Katystopej 1 586 Opublikowano 9 Marca 2025 Opublikowano 9 Marca 2025 12 minut temu, larry.bigl napisał(a): Szukasz usprawiedliwienia dla zakupu taka prawda Yyy tak
marko 999 Opublikowano 9 Marca 2025 Opublikowano 9 Marca 2025 (edytowane) 28 minut temu, GordonLameman napisał(a): Fajnie kupować nowe narzędzie, też lubię Daj spokój. Ja zacząłem niewinnie od wiertarki udarowej od Boscha. No i tak dochodziły kolejne cegiełki. Zrobił się niewinny nałóg. Teraz się uśmiecham do piły szablastej i klucza udarowego... Na obronę mam, że nie piję, nie palę ani nie mam żadnych innych drogich hobby. Tak też tłumaczę to żonie Powoli myślę nad montażem systemu alarmowego do piwnicy Edytowane 9 Marca 2025 przez marko
marko 999 Opublikowano 9 Marca 2025 Opublikowano 9 Marca 2025 (edytowane) U mnie kamera nie przejdzie. Bo czy to w DE czy w CH (w Austrii chyba też) kamera może nagrywać jedynie wnętrze Twojej piwnicy i ani grama korytarza, co ma sens, ale... masz obowiązek przymocować tabliczkę, że obiekt jest monitorowany kamerą co by złodziej nie zapomniał założyć kominiarki Bardziej chodzi mi po głowie czujka ruchu Edytowane 9 Marca 2025 przez marko
GordonLameman 9 556 Opublikowano 9 Marca 2025 Opublikowano 9 Marca 2025 2 godziny temu, Katystopej napisał(a): Yyy tak To trzeba tak od razu Tu chyba kkażdy ma podobnie Ja w końcu dziś odpakowałem nowy nabytek do trawy. To w ramach elektryfikacji mojej floty:
marko 999 Opublikowano 9 Marca 2025 Opublikowano 9 Marca 2025 Wygląda trochę jak zabawka Z drugiej strony jak nie ma dużej powierzchni, to też nie ma co przesadzać. Nie myślałeś nad robotem?
GordonLameman 9 556 Opublikowano 9 Marca 2025 Opublikowano 9 Marca 2025 Do koszenia jest 1000-1100m2 mniej więcej. Myślałem o robocie, ale jako że mam niezbyt aktywny tryb życia to koszenie trawnika motywuje mnie żeby trochę dodatkowych krokow raz czy dwa w tygodniu zrobić. w spalinowym Vikingu przeszkadzał mi hałas. Tu jest dużo lepiej. Do tego słuchawki, eBook i można jeździć 1
Katystopej 1 586 Opublikowano 9 Marca 2025 Opublikowano 9 Marca 2025 32 minuty temu, marko napisał(a): Wygląda trochę jak zabawka Jakbyś wszedł do salonu Stihla to byś się przeraził, wszystkie ich sprzęty obecnie wyglądają jak plastikowe zabawki ale mechanicznie w dalszym ciągu topka dla domowych zastosowań. 1
marko 999 Opublikowano 9 Marca 2025 Opublikowano 9 Marca 2025 (edytowane) U mamy w garażu: MS230, FS 55, FS260, Weibang bodajże WB537 i jakaś podcinarka do gałęzi z Boscha. Poza laniem paliwa i zwykłej eksploatacji absolutnie nic się z tym nie dzieje. Co mi się podoba, to jak wpadam do garażu po roku, to wyciągam co chcę, podpompowuję paliwo i to jest gotowe do pracy. Edytowane 9 Marca 2025 przez marko
Gang 408 Opublikowano 9 Marca 2025 Opublikowano 9 Marca 2025 ja mam taką małą 4.8v z Lidla. mega robote robi. ogólnie mam w pip parkside i jestem zadowolony
