Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
19 godzin temu, wallec napisał(a):

To powinno się tak łatwo odpinać?

Tak wskakuje na taki zatrzask w środku powinien być oring , który może trochę popuszczać. Możesz ten plastikowy element całkiem wyrzucić nałożyć przewód gumowy bezpośrednio na rurkę w filtrze i zacisnąć opaską metalową.

Opublikowano
Godzinę temu, zgreg napisał(a):

Może było tankowane "pod korek" ?

To nie ma związku z wyciekiem.

2 godziny temu, KiloKush napisał(a):

Cena od 500 do 1200 zł za element

Takie są ceny żeby w miarę porządnie zrobić, a i tak czasami odwalą kiszkę że po 3 miesiącach wyłazi. 

W tamtym roku mi za malowanie i usunięcie wgniotki w klapie tył w avancie krzyknął 1500. Więc pomalowałem sam było trochę zabawy ale jest kompresor pistolet też więc prysnąłem sam i jest git. Obeszło się bez polerki .

Opublikowano
20 minut temu, AudRob napisał(a):

Tak wskakuje na taki zatrzask w środku powinien być oring , który może trochę popuszczać. Możesz ten plastikowy element całkiem wyrzucić nałożyć przewód gumowy bezpośrednio na rurkę w filtrze i zacisnąć opaską metalową.

Zdemontowalem, wyczyściłem, przejadę się i zobaczę czy znowu się wyleję, jeżeli tak to kupię nowy.

@zgreg było tankowane pod korek ale zawsze tak leję 

• Upvote 1
Opublikowano

Ja na pewno będę w stanie znieść więcej mechanicznych bolączek niż otarć, czy rudej na potencjalnie młodszym niż obecne auto. Z ruda nie wygrasz, prędzej czy później wyjdzie nawet jak dobrze ogarnięty blacharz jest. 

Mnie wkurza to, że te auta co wydają się bezpieczne w wyborze mechanicznie (Toyota I Honda np) mają problemy z ruda :D generalnie ja nie umiem zdroworozsądkowo wybrać auta. Gdyby SCT zatrzymały się na Euro 6 wybór byłby oczywisty, coś w gnoju z minimum Euro 6. Ale jak zaczynają się cyrki z Euro 6d za 4 lata to nie wiem czy warto się pchać w coś z niższą norma. 

I wiem, że sporo przeciwników diesla jest ale w sumie tyle co ja mojego ujeżdżam to serio jakiś mega paskudnych awarii nie miał. 

A tak dupa, człowiek musi myśleć na zaś bo ekoświry forsują swoje.

Opublikowano
58 minut temu, larry.bigl napisał(a):

Mnie wkurza to, że te auta co wydają się bezpieczne w wyborze mechanicznie (Toyota I Honda np) mają problemy z ruda :D 

Ja po prostu nie rozumiem ignorancji tych firm. Zaczęli by robić ocynk w swoich produktach i wytrąciły by Twój argument.

Opublikowano

z rudą nie wygrasz ale jesteś w stanie spowolnić korozję a niektóre elementy wspawać. 
Dziura w podwoziu, wyciąć i wspawać blachę :D

A mechaniczne rzeczy to loteria. Dziś działa za miesiąc nie i nie wiesz co a później jedziesz do mechanika i naście tysięcy. Albo dłużej stoi u mechanika i ciągnie kasy zamiast jeździć.

Ruda jest przewidywalna a usterki mechaniczne nie. 

Opublikowano
Godzinę temu, Kyle napisał(a):

Ja po prostu nie rozumiem ignorancji tych firm. Zaczęli by robić ocynk w swoich produktach i wytrąciły by Twój argument.

Ocynk nie jest rozwiązaniem problemu. W japońcach problemem jest już sama blacha, a raczej jej stop który jest niskiej jakości, ze względu na problemy surowcowe tego kraju. Dlatego stal dobrej jakości idzie w silniki a na budach oszczędzają. Tego już nie przeskoczymy.

Druga sprawa że Europa nie jest głównym klientem japońskiej motoryzacji. Ważniejsze są kraje arabskie i azjatyckie, a ich klimat jest zupełnie inny. Zwiedzając tamte strony da się to zauważyć na ulicach. Tam mazdy, toyoty czy nissany są jak u nas Kaudi, VW czy BMW. Z Europejczyków to jedynie Mercedes i Fiat występuje w znacznych ilościach. No i auta 30-40 letnie nie mają wielkiej rdzy. 

• Thanks 1
Opublikowano
1 godzinę temu, SuLac0 napisał(a):

https://motoryzacja.interia.pl/porady/news-leja-slonecznikowy-zamiast-diesla-kierowcy-szukaja-sposobu-n,nId,22616997

Sprytni właściciele aut z silnikami Diesla szukają sposobów na obniżenie kosztów tankowania. Zamiast tankować na stacjach paliw, wyjeżdżają z marketów z koszami pełnymi paliwa do swoich samochodów.

