Skocz do zawartości

Nintendo Switch 2

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Raczej nie, bo ostatecznie i tak powiedział, że jest bardziej graczem "pecetowym" i woli Steam Decka, ale czeka na gry od N. 

3 godziny temu, slafec napisał(a):

W MP4 i CP77 nie grał w trybie przenośnym. Ciekawe czemu

Skąd wiesz? Nic na ten temat nie mówił. Owszem, był pokaz, jak gra w Cyberpunka na dużym ekranie, ale nie ma pełnych materiałów z jego rozgrywki we wszystkie gry - są tylko urywki.

3 godziny temu, slafec napisał(a):

Na wycieczkę sponsorowaną przez Nintendo.

A niby na jaką inną miał jechać? Przecież o to właśnie chodzi w targach - żeby się pokazać z jak najlepszej strony, no nie?
Jeśli chcesz dokładniejszych testów i opinii o LCD w SW2, to trzeba poczekać do czerwca. Na ten moment spływają tylko wrażenia z tych eventów organizowanych przez Nintendo.

Opublikowano

Dlatego takie "prezentacje" zawsze trzeba przepuścić przez filtr, choć też daleki jestem od twierdzenia, że nic sensownego z tego nie można wyciągnąć. Zabawne tylko jest jak często się mówi o ekranie, że w sumie nie szkoda braku Oleda, gdzie później - podczas premiery Oleda - te same osoby będą ćwierkać jak to dobrze, że dali w końcu Oleda. Albo jest się konsekwentnym, albo nie. Nie widzę tutaj miejsca na stany pośrednie.

• Upvote 2
Opublikowano

Cytat

Wrażenia ze Switcha 2 na gorąco:

- większy, ale nie tak by było niewygodnie, dzięki temu joycony duzo bardziej komfortowe

- wibracje HD Rumble znacznie mocniejsze, ale nie wiem czy bardziej precyzyjne.

Niegorsze 

- Myszka w Cywilizacji i Metroidzie o dziwo super! Nie wiem jak przez kilka godzin grania, ale 15-minutowe dema zrobiły wrażenie, a nie spodziewałem się

- Ekran z gorszymi kolorami niz Switch OLED, niestety. Łudziłem się. To dobry LCD, duuużo lepszy niż w jedynce, ale LCD

- Magnetyczne przypinanie joy-conów ogromnie satysfakcjonujące. Ale jeden egzemplarz był już wyrobiony i były lekkie luzy. Jak w Switchu 1 w sumie

- Nowy Pro Controller lepiej wykonany niż pierwszy, dużo milej mi leży w dłoni - Joy-con grip, tak jak Pro, też ma dwa dodatkowe przyciski

- Pokazywali gry niestety na marnych TV… więc takiego HDR w ogóle nie było widać - Cyberpunk ładniejszy niż na Decku i past genach. Trochę dropi klatki, ale jeszcze mają czas

- Donkey Kong czad, czuć ducha Odyssey

- Mario Kart w trybie battle royale fantastyczny - Płatna instrukcja obsługi jak mobilka za 2 pln

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

Tak naprawdę najlepiej jakby były 3 modele na premierę.

Mały Lite LCD

Standard LCD

Premium OLED

Marketingowo na premierę chyba jednak ciężko to wypromować. 3 różne progi cenowe i możliwości. Nintendo ma teraz ogromne problemy z komunikacją przy jednym modelu. Co dopiero byłoby przy trzech. W ogóle to wygląda jakby Nintendo wywaliło magików od PR-u na zachód. Albo premiera miała być pod koniec roku a przecieki spowodowały szybszą gonitwę na czerwiec i jest niedopracowany chaos komunikacyjny. Nintendo się trochę zachowuje jak dziecko we mgle.

