Skocz do zawartości

PlayStation 5/5 PRO

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przecież mało która gra była w 60fps na PS4 pro :E 
GTA VI pewnie będzie miało 40fps oraz 60fps z FG, może pro nadgoni ale wątpię. 
Z drugiej strony i tak nic niesamowitego tam nie zrobią, chyba że zasięg symulacji zdarzeń i NPC będzie bardzo duży, ale to kwestia optymalizacji. 

Opublikowano
Godzinę temu, kanon7 napisał(a):

To już wiem jakie będą Wasze wymagania:
- PS4 - 30 fps
- PS5 - 60 fps
- PS6 - 120 fps
- PS7 - 240 fps
- PS8 - 480 fps 
:E 

Akurat od PS6 wejdzie generator jako standard i fpsy odlecą w kosmos 8:E

Opublikowano
28 minut temu, musichunter1x napisał(a):

Przecież mało która gra była w 60fps na PS4 pro :E 
GTA VI pewnie będzie miało 40fps oraz 60fps z FG, może pro nadgoni ale wątpię. 
Z drugiej strony i tak nic niesamowitego tam nie zrobią, chyba że zasięg symulacji zdarzeń i NPC będzie bardzo duży, ale to kwestia optymalizacji. 

FG już jest? Myślałem, że tylko skalowanie.

28 minut temu, musichunter1x napisał(a):

Przecież mało która gra była w 60fps na PS4 pro

Nie no jak... Większość miała dwa tryby Q - 30 i P - 60.

Opublikowano (edytowane)

Na PS4 pro tylko relatywnie mała część gier miała tryb "60" fps. A i tak często ten tryb to był na zasadzie 40-60 :E Patrzysz w niebo masz 60, jest zadyma to 40 bo cpu nie wyrabiał :E 

Edytowane przez lukadd
Opublikowano

Z marnym skutkiem, dodajmy xD 

Generalnie jakoś tak jest że w granicach vrr (50-60 fps) na konsoli odczucia i tak są bdb, ale na PC jakikolwiek drop poniżej 60 już boli. Może też jednym z powodów jest granie z overlayem i monitorowanie fps?

Dla przykładu gram ostatnio w Until Dawn na 1080ti. Gra tam chodzi regularnie w 40-50 klatek w 3440x1440. No nie ma bata, Pascal wyżej w UE5 nie skoczy.

Wiadomo, to gra woooolna i nie wymagająca machania kamerą, ale jak wyłączyłem OSD to po 10 minutach przestałem kontrolować fakt, że gra nie trzyma 60 fps xD oko się przyzwyczaja.

Niemniej aberracją dla mnie trzymanie RDR2 czy DriveClub lub Order 1887 w 30 klatkach. PS5P powinno mieć, na wzór xboxa, możliwość wymuszania 2x fps w grach bez natywnego wsparcia dla PS5.

Opublikowano (edytowane)

Dziwne żeby było inaczej jak gierki po 350-400zeta, a prosiak bez napędu 3.7k pln :E 

Przy ps4, gierki zdecydowanie mniej kosztowały, a konsole bez porównania, rok po premierze PS4 pro już były promki na amazonie za ~1.2k i z napędem :E 

Edytowane przez lukadd
Opublikowano
1 godzinę temu, lukadd napisał(a):

Dziwne żeby było inaczej jak gierki po 350-400zeta, a prosiak bez napędu 3.7k pln :E 

Przy ps4, gierki zdecydowanie mniej kosztowały, a konsole bez porównania, rok po premierze PS4 pro już były promki na amazonie za ~1.2k i z napędem :E 

A dalej zarabiasz tyle co wtedy?

Opublikowano (edytowane)

W kolejnym poście pisałem wiadomo, inflacja itd :E Stąd nie ma co się dziwić, że sony kręci znacznie więcej jak wszystko jest znacznie droższe, my więcej zarabiamy i więcej wydajemy :E 

Edytowane przez lukadd
Opublikowano
W dniu 8.05.2026 o 05:49, Spychcio napisał(a):

Pojawiły się wyniki kwartalne od Sony, aktualnie mamy 93,7mln konsol PS5/Pro.

To do końca roku (święta, premiera GTA VI) 100 mln szt. pyknie bez problemu. 

Opublikowano

Użytkuje PS5 Pro od 3 miesięcy. To najlepsza konsola jaką miałem. Wspaniale działa i wszystko bardzo dobrze śmiga. To nie ten sam szajs który mieliśmy przy PS4 Pro. 

Przepiękna grafika w grach i nic więcej do szczęścia nie potrzeba. Sprzęt za 3.000zł i zjada na śniadanie wszystkie przereklamowan blaszaki do 4000 złotych (a może i więcej?). 

Większość gier odpalam w ponad 60 fps a nawet w ponad 100fps. Np Pragmata, RE 9, Czy teraz Starfield. Chociaż w Starfieldzie bywają spadki klatek bo stary silnik to i tak działa mi lepiej niż na leciwym Pececie z 4080. 

Kurzy mi się zwykła PS5 i chyba ją sprzedam. 

• Haha 5
Opublikowano
5 godzin temu, CavieZ napisał(a):

Użytkuje PS5 Pro od 3 miesięcy. To najlepsza konsola jaką miałem. Wspaniale działa i wszystko bardzo dobrze śmiga. To nie ten sam szajs który mieliśmy przy PS4 Pro. 

Przepiękna grafika w grach i nic więcej do szczęścia nie potrzeba. Sprzęt za 3.000zł i zjada na śniadanie wszystkie przereklamowan blaszaki do 4000 złotych (a może i więcej?). 

Większość gier odpalam w ponad 60 fps a nawet w ponad 100fps. Np Pragmata, RE 9, Czy teraz Starfield. Chociaż w Starfieldzie bywają spadki klatek bo stary silnik to i tak działa mi lepiej niż na leciwym Pececie z 4080. 

Kurzy mi się zwykła PS5 i chyba ją sprzedam. 

Wesoły weekend:pijaczyna:

• Haha 1
Opublikowano

No zdecydowana większość. Prosiaków ogólnie to jest z 3-4% z całości sprzedanych PS5. 

Na koniec generacji może dobiją do ~10%, albo lekko przebiją podobnie jak było z PS4pro, ale z drugiej strony. PS4 pro było w masie promocji, a PS5 tylko drożeje :E Teraz to już blisko 4k bez napędu sobie w Polsce krzyczą za pro po ostatnich podwyżkach :E 

• Haha 1
  • Upvote 3
Opublikowano
2 godziny temu, CavieZ napisał(a):

Bardzo dużo się sprzedaje... I nie dziwie się . Świetna konsola. 

Sprzedaje się wyraźnie mniej niż PS4 Pro w tym samym przedziale czasu, więc daleka droga do "bardzo dużo". Konsola jest kiepsko wyceniona, a brak napędu tylko pogłębia bezsensowność tego zakupu w oczach wielu graczy. Patrząc na politykę Sony, tym bardziej człowiekowi się odechciewa wykładać na to kasę. U mnie jest standardowa wersja i nic się w tej kwestii nie zmieni.

• Upvote 3
Opublikowano (edytowane)

Yep, ale to nie będzie po prostu powrót do starej ceny. To będzie wspaniałomyślna obniżka. :E Takie są efekty braku realnej konkurencji. 

Edytowane przez Vulc