huudyy 3 285 Opublikowano 9 Marca 2025 Opublikowano 9 Marca 2025 30 minut temu, Gang napisał(a): ja mam taką małą 4.8v z Lidla. mega robote robi. ogólnie mam w pip parkside i jestem zadowolony Apropos to są teraz chyba dostępne w Lidlu po 80zl czy jakoś tak
larry.bigl 586 Opublikowano 9 Marca 2025 Opublikowano 9 Marca 2025 Panowie jakiej firmy warto brać sprzęt do podlewania? Żadne podziemne rozwiązania, zwykły wąż ze zraszaczami. Sobie sam rozstawie. Dziś mega dobry dzień, oczyściłem ziemię przed nawiezieniem warstwy pod trawnik, złożyłem dzieciakom domek ogrodowy i piaskownice drewniana. Ogarnąłem garaż. Dzieciaki cały dzień na dworze Przyjemna niedziela. 1
GordonLameman 9 556 Opublikowano 9 Marca 2025 Opublikowano 9 Marca 2025 Ja jednak polecę na wszelki wypadek zraszacze podziemne Ale takie ogrodowe to Cellfast jest spoko i jest polski. mam zarówno węże jak i końcówki z cellfast. Gardena jakoś do mnie mniej przemawia. 1
Seeba03 138 Opublikowano 9 Marca 2025 Opublikowano 9 Marca 2025 3 godziny temu, Gang napisał(a): ja mam taką małą 4.8v z Lidla. mega robote robi. ogólnie mam w pip parkside i jestem zadowolony Też mam od nich tą wkrętarkę i mogę z czystym sumieniem polecić. Grosze kosztuje, a podstawowe czynności mocno ułatwia
kapcer 89 Opublikowano 9 Marca 2025 Opublikowano 9 Marca 2025 Od siebie polecam węże Cellfast Hobby. Bardzo elastyczny i się nie zagina. Z tańszych mam jeszcze Vartco Professional Plus w wersji 3/4". Nie jest tak elastyczny jak Cellfast, ale nadal całkiem ok. Zraszacze mam też od Cellfast, konkretnie ten model https://amzn.eu/d/gVEmrVR i ten https://amzn.eu/d/c5VTgRV. Z obydwoma mam ten problem, że czasami się zacinają i przestają obracać. Ale mam też bardzo twardą wodę.
Gang 408 Opublikowano 10 Marca 2025 Opublikowano 10 Marca 2025 Z cellfasta mam za to grabie... Za pewnie wiecie jaki jest przeskok jak się zaczyna używać metalowego szpadla... To jak się przechodzi na grabki z metalu/tworzywa... to jest dopiero przepaść!
marko 999 Opublikowano 10 Marca 2025 Opublikowano 10 Marca 2025 (edytowane) Polecam dobrą dmuchawę do ogarniania liści. To jak u nas dozorca ogarnie wszystkie liście, to jest prze kozak. Zgarnie wszystkie liście, wydmucha wodę z każdego zakamarka, i się w ogóle nie namacha. Jedną dmuchawą Nie wiedziałem, że w niektórych rejonach Polski obowiązuje zakaz. To nie polecam Edytowane 10 Marca 2025 przez marko
trepek 1 714 Opublikowano 10 Marca 2025 Opublikowano 10 Marca 2025 Celfast jest spoko. Szczególnie, że to polski producent z fabrykami w Polsce. 1
huudyy 3 285 Opublikowano 10 Marca 2025 Opublikowano 10 Marca 2025 (edytowane) 6 godzin temu, marko napisał(a): Polecam dobrą dmuchawę do ogarniania liści. To jak u nas dozorca ogarnie wszystkie liście, to jest prze kozak. Zgarnie wszystkie liście, wydmucha wodę z każdego zakamarka, i się w ogóle nie namacha. Jedną dmuchawą w Niemczech pozwalają na takie cuda? Edytowane 10 Marca 2025 przez huudyy
