Skocz do zawartości

Intel Raptor Lake - 13/14 generacja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, wallec napisał(a):

Oczywiście że da się zrobić zarówna OC i uv.

BLCK to jednak co innego niż zmiana napięcia i mnożnika, dlatego dopisałem że OC jeszcze jest możliwe.

mozesz ustawić np 125 x 40 co da 5000MHz i dowolne napiecie

Trochę wątpię w kwestii krzemu H0, z tym dowolnym napięciem, bo myślałem że AI CEP jets tam zaszyty na stale.

To nie zależy od oznaczenia c0 czy h0.

To nie jest tylko oznaczenie, to zupełnie inny krzem, na matrycy z 6 rdzeniami.

kazdy cpu 12gen z logiem „kółeczka” po wyłączeniu e rdzeni obsługuje avx512

Też niekoniecznie każdy, z tego co czytałem to w H0  nigdy nie było dostępnych jednostek od avx512, przez zupełnie inny krzem, od razu skierowany do budżetowej półki. Niektóre 12400 /F i wszystkie 12500, 12600 /T to H0.

na b660-g na starym biosie 2212 jest nawet dostępna opcja undervolt protection i ia cep (w nowych widać ją tylko na 14gen z literką K) i 

To może być widoczne i zmienione, ale procesor reaguje po swojemu...

Tak jak mówiłem, H0 to krzem z zupełnie innej matrycy, od razu skrojony pod budźetowe konstrukcje.

BLCK od biedy zrobisz, bo płyty dają  swój zewnętrzny zegar, ale napięcia nie powinieneś móc ruszyć bez załączenia się AI CEP, nawet jak go wyłączysz na H0..

Nawet na b760m itx d4 z najnowszym BIOS jest AI CEP..., więc to nic niezwykłego.

Edytowane przez musichunter1x
Opublikowano (edytowane)

Do 65W nie trzeba radiatorów, a takie i3 12100 / 12400f w grach nie będzie tym ograniczone. ;) 
Z resztą można zamontować chłodzenie typu top down to obędzie się bez radiatorów, ale to zwykłe mosfety, więc na dużo nie liczyłbym przy 8 fazach w jakiejś tam konfiguracji.

Jakby ktoś miał dostępnego 14600T to wziąłbym z ciekawości. Intel rzeczywiście binuje krzem do wysokiej serii T, czy to tylko 14600 z niższym taktowaniem?
Nie mogę wygrzebać informacji o all core turbo, ale AI coś bredzi o 4.5ghz, co jest wątpliwe, ale możliwe przy 92W, skoro 12500 robi 4100mhz przy 95W w OCCT, 61W w CPUZ.

• Upvote 1
Opublikowano
5 godzin temu, Phoenix. napisał(a):

Niezle :kupa: bez radiatorow na sekcji :hihot:

5 godzin temu, Kyle napisał(a):

@Pentium D

Dobra robota z tym prostowaniem. Tylko jeszcze trzeba jakieś radiatory zamontować.

To będzie pod 12100F/12400F więc na luzie da radę bez, ale jak będę testować to mogę pirometrem pomierzyć sekcję. 

4 godziny temu, musichunter1x napisał(a):

Jakby ktoś miał dostępnego 14600T to wziąłbym z ciekawości.

Miałem 14700T z uszkodzonym kanałem pamięci to i za 300 zł nikt nie chciał. Teraz już go nie mam :E

Opublikowano
7 godzin temu, Pentium D napisał(a):

To będzie pod 12100F/12400F więc na luzie da radę bez, ale jak będę testować to mogę pirometrem pomierzyć sekcję. 

... o taki pomiar @65W (Cinebench multicore na i5 12400F na limicie 65W), po kilkunastu minutach byłby ciekawy.

Opublikowano
14 godzin temu, musichunter1x napisał(a):

Do 65W nie trzeba radiatorów, a takie i3 12100 / 12400f w grach nie będzie tym ograniczone.

Oczywiscie, ze nie trzeba ale kupowanie takiego badziewia z mysla, ze juz na start nawet nie posadzisz nie tyle co innego cpu tylko tej samej generacji ale szybszego to plucie w twarz. Takie szroty powinno sie omijac z daleka.

• Upvote 2
Opublikowano
4 godziny temu, Phoenix. napisał(a):

plucie w twarz

Ktoś Ciebie opluł?

Jak ktoś kupuje takie procesory raczej nie ma w kompie GPU które wymagało więcej niż i5-14500. Sam ostatnio kupiłem 12100f za 100 zł od gościa który przesiadł się na 13400.

Chętnie bym zobaczył test 12100, 12600 bez k, 13400, 14700, 14900, 7500F, 9700x, 7800x3d i 9800x3d vs grafiki z różnych półek wydajnościowych w 1080p i 1440p aby zobaczyć co kiedy spuchnie.

