Skocz do zawartości

Gry indie, niezależne, niskobudżetowe - temat oficjalny

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Luna Abbys bardzo fajna gra 

- Mroczny klimat

- Dobra muzyka, choć nie zawsze pasowała mi do tego, co się działo na ekranie 

- Shooter z pierwszej perspektywy, ale bullet hell i dużo fajnej platformówki 

- Liniowa 

- Na lewym triggerze auto aim. xD

- modern oprawa graficzna, ale czuć oldschool vibe. 

Mój typ gry :banana:

Edytowane przez j4z
  • Like 2
  • Upvote 1
Opublikowano
15 godzin temu, j4z napisał(a):

Luna Abbys bardzo fajna gra 

- . 

Mój typ gry :banana:

Coś tam skipnalem do 4 godziny aby zobaczyć jakiś bardziej zaawansowany gameplay... Musiałem długo szukać, bo marnego chodzenia po losowej mieszaninie skał, metalu i świecidełek, wraz z bajecznie prostymi, żmudnymi platforówkami i zagadkami jest sporo, aby potem dostać dość prostej, wtórne walki... Przecież te pociski są bardzo przewidywalne, praktycznie nie mając żadnych synergii ani strategii, a śledzące pociski omija się idąc w w jakąkolwiek stronę, bo nic innego przeważnie nie strzela, a zawszę jest możliwość jakiej tarczy...

Grałeś w oryginalnego Prey 2006? Pamiętasz go jeszcze? Polecam zagrać, zamiast te wydmuszki szybko sklejone w UE5. Albo był jeszcze taki tytuł, ale zaraz sprawdzę nazwę....

Opublikowano

Nie grałem. Wiesz, ile rzeczy mi się po gameplayu nie podoba i wydaje się nudne? Większość. 

Gra nie jest odkrywcza, ani wybitna, ale i żmudne platformy i prosta walka dają mi przyjemność w tej grze. Mój typ gry. Wolę to od pseudo AAA. 007 np. porzuciłem pod koniec, a to myślę, że skończę. xd

Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, j4z napisał(a):

007 np. porzuciłem pod koniec, a to myślę, że skończę. xd

007 to jeszcze skrajniejszy przypadek bieda projektu pod makijażem graficznym, więc nie dziwię się. XD

Po prostu jestem poirytowany prostsckimi projektami, jakby niczego devi nie nauczyli się przez lata i pakowali kompletne podstawy, bez jakiegoś zmyślnego projektu i dopracowania.

Tutaj będzie lista gier które coś ciekawego zrobiły w "mindfull gameplay design" brakuje mi polskiego słowa na mindfull - zmyślne? 

Nie trzeba oglądać całego, bo to komentarz odnośnie projektów, mnie to jara bardziej niż granie. :E

Night Striker Gear był robiony przez weterana, który doświadczenie wykorzystał do stworzenia czegoś trochę nowego, z głębią projektową, zamiast losowego spamu wrogów bez pomyślnku dla scenariusza walk i współzależności, w generycznych lokacjach z presetów  UE5.

Edytowane przez musichunter1x
  • Thanks 1
Opublikowano

Grałem kiedyś w demko "Luna Abbys", zapowiadało się klimatycznie. Lubię taki mega-industrial. Co prawda widziałem ostatnio na jakimś gameplayu, że zrobili też poziomy dziejące się na "zewnątrz" i te wyglądały trochę biednie. Jest na liście życzeń, kiedyś się sprawdzi, ale widzę, że sprzedaż chyba nie była oszołamiająca i wszystkich zwolnili... więc na wsparcie techniczne nie ma co liczyć...

Ja lubię takie unikalne, niszowe gierki, grałem kiedyś w "Echo", podobało mi się, studio poszło do piachu. Mam teraz zainstalowane "Blackshard" i też mi się podoba, "Exo One" też miło wspominam, a to była chyba gierka zrobiona przez jednego gościa...

