Skocz do zawartości

Intel Raptor Lake - 13/14 generacja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
16 minut temu, wallec napisał(a):

Przecież to już jest pod nazwą 13700k…

najlepszy procesor raptor lake

Najlepszy to jest raptor i9 (8P+16E), na drugim miejscu i7 14gen (8P+12E) i dopiero po nich i7 13gen (8P+8E).

Opublikowano
Godzinę temu, Kyle napisał(a):

Najlepszy to jest raptor i9 (8P+16E), na drugim miejscu i7 14gen (8P+12E) i dopiero po nich i7 13gen (8P+8E).

Te dodatkowe 8E tylko kuriozalnie zwiększają zapotrzebowanie na ICC MAX i grzeją cepa w kosmos żeby utrzymać maksymalne zegary.

8P+8C fajnie mieści się w stockowych limitach intela i odnotowuje tylko minimalny spadek wydajności w grach na 125W -> najlepsze skalowanko na raptorkach.

5.3GHz all core to takie optimum pod względem mhz vs napięcie.

5.5GHz+ dla 3-5% wydajności wymaga już pałowania 1.275-1.3v (13900k), 1.235-1.275v (14900k) i waty lecą.

Najmilej wspominam własnie 13700k.

Bezobsługowy cep. 

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, wallec napisał(a):

Te dodatkowe 8E tylko kuriozalnie zwiększają zapotrzebowanie na ICC MAX i grzeją cepa w kosmos żeby utrzymać maksymalne zegary.

Obecnie nie steruje się już procesorów jak w latach '90. Przy tym samym limicie mocy i9 13900/14900 będzie szybsze i chłodniejsze od i7 13700. (przypadek obciążenia wszystkich procesorów logicznych)

9 minut temu, wallec napisał(a):

5.3GHz all core to takie optimum pod względem mhz vs napięcie.

Jak robiłem wykresy wydajności/W, to optimum było znacznie, znacznie niżej pod wzgl. taktowania. :) ... niestety.

Edytowane przez Kyle
Opublikowano
4 godziny temu, sideband napisał(a):

Kolejny rebranding ;)

Coś trzeba sprzedawać do czasu kolejnego genu i jeszcze reklamować, że działa z DDR4 :E

Teraz, gdy micron upakował 512GB ramu na jednym module, ceny ddr5 raczej w dół nie pójdą.

Ten nowy proc to jak już napisano, rebrand i7-13700. Możliwe, że dzięki niemu stanieją 14600k i 13700k oraz niższe modele bo będzie argument "mogę kupić nowy z gwarancją niewiele drożej". Ciekawe ile ten nowy proc będzie miał gwarancji, 3 lata czy 3+2. Jeśli 3+2 to jaki sens brać ryzeny 5000.

Opublikowano
7 godzin temu, Pentium D napisał(a):

Teraz, gdy micron upakował 512GB ramu na jednym module, ceny ddr5 raczej w dół nie pójdą.

Ten nowy proc to jak już napisano, rebrand i7-13700. Możliwe, że dzięki niemu stanieją 14600k i 13700k oraz niższe modele bo będzie argument "mogę kupić nowy z gwarancją niewiele drożej". Ciekawe ile ten nowy proc będzie miał gwarancji, 3 lata czy 3+2. Jeśli 3+2 to jaki sens brać ryzeny 5000.

Co ma te upakowanie na moduł do cen zwłaszcza czegoś innego niż ten moduł. Zaczną farmy ai robić upgrade?

Opublikowano
57 minut temu, areczek1987 napisał(a):

Co ma te upakowanie na moduł do cen zwłaszcza czegoś innego niż ten moduł. Zaczną farmy ai robić upgrade?

Na pewno jest jakiś limit możliwości produkcyjnych tych małych czarnych kostek. Może nic nie zostać dla modułów konsumenckich. Jeden stick zużywa mniej energii niż 4x 128GB czy 2 x 256 GB a przy tym ile szaf oni tak mają może im się kalkulować rozbudowa/wymiana lub budowa nowych na pojemniejszych modułach.

