Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Dokładnie. Philips płucze ten kanalik chwilę po ostatniej zrobionej kawie. Dla kogoś kto pije jedną-dwie kawy dziennie jest świetne, bo robię kawę i za chwilę wkładam pojemnik do lodówki. 

Co do awaryjności, zobaczymy czy 5500 coś się poprawił. Na pewno jest zdecydowanie cichszy od 5400

Edytowane przez marko
Opublikowano (edytowane)

Jak ktoś pije codziennie i ma miejsce w lodówce na pojemnik to faktycznie dobre rozwiązanie. 

Co do Delonghi to któryś model ma ekran/sterowanie od góry, sprawdziłbym wzrost partnerki oraz wysokość blatu bo może być zdziwienie :E 

Edytowane przez galakty
Opublikowano
2 godziny temu, marko napisał(a):

My tutaj nie dyskutujemy o tym, który ekspres jest lepszy, tylko że pojemnik na mleko ma swoje zalety.

Ale ja właśnie o pojemniku piszę, z tym nie ma problemów bo każdy ekspres go płucze, chyba że ktoś jest syfiarzem i będzie tylko dolewał mleka przez 2 tygodnie, wtedy równie dobrze można tak robić w szklance i efekt będzie ten sam. Ciekawe ilu z nas czyści regularnie zaparzacz i jego okolice oraz pojemnik na wodę, tam glony w niemytym pojemniku zaczną się robić po miesiącu.

Opublikowano
22 minuty temu, Katystopej napisał(a):

Ale ja właśnie o pojemniku piszę, 

W Philipsach ten pojemnik to jest jedyny element "mający kontakt" z mlekiem - brak wewnętrznych rurek itp elementów utrudniających utrzymanie w czystości, przez które to przeplywa mleko. Dlatego waśnie ich LatteGo jest uznawane za najlepszy pod względem higieny.

Za ai:

[spoiler]

Najłatwiejszym w czyszczeniu systemem mlecznym w ekspresach do kawy jest ten z

systemem LatteGo (np. w ekspresach Philips), ponieważ składa się z dwóch części, nie ma rurek i można go umyć w 10-15 sekund. Alternatywną opcją jest system LatteCrema (np. w ekspresach De'Longhi), który oferuje automatyczne czyszczenie parą i możliwość mycia poszczególnych elementów w zmywarce, co również ułatwia utrzymanie higieny. 

Systemy mleczne najłatwiejsze w czyszczeniu

System LatteGo (np. Philips):

Zalety: Najłatwiejszy w utrzymaniu czystości; składa się z dwóch części, nie ma rurek i można go umyć bardzo szybko.

Dodatkowe informacje: Tworzy aksamitną piankę i jest łatwy w obsłudze.

System LatteCrema (np. De'Longhi):

Zalety: Posiada funkcję automatycznego czyszczenia parą po każdym użyciu oraz możliwość mycia poszczególnych części w zmywarce, co ułatwia utrzymanie higieny.

Dodatkowe informacje: Funkcjonuje w oparciu o karafkę termiczną, która utrzymuje mleko w lodówce w idealnej temperaturze. 

Czynniki, na które warto zwrócić uwagę

Automatyczne czyszczenie: Wiele ekspresów posiada automatyczne systemy czyszczenia, które płuczą układ mleczny po każdym użyciu, zapobiegając gromadzeniu się resztek mleka i nieprzyjemnych zapachów.

Możliwość rozłożenia na części: Systemy, które można łatwo rozłożyć na części do umycia, są zazwyczaj najprostsze w czyszczeniu.

Wbudowane pojemniki na mleko: W porównaniu do systemów z rurkami, wbudowane pojemniki są zazwyczaj łatwiejsze do utrzymania w czystości.

