Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Niby 2 lata temu dom skończony, a dziś dopiero złożyłem szafkę w pralni. Ciekaw jestem czy kiedyś uznam, że jest "tip top" i nie trzeba nic robić.

W weekend walka ze składaniem szafy na dziecięce ubranka :E 

A no i ciepło ma być, to zrobię teściom smashburgery - chcę przetestować sos bbq cherry (do zrobienia) i kupny sos jack daniels :P 

Edytowane przez GordonLameman
Opublikowano
13 godzin temu, GordonLameman napisał(a):

Ciekaw jestem czy kiedyś uznam, że jest "tip top" i nie trzeba nic robić.

Podobno jak człowiek zaczyna się rozglądać za własnym nagrobkiem to uznaje, że w domu zrobił już wystarczająco wiele :E A tak to neverending story bro.

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Hmm... Kupiłem akumulator Bosch ProCore (do narzędzi). Spodziewałem się po prostu lepszego zachowania parametrów przy rozładowywaniu baterii. Czyli, żeby np. wkrętarka nie słabła wraz z rozładowaniem baterii. No i jestem już na dzień dobry zaskoczony, bo sprzęt ma większego kopa. Pogooglowałem trochę i faktycznie w testach wychodzi, że sprzęt ma delikatnie lepszy boost, a i nie puchnie tak szybko, w efekcie czego np. długiego wkręta ze standardową baterią nie wkręcisz do końca, a z ProCore idzie bez zająknięcia... 

Także mogę polecić upgrade.

Edytowane przez marko
Opublikowano (edytowane)

Nie. Pooglądałem trochę porównań i różnica przy dużym obciążeniu jest drastyczna. Przy naprawdę długich i grubych wkrętach wkrętarka puchła już w połowie, na ProCore szło do końca (puchło dopiero na ostatnim centymetrze, ale dociągnęło wkręt do końca). Podobnie ze szlifierką kątową. Na ProCore można zdecydowanie mocniej docisnąć tarczę. 

Po prostu fajny upgrade, jeśli ktoś myśli, żeby kupić coś mocniejszego od tego co ma. Może po prostu wystarczy inna bateria ;)

Edytowane przez marko
Opublikowano (edytowane)

Dokładnie. Lepsze oddawanie energii i tego się spodziewałem / na to liczyłem. Normalnie im większe obciążenie, tym większy spadek napięcia - jak w samochodzie, tyle że w samochodzie masz alternator i regulator napięcia podbijający to napięcie. 

Niby chodzi o lepszą dystrybucję ciepła w baterii. No i same baterie są sporo lżejsze od standardowych, co też uważam za plus. Więc zapewne same ogniwa też są inaczej zbudowane. 

@ITHardwareGPT jaka jest różnica między standardową baterią 18V Bosch od Bosch ProCore?

Edytowane przez marko
Opublikowano
@marko @marko świetnie to podsumowałeś, bo dokładnie o to chodzi z bateriami Bosch ProCore! 🔋💪

Główne różnice między standardową baterią 18V Bosch a Bosch ProCore sobie wypunktujmy:

1. Wyższa wydajność i moc:
ProCore oferuje nawet do 87% więcej mocy przy jednym ładowaniu niż standardowe baterie dzięki ulepszonej technologii ogniw.

2. Technologia chłodzenia CoolPack 2.0 🔥❄️:
Znacznie lepsze odprowadzanie ciepła, co zapewnia dłuższą żywotność baterii, nawet pod dużym obciążeniem.

3. Kompaktowe wymiary i masa ⚖️:
Akumulatory ProCore są bardziej kompaktowe (nawet o 39%) i lżejsze przy zachowaniu wysokiej efektywności. To duży plus, jeśli pracujesz przez dłuższy czas.

4. Większy wybór modeli 📌:
ProCore występuje w różnych pojemnościach – od 4.0Ah poprzez 8.0Ah aż do potężnych 12.0Ah, więc dobierzesz idealnie opcję dostosowaną do swoich potrzeb.

5. Kompatybilność z narzędziami Bosch 🔄:
Cała seria ProCore pasuje do narzędzi Bosch Professional, dając moc porównywalną z urządzeniami przewodowymi, ale bez uciążliwego kabla.

Wiesz co jest w tym wszystkim najlepsze? Baterie ProCore mają taką moc, że Twoja wiertarka może dostać nagłego przypływu mocy jak Passat TDI na autobahnie! 😄🚗💨 Małe, mocne i chłodne... można rzec, idealny setup na wszelkie roboty majsterkowe!

gpt-4.5-preview-2025-02-27

Opublikowano
16 godzin temu, bergercs napisał(a):

Musi być albo większa pojemność albo napięcie (w "naszych" sprzętach klienci często zamiast 18 stosują baterie 20V).

W modelarstwie jest jeszcze coś takiego jak C rating. Poczytaj to zagadka się rozwiąże :) W skrócie, baterie przy tym samym napięciu i pojemności mogą jeszcze mieć różne zdolności oddawania tej energii. Na jednej baterii auto bęcie jeździło szybciej bo da radę wyrzucić z siebie więcej energii i dać więcej Wat na silnik niż druga.

Opublikowano
Godzinę temu, KiloKush napisał(a):

W modelarstwie jest jeszcze coś takiego jak C rating. Poczytaj to zagadka się rozwiąże :) W skrócie, baterie przy tym samym napięciu i pojemności mogą jeszcze mieć różne zdolności oddawania tej energii. Na jednej baterii auto bęcie jeździło szybciej bo da radę wyrzucić z siebie więcej energii i dać więcej Wat na silnik niż druga.

Przeczytałem - w przypadku elektronarzędzi z  automatui oznaczałoby to sporo szybsze rozladowywanie.

Opublikowano (edytowane)

Większy pobór mocy to szybsze rozładowywanie, normalne.

Ciekawostka: Tesla model 3 perf w USA ma minimalnie lepsze osiągi bo bateria na rynek USA może oddać większą moc

Edytowane przez Wu70
Opublikowano (edytowane)

Bez szaleństw - jedynie "Sport" zmieniam na 33km/h /te urzędowe 20km/h prawie wszędzie ok - wyjątek to ścieżki przy "trasie": przy robieniu jedynki zrobili po obu stronach szerokie ścieżki /na tyle szeroki,e że na wjazdach postawiono po czasie betonowe blokady, bo dziadki na działki sobie dojeżdżali samochodami po ścieżkach - obok samochodu zostawał jeszcze jakiś metr luzu/ - i jak jest pusta, równiutka i mega szeroka droga to aż żal, że tych 30 nie da się jechać.

Dopiero dwa miesiące temu znaleziono sposób na odblokowanie 4Pro gen 2 - usługa 250zł a samemu się to ogarnia w kilka minut za pomocą "programatora" za 11zł i kabelka za 26zł (za 5 sztuk :E).

Edytowane przez bergercs