Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, TheMr. napisał(a):

Tak jak NV nie oszuka z generowaniem klatek? Soft może dużo, bardzo dużo, na najwyższym poziomie nie wybierasz lepszej specyfikacji aparatu tylko właśnie lepszego softu który zajmuje się tym zdjęciem, i jak szybko jest wstanie te zdjęcie wygenerować. Apple robi bardziej naturalne zdjęcia, samsung podkręca wszystkie gradienty. 
Apple pakuje aparat w niezłym form factor, Vivo kupujesz aparat z tym wyglądem z tyłu z funkcją telefonu… Jest to jednak mocno nieporęczne i rysuje się to. I tak jak mówiłem, są to pojedyczne modele z współpraca z Zeiss, Leica, czy Haselbladem czyli potęgami foto - Apple nie ma się czego wstydzić. 

Nie jestem fanem chińczyków pod względem softu i ostatecznie wolę wybrać stabilny soft niż cyferki chińczyków ale trzeba im oddać, że Apple czy Samsunga zostawili daleko w tyle w tym względzie. Ta matryca jaką pakuje Apple do tele x5 jest po prostu śmiechu warta, to jest matryca jaka mają telefony za 700 zł i żadna magia software-owa nie jest w stanie tego nadrobić.

5 godzin temu, baQus napisał(a):

W specyfikacji wypadają sporo lepiej. Pewnie przy manualnych ustawieniach, fotka wyjdzie też lepsza.

Mi jednak nie udało się zrobić szybkiej fotki w trybie auto, która wyszłaby zauważalnie lepiej na innym aparacie, niż Apple. Porównywałem 14Pro z S24+, S24 Ultra, Pixel 8Pro.

Pewnie kwestia potrzeb/grupy docelowej - dla mnie to dalej telefon, który ma zrobić dobre zdjęcie w trybie auto - tak, żeby zdjęcie było gotowe w kilka sekund od wyciągnięcia telefonu z kieszeni :) 

Cyknij x5 iPhonem i Vivo X200 Pro zwlasza w trudniejszych warunkach - koncert, mecz, noc. Różnica będzie nie tyle duża co ogromna. S24U też wypadnie znacznie lepiej choć gorzej od Vivo. Pixele 8 Pro i 9 Pro też wypadną lepiej. Nawet dość tani OnePlus 13. W sumie to praktycznie każdy topowy Andrut :E Nie wspominam już nawet o x3 bo takiego w ogóle nie ma w iP :D Broni się tylko główny aparat, ten jest wciąż bardzo dobry (ale znów, wcale nie najlepszy).

Apple niestety osiadło na laurach, od kilku generacji nie zmienia się praktycznie nic. Samsung w serii Ultra od S21 praktycznie też zero postępu.

Mozna chwalić japko za soft, dopracowanie detali, jakość wykonania, ekran, głośniki ale iPhone = topowa fotografia to już przeszłość i raczej już nigdy to nie będzie synonim.

Edytowane przez bleidd
Opublikowano
27 minut temu, bleidd napisał(a):

Cyknij x5 iPhonem i Vivo X200 Pro zwlasza w trudniejszych warunkach - koncert, mecz, noc. Różnica będzie nie tyle duża co ogromna. S24U też wypadnie znacznie lepiej choć gorzej od Vivo. Pixele 8 Pro i 9 Pro też wypadną lepiej. Nawet dość tani OnePlus 13. W sumie to praktycznie każdy topowy Andrut :E Nie wspominam już nawet o x3 bo takiego w ogóle nie ma w iP :D Broni się tylko główny aparat, ten jest wciąż bardzo dobry (ale znów, wcale nie najlepszy).

Nie korzystam z zooma w ogóle :D 

Ale masz rację - porównywałem zoom z S24U i to była przepaść.

Tylko zwykły aparat, z wyrazistym, kontrastowym filtrem - przez wadę wzroku lubię zdjęcia, które są aż nadto wyraźne  :D 

Do zeszłego roku korzystałem jeszcze z nagrywania w 4K, ale kupiłem DJI Pocket 3 na wakacje.

Opublikowano

No to wtedy spoko, główne oczko jest bardzo dobre. Ale jak chcesz mieć wszechstronne urządzenie, które da radę w każdych warunkach (na ile może to zrobić telefon) - koncert, zoo, mecz, wyjazd taki czy inny, gdzie wykorzystasz UWA, zoomy x3, x5, x10 - na pewno nie iPhone.

Teraz, GordonLameman napisał(a):

Ale po co zoom x5 w telefonie? 

Do tego jest lustrzanka czy tam bezlusterkowiec. 

