Skocz do zawartości

Intel Raptor Lake - 13/14 generacja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
12 minut temu, Send1N napisał(a):

Zaj**iste macie boże narodzenie ogólnie jak was czytam :E wallec to taki grinch - psuje święta Tomcugowi xD 

Nikt nikomu świat nie pasuje, czatujemy bez spiny jak rodzinka śpi na grypie;)

• Haha 2
Opublikowano (edytowane)
48 minut temu, wallec napisał(a):

Gdybym nie uszczypnął (bo wiem że pic nie był real) to myśleliby że te 45k to stock

A to po UV bez ruszania zegarow obalajac twoje bzdury :hihot:

6 godzin temu, wallec napisał(a):

Dlaczego wklejasz zdjęcia i porównujesz procka po max oc względem stock + uv?

A tu sie okazalo ze mamy stock plus UV ;D Czyli chcac nie chcac porownanie na tych samych warunkach :hahaha:

obraz.thumb.png.43154c936234eeee437771f92c7affca.png

7 godzin temu, wallec napisał(a):

Celujesz w okolice 41000pkt - procesory konkurencji zostają daleko w tyle

jak to bylo ??? :hihot:

obraz.thumb.png.74d194c8eb3b6ac03edc609f82e36ec7.png

Godzinę temu, ju-rek napisał(a):

Ty jesteś poważny chłop, czy naprawdę idiota?

Ma to do siebie, ze sie sam zaoral wlasna glupota ;) 

Edytowane przez Phoenix.
  • Haha 2
Opublikowano
8 minut temu, wallec napisał(a):

Ja już nawet nie chciałem dalej Dziubac Jurka żeby zrobił to samo ale z wyłączonym pbo

Rozumiem, ze turbo boost na intelu tez bys wylaczyl?? :hihot: 

Bo Ty chyba nie bardzo wiesz jak dziala PBO na Zen5, a w szczegolnosci na cpu pow 9700X oraz co daje wlaczenie PBO ;D

Opublikowano (edytowane)

2 godziny temu, tomcug napisał(a):

A tu masz jeszcze lepszy przykład

zdajesz sobie sprawe ze robisz test intela na mniszym watażu niż amd a do tego piszesz że intel bardziej prądożerny?

Edytowane przez janek25
Opublikowano
8 minut temu, janek25 napisał(a):

zdajesz sobie sprawe ze robisz test intela na mniszym watażu niż amd a do tego piszesz że intel bardziej prądożerny?

A zdajesz sobie sprawę, że Intel na wysokim watażu też jest przetestowany?

cine.png

3ds.png

Opublikowano
3 minuty temu, tomcug napisał(a):

A zdajesz sobie sprawę, że Intel na wysokim watażu też jest przetestowany?

no i teraz porównajmy 285K 125 wat z 7950x z 230 wat ;)

To nie jest tak ze amd reprezentuje apple a intel płytę gramofonową jak tu niektórzy piszą...

Opublikowano (edytowane)
36 minut temu, areczek1987 napisał(a):

Ty to się teraz wallec świecisz na złoto :E

Bo mój content to złoto i trafia w punkt np patrz na @Phoenix. wymiatacza z czerwonego forum a udaje, ze nie wie, że pbo podbija zegary i udaje że nie widzi u Jurka zegarów o 300mhz wyższych niż stockowe alcore dla 9950x3D 

Najlepsze jest to że ja dla beki kupię sobie ryzena, założę temat w subforum AMD o tytule "Doświadczenia z AM5 historia prawdziwa" i powrzucam nagrania jak np. przy pierwszym boot pc uruchamia się 5 minut, przy każdym kolejnym uruchomieniu pc uruchamia się długo chyba że dasz memory context restore na *enabled(co zmniejsza wydajność ram), jak laguje windows, jak ryzen bierze więcej prądu od dobrze ustawionego Intela, jak ryzen dobija do 95 stopni na rdzeniah na stocku itd...

Edytowane przez wallec
Opublikowano
4 minuty temu, janek25 napisał(a):

no i teraz porównajmy 285K 125 wat z 7950x z 230 wat ;)

To nie jest tak ze amd reprezentuje apple a intel płytę gramofonową jak tu niektórzy piszą...

Równie dobrze możesz porównać 285K 250 W z 9950X 142 W ;) Różnica wydajności 19%, poboru 76% xD Czy to u AMD, czy u Intela, nastawy z mniejszymi watami są o niebo bardziej efektywne energetycznie.

9950X 200 W vs 142 W = +11% wydajności, +41% poboru. 285K 250 W vs 125 W = +19% wydajności, +100% poboru. No nie skaluje się tu i tu.

Opublikowano
38 minut temu, wallec napisał(a):

Ja już nawet nie chciałem dalej Dziubac Jurka żeby zrobił to samo ale z wyłączonym pbo a ty dalej nabijasz reputację moim kosztem pod wyniki z pbo na auto

Wyłączone PBO + CO (czyli UV)

251225172509.thumb.jpg.3fbec1050a53c479e5e4d2a5215f932f.jpg

pbodisableCO.thumb.PNG.6839eb1e794502a6897867c717e70f97.PNG

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, lukadd napisał(a):

Pasuje do tego traktorka i ładnie się zgrywa z niebieskim :E Dobra robota @tomcug

@wallec Weź coś napisz na chacie na głównej :E 

Co fakt to fakt, styluwke mi dopiesciliscie ładnie tym awatarem i kolorkiem, dziękuję!

