Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja dziś ogarnąłem obrzeże pod płyty chodnikowe. Jest git, zajęło dłużej niż sądziłem bo zatoki zaczynają się odzywać. Ale grunt że zrobione. 3,15 (3,21 z obrzeżem) X 5,25 (5,37 z obrzeżem), szopa wejdzie 3x4m. 

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano

kurde przydałaby się opcja pod AI żeby mi streściła 128 stron, które są tutaj napisane.... 

widzę, że sporo jest postów dotyczących budowy, jak mnie to cieszy że sam nie wdepnąłem w to :kupa:

Opublikowano
12 minut temu, GordonLameman napisał(a):

A tam. Budowa fajna przygoda. A najfajniej jest ją mieć za sobą :E 

jestem na etapie rozpoczęcia wykańczania siebie... 

podłoga przed wygrzewaniem i szlifowaniem, ściany po tynkach przed gładziami :E

Obecnie szukam gniazdek, włączników, wykańczam strych i szykuję tymczasowy taras z palet maszynowych. 

Jakby doba trwała 40 godzin, to bym zaczął budować szopę na graty i domek ze zjeżdżalnią dla dzieciaków, bo mam 7 ton palet na podwórku w dwóch stosach i nie mam kiedy ich zacząć ciąć na mniejsze :(

Opublikowano

Dobra, zamówiłem na amazonie Melittę CI Touch F63-111. Jest srebrny z przodu co mi bardziej odpowiada, ma pojemnik na mleko i w sumie wszystko to co potrzebuję. 2200 z lekkim hakiem i na start dorzuciłem filtr do wody z Melitty, ale pewnie następne będę zamienniki kupował. 

Możecie od razu podrzucić, które zamienniki warto kupować, jaki odkamieniacz, płyn do czyszczenia spieniacza mleka no i tabsy 😉

Mam nadzieję, że będę zadowolony. 

Opublikowano
32 minuty temu, Kowal_ napisał(a):

Dobra, zamówiłem na amazonie Melittę CI Touch F63-111. Jest srebrny z przodu co mi bardziej odpowiada, ma pojemnik na mleko i w sumie wszystko to co potrzebuję. 2200 z lekkim hakiem i na start dorzuciłem filtr do wody z Melitty, ale pewnie następne będę zamienniki kupował. 

Możecie od razu podrzucić, które zamienniki warto kupować, jaki odkamieniacz, płyn do czyszczenia spieniacza mleka no i tabsy 😉

Mam nadzieję, że będę zadowolony. 

zamiast tabletek lepiej wychodzi odkamieniacz w płynie ;) - chyba że u Ciebie nie można zastosować płynnego.

Filtry do wody w Delonghi mam z wesspera. Tej samej firmy filtry używam w dzbanku na wodę.

odkamieniacz np.

https://allegro.pl/oferta/odkamieniacz-exper-do-ekspresu-uniwersalny-eko-1l-10032183306

Opublikowano (edytowane)

To i to bo w tym ekspresie jest możliwość wsypania zmielonej kawy i tam się tabsa wrzuca. W sumie tak samo właśnie jak w nivonach. 

Edytowane przez Kowal_
Opublikowano
8 godzin temu, Elkocuro napisał(a):

jestem na etapie rozpoczęcia wykańczania siebie... 

podłoga przed wygrzewaniem i szlifowaniem, ściany po tynkach przed gładziami :E

Obecnie szukam gniazdek, włączników, wykańczam strych i szykuję tymczasowy taras z palet maszynowych. 

Jakby doba trwała 40 godzin, to bym zaczął budować szopę na graty i domek ze zjeżdżalnią dla dzieciaków, bo mam 7 ton palet na podwórku w dwóch stosach i nie mam kiedy ich zacząć ciąć na mniejsze :(

Ok, to ja w sumie niewiele robiłem sam :E 

Do wszystkiego miałem wykonawców- dopiero skręcanie mebli na mnie spadło :E 

(poza kuchnią) 

Opublikowano (edytowane)

Filtr do ekspresu: lepiej używać wody filtrowanej z dzbanka /czy jak ktoś ma "centralnie" filtrowaną/ - wychodzi sporo taniej niż dedykowane (ze względu na to, że na Jurze jest bardzo twarda woda ja używam Brita Hard Water -około 20zł filtr wystarczający na miesiąc).  Jeśli już z jakiegoś powodu (np "bo tak") wolicie jednak, zamiast filtrować w dzbanku, korzystać z filtra w ekspresie - to tylko oryginały. Markowy producent ma kontrolę jakości, dba o wizerunek - w przypadku zamienników priorytetem ma być tanio - te filtry mogą działać, ale nie muszą - a np filtr, który się zapcha może spowodować zjaranie pompy lub termików na grzałkach (ekspres widzi, że "ma wodę" a w rzeczywistości chodzi na sucho.

Nie używajcie obu sposobów filtracji (dzbanek plus filtr w ekspresie) jednocześnie - woda "zbyt wyfiltrowana" spowoduje, że mimo używania najlepszych ziaren uzyskacie napar "bez smaku".