Bo nie każdemu chce się to nosić na wyjazdach. A na koncert, mecz - nie wniesiesz lustrzanki czy tam bezlusterkowca.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Na pamiątkę dla siebie. Sam mam taką kolekcję i lubię sobie ją co jakiś czas obejrzeć, bo cieszy michę jak się to wspomina.

Można użyć i to nagrywania wideo, nie ma to jak fajny klip z wakacji. Z resztą tylko kreatywność tu ogranicza. Można trzasnąć bliżenie na góry albo łosia w tychże górach. Fajne auto widzane z dalsza, czy cokolwiek innego. Naprawdę, jakby zoom nie był nikomu potrzebny to nikt by wymiennej optyki nie wymyślił. A jednak ludzi z aparatami jest jakiś malutki promil, wszystko przerzuciło się an telefony. Sam śmigam zawsze na wyjazdach z A7 III i wiem jakie to upierdliwe łazić cały dzień po Barcelonie w 35st z apratem na szyi.. S24U mnie coraz bardziej wyręcza z tego.

No ale jak tylko IP17 lub IP18 będzie miał zoom z prawdziwego zdarzenia to się nagle okaże, że to jest deal breaker i killing feature, póki nie ma to jest zbędne i niepotrzebne :E

Edytowane przez bleidd
  • Upvote 1
Opublikowano
3 godziny temu, Krzysiak napisał(a):

Chyba się starzeję...miałem dla żony wymówkę do zrobienia chipsa (oficjalnie naprawy adblue przez jego wyłączenie, a nieoficjalnie jego) i zdecydowałem się faktycznie naprawić adblue :E

W sumie bliżej 50 niż 40 w od tego roku, więc faktycznie starość się zaczyna widocznie :rotfl:

Jako młody i wścieknięty właściciel Hondy, krótko po jej zakupie, popełniłem czyn karalny wg. Św. Biblii Vteca - bo fabryczny kat zamiast wyciąć to zastąpiłem dedykowanym zamiennikiem Bosala;
A miałem wtedy lat 20 :E 

• Haha 1
  • Upvote 2
Opublikowano

Dzis chcialem zarejestrowac moto (bo 28 dzien od sprowadzenia zza granicy) kupione od handlarza ale okzalo sie ze jest zarejstrowany w warszawie :D

okazalo sie ze dunczyk kupil moto w salonie harleya w danii, a oni kupili go uzywanego od polaka, polak nie wyrejestrowal go u nas i teraz ja sie musze babrac z wysylaniem dokumentow albo jechac osobiscie do wawy :D

dunczyk 4 lata jezdzil i nie bylo problemow a u nas jak zwykle burdel 

• Haha 2
Opublikowano
7 godzin temu, bergercs napisał(a):

Tak o fotkach z "chińczyków" - podsumowanie tesy Xiaomi 14Ultra z GSMArena:

"In the end, the Xiaomi 14 Ultra is quite probably the finest camera with a phone attached to it that you can buy today."

Reca 14 Ultra z nowego kanału, gość siedzi w ekosystemie appla. Swoją drogą nowy, ale imho jeden z najlepszych kanałów tego typu w necie.

i Vivo 

Opublikowano (edytowane)
57 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Oprogramowanie, krótki okres wsparcia, nagrzewanie się telefonu do prawie 50 stopni i throttling.

Oprogramowanie - używałeś? :P Krótkie wsparcie - fakt. Throttling - fakt, w benchmarkach i graniu. Ale przecież na telefonie się nie gra, od tego są konsole prawda? Te piłeczkę można też odbić w drugą stronę - słaba bateria, ekran z ogromną dziurą na środku, wygląd mydelniczki, ultra powolne ładowanie.

@marko ja mam służbowego Maca Pro z M4 Pro. Ogólnie super sprzęt, świetna bateria, jakość wykonania, jakość mikrofonu i głośników petarda. Ale ni hu hu nie rozumiem zachwytów nad systemem. Nie dość, że zabugowany - potrafi nie łączy się z WiFi bo nie, pomaga tylko restart. Raz mi całkowicie zgubił hasło do konta - wpisywane na 100% poprawnie a ten ciągle, że niepoprawne. Po odłączeniu monitora i ponownym podłączeniu zapomina na którym ekranie były jakie okna a do tego rozciąga je tak, że wchodzą poniżej docka na dole bo na monitorze były większe a na ekranie laptopa musiałby być mniejsze. Próba wykonania kopii zapasowej - błąd, spróbuj później. Ustawienia - ludziki narzekają na nowy panel sterowania w Win10/11 ale to malutkie okienko wyglądające jakby było przeniesione z lat 90 i żywcem wyciągnięte z interfejsu telefonowego gdzie nic nie znajdziesz jak nie użyjesz szukajki.