Opublikowano (edytowane)
W dniu 22.08.2026 o 17:54, Pentium D napisał(a):

Ahhh, dzisiaj mi umknął 14700kf nówka box z gw na 5 lat za 740 zł :kwasny:

Dalej na vinted? 

Upolowałem 13700k za 800 zł już licząc z kosztami olx. Zobaczę czy uda się zrobić UV na starszym mikrokodzie i ile zyskam efektywność względem 12700k przy <20, 44, 65, 95W.

Jest to wersja box, więc od biedy można scamować Intela z wymianą na nowego 14700k.

Kto szuka taniej efektywności w kodowaniu video to często jest i5 14500t za 520 zł na olx. Ktoś wcześniej sprzedawał 10 szt i teraz bujają się po innych.

Ma ponoć 4.1ghz all core na 6P i dodakowo 8E, dalej jest to Adler Lake, ale tamte sztuki były z 25r.

Intel na pewno nie sprzeda tanio pudrowanej, nowej generacji lga1700. Pewnie robią to tylko dlatego, aby pozbyć się skojarzeń z uszkodzeniami raptor lake i wydać wersje bez K.

Edytowane przez musichunter1x
Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, musichunter1x napisał(a):

Pewnie robią to tylko dlatego, aby pozbyć się skojarzeń z uszkodzeniami raptor lake i wydać wersje bez K.

Też mnie ciekawi czy te procki będą poprawione czy nadal utlenianie i gwarancja 3+2 albo co gorsza czy nie będą kłamać że poprawione.

Edytowane przez Mark_
Opublikowano (edytowane)
55 minut temu, Mark_ napisał(a):

Też mnie ciekawi czy te procki będą poprawione czy nadal utlenianie 

Jakie utlenianie? Ta partia/część 13 generacji, której już pewnie na półkach nie znajdziemy?

46 minut temu, sideband napisał(a):

Nic nie będą poprawiać bo problemem było zbyt wysokie napięcie.

Pomijając zażegnany problem z "VminShift", Intel obniżył faktycznie szlaban napięcia do 1,55V. Jednak zastanawiam się, czy to nadal nie jest nieco za wysoko (bo chyba i9 14900K lub KS na standardowych napięciach, czyli bez UV, będą dobijać do tego 1,55V?)

Edytowane przez Kyle
Opublikowano (edytowane)
35 minut temu, Czarny_PLone napisał(a):

i7_14700kf to taki wypasiony i9_13900k brać go w ciemno ja jestem zadowolony panie ;)

Sprawdzałeś może jakie jest uśrednione napięcie bez UV, jak odpalisz Cinebench na dwóch rdzeniach? (czyli powinien wskoczyć na 5,6 GHz)

ps. odpalenie na dwóch rdzeniach jest konieczne, by być z dala od limitu mocy, czy jakichś limitów temp. - ustawia się to w Cinebench, gdzie można wybrać 2 wątki

ps2. odczytaj oczywiście Vcore a nie VID

Edytowane przez Kyle
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Kyle napisał(a):

Sprawdzałeś może jakie jest uśrednione napięcie bez UV, jak odpalisz Cinebench na dwóch rdzeniach? (czyli powinien wskoczyć na 5,6 GHz)

ps. odpalenie na dwóch rdzeniach jest konieczne, by być z dala od limitu mocy, czy jakichś limitów temp. - ustawia się to w Cinebench, gdzie można wybrać 2 wątki

ps2. odczytaj oczywiście Vcore a nie VID

ja mam bardzo lekkie uv 1.250+ pod obciążeniem w cinebench na 5.6 wszystkie i jeden na 5.7Ghz ale w grach odpalają mi się dwa rdzenie na 5.7ghz bo jest jeszcze zapas mocy ale dalej nie kręce, generalnie ktoś bardzo ogarnięty mógłby cuda nie winy z nim robić ;) a dodam że memory wyśrubowane na 7600mhz z trefi 64534 2x24gb bo płyta nie da więcej stabilnie jak 7600

Edytowane przez Czarny_PLone
Opublikowano (edytowane)
19 godzin temu, Kyle napisał(a):

Co z tą degradacją? ;) 

Nic, pytałem czy w refresh też będzie. Teraz niby naprawione a i tak nie wiadomo, jedni twierdzą że nie ma problemów, inni że ciągle problemy są. 

