Ja rozważam leasing konsumencki (pod warunkiem, że trafię w opcji lepszej niż oprocentowanie kredytu hipotecznego) jako alternatywę do wydania 80-100k na auto używane.
Mimo, ze mnie stać na taki wydatek wygrywa prosta matematyka pt. Ile oszczędzę na odsetkach w skali 3 lat wklejając 100k na nadpłatę kredytu vs ile wydam na leasing.
I wychodzi na to, że przy moim oprocentowaniu kredytu w 3 lata te nadpłacone 100k (zamiast wydane na ZAKUP auta) sprawia że leasing realnie spada mi o 15k (łącznie).
Czyli jeśli za ratę leasingu płace powiedzmy 1500PLN/miesiąc, w 3 lata 54k PLN. Przez te 3 lata te niewydane na zakup, a wpłacone na kredyt 100k przy obecnym oprocentowaniu (mam stałe) oszczędzam na odsetkach 17,5k. Czyli realnie na leasing wydałem 36,5k w 3 lata. A jeszcze jakbym upolował elektryka w sensownym leasingu (jakiś Elroq czy coś podobnego) to na paliwie w kieszeni mam kolejne ok 7k rocznie.
Dochodzą do tego kwestie napraw używanego auta. Może być tak, że w 3 lata nic nie wrzucę, może być tak że będę miał pecha i wrzucę 15k
I tu dochodzi to o czym mówiliśmy - to co najlepsze dla nas nie zawsze jest opłacalne.
Na pclabie bylem od 2005 roku więc no kawał czasu. Szata graficzna ithardware forum za to dużo bardziej mi się podoba, jakoś tak czytelniejsze to wszystko. Do tego czat tez fajna sprawa, ma czlowiek wrazenie, ze to wszystko caly czas zyje.
Pamietam jak kiedys w pracy przyszedl do mnie kolega, patrzy na mój ekran i mówi, że gdyby był moim szefem to pierwsze co by zrobił to by mi pclaba zablokowal
Rekomendowane odpowiedzi