Skocz do zawartości

Intel Raptor Lake - 13/14 generacja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, Pentium D napisał(a):

Tak i już wczoraj to wyjaśniłem, ale jak widać nie każdy doczytał.

Ja trochę nie doczytałem :) To może zapytam: czy te 6300 przy max 1-2 wyselekcjonowanych rdzeniach jest w pełni stabilne (na takiej zasadzie w sumie działa Intel Turbo Boost 3.0), czy tylko przy większej ilości tak taktowanych rdzeni jest nie do końca stabilnie? Bo w sumie wiele rzeczy robi się na 1-2 wątkach, więc jeśli byłoby to stabilne, to można pozwolić dwóm rdzeniom na boost do 6300, trzem-czterem do 6100, 5-6 do 5900 itp.

Opublikowano
Godzinę temu, Kyle napisał(a):

Ja trochę nie doczytałem :) To może zapytam: czy te 6300 przy max 1-2 wyselekcjonowanych rdzeniach jest w pełni stabilne (na takiej zasadzie w sumie działa Intel Turbo Boost 3.0), czy tylko przy większej ilości tak taktowanych rdzeni jest nie do końca stabilnie? Bo w sumie wiele rzeczy robi się na 1-2 wątkach, więc jeśli byłoby to stabilne, to można pozwolić dwóm rdzeniom na boost do 6300, trzem-czterem do 6100, 5-6 do 5900 itp.

Na 6300 z +70 mV można siedzieć na pulpicie i jest 50/50 czy się wywali jak coś wpadnie na ten wątek. 6200 już kiedyś próbowałem i dało się puścić test w cpuz.

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, wallec napisał(a):

Ogólnie to szykuje się turbo fun bo idę w mały pc i ogarnę tego 14900kf na 120mm aio więc znowu pojawi się dużo fenomenalnego, pionierskiego  contentu na forum.

IMG_6433.thumb.jpeg.eab27ebb9a8f1c7f44448efb0b6fbc3c.jpeg

Jak płyn będzie się gotował to wywali węże :E

Edytowane przez ket_rab
  • Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano

Oj tam, oj tam. 253w, golden sampler musi się trafić co poleci maks takty na 1.2v i jeden przelot cb r23 przejdzie zanim aio wybuchnie ;)

Ramki 8000+ 55ns innej opcji nie ma!

Sidegrade z 265k za free.

Jeszcze gpu jakieś mocne i benchmarkujemy.

Opublikowano
4 minuty temu, MarcoSimone napisał(a):

Choroszcz powinna mieć swój własny temat na ten spam. Podobnie jak kolega od sraczki :hihot:

Spamem to jest Twój post a moje pokazują cenę zakupu, system chłodzenia oraz plan na builda tj. typowe posty obrazujące proces składania platformy.

Dodatkowo jak powiedziałem że aio 120mm ogarnie to znaczy, że ogarnie i 40k pkt w cb r23 wjedzie na nim.

I 8000MT na b760 też wjedzie.

Mozecie drukować posta i za tydzień lecimy

• Upvote 2
Opublikowano
33 minuty temu, wallec napisał(a):

Spamem to jest Twój post a moje pokazują cenę zakupu, system chłodzenia oraz plan na builda tj. typowe posty obrazujące proces składania platformy.

Dodatkowo jak powiedziałem że aio 120mm ogarnie to znaczy, że ogarnie i 40k pkt w cb r23 wjedzie na nim.

I 8000MT na b760 też wjedzie.

Mozecie drukować posta i za tydzień lecimy

Ty możesz tworzyć serię postów o budowaniu kompa a ja mogę to skomentować. 

• Upvote 1
Opublikowano
14 minut temu, SebastianFM napisał(a):

A jakie to ma znaczenie, Cinebench R23 trwa 20 sekund?

Zerowe znaczenie, tylko tyle by użyć jako wyznacznik pod uv tj. żeby zmieścić się w 253w i nie throtlowac przez małe chłodzenie i obudowę.

Jak to wytrzyma, to w gierkach ogarnie ~70-75 stopni… oby ;)

@MarcoSimone Ty nie skomentowałeś budowania kompa tylko coś o Choroszczy bez powodu