Choćby wczoraj na FB trafiłem na wpis jakiegoś gościa prowadzącego serwis który twierdzi że nadal trafia na te procki zdegradowane i odsyła do Intela. 

Edytowane przez Mark_
Opublikowano
1 godzinę temu, Mark_ napisał(a):

Choćby wczoraj na FB trafiłem na wpis jakiegoś gościa prowadzącego serwis który twierdzi że nadal trafia na te procki zdegradowane i odsyła do Intela. 

"Diabeł tkwi w szczegółach", to znaczy, jak te procki były użytkowane? Czy aby na pewno nie były przekraczane parametry ze specyfikacji? Osobiście nie raz widziałem, jak ktoś przez i5 14600K przepuszczał ponad 200W w sposób ciągły (i nie był to chwilowy "transjent", tylko wielominutowy czas). Widziałem też artystów, którzy podnosili limity temperaturowe powyżej 100 stopni Celsjusza w tych CPU (nawet na tym forum jak mnie pamięć nie myli). W ogóle czy użytkownicy tych CPU na pewno mieli BIOS z mikrokodem 12F? (teoretycznie niby jak ktoś na starym mikro-kodzie wbije stałe niewysokie napięcie, to też te CPU mogą zostać rzekomo uchronione przed jego nadmierną ilością).

Wiem, że to nie pytania do Ciebie, ale samo info "zepsuł mi się CPU", czy "jakiś gość 4 CPU złomował", w sumie nie wiele mówi, bo to może być tak, że zostały zepsute te procesory przez użyszkodników.

Opublikowano (edytowane)
W dniu 21.09.2026 o 18:48, Kyle napisał(a):

"Diabeł tkwi w szczegółach", to znaczy, jak te procki były użytkowane? Czy aby na pewno nie były przekraczane parametry ze specyfikacji? Osobiście nie raz widziałem, jak ktoś przez i5 14600K przepuszczał ponad 200W w sposób ciągły (i nie był to chwilowy "transjent", tylko wielominutowy czas). Widziałem też artystów, którzy podnosili limity temperaturowe powyżej 100 stopni Celsjusza w tych CPU (nawet na tym forum jak mnie pamięć nie myli). W ogóle czy użytkownicy tych CPU na pewno mieli BIOS z mikrokodem 12F? (teoretycznie niby jak ktoś na starym mikro-kodzie wbije stałe niewysokie napięcie, to też te CPU mogą zostać rzekomo uchronione przed jego nadmierną ilością).

Wiem, że to nie pytania do Ciebie, ale samo info "zepsuł mi się CPU", czy "jakiś gość 4 CPU złomował", w sumie nie wiele mówi, bo to może być tak, że zostały zepsute te procesory przez użyszkodników.

Oczywiście że tak może być, Intel narobił tutaj bajzlu, później mamy dywagacje i przerzucanie winy a to na Intela a to na płyty a to na użytkowników itd. dla mnie na przykład w takich sytuacjach niekomfortowe jest to że nie wiem czy sprzęt na pewno działa jak należy, czy nic się nie dzieje i nie siedzę czasem na bombie która wybuchnie w momencie gdzie komp mi będzie akurat najbardziej potrzebny. Dlatego póki co unikam sprzętów z którymi są/były problemy, choć przy zmianie kompa w przyszłości będzie ciężko. Choćby 12VHPWR raczej nie uniknę. ;)

Edytowane przez Mark_