Skocz do zawartości

Intel Raptor Lake - 13/14 generacja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Phoenix. napisał(a):

No i kolejny raz walus zrobil z siebie d... :hihot: Jakby mi kilka osob wielokrotnie pisalo, ze cos ze mna nie tak jest to powinna sie lampka zapalic ale tutaj to juz mamy zaschniety beton :hahaha:

Bo to 

file_00000000648072309ac6251fcddd7b98.png

:hihot:

Edytowane przez Krzysiak
  • Haha 3
  • Sad 1
Opublikowano

Mówcie co chcecie, ale ja nie widziałem żadnej róznicy w responsywności systemu po przejściu z Xeona 1231v3 na i5 12400 czy 14600k, tyle że urosły fpsy w gierkach czasem nawet dwukrotnie. Największym systemowym kopem było przejście z hdd na ssd sata :)

• Like 1
  • Upvote 4
Opublikowano
Godzinę temu, Phoenix. napisał(a):

No i kolejny raz walus zrobil z siebie d... :hihot: Jakby mi kilka osob wielokrotnie pisalo, ze cos ze mna nie tak jest to powinna sie lampka zapalic ale tutaj to juz mamy zaschniety beton :hahaha:

To taki całkowicie niegroźny ITHowy folklor, po co to psuć? Wszyscy wiedzą że to efekt placebo ale jak nikt nie będzie kupował Intela to AMD podniesie ceny i będzie źle. Ja tam mu kibicuję :P

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Proszę oglądać a następnie zrobić test u siebie ;)
Naciskamy play.

I to:

W dniu 12.12.2025 o 21:31, Grolshek napisał(a):

Na tym chipsecie można te wszystkie peele itp rzeczy powyłączać żeby nie żarł prądu jak wściekły? Wiedza o Intelu zakończyła się u mnie na 4770K... Płyta pierwsza klasa na małego builda.

edit: odpada, mam 4x8 ram.

https://www.morele.net/plyta-glowna-gigabyte-b760m-ds3h-ax-ddr4-12481749/?sekcja=outlet

Edytowane przez wallec
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, wallec napisał(a):

https://www.x-kom.pl/p/1222861-plyta-glowna-socket-1700-msi-pro-b760-p-ddr4-ii.html

Tą mam w hurtowni za 369pln. Teraz tylko procka szukam.

53 minuty temu, wallec napisał(a):

Wystarczy, że dwie osoby wkleją tutaj "shorta" jak na amd ryzen naciskąją w aida cpuid i że odpala się "od razu" a nie tak jak na załącznym filmie i moja krucjata się skończy ;)

Sprawdziłem. Pojawia się od razu. Fejk. Krucjaty nie kończ bo jesteś tutejszym celebrytą.

Edytowane przez Grolshek
Opublikowano
4 godziny temu, wallec napisał(a):

To nie chodzi o wyniki tylko jak szybko, bez laga otwierają się okienka.

... a na AMD jest jakiś "LAG"? Miewałem procesory AMD, mam z nimi do czynienia czasem i moim zdaniem chodzi to ... normalnie.

Opublikowano
2 godziny temu, wallec napisał(a):

Wystarczy, że dwie osoby wkleją tutaj "shorta" jak na amd ryzen naciskąją w aida cpuid i że odpala się "od razu" a nie tak jak na załącznym filmie i moja krucjata się skończy ;)

Steam sie odpala odrazu i to na dysku SSD SATA6 550MB/s i to jest usługa online. Żadnych tam lagów nie ma w aidzie. Pamietaj, że to jest PC sprzet różnie funkcjonuje z różna płytą główną płyta główna różnie z ramem itp itd. 

Jufes to taki intelowski szaman troche, zawsze mu cos tam w AMD nie pasuje, u niego cały czasy 14900k jest szybszy od 9800x3d. No coz poradzic.

Opublikowano
Godzinę temu, wallec napisał(a):

Nie widzę ani jednego dowodu na to, że otwiera się normalnie. Coś jest na rzeczy, czyżby normalnie nmto już z lagiem?