Odkamieniacz ito też dedykowany jest tani (około 20zł na 6 użyć)

Śmiesznie jest przy Philips/Saeco - tabletki do odtłuszczania zaparzacza - z logiem Philips 6szt w paczce, z logiem Saeco - 10szt w paczce : cena paczki praktycznie identyczna..

Edytowane przez bergercs
Opublikowano

O zbyt miękkiej wodzie przewinęło mi się, do tego maź, która się przez to robi na sitku. Dzbanek jest także jak już kupiłem ten filtr to go użyję, a potem będę lał wodę z dzbanka, tu akurat kupuję filtry dafi także powinno być git. Jutro będzie ekspres, ale pewnie popołudniu więc w środę pierwsze kawki :cool:

Opublikowano

Czytam temat wyboru expressu i doszedłem do wniosku, że Nasi dziadkowie patrząc na nasze "dylematy" to w grobach się przewracają 

Szklanka + czarna kawa + zalać wrzątkiem = kawa :E 

• Upvote 1
Opublikowano

Zaczynam być fanem rowerów elektrycznych! 

W ten weekend minąłem z 20 osób na elektrykach. wszyscy co do sztuki 65+, dla nich to jest mega opcja ruszyć się z kanapy. 

Tylko niech dalej rowery wymuszają pedałowanie, choćby prawie bez oporu!

• Upvote 1
Opublikowano
1 minutę temu, GordonLameman napisał(a):

Ciekawy wątek z tą miękką wodą. 

Czy skoro mam zmiękczacz wody dla całej instalacji to powinienem wywalić filtr ze zbiornika w ekspresie?

Chyba tak. Ten temat przewinął mi się wielokrotnie właśnie z tą zbyt miękką wodą w ekspresie. 

W sumie logiczne, jak człowiek całe życie ma styczność z twardą wodą to jak myje się w miękkiej to ma wrażenie, że mydło/żel się nie spłukują więc coś w tym musi być 8:E

2 minuty temu, Gang napisał(a):

W ten weekend minąłem z 20 osób na elektrykach. wszyscy co do sztuki 65+, dla nich to jest mega opcja ruszyć się z kanapy. 

A to jak najbardziej, wiadomo, są ludzie wiekowi, którzy i na zwykłym jeżdżą, ale starsi, którzy nie mają takiej kondycji/wydolności żeby coś więcej pojeździć to dla nich jest to sporym ułatwieniem. Do tego taki rower umożliwia wybrać się troszkę dalej, nad jakieś jeziorko, polanę czy miejsce gdzie można przysiąść i spędzić trochę czasu.

Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, DjXbeat napisał(a):

Szklanka + czarna kawa + zalać wrzątkiem = kawa :E 

jednym wystarczy wrzucić steka na patelnie i posypać solą, inni się bawię w sous vide, karmelizowanie, masełka i inne takie ;) na tym chyba polega rozwój naszych horyzntów gastronomicznych, że sprawdzamy różne rzeczy które nam mogą zasmakować.

Sam na codzień piję kawkę z moka pota, bo raz, że mi smakuje, a dwa - bardzo lubię cały ten "fizyczny" obrządek dookoła. Zmielić kawę, zważyć, odlać wodę, zagotować i nie spuszczać z oka na dłużej jak parę sekund żeby nie przypalić. Parę minut zabawy, ale jakoś tak... inaczej ten poranek wygląda. Lepiej.

9 minut temu, Kowal_ napisał(a):

Ja tam bagnioka też lubię sobie od czasu do czasu strzelić 😁

Chłopy od remontu przekonały mnie, że mocny bagniok to czasem nie tylko przyjemność, ale i obowiązek :E

i to taki, że łyżeczka sama na sztorc ma stać.

Edytowane przez huudyy
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
25 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Ciekawy wątek z tą miękką wodą. 

Czy skoro mam zmiękczacz wody dla całej instalacji to powinienem wywalić filtr ze zbiornika w ekspresie?

Jeśli masz wodę z sieci a nie ze studni to ten zmiękczacz możesz wywalić. Imielin, Mysłowice i okolice mają wodę z Dziećkowic, bardzo, bardzo miękką ;)

23 minuty temu, Gang napisał(a):

Tylko niech dalej rowery wymuszają pedałowanie, choćby prawie bez oporu!

Tydzień temu rodzice odebrali rowery dla siebie które im poleciłem, w sobotę pierwsza przejażdżka. Mama 60 lat, dla której 10km było niegdyś wyczynem, teraz zrobiła z uśmiechem na ustach 21km, tata znowu 63 lata, 2 lata po operacji serca i dla niego zbaweniem jest elektryk :)

Edytowane przez Katystopej
  • Like 1
Opublikowano
11 minut temu, GordonLameman napisał(a):

jak masz mozliwosc/opcje wylaczenia uzywania filtra, to dlaczego nie. tylko wtedy ekspres bedzie czesciej sie domagal odkamieniania/czyszczczenia

w kwestii ekspresow/kawy/serwisu lubie sobie poogladac

Coffee Doctor - YouTube

specyficzny, ale imo ciekawie opowiada