Edytowane przez Tankietka
Opublikowano (edytowane)

Z discorda, nie moje. Ktoś wziął udział w pokazie Switcha 2 w Londynie
obraz.thumb.png.c7986be015f89d6a13ffd766130f5094.png

Reszta w spoilerze

Spoiler

IMG_1943.thumb.webp.e17110d188b7fcebae48300a8ac4d4b4.webp

IMG_1982.thumb.webp.3eafad9a43e179fdec2ea0f5200309de.webp

IMG_1963.thumb.webp.8a668cff9282fbc295c1d77763dd91d3.webpIMG_1960.thumb.webp.6898ca1ec1b18c8477fdcd197a5a75a0.webpIMG_1962.thumb.webp.5be0a347a4c065c029e54b0f249fc820.webp

IMG_1968.thumb.webp.bf4f12a8e37f11dda65f8a1bafc20a08.webp

IMG_1979.thumb.webp.d3f47493c9c1d041b7424c0787aa0a53.webpIMG_1942.thumb.webp.9af615e9d15295d6905390234c8dee2f.webp

A tu jak zapytałem się o gry, to tak mi odpowiada:

Cytat

Bardzo pozytywnie. Mario world jest mega. Gdzie fanem kart nie byłem i pogralem tylko chwilę. Tu 24 graczy w wyścigu to miazga jakaś i w tym trybie 4 ostatnich po danym odcinku trasy odpada. Dzieje się w ch** na trasie ( a to i tak mało powiedziane )
Te gierki jamboree czy jakoś tak bardzo przyjemne. Wrażenie zrobiło na mnie to jak się malowało sprayami i w momencie w którym kończyła się farba w puszcze trzeba było potrząsnąć joyconem. Wibracje bajka, nie wiem czy to jakieś haptyczne efekty ale miałem wrażenie jak bym normalną puszką trząsł i w środku była kulka
Zeldy jak zeldy , dopieszczone. Hades 2 to samo
Grałem w trybie handheld i na pro controller
Yakuza ekstra.

IMG_1944.thumb.jpg.d365a3696ab55ec136a08566b2327779.jpg

Metronid w trybie muszki taki sobie. Mało intuicyjne używanie przycisków. Gdzie prawy joy robi za mysz a lewy jako kontroler który trzymasz jak chcesz. Mało wygodne. Po 10 minutach gry odczuwałem ból w prawej dłoni ( na pewno kwestia przygotowania stanowiska robi różnicę ) ale używanie przycisków już na prawym joyu kiepskie jest  gdzie pod X i Y masz jeszcze akcje dodatkowe czy skok. W symulator inwalidy na wózku grającego w kosza nie grałem.

Bravery default fajne. Było sterowanie jakimś statkiem czy łodzią i też oba joyconami w trybie myszki. Fajny patent ale koordynacja już nie koniecznie. Przynajmniej dla mnie gdzie ja prawo ręczny jestem. A wyobraź sobie prawym joyem kręcisz kołem od statku a lewym operujesz dodatkowe przyciski na kokpicie czy regulujesz wysokość lotu.

Ekran:
No na pewno nie to co Oled. Źle nie było.
Dużo lepiej niż w v2 ale czy lepiej niż w portalu od Sony - nie powiedział bym.
Dużo też robiło światło bo lamp tam gdzie nigdzie nastawiane było i ciężko dobrze porównać.
Ale na pewno nie jest tak jak nie którzy piszą że czarny to nie czarny albo jakieś poświaty dziwne
Takie 8/10
IMG_1975.thumb.webp.5f904f3a642f8d9e9dfc0cf6e4142385.webp

Co do joyconów i kontrolera

Cytat

Powiedział bym że lepiej w całokształcie wygląda. Faktura urządzenia i pro controllera była hmmm tu mi będzie ciężko dobrać słowa.
Ale tak jakby matowa ale takie uczucie „śliskości” miałem. Nie jak mydło że wypadnie ci z reki jak je weźmiesz ale nie czuć było jakoś specjalnie oporu czy „tarcia” o dłoń
Trzymając lekko i luźno pro controller może jebnąć

luzy były lekko wyczuwalne jak poruszałem joyconami do siebie i od siebie.
Same magnesy trzymają bardzo dobrze. Nie wydaje mi się żeby była sytuacja że komuś się wypnie sam czy wypadnie joycon
Po wciśnięciu tego przycisku i tak trzeba lekko pociągnąć joya żeby wypiąć go z konsoli.
Opcja myszki - tu powiem że bez dobrej podkładki i przede wszystkim czystej to te nakładki co są to pójdą w pizdu moment.
Event zaczął się wczoraj. Ja dziś pierwszym slotem wchodziłem - na niektórych joyach te nakładki zdarte już były. Więc ok rozumiem tłumy ludzi każdy szura tym po powoerzchni itp. Ale
Myślę że czysta i odpowiednia podkładka załatwi ten problem