Zbijam z forum na dzisiaj, piona.

2 minuty temu, ju-rek napisał(a):

Wyłączone PBO + CO (czyli UV)

251225172509.thumb.jpg.3fbec1050a53c479e5e4d2a5215f932f.jpg

pbodisableCO.thumb.PNG.6839eb1e794502a6897867c717e70f97.PNG

CPU boost clock override na disabled 

Precision boost override scalar na disabled

Disable current limiter na disabled 

Platform thernql throtle na zgodne ze specka AMD

I jeszcze te tam od curve optimuzer, których nie widać.

Nie udawaj;)

Edytowane przez wallec
Opublikowano
6 minut temu, wallec napisał(a):

CPU boost clock override, nie udawaj.

Na auto lolku, czyli wyłączone. Zero wiedzy, maksimum fanboystwa. Poza tym 9950X3D ma max turbo 5750 na stocku i to możesz sobie w Wikipedii sprawdzić, więc od razu jest dowód na Twoje mataczenie.

Tutaj masz zrzut z mojego testu X870E, zawsze screeny BIOS-ów płyt robię z wyczyszczonym BIOS-em. Też auto.

250808165309_baedb742ae.png

Wszystko, co wymieniłeś lolku, gdy jest na auto, jest wyłączone = zgodnie ze stock wytycznymi AMD. A optymalizator curvy to UV, które sam zrobiłeś na Intelu. Już @Phoenix. pisał, porównanie stock + UV w obu przypadkach, Twojego wyniku i rezultatu Jurka. Przełknij to, że nie masz podejścia do 9950X3D i po prostu się z tym pogódź.

Nie udawaj;)

Nie wallcuj ;)

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, tomcug napisał(a):

Równie dobrze możesz porównać 285K 250 W z 9950X 142 W ;) Różnica wydajności 19%, poboru 76% xD Czy to u AMD, czy u Intela, nastawy z mniejszymi watami są o niebo bardziej efektywne energetycznie.

9950X 200 W vs 142 W = +11% wydajności, +41% poboru. 285K 250 W vs 125 W = +19% wydajności, +100% poboru. No nie skaluje się tu i tu.

no właśnie,to gdzie tu super amd i płyta gramofonowa intel?

9950x@142W  -2144pkt

285K@125W 2149 pkt

Edytowane przez janek25
  • Haha 1
Opublikowano
18 minut temu, wallec napisał(a):

że pbo podbija zegary

Ty nie masz pojecia, ze na zen5 pbo nic nie daje i domyslnie jest wylaczone ;D A w przypadku 9600X i 9700X wlaczenie podbija tylko limit PPT :hihot: Pow 9700X na prockach jest jeden limit wiec to bez znaczenia.

• Upvote 1
Opublikowano
Teraz, janek25 napisał(a):

no właśnie,to gdzie tu super amd i płyta gramofonowa intel?

142 waty 9950  -2144pkt

285K@125W 2149 pkt

Przecież Arrow ma dobrą efektywność energetyczną, a my tu cały czas o Raptorze w tym wątku piszemy. No i Cinebench to benchmark, a w rzeczywistych zastosowaniach aż tak dobrze na Arrow nie jest (choć i tak ogólnie dobrze).

Opublikowano
30 minut temu, tomcug napisał(a):

Na auto lolku, czyli wyłączone. Zero wiedzy, maksimum fanboystwa. Poza tym 9950X3D ma max turbo 5750 na stocku i to możesz sobie w Wikipedii sprawdzić, więc od razu jest dowód na Twoje mataczenie.

Tutaj masz zrzut z mojego testu X870E, zawsze screeny BIOS-ów płyt robię z wyczyszczonym BIOS-em. Też auto.

250808165309_baedb742ae.png

Wszystko, co wymieniłeś lolku, gdy jest na auto, jest wyłączone = zgodnie ze stock wytycznymi AMD. A optymalizator curvy to UV, które sam zrobiłeś na Intelu. Już @Phoenix. pisał, porównanie stock + UV w obu przypadkach, Twojego wyniku i rezultatu Jurka. Przełknij to, że nie masz podejścia do 9950X3D i po prostu się z tym pogódź.

Nie wallcuj ;)

Na Asus to co jest pod auto w zakładce ze screena, zależy od tego co jest na głównej stronie w polach Asus Performance Tuning profile czy jak to się tam zwie.

Nie ma disabled na zdjęciu -> did not happen.

Ja jestem Herkules co daje radę jak rywali kupa.

Już całe forum z wolnym otwieraniem aidy przegadałem to i zaraz przegadam z tymi niby stock ustawieniami ;)

Opublikowano
36 minut temu, wallec napisał(a):

Nie udawaj;)

Ja pier....

251225180557.thumb.jpg.8defce00b04f2c634497482a97ebd3ec.jpg  251225180611.thumb.jpg.068d7e8a0998d617af8f496ba7fd6143.jpg

lol.thumb.PNG.513c54fca357023b6ce19b44e231fec4.PNG

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, wallec napisał(a):

Na Asus to co jest pod auto w zakładce ze screena, zależy od tego co jest na głównej stronie w polach Asus Performance Tuning profile czy jak to się tam zwie.

no i co wam wyjdze z takiego testu jak amd  intel różne wataże maja ustawione

Tu by trzeba testu wat/ wat .

Z jakiegoś wysokiego np 150 ale taki juz test zrobi tomcug

wyszło max 10% lepiej dla amd