Skocz do zawartości

Intel Raptor Lake - 13/14 generacja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Niech napisze dokładnie na jakich parametrach te procesory mu tak padały. To były czasy wadliwych BIOS, to może faktycznie mu tam napięcie wędrowało w IDLE powyżej 1,72V (Intel namalował w specyfikacji, że to max napięcie dla RaptorLake)

Opublikowano

W takiej sytuacji mógłby ustanowić swojego rzecznika, który jak zachodzi potrzeba (a zachodzi obecnie) wypowiedziałby się w jego imieniu, a tu ani człowieka, ani merytorycznego rzecznika ...

Opublikowano
2 minuty temu, tomcug napisał(a):

On tu nie ma wstępu,

Nawet przez rzecznika? (gdyby miał) ->(osobę trzecią zarejestrowaną na forum znająca mocodawcę i wypowiadającą się w jego imieniu)?

• Haha 1
Opublikowano
Godzinę temu, sert napisał(a):

Nikt nie zna linku do "dyskusji/postów" w temacie padania tych 14900 u kol. "Nieobecnego"? A może to twierdzenie o tych 16 sztukach to fake news/plotka?

To były jeszcze czasy forum PCLaba, a PCLaba już nie ma. Mam tylko wątpliwości, czy to było aż 16 sztuk, chyba mniej.

Opublikowano

On tyle razy wymieniał procesory z 13 i 14 generacji, ale nie wszystkie z tego powodu, że zdegradowały. Trafiały mu się kasztany i super sztuki, selekty, które po 2 tygodniach stawały się kasztanami, ponieważ były katowane poborem mocy powyżej 350 W i do tego wysokim napięciem. Ja podaję tylko fakty, które pamiętam z dyskusji, w których sam uczestniczyłem. Pipolinio nie obchodziły limity IccMax i PL. On uważał, że skoro procesor ma podaną częstotliwość np. 5700 MHz, to na takiej ma pracować, zawsze. To wszystko działo się jeszcze zanim Intel przyznał się do problemów z degradacją. Wtedy w UEFI domyślnie nie były ustawiane limity. Można powiedzieć, że on był pionierem w odkrywaniu tego, że te procesory degradują.

• Haha 3
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, leven napisał(a):

Nie obrażaj mnie.

Oj, przepraszam :uklony:

10 minut temu, Voodoo2 napisał(a):

Nie zapraszamy

I bardzo dobrze... teraz ja wezmę się za 14900K ;) :banana::gordon:

Edytowane przez sert
Opublikowano

Pipek dalej siedzi na 9950X3D z tym, że teraz próbuje ogarniać ram na 8000+ zamiast 1:1 jak to robił kiedyś.

Jak chcesz to go odszukaj w temacie o podkręcaniu ddr5 i wyślij pm.

Skojarzysz w chwilę kto to po print screenach z Aida i zen timings, tapeta z ciemnym tłem i czerwonymi wstawkami.

Opublikowano
15 godzin temu, SebastianFM napisał(a):

On tyle razy wymieniał procesory z 13 i 14 generacji, ale nie wszystkie z tego powodu, że zdegradowały. Trafiały mu się kasztany i super sztuki, selekty, które po 2 tygodniach stawały się kasztanami, ponieważ były katowane poborem mocy powyżej 350 W i do tego wysokim napięciem. Ja podaję tylko fakty, które pamiętam z dyskusji, w których sam uczestniczyłem. Pipolinio nie obchodziły limity IccMax i PL. On uważał, że skoro procesor ma podaną częstotliwość np. 5700 MHz, to na takiej ma pracować, zawsze. To wszystko działo się jeszcze zanim Intel przyznał się do problemów z degradacją. Wtedy w UEFI domyślnie nie były ustawiane limity. Można powiedzieć, że on był pionierem w odkrywaniu tego, że te procesory degradują.

Ja też mam tą fazę że intele kręcę ustawiając mnożnik na sztywno i napięcie, ewentualnie ustawiam offset na AVX i bardzo wysoki PL - np 300w by procek się nie zagotował przy jakichś Y-Cruncherach itp, najważniejsze jednak by było stabilnie i w realnych zastosowaniach trzymał ustawiony zegar przy rozsądnych temp.

Mam na warsztacie 14700kf, 5700 zrobi, ale do pełnej stabilności jest daleko, staram się nie przekraczać 1.27v - arctic LF3 przy takich nastawach ledwie zipie xD Ale 5600 ogarnia bez większych problemów przy 1.23v, więc kupa raczej się nie trafiła na loterii krzemowej :D 

300w na AIO to chyba max co można w miarę bezpiecznie ogarnąć na i7/i9, na bardziej ekstremalne zabawy to tylko customik albo azot pozostaje ;D

• Like 1
Opublikowano
27 minut temu, kamil039c napisał(a):

300w na AIO to chyba max co można w miarę bezpiecznie ogarnąć na i7/i9

i9 ma nieco więcej rdzeni (+4małe), więc nieco większa powierzchnia krzemu grzeje, także odrobinę więcej będzie się dało przez to przepompować mocy, niż przy i7. Także jak i7 twierdzisz, że się kończy przy 300W, to i9 pewnie z 320W (swoją drogą tyle ma namalowane w specyfikacji, na profilu "Extreme").