marko 999 Opublikowano 10 Marca 2025 Opublikowano 10 Marca 2025 (edytowane) O to mnie zaskoczyliście, że w Polsce istnieje zakaz. Poprawiłem post. W Niemczech można to stosować, ale w konkretnych godzinach. Choć raz wolno coś w DE, a w PL nie ale... wygoglowałem jakiś artykuł. Dmuchawa szkodzi szerokopojętej biologii podłoża, dlatego nie powinno się jej używać, tylko normalnie grabek, ale... nie można całkowicie zabronić korzystania z dmuchawy, bo jest to sprzeczne z prawej europejskim. Jakie dokładnie przepisy, itd. nie są jednak podane. I jak tak na spokojnie się zastanowię, to faktycznie nasz dozorca ogarnia tym cały parking i chodniki. Służby komunalne też ogarniają tym tylko chodniki. Po trawnikach jeżdżą zgrabiarki i zbierają liście. Yyy... Jak googluję dalej, to wychodzi, że zakaz nie jest ogólnopolski, tylko decydują miasta / sejmiki wojewódzkie BTW. zwykła kosiarka do trawy też bardzo fajnie zbiera liście. Edytowane 10 Marca 2025 przez marko
trepek 1 714 Opublikowano 10 Marca 2025 Opublikowano 10 Marca 2025 32 minuty temu, marko napisał(a): BTW. zwykła kosiarka do trawy też bardzo fajnie zbiera liście. Dokładnie. Ja jestem leniwy i nigdy nie grabie liści tylko koszę trawnik 1
huudyy 3 285 Opublikowano 10 Marca 2025 Opublikowano 10 Marca 2025 (edytowane) 36 minut temu, marko napisał(a): Yyy... Jak googluję dalej, to wychodzi, że zakaz nie jest ogólnopolski, tylko decydują miasta / sejmiki wojewódzkie Tak. W Łodzi tez był zakaz, ale Hanka po roku odwołała bo się podobno pracownicy buntowali. 3 minuty temu, trepek napisał(a): Dokładnie. Ja jestem leniwy i nigdy nie grabie liści tylko koszę trawnik jak pojadę do teściów, to lubię sobie wziąć szerokie grabie Fiskarsa (polecam, teściu sobie je zażyczył na urodziny i dobrze wybrał) i pograbić trawnik z liści, tak w ramach odchamienia Edytowane 10 Marca 2025 przez huudyy
marko 999 Opublikowano 10 Marca 2025 Opublikowano 10 Marca 2025 Teściu chciał na urodziny grabie? Rozumiem wędkę, siekierę, ale... grabie?! 1
trepek 1 714 Opublikowano 10 Marca 2025 Opublikowano 10 Marca 2025 (edytowane) Może grabarz? Edytowane 10 Marca 2025 przez trepek 1
GordonLameman 9 556 Opublikowano 10 Marca 2025 Opublikowano 10 Marca 2025 (edytowane) 12 minut temu, huudyy napisał(a): jak pojadę do teściów, to lubię sobie wziąć szerokie grabie Fiskarsa (polecam, teściu sobie je zażyczył na urodziny i dobrze wybrał) i pograbić trawnik z liści, tak w ramach odchamienia Zapraszam do mnie. Mam takie grabie, trawnik, liście i piwo, ew. whiskey + burgery z grilla Edytowane 10 Marca 2025 przez GordonLameman 3
marko 999 Opublikowano 10 Marca 2025 Opublikowano 10 Marca 2025 (edytowane) 7 minut temu, trepek napisał(a): Może grabarz? Jak na następne urodziny poprosi o szpadel, to ja bym się zaczął martwić... 4 minuty temu, GordonLameman napisał(a): Zapraszam do mnie. Mam takie grabie, trawnik, liście i piwo, ew. whiskey + burgery z grilla Z tym odchamianiem może być jednak problem Edytowane 10 Marca 2025 przez marko 2
Rekomendowane odpowiedzi