Opublikowano (edytowane)

Skończyłem! :banana:

Dzisiaj sprawdzę Fatekeeper. Nie mój typ gry, a na filmikach walka nie wygląda fajnie, ale zobaczymy jaki feeling będzie. Groszowe sprawy praktycznie, wczoraj trafiłem na ostatnie godziny promki na wersję early access - 34zł. 

19 godzin temu, musichunter1x napisał(a):

Jest kilka ciekawych gier, w które nie grałem. Będę musiał przyjrzeć się liście na spokojnie. 

Edytowane przez j4z
Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, j4z napisał(a):

Jest kilka ciekawych gier, w które nie grałem. Będę musiał przyjrzeć się liście na spokojnie. 

To serio najpierw sprawdź Prey 2006, powinno się spodobać, a już praktycznie nie robią takich gier. Zwarta gra, bez zapychaczy i pokochasz od pierwszych 20 minut. ;)

Oh i przetestuj sobie interaktywność w barze. :E

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Powinno, ale zaraz sprawdzę u siebie...
@j4zJeszcze jedno, gra jest kompletnie niedostępna, nawet stronę na steam usunęli, więc śmiało pobieraj skądkolwiek, ewentualnie zostaje DVD. Sam miałem kupioną na płycie i kod zadziałał na steam.... A mogłem próbować sprzedać za kilka stów. :E 

Edit. Działa na W10 i rtx5060ti, przynajmniej te pół godziny.

Ah, ale ta gra ma jaja, aby dezorientować gracza. Portale i grawitacja, wraz ze zmianą skali przed Portal 1 i Mario Galaxy...

I te kładki grawitacyjne, dzięki czemu można chodzić po ścianach i naturalnie nauczyli gracza jak z nich schodzić. Gdy było się na niej, to umieścili nad graczem granat, ale nieco zbyt daleko. Wtedy przypomniałem sobie, że przecież mogę spróbować skoczyć, a ro oderwało mnie od kładki, bez durnego "naciśnij spacje, by oderwać się od kładki".

Opublikowano (edytowane)

Czy przeglądaliście w tym roku ofertę Steam Śmietnisko Fest? :E 

Ja już kompletnie odpadłem, zainstalowałem tylko trzy demka spośród tych polecanych na Łowcach Gier. 

Natomiast teraz przeglądam sobie listę tych najchętniej ogrywanych w czasie wydarzenia i... jeśli to ma być przyszłość gamingu w obliczu kryzysu segmentu AAA, to ja dziękuję za taką przyszłość. :E 

Ludzie by kiedyś nawet w takie flashówki grać nie chcieli. 

Trochę mi to przypomina... moje pomysły jako kilkulatka, gdy za pomocą flamastrów i kartek z bloku technicznego oraz nożyczek wymyślałem swoje "własne" gry planszowe, kopiując i inspirując się czym popadnie (a wiele tego nie było, bo nie miałem ogromnej kolekcji gier, delikatnie mówiąc :P).

No i tu jest dokładnie tak samo: ChatGPT, stwórz mi nową grę dobierając trzy składniki spośród: anime, pixel-art, rogue-like, survival, horror, crafting, card game, co-op, funny. :E 

Edytowane przez Zas
Opublikowano

Dzisiaj premierę w early accesie - dodam, że premierę w bardzo dobrej cenie, bo tylko 23 zł niecałe - ma ciekawy polski horror fpp w estetyce psx, osadzony w... kaszubskim folklorze.

https://store.steampowered.com/app/3963050/Eyes_Of_The_ElderWood/?l=polish

Można też sprawdzić demo, ale podobno miało sporo problemów, które w EA został wyeliminowane (np. brak natywnej obsługi pada, dla mnie deal breaker).

Interesująco wygląda system czarów, które rysujemy ruchami kontrolera. Arx Fatalis anyone?

• Like 1
Opublikowano
W dniu 26.06.2026 o 16:27, j4z napisał(a):

Dzisiaj takie coś sprawdzę. 

Dobra gierka, trochę ją pomęczyłem od tamtej pory. Wczoraj natomiast zacząłem Mark of the Ninja. Również jest warta polecenia. Kłaniam się. :witojcie2: