Skocz do zawartości

Intel Raptor Lake - 13/14 generacja

RTX5090

Recommended Posts

• Kelam pinned this topic
23 godziny temu, Paw79 napisał:

I5-14600KF z Assasins Creed Shadows, Ubisoft+ Classic na 6 miesięcy i ramką Silver Monkey za 879zł.

Jak ktoś sobie ogarnie tanio Z690/Z790 do tego i nie ma nadzwyczajnych wymagań, to z piwkiem/popcornem w ręku może obserwować wszystkie premiery CPU co najmniej do czasu wydania kolejnej generacji konsol.

płyta "B" też sobie z tym prockiem poradzi

Dnia 30.10.2024 o 13:06, Paw79 napisał:

I5-14600KF z Assasins Creed Shadows, Ubisoft+ Classic na 6 miesięcy i ramką Silver Monkey za 879zł.

Jak ktoś sobie ogarnie tanio Z690/Z790 do tego i nie ma nadzwyczajnych wymagań, to z piwkiem/popcornem w ręku może obserwować wszystkie premiery CPU co najmniej do czasu wydania kolejnej generacji konsol.

Alez mi gula zazdrosci rozchustales tym dealem, u mnie niestety takiego dobrego deala nie ma i za £190 z amazonu wzialem. Niestety bez AC Shadows :( 

1 godzinę temu, Tornado3 napisał:

UV -100mv plus LLC

Nie rozumie co znaczy "ładne ustawienie ramu" to jakieś ukryte opcje których nie ma na B ?

Sam na poczatku ustawilem wlasnie z ofsetem, ale tera zmienilem metode na CPU Lite Load i IA CEP disabled. CPU LL przy najnowszym biosie/mikrokodzie defaultowo wali plyta na 22 :o a tak to pieknie i chlodniej chodzi na LL 7, zachowujac ta sama wydajnosc. Zobaczymy jak to bedzie sie dalej zachowywac jak mu troche zwieksze takty.

2 godziny temu, Sheenek napisał:

Sam na poczatku ustawilem wlasnie z ofsetem, ale tera zmienilem metode na CPU Lite Load i IA CEP disabled. CPU LL przy najnowszym biosie/mikrokodzie defaultowo wali plyta na 22 :o a tak to pieknie i chlodniej chodzi na LL 7, zachowujac ta sama wydajnosc. Zobaczymy jak to bedzie sie dalej zachowywac jak mu troche zwieksze takty.

Ja  używanym V-Core "Override Mode" i mnożniki P/E-Core na All Core , zrezygnowałem z krzywej napięć.

17 godzin temu, Sheenek napisał:

Alez mi gula zazdrosci rozchustales tym dealem, u mnie niestety takiego dobrego deala nie ma i za £190 z amazonu wzialem. Niestety bez AC Shadows :( 

Znalazłem parę miesięcy temu ustawienia dla mojego 13900k takie, że nie miałem awarii w grach od tej pory, przy praktycznie niezmienionej wydajności w grach. Zastanawiam się nad aktualizacją z mikrokodem. Boję się, że podefaultuje mi parę ustawień (np. pamięci), nad którymi trochę popracowałem i nie chciałbym robić tego ponownie.

Pytanko, czy aktualizacja z mikrokodem przywraca wartości fabryczne płyty?

Edytowano przez tgolik

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Utwórz nowe...