O jakości glosnikow ciężko cos powiedzieć bo dookoła głośno było a przytrzymując przycisk home na konsoli nie było możliwości wejść w jakie kolwiek ustawienia konsoli.
Poprostu urządzenie z demem gierki i tyle

Analogi trochę wyżej są niż w poprzednich joyconach
Sam pro controler to taka usprawniona wersja poprzednika niż jakiś wielki Game changer. Owszem przyciski dodatkowe z tyłu są ( niestety nie można było ich konfigurować )

"kobitka z cdp mówiła że s2 da radę ok 2-2,5h grając w cyberpunk w trybie handheld"

Edytowane przez Reddzik
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

Piękna czerń na screenie z hades 2, taka szara. LCD nie będzie jakościowo na poziomie OLED, a jeśli to nie jest miniled to się nawet do niego nie zbliży. Na zdjęciu z hades 2 widać, że czerń jest fatalna, a w zasadzie w ogóle jej nie ma. 

Już bym wolał, żeby dali ten sam ekran co do switch OLED, niż większy, za to kiepski. 

Edytowane przez Henryk Nowak
  • Upvote 3
Opublikowano

Dokładnie, te ramki to coś fatalnego że w 2025 nadal tak się marnuje przestrzeń...

W dniu 11.04.2025 o 18:42, Jaycob napisał(a):

Mario Kart w trybie battle royale fantastyczny

Jednak battle royale to robi robotę na każdej platformie  :D

• Upvote 1
Opublikowano
23 minuty temu, Jaycob napisał(a):

Bardziej od tej czerni irytują mnie te ramki i brak wykorzystanej przestrzeni. :E 

Też mi wadzą, ale nie tak jak szara czerń. Lubię pograć przy zgaszonym świetle, czy to w łóżku czy na kanapie - żona ogląda film, ja gram. Właśnie w takiej sytuacji, przy słabym oświetleniu przeszkadza to najbardziej, bo bardzo rzuca się w oczy to jak bardzo wyprana jest czerń. Niestety jest to ogromny krok wstecz, bo ekran Switcha OLED wygląda bardzo ładnie. 

Opublikowano (edytowane)

Ogólnie gram przy lampce, ale wczoraj wyłączyłem i pograłem na Switchu leżąc w łóżku, i chyba wiem co macie na myśli z tą czernią, z jakością OLEDa, taki ekran przy zgaszonym świetle wygląda całkiem inaczej niż przy jakimś świetle.

edit:

Lampka z światłem, nie mylić z winem:wariat:

Edytowane przez Reddzik
  • Like 1
Opublikowano

O to mi chodzi. OLED nie podświetla pikseli, które mają być czarne a LCD podświetla cały ekran. Nawet jeśli jest wygaszanie strefowe to zostaje problem szarej czerni. Załóżmy, że mamy scenę z czarnym, gwieździstym niebem - żeby podświetlić gwiazdę trzeba podświetlić całą strefę, czyli gwiazdy i tak będą na szarym tle. Na oledzie podświetlone są tylko gwiazdy co do piksela. Przez to nie tylko czerń wygląda lepiej ale inne kolory sąsiadujące z czarnym też, bo jest wyższy kontrast. Mam dobry telewizor miniled - x95k i to wciąż jest LCD, ma więcej stref ale kontrast jest nieporównywalnie gorszy. W innym pokoju stoi C3 i bije tego Sony na głowę pod względem jakości obrazu. Jeśli tak to wygląda w przypadku dwóch dość drogich telewizorów to żaden fanboj Nintendo nie wmówi mi, że w przypadku Switcha 2 będzie inaczej. 

