MarcoSimone 1 313 Opublikowano 14 Maja Opublikowano 14 Maja Już lepiej nawijać z forumowym AI niż z Choroszcz Team. Ciocia Gosia coś o tym wie 4
wallec 1 755 Opublikowano 14 Maja Opublikowano 14 Maja (edytowane) Omg i znowu. Przecież odchyłka płaskości to efekt o którym mówicie. Jak dla dzieci: - jeżeli ihs jest idealnie płaski to płaskość wynosi 0.00mm - jeżeli ihs jest zapadnięty/wypukly to płaskości wynosi np 0.02mm Ps. Macie wyżej post od „guru”, że jeżeli już to ihs były/sa krzywe to są krzywe z fabryki oraz że jeżeli ilm je dodatkowo wygina to dzieje się to od razu od nacisku a nie, że po roku z procka zrobi ci się banan tak jak pisał Seba Mozecie go plusowac a ze mnie gdzie napisałem dokładnie to samo śmiać Edytowane 14 Maja przez wallec Korekta wartości ujemnej bo mi się pomyliło ;)
SebastianFM 506 Opublikowano 14 Maja Opublikowano 14 Maja @sideband, jak krzywe mogą być IHS? Na pewno nie o 0,05 do 0,08 mm a nawet tyle może wynosić wklęsłość po zamknięciu fabrycznego ILM. @wallec, @janek25, wy sobie w ogóle nie zdajecie sprawy z tego jak małe to są odległości i jak mało wystarczy do tego, żeby spowodować gorsze odprowadzanie ciepła. Pasta termoprzewodząca, kulka o średnicy 3 mm po rozprowadzeniu na całym IHS ma grubość 0,01 mm.
wallec 1 755 Opublikowano 14 Maja Opublikowano 14 Maja @SebastianFM spoko, mogę sobie nie zdawać sprawy ale i tak jak to sprawdzałem u siebie to nic to nie dawało względem normalnego zapięcia. Jedyne co to jak za mocno przykręciłem śrubki to mi się pc nie włączał przez problem z ram i jeszcze jak chciałem wyjąć proca to po odkręceniu ramki i próby jej podniesienia wyciągałem/ruszałem procem co mogło doprowadzić do uszkodzenia pinów w socket. Dlatego teraz tego nie używam i nawet jeżeli miałbym mieć 2 stopnie więcej to bez sensu. Lapping miał większy wpływ na temperaturę niż ramka. I przyznam że Procek po lappingu na lustru wsadzony w ramkę mega fajnie wygląda
janek25 386 Opublikowano 14 Maja Opublikowano 14 Maja 29 minut temu, SebastianFM napisał(a): @sideband, jak krzywe mogą być IHS? Na pewno nie o 0,05 do 0,08 mm a nawet tyle może wynosić wklęsłość po zamknięciu fabrycznego ILM. @wallec, @janek25, wy sobie w ogóle nie zdajecie sprawy z tego jak małe to są odległości i jak mało wystarczy do tego, żeby spowodować gorsze odprowadzanie ciepła. Pasta termoprzewodząca, kulka o średnicy 3 mm po rozprowadzeniu na całym IHS ma grubość 0,01 mm. Zdaje sobie sprawę że bym nie kupił po kimś sprzętu z for IT I nie używaj tych dziwnych skrótów bo wchodzę na google i tam nie wiedział nic Jak ktoś ma krzywo przyklejone ihs lub bułe to najlepiej oddać lub na rma niż to rżnąć lub szlifować.czasy realnego delidu dawno minęły. Obecnie to nie wiem czy nawet APu AMD nie jest lutowane
SebastianFM 506 Opublikowano 14 Maja Opublikowano 14 Maja @janek25, sam jesteś dziwny. ILM to normalny skrót, taki sam jak IHS. Co mnie obchodzi, że nie umiesz korzystać z Google. Co ty z tym krzywo przyklejonym IHS? Ta dyskusja jest zupełnie o czymś innym.
janek25 386 Opublikowano 14 Maja Opublikowano 14 Maja (edytowane) A co ma być. Nie ma na świecie 2 takich samych A nadworny delidiowiec skończył się z coffylake a żyć z czegoś trzeba Edytowane 14 Maja przez janek25
sideband 3 011 Opublikowano 14 Maja Opublikowano 14 Maja 2 godziny temu, SebastianFM napisał(a): @sideband, jak krzywe mogą być IHS? Na pewno nie o 0,05 do 0,08 mm a nawet tyle może wynosić wklęsłość po zamknięciu fabrycznego ILM. Kup 100szt procków różnych modeli to się do wiesz To nie jest żadna tajemna wiedza u Intela to norma od lat. Nikt nie prowadzi takich statystyk jak krzywę są czapki bez jaj
AndrzejTrg 3 404 Opublikowano 14 Maja Opublikowano 14 Maja Płaskość procka kiedyś wynosiła do 0.05mm, jak teraz to nie wiem, ale wiem jedno, jeżeli to sprawdzają to wyrywkowo pewnie do 5 sztuk z partii. Wszystko rozbija się rysunek techniczny producenta, a takie statystyki mogą być prowadzone.
