Skocz do zawartości

Intel Raptor Lake - 13/14 generacja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 minut temu, Dziarson napisał(a):

@sert  kiedyś było takie pojecie o P4 czy Buldozerach puste megaherce. Własnie robisz to samo tylko fefekt bedzie taki że bedziesz je miał chwile. tRFC i trefi dwa timingi kmtóre dadzą ci wiecej niz 20GHz

Teraz rozumiem co do mnie mówisz... ;) 

Opublikowano
5 minut temu, sert napisał(a):

Nie lubię robić UV ale pomyślę w wolnej chwili.

napiszę jeszcze raz choć kolega @wallec już wałkował Ci to kilka razy, ale przy Twoim chłodzeniu (powietrznym) musisz zejść w pierwszej kolejności z napięcia, bo już teraz widać, że kompletnie nie ogarniasz nawet podstaw OC. Najprostszy efekt w postaci offsetu V na minus zbije temperaturę i pozwoli na utrzymanie zdecydowanie dłużej efektywnego zegara. Nawet Benchmate nie pokazuje realnego zegara tylko peak który trwa ułamek sekundy i masz zjazd i wyniki delikatnie mówiąc tragiczne. Zacznij słuchać co mówią bardziej doświadczeni a nie z uporem maniaka jarasz się tymi dwoma rdzeniami które tak naprawdę nie robią nic, bo to puste megacherce

Opublikowano

W ogóle się nie skupiałem na pamięciach, jasne, że Bios.

6 minut temu, Tornado3 napisał(a):

napiszę jeszcze raz choć kolega @wallec już wałkował Ci to kilka razy, ale przy Twoim chłodzeniu (powietrznym) musisz zejść w pierwszej kolejności z napięcia, bo już teraz widać, że kompletnie nie ogarniasz nawet podstaw OC. Najprostszy efekt w postaci offsetu V na minus zbije temperaturę i pozwoli na utrzymanie zdecydowanie dłużej efektywnego zegara. Nawet Benchmate nie pokazuje realnego zegara tylko peak który trwa ułamek sekundy i masz zjazd i wyniki delikatnie mówiąc tragiczne. Zacznij słuchać co mówią bardziej doświadczeni a nie z uporem maniaka jarasz się tymi dwoma rdzeniami które tak naprawdę nie robią nic, bo to puste megacherce

Nie mogę zejść z napięcia, bo nie będe miał 6Ghz, a ja chcę mieć 6Ghz... wyniki w all core są dla mnie praktycznie nieistotne ....rozumiesz? ...jestem jak dziecko...chcę mieć 6Ghz ;) 

Opublikowano
8 minut temu, sert napisał(a):

W ogóle się nie skupiałem na pamięciach, jasne, że Bios.

Nie mogę zejść z napięcia, bo nie będe miał 6Ghz, a ja chcę mieć 6Ghz... wyniki w all core są dla mnie praktycznie nieistotne ....rozumiesz? ...jestem jak dziecko...chcę mieć 6Ghz ;) 

w porządku w sumie już masz te 6ghz więc używaj i ciesz się najszybszym CPU intela na forum :thumbup:

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Tornado3 napisał(a):

w porządku w sumie już masz te 6ghz więc używaj i ciesz się najszybszym CPU intela na forum :thumbup:

:thumbup: ;) :) 

Edytowane przez sert
Opublikowano
6 minut temu, SebastianFM napisał(a):

@Adam33k, czy możesz jeszcze pokazać wynik z Cinebench R23?

7-Zip to akurat słabo ciśnie procka a z kolei y-cruncher wyjątkowo mocno, ponieważ korzysta z instrukcji AVX.

Oczywiście :) 
 image.thumb.png.45f2c5e1f098fe67a5312797ac280287.png

• Like 1
  • Thanks 1
  • Upvote 1
Opublikowano
7 godzin temu, SebastianFM napisał(a):

@Adam33k, czy możesz jeszcze pokazać wynik z Cinebench R23?

7-Zip to akurat słabo ciśnie procka a z kolei y-cruncher wyjątkowo mocno, ponieważ korzysta z instrukcji AVX.

Wszstkie wyniki Adama można zobaczyć tutaj. https://hwbot.org/users/adam33k/ weźcie pod uwage że nasze wyniki (naszej drużyny https://hwbot.org/teams/extremeocpl/  ) są wyśrubowane do granic mozliwości. Systemy są ztweakowane, a chłodzenia nie nosza miana konwencjonalnych. 

• Like 2
Opublikowano (edytowane)

W najbliższych dniach będę miał okazję sprawdzić czy na mojej płycie Z690 wraz z 14600K uruchomią się w ogóle, a jeśli tak to z jaką maksymalną prędkością, pamięci DDR5 2x24GB Xpg Lancer CUDIMM Rgb 9200 

lanc92.thumb.jpg.075701cbbcff83f9d6114b6792e0d535.jpg

Edytowane przez sert
  • Like 1
Opublikowano
17 minut temu, sert napisał(a):

W najbliższych dniach będę miał okazję sprawdzić czy na mojej płycie Z690 wraz z 14600K uruchomią się w ogóle, a jeśli tak to z jaką maksymalną prędkością, pamięci DDR5 2x24GB Xpg Lancer CUDIMM Rgb 9200

Na nowym BIOS-ie powinny ruszyć w rybie Bypass (czyli bez CKD).

12 minut temu, Karro napisał(a):

widzaleś testy?jakeś dziwne anomalie a takim ramie w grach

Absolutnie normalne, a nie dziwne. Kostki 24 Gb mają dużo luźniejsze timingi dalszych rzędów od klasycznych 16 Gb, głównie tRFC, co mocno wpływa na wydajność. Po ręcznym OC jednak już nie odstają wyraźnie.

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

I przyszedłeś spraszać do osobnego wątku o oc pamięci? Nawiew by iść z voltami i pierwszy porządniejszy poradnik by zgłębiać wiedzę jak większośc timingów sciaśniać. Nie siedziałem na raptorze by ogarniać co tam z system agent i vcioo pozmieniali by dawało to jakieś wyższe zegarki ale rzadko się zdarza chyba by max clock wychodziło poza listę qvl wspieranych. Można było próbować w 2rank ale one jeszcze trudniejsze w trzymaniu jeszcze jak ciepło...

Ciężko w ogóle z tym prowadzić za rączkę a jak się nie oczytasz jak sprawdzać stabilność itp to już w ogóle udręka.

Overclock.net jak dobrze poszukasz to chyba ktoś tam w pierwszych postach zawsze wrzuca jakieś przynajmniej naprowadzanie jak tego szukać....

Edytowane przez areczek1987
Opublikowano (edytowane)

W przykładowym scenariuszu u mnie kiedy np. uruchamia się Windows (ja w tym czasie szybko uruchamiam HwInfo) i w tle ładują się jeszcze windowsowskie różne zadania i procesy - "skaczące" obciążenie poszczególnych rdzeni w trakcie tego - wygląda przykładowo w chwili kiedy robiłem zrzut następująco:

114600K6.jpg.dfc275fdaf39d0d06edda2c71208e02e.jpg

@Karro - a jak to wygląda u Ciebie ? 

Edytowane przez sert