bergercs 1 993 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu (edytowane) 18 minut temu, AudRob napisał(a): Od 2006-2007 już w każdym dieslu był DPF. W benzyniakach parę lat później zostały montowane pod inna nazwą. Nieprawda. Niektóre wersje 1.5dci klepali jeszcze dlugo bez dpf. Podobnie np 1.4HDI (mój z 2009 też nie mial). Edytowane 1 godzinę temu przez bergercs 1
Cappucino 325 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu 1 minutę temu, Kyle napisał(a): Nie. Część "chińczyków" ma istotnie homologację małoseryjną (te mało popularne) i tutaj faktycznie może być różnie. Jednak więksi producenci (MG, Chery) nie bawią się w takie rzeczy i mają pełną homologację, taką jak przysłowiowy VW Golf. Masz źródło do tych informacji?
AudRob 288 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu 2 minuty temu, Kyle napisał(a): Dostawanie się paliwa do oleju, to kolejny problem. Przy wtrysku bezpośrednim + turbo podobno większy. To jest wina już dużego zapchania DPF , ja podłączam kompa i co jakiś czas sprawdzam stopień zapchania i wiem na czym stoję. Jak jest już w 90% zapchany może lać ON do oleju . Wtedy pozostaje czyszczeni-regeneracja albo wywalenie DPF i tyle oczywiście na własną odpowiedzialność.
Kyle 362 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu 1 minutę temu, AudRob napisał(a): Jakiego GPF? gasoline particulate filter - filtr cząstek stałych w silnikach benzynowych (diesle mają DPF - też filtr cząstek stałych). We współczesnym benzyniaku masz (często) poza katalizatorem dodatkowo owy GPF. 1
AudRob 288 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu Teraz, Kyle napisał(a): gasoline particulate filter - filtr cząstek stałych w silnikach benzynowych (diesle mają DPF - też filtr cząstek stałych). We współczesnym benzyniaku masz (często) poza katalizatorem dodatkowo owy GPF. Myślałem że o dieslu piszesz. Sorry.
Kyle 362 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu 1 minutę temu, Cappucino napisał(a): Masz źródło do tych informacji? Czytałem o tym w różnych miejscach, ale nie zapisywałem linków. Możesz sprawdzić przeszukując sieć.
AudRob 288 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu 2 minuty temu, bergercs napisał(a): Nieprawda. Niektóre wersje 1.5dci klepali jeszcze dlugo bez dpf. Podobnie np 1.4HDI (mój z 2009 też nie mial). Miałem na myśli Audi
galakty 4 151 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu 6 minut temu, Kyle napisał(a): Dodatkowo w celu wypalania GPF też dawkowane jest więcej paliwa i też jest to w pewien sposób powiązane z ilością dostającego się paliwa do oleju (szczególnie, jeśli będziemy przerywać proces dopalania/nie będziemy go należycie wykonywać kiedy komputer będzie się kontrolką upominał). Nie. Przy wypalaniu GPF dawka paliwa jest zmniejszana. Zwiększa się przy DPF. 4 minuty temu, Tornado3 napisał(a): z tego co wiem podczas procesu wypalania sterownik nie informuje kierowcę o tym fakcie. Jeżeli się pojawia na desce to znaczy, że jest jakiś problem No tak, problem że jest zapchany. Ale ja tej ikonki nie mam. Muszę podzwonić chyba. 1
trepek 1 697 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu 5 minut temu, AudRob napisał(a): Najlepsze audi to były B4 podwójny ocynk i prosty zawias Ten prosty zawias powodował, że samochód prowadził się jak wóz drabiniasty. Jazda B4 z Q, gdzie z tyłu był wielowahacz dawała zupełnie inne odczucia. Widać było, co doskwierało tej konstrukcji. Z resztą różnica w prowadzeniu w koleinach między B4 a B5 była znaczna. A w B6 to można było kierownicę puścić w koleinach, samochód prowadził się jak po sznurku Tylko, że w B6 blacha już kiepska była. IMHO najlepsze Audi to B5 w Q przed pierwszym liftem. Ta sama dobra blacha a już wielowahacz przód/tył.
AudRob 288 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu 1 minutę temu, galakty napisał(a): No tak, problem że jest zapchany. Ale ja tej ikonki nie mam. Muszę podzwonić chyba. Bo tej ikonki po prostu nie ma. Użytkownik auta sam wie kiedy się wypala , po pracy silnika i obrotach to rozpoznajesz no i wentylatory chodzą na maxa. Teraz, AudRob napisał(a): No tak, problem że jest zapchany. Ale ja tej ikonki nie mam. Muszę podzwonić chyba. Zresztą jak nie chce ci się jeździć i wypalać na wolnych obrotach też to zrobi tylko wolniej,
Cappucino 325 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu 2 minuty temu, Kyle napisał(a): Czytałem o tym w różnych miejscach, ale nie zapisywałem linków. Możesz sprawdzić przeszukując sieć. W sieci to różne farmazony wypisują, istotne są wiarygodne źródła.
