Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
40 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Co racja to racja.

te filtry rozgrzewają się do 800 stopni i zdecydowanie wolałbym wiedzieć, że akurat się wypala zanim zostawię auto w garażu. 
Tak na wszelki wypadek :) 

W garażu jak w garażu, jak nie dotyka niczego to nie powinno zrobić szkody. 

Ale były historie np koło Bydgoszczy w Chmielnikach ludzie zaparkowali na trawie koło jeziora. No i od jednego się zaczęło jarać. Jako, że trawa była sucha nawior to w mgnieniu oka ogień wchłonął kilkanaście aut.

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Gang napisał(a):

to ze w autach nie ma wskaźnika wypalania DPF... 

citan ten ostatni, 50kkm nalotu. 1.5 diesel. codziennie autostrada, 45km w jedną stronę. a co 3 dni jak aie zatrzymam to wentylator na maksa chodzi, bo widocznie przerwałem mu wypalanie. zarówno do pracy jak i z. 

poprzedni model tak nie miał...

W420, jak każdy inny Mercedes z dieslem przy wypalaniu DPF wyświetla komunikat na desce rozdzielczej i czujesz zwiększenie obrotów, i jeszcze jeden specyficzny dźwięk, ale nie potrafię go określić słowami. Nawet jak przypadkiem wyłączysz ten komunikat, to nadal w zakładce Service będziesz miał aktywne powiadomienie, dopóki procedura wypalania się nie zakończy. 

Jeśli masz 50kkm i jeździsz głównie autostradą, to jest jak najbardziej możliwe, że do tej pory jeszcze nie było potrzeby wypalania filtra.

Zwiększone obroty wentylatora po wyłączeniu silnika, który potrafi szumieć i ponad 5 min nie ma nic wspólnego z wypalaniem DPF.

W420 akurat znam, bo się rok temu na własne życzenie przesiadłem na takie auto :P Przestrzeń ładunkowa potrafi być użyteczna. Swoją drogą kiedyś musiałem jeździć jeden dzień poprzednią generacją i to jest przepaść.

Edytowane przez marko
Opublikowano
12 godzin temu, Krzysiak napisał(a):

Ty kupiłeś z tego co pamiętam od najpierw mega polecanego handlarza na VKP;

Dokładnie tak było, a w zasadzie wtedy dwóch na forum się przewijało :E 
I piszę to ironicznie bo wiem, że odpowiednio prowadzona VC jest jak każde auto;

A to była taka ... perełka :E 

Opublikowano
21 godzin temu, kapcer napisał(a):

@bergercs W jak dużą minę się pakuję? Swego czasu pisałeś o Insignii na PCLabie, ale posty już raczej nie do odnalezienia.

Teść chce mi podarować Insignię z 2012 roku (przedlift). 2.0 CDTI biturbo. Do zrobienia w najbliższym czasie będzie rozrząd i sprzęgło z dwumasem. Co tam się jeszcze może zepsuć i narazić na duże koszta?

Wszystkie 4 świece są z czujnikiem ciśnienia, ale były wymienione jakieś 2 lata temu, więc na chwilę powinien być spokój.

Mam przedliftową Insignię 2.0 CDTI z 2010, zanim ją kupiłem założenia były takie, że nie chce diesla i niekoniecznie chcę Opla :D Raczej nie jest to polecane autko, zrobiłem nią 90k km więc coś tam powiedzieć mogę. Akurat poprzedni właściciel przed sprzedażą zrobił w mojej sprzęgło i dwumasę, wymienił też kolektor ssący na nowy. Co się może zepsuć, patrząc po grupce na FB - panewka lubi się obrócić i różne problemy z elektroniką. W swojej zaraz po kupnie wymieniłem tę uszczelkę smoka na nową, przy okazji mechanik przejrzał panewki i było git. Jakoś niedługo po kupnie zaczęły się odzywać łożyska, ale to imo kwestia też przebiegu, auto miało wtedy ze 210k, więc po kolei były wymieniane, pamiętam że z coś koło 5 stów za jedno wychodziło. Generalnie to raczej sama eksploatacja, ale jak na Opla (albo moje wyobrażenie o Oplu) to najtaniej nie jest.

Przetwornice w lampach z przodu - woda z lamp zbiera się prosto na nie, bo są pod spodem i lubi je szlag trafić. Ori hella 600zł, zamienniki są taniej, ale wywalają błąd. Jedną musiałem zmienić, a same lampy, tzn jedną, też wysyłałem na uszczelnienie.

U mnie w ostatnim czasie elektryczna klapa przestała się otwierać, okazało się że woda dostawała się na moduł, który jest w bagażniku po prawej stronie w skrytce - jest na YT filmik gdzie gość wyjaśnia którędy to się dostaje (puszcza stare uszczelnienie na 2 plastikach) i jak to poprawić. W każdym razie ten moduł powodował niesamowite cyrki w elektronice, kupiłem zamiennik (250zł jakoś), dostępne tylko NTY, i jest git.

Najważniejsze regularnie wymieniać olej i pilnować tego nieszczęsnego DPF, gdzie jak nie masz dorobionej diody, to trzeba się nauczyć kiedy się wypala. W trasie to tam wywalone, ale jak się kręcisz po miejscu to raz dwa ogarniesz - podwyższone obroty i specyficzny, metaliczny dźwięk silnika na niskich obrotach. Ja już nauczony że jak podjeżdżam pod blok to kontrolnie jeszcze sprawdzam obroty, chwilowe spalanie na wolnych (wtedy skacze tak pomiędzy 1,5l-2l/h).

W moim przypadku poza tym modułem i przetwornicą, to generalnie eksploatacja. Olej i filtry średnio 2x w roku, hamulce przód/tył też już były robione. Samo auto w miarę wygodne, akurat wczoraj jeździłem do KRK i z powrotem, jakieś 500km, przyjemne spalanie po trasie.

A jeszcze mi się przypomniało, że ostatnio poluzował się kabel od rozrusznika i nie chciała odpalić, no tak :E W każdym razie to chyba jedyna taka sytuacja w ciągu tych 5 lat, że zastrajkowała i trzeba było ją ściągnąć na lince.

3 godziny temu, Krzysiak napisał(a):

Z wypalaniem to jest tak, że zazwyczaj to robi w najmniej oczekiwanym momencie :E Przykładowo objadę trasę do brata (z kręceniem się tam po miejscu około 500km w obie strony wychodzi), podjeżdżam pod dom i najczęściej wtedy zaczyna wypalać, latem wracałem z wczasów 800km i to samo było :E

Ja nie zliczę ile razy podjeżdżam pod dom i ja już wiem, że będę zawracał, bo oczywiście to gówno musiało się zacząć wypalać. Najgorzej jak koniecznie musisz już do domu, ale przecież nie przerwiesz wypalania DPF :D

• Like 1
Opublikowano
Godzinę temu, GordonLameman napisał(a):

Ktoś na forum miał większą minę niż moje Bravo? :E 

Sądzę, że miałbym szanse swoją VC wygrać z Bravo :E 
Chociaż tam też sporo było jak kojarzę, a najbardziej zapamiętałem... że tam wyszło że to wersja o mniejszej mocy?
Albo coś już przekręcam...

Opublikowano
1 minutę temu, serwal4 napisał(a):

Sądzę, że miałbym szanse swoją VC wygrać z Bravo :E 
Chociaż tam też sporo było jak kojarzę, a najbardziej zapamiętałem... że tam wyszło że to wersja o mniejszej mocy?
Albo coś już przekręcam...

No w ogłoszeniu 120KM, w dowodzie (którego nei sprawdziłem :E) 105KM :E 

Silnik wymieniałeś? :E 

Opublikowano

@marko az sprawdzę u kolegów.

mamy trochę tych citanow i innych nowych i nikt nq oczy nie widział komunikatu.

jedyne po czym widać to spalanie chwilowe. 

ciekawe czy w DE nie ma innego softu, co wcale by mnie nie zdziwiło 

Opublikowano

Silnik nie, ale patrząc na wydaną w sumie kasę w VC to mogło wyjść więcej niż swap w Bravo :lol2:

Poza cyklicznym gaszeniem jej największym urokiem było przelewanie ropą po ostrym skręcie w prawo:
50-80 km/h, gwałtowny ruch kierownicą w prawo i momentalnie spalanie na postoju rosło z 0.5-0.6l /h do 4-6l/h a w czasie jazdy tymczasowe z tych 6-8l na 14-20l/km :lol2:

Wtryski, klapy wirowe, dpf, EGR, wiązka silnika, klapa gasząca, siakieś czujniki, pierdoły no i klasyczna eksploatacja jak rozrząd (zakup 2011r z 158 tys. km na liczniku, auto z 2005r, rozrząd wyjęty fabryczny a na pewno rolki bo z wybitą datą 2004r), dwumasa ze sprzęgłem (łożysko sprzęgła rozsypało się w częściach przy próbie wyjęcia), całe zawieszenie (jedna sprężyna pęknięta z przodu a był to jakiś mix amorów Koni i sprężyn AP + tył z innej parafii, do tego zmęczone fabryczne wahacze itd.);