33 minuty temu, kamil039c napisał(a):

Mam na warsztacie 14700kf, 5700 zrobi, ale do pełnej stabilności jest daleko, staram się nie przekraczać 1.27v - arctic LF3 przy takich nastawach ledwie zipie xD 

Ile Wat jest przy tych 5700 all P cores? (... jakie taktowanie wówczas E cores?)

Opublikowano
3 godziny temu, kamil039c napisał(a):

Ja też mam tą fazę że intele kręcę ustawiając mnożnik na sztywno i napięcie, ewentualnie ustawiam offset na AVX i bardzo wysoki PL - np 300w by procek się nie zagotował przy jakichś Y-Cruncherach itp, najważniejsze jednak by było stabilnie i w realnych zastosowaniach trzymał ustawiony zegar przy rozsądnych temp.

13900K od nowości mam ustawiony na 5400/4400 MHz, do tego uncore na 4800 MHz, więc wydajność w grach prawie taka sama jak na stocku, a napięcie niskie i zero stresu o degradację :faja:

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, Kyle napisał(a):

Ile Wat jest przy tych 5700 all P cores? (... jakie taktowanie wówczas E cores?)

5700 P core/4500 E core, przy 1,27v łykało na CBR23 to jakieś 320 - 340w, a ze ściany w PC łykał 520 - 550w xD Spore znaczenie ma temperatura w pokoju 10 stopni potrafi zmienić pobór mocy o 20 - 30w, rzutuje też to na stabilność sprzętu - przy 20 stopniach przejdzie godzinną pętle w CB a przy 30 stopniach wykrzaczy się w kilka minut. 

Aktualnie sprzęt służy jako platforma testowa, nie chodzi 24/7, więc dosyć wysoko ustawiłem - 5.6P/4.4E @ 1.24v 

Testowałem też 6.0 Ghz @ 1.35v z wyłączonym HT i E Core, boosty w grach w miejscach CPU były zacne :cool: O dziwo było względnie stabilnie w grach :D

Ale do 9800x3d nadal bez podjazdu :) 

2 godziny temu, tomcug napisał(a):

13900K od nowości mam ustawiony na 5400/4400 MHz, do tego uncore na 4800 MHz, więc wydajność w grach prawie taka sama jak na stocku, a napięcie niskie i zero stresu o degradację :faja:

Racja, nie ma sensu pałować sprzętu pod sufit :D Jak bym używał 24/7, to też celował bym w takie nastawy

Edytowane przez kamil039c
  • Thanks 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

A ja swoją metodą... ;) Na razie sprawdzam jeden wątek. Okazało się, że bios po zmianie procka sczytał mi z automatu zapisane w profilu ustawienia dla 14600K, więc miałem mniej roboty, bo od razu wystartował mi na 6Ghz na 3 rdzeniach, a ja mu dałem po chwili 6,2 na tych trzech ... a co będę mu żałował ??? ;) Vcore ustawione w biosie, na sztywno, jak poprzednio 1,44V.

62_14900k.thumb.jpg.4e121251daefcfd2e6ddcd1aec3c4cd6.jpg

Edytowane przez sert
  • Upvote 1
Opublikowano
26 minut temu, sert napisał(a):

Vcore ustawione w biosie, na sztywno, jak poprzednio 1,44V.

Jak "na sztywno"? Przez cały czas trzyma równo 1,44V? (nie ważne czy gra, czy Cinebench multicore, czy IDLE)

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, Kyle napisał(a):

Jak "na sztywno"?

No, na sztywno, bez AUTO i bez offsetów.

Jak widzisz powyżej ,VID w zależności od programu i obciążenia - skacze, ale to chyba u każdego, czasami przekroczy sobie 1.4V, ale do 1.5 nie dobija. Tak że... bez paniki...

A to 1,44V na starcie jest mu potrzebne (jak zauwazyłem już wczesniej), żeby system wstał/uruchomił się stabilnie.

Edytowane przez sert
Opublikowano
43 minuty temu, sert napisał(a):

czasami przekroczy sobie 1.4V, ale do 1.5 nie dobija. Tak że... bez paniki...

Rzekomo (to znaczy tak jest napisane w specyfikacji) max bezpieczne napięcie to 1,72V. Jednak nie wiem co Intel miał na myśli, wpisując tak wysoką wartość (czy to max chwilowy dopuszczalny transjent, czy może stałe napięcie na takim poziomie te CPU wytrzymują ... ale tutaj rodzi się pytanie jak długo).