Skocz do zawartości

PlayStation 5/5 PRO

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W Polsce dostępność może być średnia, ale to nie jest rynek priorytetowy. Wątek na Reddicie, w miarę świeży, ludzie piszą, że z dostępnością problemów nie ma w europejskich krajach czy nawet w US.

https://www.reddit.com/r/PS5/comments/1uqonzw/how_is_the_ps5_pro_availability_and_pricing_in/

Natomiast widać, że w niektórych miejscach sprzęt faktycznie wywiało. Nie ma w tym nic dziwnego, GTA6 się zbliża, a Sony może kontrolować ilość sztuk wpuszczanych do obiegu, aby generować sztuczny popyt. Co jest w pełni uzasadnione po podwyżce cen i ogłoszeniu wycofania się z pudełek. 

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, Vulc napisał(a):

W Polsce dostępność może być średnia, ale to nie jest rynek priorytetowy. Wątek na Reddicie, w miarę świeży, ludzie piszą, że z dostępnością problemów nie ma w europejskich krajach czy nawet w US.

https://www.reddit.com/r/PS5/comments/1uqonzw/how_is_the_ps5_pro_availability_and_pricing_in/

Natomiast widać, że w niektórych miejscach sprzęt faktycznie wywiało. Nie ma w tym nic dziwnego, GTA6 się zbliża, a Sony może kontrolować ilość sztuk wpuszczanych do obiegu, aby generować sztuczny popyt. Co jest w pełni uzasadnione po podwyżce cen i ogłoszeniu wycofania się z pudełek. 

Ogólnie coś jest na rzeczy. W Niemczech konsole są w sklepach jeszcze, ale to, że w lato gdzie są wakacje i ludzie mają urlopy cena skoczyła już o prawie 100euro w ciągu ostatnich 2 miesięcy to świadczy o tym, że nie ma za dużo zapasów magazynowych i będzie problem. 

Ceny ramu/dysków, Sony pewnie średnio się opłaca dzisiaj klepać te prosiaki z 2TB nvme. Stawiam, że produkcja jest ograniczona i pomimo właśnie wakacji zapasy w magazynach się kurczą. A GTA jeszcze :E 

Piszę tylko o prosiaku.

Edytowane przez lukadd
Opublikowano

Tak, rynek od dawna nie jest stabilny pod tym względem, z wiadomych przyczyn. A Prosiak nie był też raczej produkowany z zapasem, przy tej cenie sprzętu. Wahania są więc zrozumiałe.

Opublikowano (edytowane)

W końcu szum ucichnie, ale nie tak szybko. To tylko głupawi blacharze w szybki, bezszelestny sposób dali się wydymać na odsprzedawalne pudełka. Może nie tak skrajnie bo są różne platformy i tańsze kluczki, ale jednak.

Edytowane przez Tankietka
Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, sideband napisał(a):

Przekonasz się o oczywiście pod warunkiem dobrych ex-ów na tą platformę bo inaczej i tak będzie lipa ;) Niezależnie czy to by miało napęd czy nie ;)

Sprzedaż PS5 jednak pokazuje, że ciężar na exy się zakończył. Sprzęt Sony jest traktowany jako alternatywa multiplatformowa względem PC. Ja wiem, że w Polsce to większość z mentalnością "oh, ah, jak można wybrać PS5 skoro można PC", ale na świecie naprawdę masa ludzi nie chce babrać się z kompami a mieć szybki, fajny konsolowy ekosystem Sony i nie wnikać do końca generacji. Nie każdy liczy klatki i rozdzielczości.

Edytowane przez Tankietka
Opublikowano

Gry sprzedają sprzęt będziesz chciał pograć będziesz musiał kupić konsole.

Nie licząc wałów z cenami wersji elektronicznych to płyty to sobie można kant...... jak pisałem wiele gier i tak wymaga ściągania danych z internetu by pograć. To nie te czasy wkładasz płytę i grasz ;)

Poza tym przypominam PS5 jest złamana :hihot: PS6 też złamią ;)

Opublikowano

Przeciętny John lub obecnie Muhammad z UK nawet o tym nie czyta, tylko zobaczy nowy sprzęt kupi nowy sprzęt, a potem dlaczego tak drogo i gdzie są pudełka. :E 
Ale mam nadzieję że paplanie o chciwości Sony tak mocno odbije się w społeczności, że nawet dotrze do takich osób. 

Opublikowano (edytowane)

Ale powiem, że teraz zastanawiam się na półserio :E nad zakupem PS5 prosiaka. 

Co prawda do niczego mi on nie potrzebny teraz, ale ograłoby się GTA VI i z wszelkim prawdopodobieństwem jego wartość po premierze GTA VI skoczy 20 może 50% i to za używkę. Więc raczej zero ryzyka, że się na tym straci :hihot:

Edytowane przez lukadd
Opublikowano (edytowane)

Nawet jeśli GTA VI okaże się kupą jakimś cudem, to przez ceny pamięci i dysków nvme prosiak nie straci na wartości.

Nic, inwestycja poczyniona, śmignąłem na szybko do media i złapałem jeszcze :E Teraz niech leży i się kurzy, wątpię aby straciło to na wartości, a jak GTA wypali to przynajmniej nie trzeba będzie pożyczać konsolki na ogranie :hihot:

pnrbFsb.png

Edytowane przez lukadd
  • Like 2