Znajomy, który ją ode mnie zgarnął robił kolejną rewizję osprzętu silnika, drugi raz wtryski, do tego turbinę i kolejne parę pierdół; O testowaniu pompy paliwowej, listwy cr, reszty wiązek i wszystkiego co mogło ubijać cyklicznie auto nie wspomnę;
Sam znajomy sprzedał ją finalnie jako auto na lawetę bo rozwaliło przekładnię kierowniczą / hydraulikę wspomagania - ale Handlarze cmokali że tak zdrowej budy i podwozia to dawno w VC nie widzieli :lol2:

Uszkodzonych czujników poziomowania (ksenon), modułu CID (przy gwałtownym skręcaniu skrętny biksenon zostawał na wprost + kontrolka deski, do tego tempomat rozłączający się w losowych momentach), uwalonej od zakupu klimatyzacji itd. już nawet nie ruszałem :E 
Uprzedzę - w trakcie zakupu nie wywalała żadnych błędów, odpalała zimna/ciepła bez problemu, zawiecho poza sprężyną bez uwag a hamownia wypluła katalogowe 150KM i 320Nm;

Ja nią zrobiłem coś ~30-35 tys. km, znajomy ~35-40 tys. km;
Gdzie jak padła turbina to auto dostało hybrydę + program więc ostatnie ~30 tys. km zrobiła mając ~190KM i 400Nm (ubity przez możliwości skrzyni);

Aleeeeee! Trafiłem na auto ze skrzynią F40 a nie klasykiem M32 więc rewizja skrzyni mnie ominęła :lol2:
Same auto oglądał zakład grzebiący w dieslach, serwis specjalizacja opel, "uniwersalny" Mechanik a turbinę kładły 4. ręce / tuner w Łodzi;

• Like 1
Opublikowano
17 minut temu, Gang napisał(a):

@marko az sprawdzę u kolegów.

mamy trochę tych citanow i innych nowych i nikt nq oczy nie widział komunikatu.

Na ekranie jest informacja o czyszczeniu filtra, jest ikonka DPF i jest informacja o zajrzeniu do instrukcji pojazdu. A jak to skasujesz, to wchodzisz do MENU, Service, Powiadomienia i tam jest powiadomienie, dopóki filtr się nie wypali.

Z wentylatorem też tak mam, że często chuczy po 5min jakby tam piekło pod maską było. 

• Upvote 1
Opublikowano
25 minut temu, serwal4 napisał(a):

Silnik nie, ale patrząc na wydaną w sumie kasę w VC to mogło wyjść więcej niż swap w Bravo :lol2:

Poza cyklicznym gaszeniem jej największym urokiem było przelewanie ropą po ostrym skręcie w prawo:
50-80 km/h, gwałtowny ruch kierownicą w prawo i momentalnie spalanie na postoju rosło z 0.5-0.6l /h do 4-6l/h a w czasie jazdy tymczasowe z tych 6-8l na 14-20l/km :lol2:

Wtryski, klapy wirowe, dpf, EGR, wiązka silnika, klapa gasząca, siakieś czujniki, pierdoły no i klasyczna eksploatacja jak rozrząd (zakup 2011r z 158 tys. km na liczniku, auto z 2005r, rozrząd wyjęty fabryczny a na pewno rolki bo z wybitą datą 2004r), dwumasa ze sprzęgłem (łożysko sprzęgła rozsypało się w częściach przy próbie wyjęcia), całe zawieszenie (jedna sprężyna pęknięta z przodu a był to jakiś mix amorów Koni i sprężyn AP + tył z innej parafii, do tego zmęczone fabryczne wahacze itd.);

Znajomy, który ją ode mnie zgarnął robił kolejną rewizję osprzętu silnika, drugi raz wtryski, do tego turbinę i kolejne parę pierdół; O testowaniu pompy paliwowej, listwy cr, reszty wiązek i wszystkiego co mogło ubijać cyklicznie auto nie wspomnę;
Sam znajomy sprzedał ją finalnie jako auto na lawetę bo rozwaliło przekładnię kierowniczą / hydraulikę wspomagania - ale Handlarze cmokali że tak zdrowej budy i podwozia to dawno w VC nie widzieli :lol2:

Uszkodzonych czujników poziomowania (ksenon), modułu CID (przy gwałtownym skręcaniu skrętny biksenon zostawał na wprost + kontrolka deski, do tego tempomat rozłączający się w losowych momentach), uwalonej od zakupu klimatyzacji itd. już nawet nie ruszałem :E 
Uprzedzę - w trakcie zakupu nie wywalała żadnych błędów, odpalała zimna/ciepła bez problemu, zawiecho poza sprężyną bez uwag a hamownia wypluła katalogowe 150KM i 320Nm;

Ja nią zrobiłem coś ~30-35 tys. km, znajomy ~35-40 tys. km;
Gdzie jak padła turbina to auto dostało hybrydę + program więc ostatnie ~30 tys. km zrobiła mając ~190KM i 400Nm (ubity przez możliwości skrzyni);

Aleeeeee! Trafiłem na auto ze skrzynią F40 a nie klasykiem M32 więc rewizja skrzyni mnie ominęła :lol2:
Same auto oglądał zakład grzebiący w dieslach, serwis specjalizacja opel, "uniwersalny" Mechanik a turbinę kładły 4. ręce / tuner w Łodzi;

Hmm, ja to aż tak dokładnie wszystkiego nie pamiętam, ale kupiłem auto za 25900 w 2013 roku i miałem 3 rachunki od mechaników na ponad 5 tysięcy (swap, ukręcone świece, UPG, DPF, EGR, turbo) i pewnie kilka mniejszych na 1,5-2tys. zł.

Szacowałem, że z eksploatacją (bez paliwa oczywiście) dołożyłem co najmniej drugie tyle co cena zakupu. Wydaje mi się, że zrobiłem nim ok. 80 tys. km. 

Skutecznie mnie Fiacik wyleczył z używanych samochodów :E 

Opublikowano (edytowane)

Ktoś miał styczność z hybryda renault 140KM? Można ją jakoś odnieść do hybrid 155 w Dacia Bigster?

Zastanawiam się, co byłoby lepsze w jej przypadku (Bohatera) Hybryda 155 właśnie czy LPG140KM?

Edytowane przez Petru23
Opublikowano
3 godziny temu, GordonLameman napisał(a):

Skutecznie mnie Fiacik wyleczył z używanych samochodów :E 

W sumie Grande Punto Mamy - z Jej winy i braku uwagi - jest kwotowo ciekawszym przypadkiem :E 
Kupione w 2016r za ~21 tys. złotych z opłatami (2009r, 118tys. km przelotu, t-jet 120KM) do dnia dzisiejszego kosztowało w samych trzech największych rachunkach siakieś ... 22 tysięcy złotych :lol2:

Gdzie dwóch z 3 rachunków szło uniknąć gdyby zwracała uwagę na zegary i/lub nie oddawała auta do randomowego mechanika bo Jej się śpieszyło;

A 1. rachunek wyszedłby mniej gdyby nie większe turbo, intercooler i mapa indywidualna.

Po drodze ofc. reszta eksploatacji, siakieś el. zawieszenia, 2x hamulce, łożyska, filtry oleje... skrzynia biegów... dwumasa... łożyska pół-osi napędowych... dwa komplety opon letnich i dwa komplety opon zimowych, jeden komplet felg alu, dwa komplety stalówek... (auto z nami zrobiło ~110 tys. km);
No i z OC sprawcy w grudniu 2022r odmalowane całe auto bez komory silnika :E 

• Like 1
Opublikowano

Panowie, nie mam już pomysłu. W kuchni odkleja mi się od ściany płyta o długości około 3,5m w zabudowie meblowej. Próbowałem ze stolarzem już wszystkiego, mamut, tytan, inne kleje montażowe, na nowo gruntowanie ściany i kolejny raz się odkleja. Nie wiem już co zrobić żeby uniknąć montażu na kołki i zaślepek.

Opublikowano
15 minut temu, larry.bigl napisał(a):

Panowie, nie mam już pomysłu. W kuchni odkleja mi się od ściany płyta o długości około 3,5m w zabudowie meblowej. Próbowałem ze stolarzem już wszystkiego, mamut, tytan, inne kleje montażowe, na nowo gruntowanie ściany i kolejny raz się odkleja. Nie wiem już co zrobić żeby uniknąć montażu na kołki i zaślepek.

A sprawdzałeś czy płyta prosta? Bo może to jest problemem :)