:lol2:

A to żadna nowość, ilu to właścicieli barów jeździło wypalonej fryturze :E

Opublikowano
40 minut temu, Totek napisał(a):

Ocynk nie jest rozwiązaniem problemu. W japońcach problemem jest już sama blacha, a raczej jej stop który jest niskiej jakości, ze względu na problemy surowcowe tego kraju. Dlatego stal dobrej jakości idzie w silniki a na budach oszczędzają. Tego już nie przeskoczymy.

Druga sprawa że Europa nie jest głównym klientem japońskiej motoryzacji. Ważniejsze są kraje arabskie i azjatyckie, a ich klimat jest zupełnie inny. Zwiedzając tamte strony da się to zauważyć na ulicach. Tam mazdy, toyoty czy nissany są jak u nas Kaudi, VW czy BMW. Z Europejczyków to jedynie Mercedes i Fiat występuje w znacznych ilościach. No i auta 30-40 letnie nie mają wielkiej rdzy. 

Co się dziwić, suchy klimat, bez soli drogowej. Nie ma co żreć blachy. 

My niestety mamy klimat jaki mamy + nawyki sypania soli tonami. 

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, Dimazz napisał(a):

ile paliwo może jeszcze pójść w górę bo znowu rafinerie zniszczyli.

9 zł za rope jest chyba realne?

Bardzo realne. Trochę nam pomaga słaby dolar ale nadal będzie bolało. W piątek wieczorem zapakowałem 5k zł po 92$ za baryłkę, liczę na 100$ o 1 w poniedziałek i szybka sprzedaż. Wtedy będę już zabezpieczony na dwa miesiące do przodu, niezależnie od ceny. 

Edytowane przez TheMr.
Opublikowano (edytowane)

Cały luty z żoną przejeździliśmy na energii z paneli PV.
Marzec zapowiada się podobnie ;) 

IMG_6661.png

PS w planach pojawił się zakup Durango RT z HEMi więc cena paliwa może zaboleć :E

Edytowane przez DjXbeat
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

Ile masz paneli? Jaki region Polski?

Jedyna opcja, to taka, że masz co najmniej 2,5x tyle paneli co ja + nie zużywasz np na pompę ciepła. W takim układzie ok. U mnie cała produkcja poszła w ogrzewanie domu + zużycie bieżące. Raptem 21,5kWh poszło na zmarnowanie w sieć.

Edit. Dopiero zauważyłem, że dałeś dane za rok. No to u mnie w tym roku jest 463 produkcji z czego 92 do sieci oddane (które potencjalnie miałbym na elektryka gdybym go miał).

Edytowane przez larry.bigl
Opublikowano
W dniu 5.03.2026 o 23:16, Louzen napisał(a):

Jakie firmy robią dobre i przystępne cenowo elementy zawieszenia do cytryn? Monroe? MeyleHD?

Pacjent to C4 picasso mk2 2016, a muszę wymienić drążki stabilizatora. Po raz kolejny za mojej kadencji, a to niecałe 40 kkm minęło.

Podbiję pytanie o polecaną firmę elementów zawieszenia do Citroena?

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, larry.bigl napisał(a):

Ile masz paneli? Jaki region Polski?

Jedyna opcja, to taka, że masz co najmniej 2,5x tyle paneli co ja + nie zużywasz np na pompę ciepła. W takim układzie ok. U mnie cała produkcja poszła w ogrzewanie domu + zużycie bieżące. Raptem 21,5kWh poszło na zmarnowanie w sieć.

Edit. Dopiero zauważyłem, że dałeś dane za rok. No to u mnie w tym roku jest 463 produkcji z czego 92 do sieci oddane (które potencjalnie miałbym na elektryka gdybym go miał).

Mam instalacje o mocy 10.77kwp. Centralna Polska. Dom również ogrzewany pompą ale auta są ładowane wtedy gdy jest spora nadprodukcja względem zapotrzebowania domu.  W lutym było już sporo słonecznych dni i to wystarczyło na cały miesiąc „jazdy ze słońca”. 

Wszystkie peaki produkcji poniżej to ładowanie auta czy to jednego czy drugiego bo zawsze, któreś jest podpięte.

IMG_6671.png

Edytowane przez DjXbeat
Opublikowano (edytowane)

Nie wiem jakim cudem wyszło Ci tyle słońca w lutym z raptem 30% większej mocy paneli. Może dlatego że ja nie wchodziłem na dach je odśnieżyć bo za dużo zachodu i za mało miejsca żeby zrobić to bezpiecznie. Z drugiej strony nie były mocno zaśnieżone.

Edytowane przez larry.bigl
Opublikowano
11 minut temu, larry.bigl napisał(a):

Nie wiem jakim cudem wyszło Ci tyle słońca w lutym z raptem 30% większej mocy paneli. 

Luty 2025 był nawet lepszy o te 40kWh ;)

IMG_6672.thumb.png.7af58b68bbdf67ef698702919421302a.png

11 minut temu, larry.bigl napisał(a):

Może dlatego że ja nie wchodziłem na dach je odśnieżyć bo za dużo zachodu i za mało miejsca żeby zrobić to bezpiecznie. Z drugiej strony nie były mocno zaśnieżone.

Ja instalacje mam na gruncie. W tą zimę tylko 2x je odśnieżyłem co zajęło mi 5min.  W sumie to od ponad 4 lat pierwszy raz je odśnieżałem :E