Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, marko napisał(a):

Myślałem nad Synology, bo faktycznie apki do codziennego użytku są lepsze, ale ich "zamknięty system" trochę mnie odstrasza. Ma to swoje plusy, bo rzadko słychać o problemach z bezpieczeństwem. Jednak nie wsadzisz dowolnego HDD, przy upgradzie RAM też potrafi strzelić focha. Wirtualizacja też zdecydowanie gorzej niż na QNAP. 

QNAP ma główny problem z lukami bezpieczeństwa, ale... wystarczy nie otwierać okna na świat, tylko łączyć się z siecią domową po VPN 

A) ludzie jednym routerem zasilają często cały dom. 

B) zasilają to routerem od Providera, bo a) jest za darmo/grosze, b) bo się nie znają 

C) coraz więcej ludzi nie ma telewizora w domu, albo max co mają to Full HD. Gdzie w większości i tak przeglądają YT czy social media na smartfonie czy laptopie. 

D) ludzie mają często tak wolne komputery czy telefony, że bardziej poci się CPU / RAM niż router ;)

Oczywistym jednak jest, że za jakiś czas niezbędnym będzie te 300Mbit'ów. Bo wszystko w internecie puchnie. W autach też trzeba coraz więcej mocy, bo auto nie waży już 1100kg przy 110KM, tylko 1700kg. I te 170KM jest niezbędne ;)

Tylko pro serię mają problem z HDD, u mnie działa bez problemu dysk wyjęty z WD Elements ;) Ram to samo, żaden problem, bo lista modeli jest cholernie długa od tanich po drogie, spokojnie każdy coś wybierze. Reszta zalet po stronie Synology, no może poza ceną. Qnap wypada lepiej tutaj. 

Zresztą u mnie to mega proste zastosowanie, kopia zdjęć i filmów z telefonów za pomocą Synology Photos, korzystanie z DS Video, serwer plików do oglądania Remuxów z DTS:X i Atmos na 2x Shield TV z Kodi, kopia zapasowa 3 komputerów, a i DS Get co by było co oglądać na Kodi :D

7 godzin temu, marko napisał(a):

U mnie w pracy z kolei 3/4 ludzi to uzytkownicy iPhone'a i większość otwarcie mówi, że aktualnie jedynym argumentem za jabłkiem, to jak masz cały ekosystem od nich. Sam iPhone nie ma żadnej karty przetargowej. I część osób przy kolejnej zmianie telefonu planuje pójść w androida. 

Ja od 3 generacji siedzę na serii Fold. Ciężko potem korzystać ze standardowego telefonu. Ostatni taki przeskok miałem kupując Galaxy Fold II. Potem zmiany z generacji na generację to lifting do czasu właśnie składaka :)

Edytowane przez LYCONE
Opublikowano
11 godzin temu, marko napisał(a):

Zna ktoś może ten problem? Roborock s5 max, jakiś czas temu zaczął się gubić, wjeżdżać do innych pokoi, zacinać się między krzesłami, itp. ale głównie jeździ nie tam, gdzie zadane. 

Na początku wyczyściłem go na błysk. Usunąłem mapę i zrobiłem pełną adaptację. Pojeździł może dwa dni i problem wrócił. 

No to zrobiłem mu pełny reset + znowu kompletne przyuczanie. Dalej jeździ jak chce. 

Jakiś pomysł?

Jeśli nie, to jaki robót do powiedzmy? 5tys. zł? Przede wszystkim Roborock czy Dreame?

Mój S5 Max od dobrego roku tak ma, nie udało mi się ogarnąć tego. Czujnik wyczyszczone, lidar wyczyszczony, mapa chałupy robiona kilkanaście razy i nic. Czytałem o takich problemach z nimi po jakimś czasie, imho Srajomi ubiło je jakąś aktualizacją, podejrzewam, że gdyby istniał sposób na downgrade firmware'u to by się naprawił.

Opublikowano

O to podobnie jak mój Viomi V2 Pro, potrafił po kilku, max kilkunastu dniach mapę przekręcić sobie o kilkanaście stopni w apce i zaczynało się gubienie. Wszytko o czym piszecie robiłem i problem za każdym razem po zrobieniu nowej mapy wraca. Odkąd mamy pionowy, to tego przestaliśmy używać :D 

Opublikowano

moj s5 max tez raz mial takie problemy od czasu do czasu. 

nosimy go miedzy pietrami i kiedys na pietrze sie rozładował i gdzies po 2-3 dniach dopiero do stacji go zniosłem i od tamtej chwili (pol roku) spokoj. 

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

Dzisiaj znowu będzie grillowane - pulled pork bbq 🤤

będzie podwędzany zrębkami :)

Wycelowałem już moją przenośną mini atomówkę, tylko łopatka do grilla po Tobie zostanie

Screenshot_20250504-091556.png

Edytowane przez Katystopej
  • Haha 6
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Katystopej napisał(a):

Mój S5 Max od dobrego roku tak ma, nie udało mi się ogarnąć tego. Czujnik wyczyszczone, lidar wyczyszczony, mapa chałupy robiona kilkanaście razy i nic. Czytałem o takich problemach z nimi po jakimś czasie, imho Srajomi ubiło je jakąś aktualizacją, podejrzewam, że gdyby istniał sposób na downgrade firmware'u to by się naprawił.

Też stawiam na aktualizację. Żona ostatnio też się zastanawiała nad zlikwidowaniem go. Ale wróciła wiosna, piasek z piaskownic, błoto itd. I szukamy następcy. Przez chwilę kminiłem jedynie nad S8 Pro Ultra, Saros S10r i Qrevo Curv. No ale po chwili na YT doszedł jeszcze Dreame X50 Ultra. I kurde zgłupiałem, do czego warto dopłacać, a gdzie jest już przegięcie :E na pewno muszę sprawdzić, gdzie można wyłączyć automatyczne aktualizacje :E

Edytowane przez marko
Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, dannykay napisał(a):

a żeby deszcz Ci przeszkodził :/

Nie przeszkodzi :E 

Jedynie w czym przeszkadza to to, że muszę użyć klasycznej sondy do mięsa - bo nie wiem jak ze szczelnością mojej elektronicznej :) 

IMG_2779.jpeg

Edytowane przez GordonLameman
  • Like 2
Opublikowano

Byłem w Warszawie na majówkę. Bardzo kulturalnie się jeździło, a nie taką Warszawę pamiętam. Pytanie czy tam się zmieniło na lepsze czy po prostu Warszawscy wyjechali na majówkę :E ?