Generalnie system jak system, działa to ani lepiej ani gorzej jak typowy Windows czy Linux. Ale rozumiem przywiązanie ludzi do sprzętu, wszystkie skróty klawiszowe na opak, tak żeby jak się tylko przyzwyczaisz to nie było powrotu do Windowsa/Linuska. Sprytne ale ja wszystko wymusiłem aby działało jak na Windowsie/Linuksie, nie ze mną te numery :P 

Edytowane przez bleidd
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
46 minut temu, bleidd napisał(a):

Throttling - fakt, w benchmarkach i graniu.

:rotfl2:

Już pisałem o S20FE, któremu wystarczyło ładowanie, spotify i yanosik z nawigacją w tle, by wywalać komunikaty o przegrzaniu, obniżać wydajność i wyłączać aplikacje. Wcześniej miałem S8 i tamten telefon wspominam bardzo, bardzo dobrze. 

Co do samego S20FE, to jeszcze przytoczę taką historię z pierwszego GP F1 na jakim byłem. Wykupiliśmy też pitlane walk. Byłem ja z żoną i kumpel. Ja ze swoim samsungiem, a kolega miał staruteńki Iphone 8 (!). No i tak idziemy sobie przez pitlane, a tu ferrari prowadzi bolida z kontroli technicznej, no to bach ręka po telefon, by cyknąć kilka fotek. Ch*j się nagrzał w kieszeni od nie wiadomo czego i zanim zdążył uruchomić aplikację aparatu (tzn podgląd był, ale nie dało się cyknąć fotki), to bolid przejechał i tyle z pamiątek. A kolega ze swoim zabytkiem w tym czasie obfocił bolid w całej okazałości. Jego telefon po wyciągnięciu z kieszeni i kliknięciu ikony aparatu był po prostu natychmiast gotowy do robienia zdjęć, a moja patelnia nie wiedzieć czemu zagrzała się będąc od pół godziny w kieszeni i zmuliła tak, że nie dało się nic zrobić. Wtedy postanowiłem, że czas na przerwę od androida.

Edytowane przez dannykay
  • Upvote 1
Opublikowano
4 minuty temu, dannykay napisał(a):

wracając do mojego bmw

Nie zapala ci się ani na chwilę komunikat o grzaniu świec.

Powinien być widoczny na chwilę na tym górnym wyświetlaczu, na którym masz godzinę i temperaturę.

Tutaj widoczne w 4 sekundzie.

Opublikowano (edytowane)

Używałem wiele lat Huawei P20 Pro, wcześniej P9. Mimo wszystko jakoś przestałem ufać Chińczykom. I to pomimo, że P20 Pro uważam za naprawde fajny telefon i byłej z niego bardzo, bardzo zadowolony. Huawei miał jeszcze dopracowany soft ale Xiaomi i inne takie jakoś nakładka nie leżą mi totalnie. Jak już mam wybrać to Pixel albo Ska Samsunga. Co by nie mówić to w Samsungu (byle nie exynos) po prostu działa wszystko. 

Kilka dni obcowania z S25U - jestem zadowolony. Zero grzania, super płynnie a bateria świetna. Obecne ładowanie mam 58% pisząc post, 20h od odłączenia od ładowarki i już nabite ponad 6h SOT.

Edytowane przez larry.bigl
  • Upvote 1
Opublikowano

To ewidentnie któreś z trzech: świece, sterownik świec, przewód sterownika świec.

Ja w E61 535d po zakupie wymieniałem wszystko wyżej wymienione i po 1 zimie 2 świece były już do wyrzucenia.

Opublikowano
Godzinę temu, larry.bigl napisał(a):

Co by nie mówić to w Samsungu (byle nie exynos) po prostu działa wszystko. 

To jest najbezpieczniejszy wybór dla kogoś kto lubi iphony.

7 lat wsparcia zamiata wszystkimi chińczykami

Opublikowano (edytowane)

Ok, jutro odstawiam na ogarnięcie zawiechy z przodu, to powiem, żeby wymienili też ten przewód. Zastanawia mnie jeszcze kwestia aku, bo mam webasto, ale nie korzystam, bo po 15 minutach jego działania samochód już ledwo kręci. Byłem w sklepie i chłop przed wymianą sprawdził mój aku testerem. Wyszło, że jest dobry, bo w sumie jest to dwuletni bosch, więc nie wymieniłem ostatecznie. Muszę sprawdzić jeszcze czy nie mam jakiegoś złodzieja prądu... I ładowanie oczywiście.

Edytowane przez dannykay