Kyle 362 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu 1 minutę temu, galakty napisał(a): Nie. Przy wypalaniu GPF dawka paliwa jest zmniejszana. Masz rację. https://autokult.pl/filtr-gpf-w-aucie-benzynowym-co-to-jest-zasada-dzialania-i-skutki-stosowania,6809438261094529a Cytat Otóż w silnikach Diesla wypalanie sadzy było wymuszane podaniem większej dawki paliwa, co powodowało przedostanie się go do układu wydechowego, gdzie rosła temperatura i pod wpływem tego stanu wypalała się sadza. W benzyniaku wygląda to odwrotnie – to podanie mniejszej dawki paliwa spowoduje wzrost temperatury spalin. 1
AudRob 288 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu 13 minut temu, galakty napisał(a): Napisałeś że wszystkie diesle co jest nieprawdą, teraz fikołki widzę odstawiasz. Nie dopisałem po prostu zacząłem temat dziś od nadkoli w Audi i o tej marce myślałem już nie łap za słówka. Teraz, AudRob napisał(a): Napisałeś że wszystkie diesle co jest nieprawdą, teraz fikołki widzę odstawiasz. A że DPF to zło chyba każdy wie.
galakty 4 151 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu 2 minuty temu, AudRob napisał(a): Bo tej ikonki po prostu nie ma. Użytkownik auta sam wie kiedy się wypala , po pracy silnika i obrotach to rozpoznajesz no i wentylatory chodzą na maxa. Czy Ty umiesz czytać ze zrozumieniem czy specjalnie trollujesz? Pisałem jasno że chodzi mi o ikonkę zapchanego GPF, a nie jego wypalanie!!!! 1 minutę temu, AudRob napisał(a): Nie dopisałem po prostu zacząłem temat dziś od nadkoli w Audi i o tej marce myślałem już nie łap za słówka. Ty w każdym poście coś odstawiasz, a potem nie łap za słówka
AudRob 288 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu (edytowane) 13 minut temu, trepek napisał(a): A w B6 to można było kierownicę puścić w koleinach B6,B7,B8 ma takie same zawieszenie z tyłu z przodu też tylko B5 się różnił tyłem ale też się dobrze prowadzi. 5 minut temu, galakty napisał(a): Pisałem jasno że chodzi mi o ikonkę zapchanego GPF, a nie jego wypalanie!!!! Nie ma chłopie takiej ikonki czego ty nie rozumiesz , piszesz jakieś farmazony , napisałem jasno kompa podłączasz i sprawdzasz stopień zapchania , jak się nie znasz to nie pisz głupot. 3 minuty temu, AudRob napisał(a): Pisałem jasno że chodzi mi o ikonkę zapchanego GPF, a nie jego wypalanie!!!! Jak się nie znasz od tego są serwisy nie ma co tu gdybać. Edytowane 1 godzinę temu przez AudRob
bergercs 1 993 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu 4 minuty temu, AudRob napisał(a): B6,B7,B8 ma takie same zawieszenie z tyłu z przodu też B8 ma inne
AudRob 288 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu 2 minuty temu, bergercs napisał(a): B8 ma inne Rozwiązanie zawieszenia jest takie same ale oczywiscie nic nie pasuje wymiennie miedzy modelami.
galakty 4 151 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu 5 minut temu, AudRob napisał(a): Nie ma chłopie takiej ikonki czego ty nie rozumiesz , piszesz jakieś farmazony , napisałem jasno kompa podłączasz i sprawdzasz stopień zapchania , jak się nie znasz to nie pisz głupot. Zacznij mi odpisywać jak zrozumiesz, że motoryzacja to nie tylko Audi i BMW dobrze?
TheMr. 3 009 Opublikowano 1 godzinę temu Autor Opublikowano 1 godzinę temu Renault 2011 1.9 Dci bez DPF
AudRob 288 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu 1 minutę temu, galakty napisał(a): Zacznij mi odpisywać jak zrozumiesz, że motoryzacja to nie tylko Audi i BMW dobrze? no comment
galakty 4 151 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu 4 minuty temu, TheMr. napisał(a): Renault 2011 1.9 Dci bez DPF A to już jest dziwne, bo nawet w PL od 2010 chyba każdy powinien mieć
bergercs 1 993 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu 7 minut temu, AudRob napisał(a): Rozwiązanie zawieszenia jest takie same ale oczywiscie nic nie pasuje wymiennie miedzy modelami. Czyli 90% osobówek ma takie samo zawieszenia.
AudRob 288 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu Teraz, bergercs napisał(a): Czyli 90% osobówek ma takie samo zawieszenia. Podobne nie takie same . W Audi co wymieniłeś jest identyczne rozwiązanie , różnicą może być grubość sworznia , drążka, półosi czy innej pierdoły i tyle. Ale ilość wahaczy itp jest taka sama.
trepek 1 697 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu 19 minut temu, AudRob napisał(a): B6,B7,B8 ma takie same zawieszenie z tyłu z przodu też tylko B5 się różnił tyłem ale też się dobrze prowadzi. No nie, swożnie wahaczy w b5 mają inną średnice niż w b6 + kilka kosmetycznych zmian konstrukcyjnych.
Rekomendowane odpowiedzi