• Upvote 1
Opublikowano

W dup@ach się poprzewracało oledy, jakieś efekty halla w padach i bóg wie co jeszcze. Kiedyś mieliście telewizor z kineskopem czarno biały , plastikowego głośnego pada i to na kablu i wtedy nie narzekał jeden z drugim, że ekran za mały albo, że przyciski miały ujowy skok i graliście w mario całymi dniami ^_^ 

Oczywiście, żartuje. Osobiście mnie w oczy nie kuje różnica ekranów czy to oled czy lcd bo dla mnie po pewnym czasie i tak przyzwyczajam się i nie zwracam na to uwagi zwłaszcza, jeżeli gierka jest dobra. Mam wrażenie, że czasami ludzie zapominają po co są konsole i nakręcają się cyferkami zamiast tym, aby dawała ona frajdę. Oczywiście to moje zdanie.  Mam znajomego, który nie będzie grał w jakiś tytuł na pc lub będzie go wręcz denerwować, jeżeli w prawym górnym rogu wskaźnik FPS pokaże mu mniej jak 120 :D  Inna sprawa, że samo nintendo idzie w taką komercjalizacje, że zaraz będziemy płacić abonament, aby w ogóle móc korzystać z tej konsoli i osobiście powoli zaczyna mi się odechciewać.

Co do samej 2jki mnie bardzo zastanawia jak ta myszka będzie grywalna - czy z trybu myszki będzie można korzystać tylko w poszczególnych tytułach czy nawet w takim CP2077.

Opublikowano

Po to jest postęp technologiczny żebyśmy nie musieli grać na takim szajsie jak kiedyś. Pamiętam po co są gry, mają sprawiać frajdę. No właśnie. Wyblakłe kolory i sprana czerń będą mi w tym przeszkadzać. Wciąż gram na switchu 1, niektóre gry chodzą w 480p i jest ok, ale od nowej konsoli, za którą muszę zapłacić oczekuję postępu. Rozumując tak jak Ty można dojść do wniosku, że nowy switch nie jest potrzebny, niech wciąż klepią gry na starego. 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, Barosz napisał(a):

zastanawia jak ta myszka będzie grywalna - czy z trybu myszki będzie można korzystać tylko w poszczególnych tytułach czy nawet w takim CP2077.

To w dużej mierze zależy od wsparcia deweloperów, ale tak - CD Projekt Red potwierdził, że ta opcja będzie dostępna.
Niestety, tryb myszy w Joy-Conach nie dorównuje zwykłej myszce pod względem precyzji, a do tego potrafi być trochę niewygodny ze względu na mały rozmiar, kształt i wagę.
Rzuć okiem na materiały powyżej.

Edytowane przez Jaycob
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, Barosz napisał(a):

W dup@ach się poprzewracało oledy, jakieś efekty halla w padach i bóg wie co jeszcze. Kiedyś mieliście telewizor z kineskopem czarno biały , plastikowego głośnego pada i to na kablu i wtedy nie narzekał jeden z drugim, że ekran za mały albo, że przyciski miały ujowy skok i graliście w mario całymi dniami ^_^ 

Oczywiście, żartuje. Osobiście mnie w oczy nie kuje różnica ekranów czy to oled czy lcd bo dla mnie po pewnym czasie i tak przyzwyczajam się i nie zwracam na to uwagi zwłaszcza, jeżeli gierka jest dobra. Mam wrażenie, że czasami ludzie zapominają po co są konsole i nakręcają się cyferkami zamiast tym, aby dawała ona frajdę. Oczywiście to moje zdanie.  Mam znajomego, który nie będzie grał w jakiś tytuł na pc lub będzie go wręcz denerwować, jeżeli w prawym górnym rogu wskaźnik FPS pokaże mu mniej jak 120 :D  Inna sprawa, że samo nintendo idzie w taką komercjalizacje, że zaraz będziemy płacić abonament, aby w ogóle móc korzystać z tej konsoli i osobiście powoli zaczyna mi się odechciewać.

Co do samej 2jki mnie bardzo zastanawia jak ta myszka będzie grywalna - czy z trybu myszki będzie można korzystać tylko w poszczególnych tytułach czy nawet w takim CP2077.

Opowiem Ci pewna przypowieść z mojego życia. Kilka tygodni temu kupiłem ipada 11 generacji - głownie przeglądanie internetu. Na codzień korzystam z telewizorów OLED oraz telefonów z ekranem OLED. Po dosłownie 2 dniach sprzęt odesłałem do sklepu. Nie chodzi o to, że komuś się w dupach poprzewracało ale o progres w technologi. Jeśli ktoś korzystał ze sprzętu oferującego 120hz oraz paneli oledowych to nie chce wracać do LCD (nawet tego najlepszego). Wolałbym dopłacić i mieć opcję zakupu S2 z lepszym ekranem. Wiem, że Twój post był żartem ale ... musimy iść do przodu a niestety w 2025 dostajemy konsole z ekranem z PS Portala. 

