Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tarcza, której zdjęcie wrzuciłem ma 16k km przebiegu, w tym połowa zrobiona na autostradach. Przy przebiegu 15k km wyglądały jak nówki, żadnego rowka, wżeru. Wczoraj spotkał mnie taki widok jak na zdjęciu- obie z tyłu wyglądają podobnie. 

Opublikowano
Godzinę temu, trepek napisał(a):

Miałem Yarisa, po 40 tys km tarcze miały dalej 80% dopuszczalnej grubości więc to wszystko zależy od łącznika między kierownicą i pedałami.

Raczej od sposobu eksploatacji. Jak tłuczesz kilometry autostradą to tarcze wytrzymają 3-4x tyle co tłukąc taką samą ilość w mieście.

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, Gang napisał(a):

Ciekawostka. C klasa 2022 diesel + miękka hybryda. Tarcze po 200k km dalej nie są do wymiany. 

Oddajcie reakcje!

@marko 

Popłynąłeś.

Dziwne, bo przy jakiejkolwiek rekuperacji tarcze niszczy po prostu rdza. Im spokojniej jeździsz, tym gorzej. 

I nie, nie popłynąłem, ale każdy będzie bronił swojej racji, bo po prostu tak robi i szuka automatycznie wymówki, że to najlepsze rozwiązanie, że się inaczej nie da, bla bla bla... Ale to kolejny temat, z którym mam odmienne zdanie, a Wy spłycacie to do tego, że nie znam życia w Polsce, że mi się pod deklem poprzewracało, itd. Przyzwyczaiłem się :) 

28 minut temu, galakty napisał(a):

Tydzień, max 2

2dni. 

20 minut temu, Klima napisał(a):

Tarcza, której zdjęcie wrzuciłem ma 16k km przebiegu, w tym połowa zrobiona na autostradach. Przy przebiegu 15k km wyglądały jak nówki, żadnego rowka, wżeru. Wczoraj spotkał mnie taki widok jak na zdjęciu- obie z tyłu wyglądają podobnie. 

Coś tam się zadziało. To w nowym aucie czy tylko tarcze mają 16tys. przebiegu? Jak w nowym, to bym reklamował 

Edytowane przez marko
Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, bleidd napisał(a):

Jak tłuczesz kilometry autostradą to tarcze wytrzymają 3-4x tyle co tłukąc taką samą ilość w mieście.

Jeździłem różnie, głównie wokół komina. Po prostu efekt używania rekuperacji :)

@dannykay

Hamulce żyleta!

Edytowane przez trepek
Opublikowano (edytowane)

BTW. we wrześniu mam pierwsze badanie techniczne po 3 latach. Tylne tarcze mają trochę delikatnych wżerów, nie wiem jak od wewnętrznej strony. Aż jestem ciekaw czy przejdzie czy dostanę negatywa jak ostatnim razem (wtedy miałem 5-letnie auto, ale zwykła turbo benzyna). 

Edytowane przez marko
Opublikowano
2 godziny temu, trepek napisał(a):

Miałem Yarisa, po 40 tys km tarcze miały dalej 80% dopuszczalnej grubości więc to wszystko zależy od łącznika między kierownicą i pedałami.

W starych tak. W nowych w hybrydzie w jeździe miejskiej? Nie bardzo.

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Katystopej napisał(a):

Rozmiar, ale np tak jak ja mam zamiast 225/55 to 235/55 bo były zwyczajnie tańsze, tam już bym przeglądu nie przeszedł :E

I to źle niby? ;) 

Tak naprawdę na styk spełniają normy

image.png.a7a264a41223a1aa29fc1da99a08c747.png 

Edytowane przez galakty