie ucieszy

OK, mea culpa. Miało być GDDR6, nie 7

12 minut temu, ryba napisał(a):

Nawet jak jest polowe tanszy... to nie dysk, tylko kosci kupione hurtem. "dysk" robia sami, a nie placa za gotowca - ile taniej? 15$? Juz laskawe korpo leci obnizac cene... no i SSD teraz odbilo lekko do gory.

No ale jak to? Przecież SSD to była taka ogromna część nextgenowości PS5 i tyle youtuberów gadało, że to przez SSD konsola nie mogła być tańsza. No to jak?

Jak ten SSD był tani od początku to tym bardziej nie ma co wierzyć Dibblerom* z Sony

(Cut-me-own-throat Dibbler to postać Discworld, będąca symbolem chciwości i wciskania kitów byle tylko jak najwięcej zarobić)

14 minut temu, ryba napisał(a):

Ile, 2-5$?

Jak wyżej. Jak policzyć realne koszty to nijak nie wyjdzie, że Sony dopłaca do każdej PS5 sprzedawanej za 500$ w 2025r. 

Jak ten sam typ Dibblerów i pożytecznych idiotó z DF może nam nawijać na uszy narrację, że 10$ droższy koszt produkcji chipu wymusza podbicie ceny karty o 500$, to czemu to nie działa w drugą stronę?  ;)

Co do reszty - ale te 50$ po 5 latach mogli uciąć spokojnie. Może i 100. W każdym razie na pewno nie minus 50

Porównywać do ceny kart do PC nie ma sensu.

Czemu Sony podbija cenę? TYLKO z dwóch prawdziwych powodów:

- bo może, bo MS zarządza swoją konsolą jeszcze gorzej i nie stanowi żadnej konkurencji a do tego właśnie podnieśli ceny klocków, bo im już w ogóle tylko cloud gaming w głowie

- bo to typowi krawaciarze, którzy właśnie popełniają błąd za błędem. Obecnie przygotowując graczom śmierdzącego kartofla w postaci PS6, z kolejnym błędem na horyzoncie - megakartoflem hamującym gry jeszcze bardziej niż XsS, przenośną wersją PS6, o mocy nie tyle już kartofla co zgniłych obierek.

Zobacz co robią. Twórca PSVR odszedł bo widział co robi i co myśli nowy zarząd.

Pogrzeb PSVR2 w dniu premiery sprzętu.

Poza VR też exów prawie nie ma.

Te co są, oddają pecetowcom nie rozumiejąc, że to było zawsze tym, co skłaniało ludzi do wybrania Playstation jako sprzętu do grania.

Teraz plotki o gównianej PS6, byle taniej, bo taniej - więcej się sprzeda. 

Do tego hamulec ręczny w postaci handhelda, który parametrami będzie sto lat za...

Obok masz wypowiedzi o tym,  że odchodzą od gier SP na rzecz "live services"

Czy to wszystko nie udowadnia bezdyskusyjnie, że zarząd Sony to banda kompletnych debili, firma zombie ugryziona przez korpokrawaciarstwo? 

Bo moim zdaniem udowadnia.

A skoro to typowe chamskie i lubiące bezczelnie kłamać w oczy korpo, to tak też należy traktować ich oficjalny przekaz.

PS. A przy okazji. PS6 zostało kartoflem o TBP 160W bo niska cena się tak bardzo liczy dla Sony! 

Dlatego podnosimy ceny PS5. 

To ma sens!

A po premierze PS6 pewnie będzie przekaz, żeby chwalić mały rozmiar konsoli i ochronę planety, bo tak mało prądu bierze i to na pewno dlatego Sony wybrało moc kartofla :E

I na bank DF i inni pożyteczni/przekupieni idioci będą ten przekaz pchać jak tylko mogą.

• Sad 1
Opublikowano (edytowane)
52 minuty temu, ryba napisał(a):

Ile, 2-5$?