Tobie nikt nic udowadniac nie musi bo to Ty wlaczysz z calym swiatem, a nie swiat z toba wiec kup, przetestuj i wstaw wyniki ;) Ty snujesz durne tezty wiec to Tobie powinno zalezec na udowodnieniu czegos, a nie wstawiac filmiki z jakims intelowskim dzbanem, ktory jest twoim idolem bo jak widac, nikt tutaj tych teori nie potwierdza i nie trzeba wstawiac filmow bo tu ludzie po prostu znaja prawde i iwedza jak jest. 

• Upvote 1
Opublikowano

Ten short z Jusefem, ludzie mu tam pisali, że steam czasem tak ma nawet na intelu. Teraz odpaliłem na swoim 9800x3d i odpaliło od razu.

Jusef czasem gada kontrowersje, ale okłada równo oba obozy. Arrow Lake opluł za dipy przez kafelkowy projekt.

Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, wallec napisał(a):

@Krzysiak a cpuid w Aida ?

Ostatni raz to odpalałem...nigdy :hmm: Więc jakie ma to dla mnie znaczenie choćby nawet chwilkę dłużej się otwierało? 

Ale czekam na radę, żeby było szybciej bo ja nie wprawiony w Intelu... zawiodłem się, tak samo wszystko chodzi :placz:

Chciałbym pomyśleć, okno się otwiera a ja dopiero klikam :hihot:

Edytowane przez Krzysiak
Opublikowano
18 minut temu, wallec napisał(a):

@Krzysiak a cpuid w Aida ?

Jakieś 1/4 sekundy u mnie  :)  Jak to jest w ogóle... Aida przy uruchamianiu wczytuje dane całego blaszaka do RAM komputera tak ? No to why na CPU od czerwonych ma być wolniej ? :hmm:

A ten gostek co zalinkowałeś, to jakiś mięśniak/oszołom :E  Po każdym filmiku klawicha i mycha do wymiany. Jak On nerwowo chwyta okienka i je otwiera, przesuwa, urywa, zarywa, przerywa, itp. Na odwyk neurologiczny :balon:

Opublikowano (edytowane)
27 minut temu, Krzysiak napisał(a):

Ostatni raz to odpalałem...nigdy :hmm: Więc jakie ma to dla mnie znaczenie choćby nawet chwilkę dłużej się otwierało? 

Ale czekam na radę, żeby było szybciej bo ja nie wprawiony w Intelu... zawiodłem się, tak samo wszystko chodzi :placz:

Chciałbym pomyśleć, okno się otwiera a ja dopiero klikam :hihot:

Czyli na ryzen odpala się kilka sekund ;)

Tak samo program cpu-z i każdy inny ktory "leży" na wewnętrznej komunikacji przez Infiniti Fabric.

18 minut temu, leven napisał(a):

Jakieś 1/4 sekundy u mnie  :)  Jak to jest w ogóle... Aida przy uruchamianiu wczytuje dane całego blaszaka do RAM komputera tak ? No to why na CPU od czerwonych ma być wolniej ? :hmm:

A ten gostek co zalinkowałeś, to jakiś mięśniak/oszołom :E  Po każdym filmiku klawicha i mycha do wymiany. Jak On nerwowo chwyta okienka i je otwiera, przesuwa, urywa, zarywa, przerywa, itp. Na odwyk neurologiczny :balon:

Tak na być, na Intelu klikasz i się pojawia.

Na AMD musisz odczekać sekundę.

Tak wygląda użytkowanie pc na AMD -> oczekiwanie.

Patrz jak nabrali wody w usta bo trafiony zatopiony.

Cpu-z otwiera się wieki na AMD 

Edytowane przez wallec
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Krzysiak napisał(a):

Ty ciągle nie rozumiesz że w codziennej pracy nie ma różnicy? 🤣 No chyba że u ciebie cpuz i cpuid to coś co odpalasz setki razy dziennie. Ja nawet nie mam tego zainstalowanego bo po co? 🤣

Ale odpala się wolno czy nie?

Edytowane przez wallec
  • Haha 1