Skocz do zawartości

Intel Raptor Lake - 13/14 generacja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
12 minut temu, Pentium D napisał(a):

a tam też jest test 15

A skąd wiesz, że test jest taki sam, a nie tylko np. ma ten sam numer? Porównywałeś plik z konfiguracją? %-)

Pajacujesz w tradycyjnym dla siebie stylu, jak się sypie, to oczywiście wina testu, a nie niestabilności :lol2:

• Upvote 3
Opublikowano
Godzinę temu, Pentium D napisał(a):

Dodane po 10 mV dla rdzeni P i E, RAM puszczony na profilu XMP a i tak błąd na teście 15. Wychodzi na to, że ten test tak dociska, że daje wynik fałszywie pozytywny. Test sobie wyedytowałem aby kręcił się głównie na 13 i 15 teście i czasem błąd jest, czasem nie ma. W nocy godzinę tak chodziło i były dwa błędy. Jak ktoś chce u siebie sprawdzić czy to samo jest to niech stworzy sobie test albo weźmie podlinkowany. Ja zaraz zrobię test na Jedec 4800 i jak też będzie zgłaszać błąd to trzeba będzie unikać testu nr 15 bo to jakiś bubel.

image.png.24591a5277a2ed3c75d7ccb54fb5bfed.png

Extreme 15 @ anta777.cfg 3.38 kB · 0 pobrań

Pentium, a Ty w między czasie coś jesz ?  Jedzenie !! ... papu, papu :)

Noce i dnie testujesz, taki film jest :) 

Opublikowano
49 minut temu, tomcug napisał(a):

A skąd wiesz, że test jest taki sam, a nie tylko np. ma ten sam numer? Porównywałeś plik z konfiguracją? %-)

Pajacujesz w tradycyjnym dla siebie stylu, jak się sypie, to oczywiście wina testu, a nie niestabilności :lol2:

Spojrzałem teraz i faktycznie są różnice w czasie i wzorcu. Na 4800 na razie bez błędu. Czyli problemem może być napięcie ale nie proca tylko kostek ram lub kontrolera itp.

Wyciąganie wniosków na podstawie posiadanych informacji to nie pajacowanie.

Obecnie 102 minuty bez błędu 

IMG_20260124_145813.jpg

Opublikowano
1 minutę temu, Pentium D napisał(a):

Wyciąganie wniosków na podstawie posiadanych informacji to nie pajacowanie.

Sugestia, że to test jest niedobry, a nie Twój sprzęt niestabilny, to jest pajacowanie.

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
39 minut temu, MarcoSimone napisał(a):

Spadłem z krzesła. Złoto :rotfl2:

Ale bclk podkręcone?

31 minut temu, leven napisał(a):

Pentium, a Ty w między czasie coś jesz ?  Jedzenie !! ... papu, papu :)

Noce i dnie testujesz, taki film jest :) 

Tak.

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, tomcug napisał(a):

Sugestia, że to test jest niedobry, a nie Twój sprzęt niestabilny, to jest pajacowanie.

Stary i ze sklerozą. Nigdy nie było buga w sterownikach od GPU, aktualizacji Windowsa czy dowolnego oprogramowania? 

Napisałem w trybie przypuszczającym a nie, że na mur beton :kupa: i unikać.

"Ja zaraz zrobię test na Jedec 4800 i jak też będzie zgłaszać błąd to trzeba będzie unikać testu nr 15 bo to jakiś bubel."

@MarcoSimone no się zastanawiam czy zdąrzyłeś ocnąć przed spadnięciem.

Edytowane przez Pentium D
Opublikowano
1 minutę temu, Pentium D napisał(a):

Stary i ze sklerozą. Nigdy nie było buga w sterownikach od GPU, aktualizacji Windowsa czy dowolnego oprogramowania?

To jest test stabilności RAM, a nie sterownik GPU czy łatka od Microshitu ;)

• Like 2
  • Upvote 2
Opublikowano
1 minutę temu, Grolshek napisał(a):

I teraz biedny Pentium musi się z tym procem Pipka męczyć :hihot:

Nie ma się z czego śmiać. Pipek wymęczał proce, a potem je oddawał na Outlet. Kur..a. za to go nie lubię, a  że sobie tam kręci sprzęt, to mnie :dupa:

Opublikowano
16 minut temu, Pentium D napisał(a):

a w configu można pomylić

Co można pomylić? Zrobić taki test, że niestabilny sprzęt nie będzie go przechodzić to ma być ta pomyłka? %-)

Mnie tam jakoś magicznie Extreme od anta się nie sypie. Widocznie błąd w Matrixie.

• Upvote 2
Opublikowano

Tomek ? Matrixa, to ja mam w grze Wiedźmin 3 :E

Zauważyłem, że jak mam niestabilny RAM, to gra się sypie. Tak, dobrze czytasz, RAM !!! A ja kombinowałem z grafiką, dupa, to niestabilny RAM w W3 powoduje zwiechy gry :bicz:

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, SebastianFM napisał(a):

@Hard Reset, na i9-14900K jest dokładnie tak samo. A czemu nie jest dostępne w przypadku 13 i 14 generacji dla większej ilości gier? Odpowiedź jest prosta. Po prostu nie zwiększało to wydajności.

Dzięki za info ze na 14gen jest tak samo bo już miałem grzebać w sterownikach . ;) 

Chociaż na stronie ta lista wpieranych gier jest dużo dłuższa :

https://www.intel.com/content/www/us/en/support/articles/000098266/processors.html

edit:

spytałem się na live chat na stronie intela, oto odpowiedz: 

"

Why the Supported Games List May Be Shorter on Your i5-13600K Processor?

Some games may not be visible in the Intel® Application Optimization user interface, even if they are listed under Advanced Mode in the Intel® Application Optimization List of Games. This is due to compatibility and performance uplift criteria specific to your processor and system configuration. Intel® Application Optimization is designed to show only games that can benefit from optimization on your specific setup, ensuring the best possible gaming experience. If a game does not provide optimization benefits for your processor, it will not appear in the list."

Edytowane przez Hard Reset