No właśnie. Ile? Tutaj 5, tam 10, w myśl zasady grosz do grosza. O ile Pro wersje to też realny zysk dla graczy, zwłaszcza jak podstawowa sobie nie radzi w określonych zadaniach, tak Slimy wydaje się nie po to, żeby na nich tracić. To jest wersja, która ma - prócz czysto marketingowego celu - obniżyć nieco koszty produkcji. A że sytuacja na świecie temu sprzyja, Sony chce upiec dwie pieczenie na jednym ogniu. Bo może, bo jak ktoś myśli o zakupie konsoli, nie myśli o zakupie Xboksa. Na przestrzeni tego roku, w każdym kolejnym miesiącu, PS5 sprzedawało się bodajże od 4 nawet do 6 razy lepiej niż obie wersje Xboksa. Ludzie wzruszą ramionami i wrzucą pudło do wózka.

Premiera PS6 faktycznie zapowiada się dość zabawnie. Na razie nie chce mi się komentować tego co będzie, dopóki karty nie wylądują na stole, ale wcześniej czy później dojdzie do poważnych zmian. Czasu nie zatrzymasz.

Edytowane przez Vulc
Opublikowano (edytowane)
26 minut temu, VRman napisał(a):

No trochę wyglądało jakbyś bronił, ale skoro nie, to bardzo się cieszę, że nie bronisz.

Racjonalna rozmowa na argumenty, to nie jest obrona czestochowy. Tez bym chcial, zeby Sony nie zulilo 1$ wiecej na lepsze analogi itd.

Nie chce mi się szukać. Sam czytałem, że ceny starszych procesów nie chcą za bardzo spadać, ale to było gdy N5 było nowe.

No to zapytałem GPTa:

Wszystko zalezy od umowy :) Tu jest skomplikowany deal i trzy strony w biznesie. To co napisal ChatGPT to opis najprostszej formy wspolpracy. Firma A zamawia w 2020 swoj projekt i uzysk bierze na siebie - firma B zamawia tak samo, ale w 2025, ale fima C w 2024 zamowila ze wsparciem i "poprawkami" TSMC.

No ale jak to? Przecież SSD to była taka ogromna część nextgenowości PS5 i tyle youtuberów gadało, że to przez SSD konsola nie mogła być tańsza. No to jak?

Jak ten SSD był tani od początku to tym bardziej nie ma co wierzyć Dibblerom* z Sony

(Cut-me-own-throat Dibbler to postać Discworld, będąca symbolem chciwości i wciskania kitów byle tylko jak najwięcej zarobić)

Jak wyżej. Jak policzyć realne koszty to nijak nie wyjdzie, że Sony dopłaca do każdej PS5 sprzedawanej za 500$ w 2025r. 

Jak ten sam typ Dibblerów i pożytecznych idiotó z DF może nam nawijać na uszy narrację, że 10$ droższy koszt produkcji chipu wymusza podbicie ceny karty o 500$, to czemu to nie działa w drugą stronę?  ;)

Jak ktos patrzy na cene pudelkowego produktu w sklepie (dysk 1TB) i porownuje... tam nie ma zwyklego dysku, tylko wlutowana kosc/kosci i custom controler. I chyba nie do konca takie Sony zle, skoro dali opcje na drugi zwykly dysk, a nie maniana odwalona jak w M$ z chora cena za dodatkowe 1TB.

I bez przesady, czuje sie urazony porownaniem do DF - ja nie operuje na urojonych wartosciach i liczbach.

3 minuty temu, Vulc napisał(a):

No właśnie. Ile? Tutaj 5, tam 10, w myśl zasady grosz do grosza. O ile Pro wersje to też realny zysk dla graczy, zwłaszcza jak podstawowa sobie nie radzi w określonych zadaniach, tak Slimy wydaje się nie po to, żeby na nich tracić. To jest wersja, która ma - prócz czysto marketingowego celu - obniżyć nieco koszty produkcji. A że sytuacja na świecie temu sprzyja, Sony chce upiec dwie pieczenie na jednym ogniu. Bo może, bo jak ktoś myśli o zakupie konsoli, nie myśli o zakupie Xboksa. Na przestrzeni tego roku, w każdym kolejnym miesiącu, PS5 sprzedawało się bodajże od 4 nawet do 6 razy lepiej niż obie wersje Xboksa. Ludzie wzruszą ramionami i wrzucą pudło do wózka.