Edytowane przez zoomehsak
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, zoomehsak napisał(a):

Jeśli ktoś korzystał ze sprzętu oferującego 120hz oraz paneli oledowych to nie chce wracać do LCD (nawet tego najlepszego).

Do uniwersalnych zastosowań w TV wolę nowszy mini led niż starszy oled.

Topowy mini led vs topowy oled podobnych roczników nie testowałem.

Edytowane przez Tankietka
Opublikowano

Też bym chciał, aby ns2 była w każdym calu najlepsza ale no właśnie tak nie ma i nie będzie a będzie jeszcze gorzej.

Denerwujące są te półsrodki które oni stosują pomimo tego że community stawia sprawę jasno co powinno być w nowej konsoli czego jako gracze oczekujemy. Dlatego uważam, że mogliby poczekać jeszcze 2 lata i odpicować wszystko i wydać produkt jaki wszyscy gracze chcą.

Także nie pozostaje nam nic innego jak grać i zaakceptować te półśrodki albo nie kupować konsoli.

Jak dla mnie mogli by zrobić 2 wersję tej konsoli jedna hiper extra a druga bieda edition ze starym LCD i w ogóle po kosztach i to by był najlepszy sposób.

Opublikowano

Jak teraz patrzę, to różnica w cenie między ekranem OLED, a LCD w Steam Decku to 30$, przynajmniej przy zakupie części do samodzielnego serwisu...
Przy produkcji jest to znacznie mniejsza różnica...

Tak czy inaczej, Switch 2 będzie miał się dobrze, jeśli będą ciekawie zrobione porty, a nie samo przeniesienie gier... Mam nadzieję, że każda dobra gra wykorzysta celowanie ruchem konsoli...
O gry nintendo raczej nie trzeba się martwić... A sam pewnie upoluję jedynkę lite lub OLED pod nieliczne starocie, a do głównego grania i tak będzie PC... Mogliby dodać steam link, ale nie chcą by coś innego konkurowało z uwagą użytkownika na ich konsoli. 

Opublikowano (edytowane)

Dobra, Switch nie kalkuluje się do starych gier... Jak podliczyłem koszty z promocji eshopu to wyszło mi 1000 zł więcej, niż na steam, szczególnie że część już posiadam oraz wielu i tak nie ma na Switchu lub działa nie tak jak bym chciał... Eh, Steam Input to coś pięknego i dziwne że Sony oraz Nintendo nie wpadli na coś podobnego... Wtedy żyroskop można by z poziomu systemu ustawić.
Zdziwiłem się że FTL nie ma na Switchu. a porty MGS ponoć są liche... Za to MGS:V będzie w kolejnym pakiecie i jestem ciekaw czy dostanie specjalną wersję dla Switcha 2... Jeśli dodadzą DLSS to nawet może być w 4k, a handheld bez problemu wyrobi 1080p max, 40-60fps, zależnie od optymalizacji.

Edytowane przez musichunter1x
Opublikowano

Ja nie będę się oszukiwać, kupię na pewno, ale nie na premierę i nie w tym roku. Brak oleda to dla mnie ogromny krok wstecz, w związku z tym zaczekam na więcej gier. Jak będą działać w 1080p@60 to ogram na tv. Duża Zelda, jakieś Mario i biorę, tylko pytanie czy wcześniej nie wyjdzie wersja OLED:) Jednak LCD i Mario kart plus goryl nie przekonują mnie do zakupu przy zapowiadanych cenach gier. Już wolę dopakować pc. 

Opublikowano
13 godzin temu, Tankietka napisał(a):

Ja Switcha 2 zmienię może dopiero gdy wyjdzie jakiś Switch 2 Pro. Ale musi naprawdę być różnica w wydajności bym się skusił. Na Switcha 2 jedynie Oled bez podkręcenia mocy za 2-4 lata mam wyjebongo.

W tak małej obudowie to tam mocy nie zwiększysz drastycznie, ale zobaczymy ile moderzy wyciągną (w SD1 szło całkiem nieźle podkręcić). 

Mogliby również pomyśleć coś z dockiem, tam wsadzić dodatkowy układ czy coś.