Opublikowano
15 godzin temu, Pentium D napisał(a):

Miałem 14700T z uszkodzonym kanałem pamięci to i za 300 zł nikt nie chciał. Teraz już go nie mam :E

Nie dziwię się, ale do czegoś komuś się przyda. :E
Jeśli rzeczywiście nie binuiją 14600T, to pozostaje stary plan, czyli 14600k / 13600k lub jakieś i7 raptora. 

Opublikowano
11 minut temu, musichunter1x napisał(a):

ale do czegoś komuś się przyda

Poszedł na przemiał, ale nawet taki proc ma moc w jajach i robił blisko 30k pkt w Cinebenchu przy 110W. Do jakichś obliczeń byłby spoko, ale nikt nie chciał.

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, Phoenix. napisał(a):

Oczywiscie, ze nie trzeba ale kupowanie takiego badziewia...

Sam kupiłem jeszcze większy szrot - nowy Biostara h610m za 140 zł, ale zwróciłem, bo jednak ograniczony ram i mosfety mnie bolały. Teraz trochę żałuję że nie zostawiłem, bo byłby idealny do innego komputera, jeśli chociaż timmingi można zmienić. :E Jeśli ktoś chce grać w trochę stabilniejszym FPS niż na konsolach w nieskopanych portach to i5 12400f 65W spokojnie wystarczy do generacji PS5.
i3 12100f zjada wszystkie stare procesory opłacalnością i efektywnością do mniej wymagających gier i wolałbym go na badziewnej płycie niż jakieś i7 na ddr3 oraz płycie Z, a w grach jest w okolicy i7 8700k / ryzen 5500.

Opublikowano (edytowane)
50 minut temu, Grolshek napisał(a):

Tego nikt nie weźmie bo to można podciągnąć pod totalny złom o którym pisał Phoenix. Sekcja golas 4+2 a do tego na ddr5. Mnie początkowo interesowało bo by było pod 12100, ale jak zobaczyłem że ddr5 to 

17854253027977763139425970835363.jpg.89f268d7cc934b6ad379de056ec62e2b.jpg

Edytowane przez Pentium D
  • Upvote 1
Opublikowano
Teraz, Pentium D napisał(a):

Tego nikt nie weźmie bo to można podciągnąć pod totalny złom o którym pisał Phoenix. Sekcja golas 4+2 a do tego na ddr5. Mnie początkowo interesowało bo by było pod 12100, ale jak zobaczyłem że ddr5 to 

Zapominam że to działa na DDR4 i DDR5. Nie było tematu.

Opublikowano
2 godziny temu, musichunter1x napisał(a):

Nie dziwię się, ale do czegoś komuś się przyda. :E
Jeśli rzeczywiście nie binuiją 14600T, to pozostaje stary plan, czyli 14600k / 13600k lub jakieś i7 raptora. 

Zamiast walczyć z platformą która sama w sobie nie jest energooszczędna, to kup sobie to od typa i działaj 

https://www.olx.pl/d/oferta/intel-core-ultra-225-10-rdzeni-lga-1851-CID99-ID1bhMaW.html

Opublikowano
9 minut temu, wallec napisał(a):

Zamiast walczyć z platformą która sama w sobie nie jest energooszczędna

Te procesory (RaptorLake) mają bardzo dobrą wydajność/W, jak nie są przesadnie żyłowane.

Opublikowano (edytowane)
14 godzin temu, wallec napisał(a):

Zamiast walczyć z platformą która sama w sobie nie jest energooszczędna, to kup sobie to od typa i działaj 

https://www.olx.pl/d/oferta/intel-core-ultra-225-10-rdzeni-lga-1851-CID99-ID1bhMaW.html

Szczerze wątpię... Poza tym skupiam się na efektywności przy 60fps oraz idle i wykrzesaniu tego na ddr4.
LGA1700 traci sporo efektywności gdzieś powyżej 3600mhz, ale w Cyberpunku i5 12500 potrzebuje tylko ~26-34W aby utrzymać 60fps z wysokimi tłumami, ale później sprawdzę dokładniej. W Arkham Knight jest to zaledwie~16W..., Silksong 6W, a w testach 225 potrafi mieć rozstrzał wydajności.

Tak czy inaczej, jeśli już mam płacić kupę kasy na platformę z ddr5 to nie chcę kompromisów, a brak avx512 nim jest.

Edit. Choć rzeczywiście może być sporo lepiej, bo jednak przeszacowałem wpływ porzucenia monolitu.
Edit.2 Ale znowu... Choćby z tego filmu wynika ze jest gorzej z efektywnością niż na 13400f...