Ja watpie w produkcje konsol ze strata od premiery. Moze gdzies tam chwilowo w covidzie byl jakis kryzys i cos "doplacali", ale nie szlo to w kwoty typu 100$+ bo sobie na abonamencie odrobia. Korpo to nie jest zaden dobry wujaszek z Ameryki, ze jak produkcja potaniala o 20$ to zobaczysz to w koncowej cenie. Potanialo w produkcji o 50$? No bez jajec Panie Areczku, bez sensu bysmy Tobie obnizyli cene o 10$ regularna cene :E Moze jakas promka na gry/abo (bo to cyfra), ale jak juz jest cos fizycznego, to mielismy sie cieszyc brakiem podnoszenia ceny dlugimi okresami.

Edytowane przez ryba
Opublikowano
10 godzin temu, kanon7 napisał(a):

Ja walę Sony (ceny) z ich PS5 Pro i cenę osobnego napędu :E 

Jest to tylko bajka Sony - aby podnieść cenę konsoli, padów, wszystkiego... doją nas bo M$ wywiesił białą flagę. 

Bo masz co roku nowe modele a tu nie.

Opublikowano (edytowane)
15 godzin temu, ryba napisał(a):

TSMC ma wywalone w negocjacje i obnizki cen, jest wielu chetnych na ich moce przerobowe. ajmniej jak moglem.

Źrodlo??? Bo na razie gadasz frazesami ze szklanej kuli. 

Ty piszesz jak byś był osobiście na negocjacjach Sony vs TSMC  :E

Inni w tym ja, przynajmniej poparliśmy nasze tezy obniżką takich samych komponentów / sprzętów innych producentów.
I normalnym procesem obniżania się cen części z czasem. 

Edytowane przez kanon7
  • Upvote 1
Opublikowano
10 godzin temu, ryba napisał(a):

I bez przesady, czuje sie urazony porownaniem do DF

Nie miałem takiej intencji by porównywać. Chodziło mi o DF i im podobnych, ogólnie. Youtuberów, "dziennikarzy", influencerów.

A co do umów. No OK, ale przecież w Sony nie pracują idioci i wiedzieli, że jakieś spadki cen procesu TSMC po pół dekadzie nastąpią. Oczywiście, że mogą być diametralnie różne od tych, które były przy PS2, PS3 i nawet PS4, ale jednak.

Poza kosztami jest też kwestia atrakcyjności. Jakby PRO zastąpiła zwykłą to mogłaby być w tej samej cenie, ale nie jest. Jest sporo droższa.

Atrakcyjność możliwości konsoli po 5 latach nie jest taka sama i z samego tylko strategicznego podejścia wynika, że należałoby cenę obniżyć, aby dotrzeć do następnych segmentów graczy, tym razem tych biedniejszych. Ale zamiast tego po prostu zrobią PScoś, tu trochę jak PS5pro, tu trochę jak PS6, a tu i tu o wiele gorzej od PS5. 

W końcu jakiś korpokrawaciarz wymyślił kartofla Xbox Series S, to co, krawaciarz z Sony miał być gorszy? Ten typ ludzi nie miał pojęcia, czemu zainteresowania konsolami w roku 2012 spadało. KAŻDY gracz wiedział, że gracze mają po prostu dosyć po ponad 7 latach kiszenia się na tej samej generacji. 

Teraz poziom trochę poniżej PS5 będzie nam hamował gry do roku 2034. A nie, czekaj. Zapomniałem o okresie przejściowym cross-gen, który teraz trwa 3-4 lata. No to do 2037. Na pewno to Sony wyjdzie na dobre i wcale nie wypchnie masy graczy do cloud gamingu, w którym Sony stoi na gorszej pozycji niż MS czy Nvidia.