[/spoiler]

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Od siebie polecam Electrolux Hygiene 800. Jedyny minus to taki, że rura jest dosyć delikatna i już raz ją reklamowałem (strasznie latała na boki przy łączeniu z odkurzaczem) ale bez problemu uznana i naprawiona w ME, kilka dni później znowu ją tym razem ja uszkodziłem :E jak masz zakamarki i jakiś paproch leży to lepiej nie dociskać, żeby może wciągnęło jak od razu nie chce złapać :E  Ja mam 62 mkw i bateria na min na luzie wystarcza (dobrze wciąga i tak), na auto (czyli większość czasu na średnim leci) to zależy jak bardzo jest usyfiona podłoga, czasem obleci się wszystko, czasem zbraknie, ładuje się szybko. Mop to rewelacja z wiadrem do czyszczenia - często do wyrwania za 1 ziko więc warto poczekać na promkę.

https://www.mediaexpert.pl/agd-male/sprzatanie/odkurzacze-pionowe/odkurzacz-electrolux-ep81hb25wu-myjacy

Edytowane przez lesiu155
Opublikowano
54 minuty temu, larry.bigl napisał(a):

Panowie jaki odkurzacz pionowy mopujący? Żonka sobie wymyśliła że chce :E 

Rzucił mi się w oczy https://allegro.pl/oferta/odkurzacz-pionowy-bezprzewodowy-tefal-flex-aqua-15-60-ty99g1-3w1-mopowanie-13770612246

Od roku mamy Tineco S6 kupiony na ali za 1100, teraz jest S7 ale czym się różnią nie mam pojęcia, ważne że myje na prawdę porządnie.

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, galakty napisał(a):

Jak ktoś pije codziennie i ma miejsce w lodówce na pojemnik to faktycznie dobre rozwiązanie. 

Co do Delonghi to któryś model ma ekran/sterowanie od góry, sprawdziłbym wzrost partnerki oraz wysokość blatu bo może być zdziwienie :E 

Melitta ma rurkę do spieniacza. Żadnego pojemnika, tylko wsadza się koniec do kartonu/butelki z mlekiem i tyle. System sam się czyści, dodatkowo prosty w czyszczeniu ręcznym bo kilka sekund na rozłożenie i złożenie do i po umyciu.  

Edytowane przez Petru23
Opublikowano

Takie to wszystko samoczyszczące, że w każdej instrukcji każą i tak przynajmniej raz w tygodniu umyć wszystko klasycznie, tj. w przypadku systemów z rurką, podstawić kubek z czystą wodą czy tam z jakimś ichszym płynem do płukania tej rurki i uruchomić manualnie procedurę czyszczenia...

Opublikowano
34 minuty temu, marko napisał(a):

Takie to wszystko samoczyszczące, że w każdej instrukcji każą i tak przynajmniej raz w tygodniu umyć wszystko klasycznie, tj. w przypadku systemów z rurką, podstawić kubek z czystą wodą czy tam z jakimś ichszym płynem do płukania tej rurki i uruchomić manualnie procedurę czyszczenia...

Hmmmm no nie.

Rurkę czyści gorącą wodą/parą po każdym wyłączeniu ekspresu. Podstawić i wrzucić tabletkę to mi Siemens wołał po miesiącu jakoś, może później. 

7 minut temu, larry.bigl napisał(a):

Jeszcze mi taki odkurzacz wpadł z Tefal

Sprawdza się takie coś? Mam robota + Laresar V7 na szybkie odkurzenie, ale mop by się przydał, a nie cierpię z wiadrem latać :E 

Opublikowano
14 minut temu, galakty napisał(a):

Hmmmm no nie.

Rurkę czyści gorącą wodą/parą po każdym wyłączeniu ekspresu. Podstawić i wrzucić tabletkę to mi Siemens wołał po miesiącu jakoś, może później. 

Na zewnątrz para Ci rurki nie umyje, trzeba samemu o to zadbać. Nie ma systemu w pełni automatycznego bez ingerencji człowieka.

Opublikowano

Moją żona uwielbia sprzątać. I mops na osobno, parowego z viledy i jest sztos. Zero chemia, gorąca para wiec od razu schnie. 

Co do kawy, to jak @jaruxpisał, na szkoleniach, eventach itd. Czasami są 2-3 ekspresy i 50 osób.... Przerwy im brakuje żeby sobie kawę zrobić ;)