janek25 386 Opublikowano 14 Maja Opublikowano 14 Maja (edytowane) Kiedyś test się robiło czy się kolebie. Było wiele sztuk gdzie różnica wynosiła 1 mm +3 Jeśli procesor (jego metalowa czapka, tzw. IHS) po położeniu na płaskim blacie kolebie się, oznacza to, że powierzchnia jest nierówna (wypukła lub wklęsła). Nie jest to sytuacja idealna, ale często spotykana i można ją naprawić lub zniwelować. [1, 2] Oto co to oznacza i co należy zrobić: 1. Dlaczego procesor się kolebie? Wypukły IHS (najczęstsze): Czapka procesora jest wygięta w górę pośrodku, co ma ułatwić docisk chłodzenia bezpośrednio nad rdzeniem, ale uniemożliwia stabilne leżenie na płaskiej powierzchni. Wady produkcyjne/mechaniczne: Procesor mógł zostać zgnieciony podczas nieprawidłowego montażu chłodzenia. [1, 2] Ten film pokazuje różnice w wykończeniu powierzchni procesora: 59s The finish/texture of your CPU cooler base or water block is more important ... YouTube • Cube Computer Channel 2. Czy to bezpieczne? Jeśli różnica jest niewielka: Dobra pasta termoprzewodząca wypełni szczeliny. Pamiętaj, aby nie nakładać zbyt dużo pasty – jej zadaniem jest wypełnienie mikro-nierówności, a nie tworzenie grubej warstwy. Jeśli różnica jest duża: Spowoduje to nierównomierny docisk chłodzenia, co doprowadzi do powstawania „gorących punktów” (hot-spots), przegrzewania się CPU i w konsekwencji obniżenia wydajności (thermal throttling) lub częstego wyłączania komputera. [1, 2, 3] 3. Co zrobić? Sprawdź docisk chłodzenia: Najważniejsze, aby chłodzenie było przykręcone równomiernie (na krzyż). Siła docisku może zniwelować lekki łuk. Użyj dobrej pasty: Użyj gęstej, wysokiej jakości pasty, która nie spłynie z powodu wysokich temperatur. Lapping (szlifowanie): Jeśli procesor jest znacznie nierówny (stary, po gwarancji), można go „wypoziomować” (ang. lapping), szlifując IHS na bardzo płaskiej powierzchni (np. szkle) przy użyciu papieru ściernego o wysokiej gradacji. Uwaga: to trwale modyfikuje procesor i kończy gwarancję. Wymiana/Gwarancja: Jeśli procesor jest nowy i kolebie się bardzo wyraźnie, warto rozważyć wymianę gwarancyjną. [1, 2] Podsumowując: lekkie kołysanie się na blacie nie dyskwalifikuje procesora, o ile chłodzenie zostanie zamontowane z odpowiednią siłą i dobrą pastą termoprzewodzącą. Edytowane 14 Maja przez janek25
Pentium D 1 949 Opublikowano 16 Maja Opublikowano 16 Maja Wczoraj sprawdzałem tego 14600K za 300 zł na Asrocku Z790 i ładny undervolt poszedł. -175mV i 24800 pkt w Cinebenchu R23. Ustał też 10 minut Linxa.
Kyle 514 Opublikowano 16 Maja Opublikowano 16 Maja 52 minuty temu, Pentium D napisał(a): 14600K za 300 zł na Asrocku Z790 i ładny undervolt poszedł. -175mV i 24800 pkt w Cinebenchu R23. Ile Wat wówczas procesor pobierał?
Phoenix. 6 908 Opublikowano 16 Maja Opublikowano 16 Maja https://videocardz.com/newz/intel-core-i9-14900kf-reaches-9-2-ghz-in-new-cpu-frequency-world-record
Pentium D 1 949 Opublikowano 16 Maja Opublikowano 16 Maja 48 minut temu, Kyle napisał(a): Ile Wat wówczas procesor pobierał? Dobre pytanie Możliwe, że okolice 135W, ale paznokcia za to uciąć nie dam. Tamtego dnia miałem rozłożone Z170, B650, X870, Z790 i procki 12100F, i7-6700T, 8700F, 14600K. 49 minut temu, Phoenix. napisał(a): https://videocardz.com/newz/intel-core-i9-14900kf-reaches-9-2-ghz-in-new-cpu-frequency-world-record Musiał być mocno niestabilny na 8P skoro nawet nie zdążyli złapać wyniku na tych 9202 MHz.
wallec 1 755 Opublikowano 16 Maja Opublikowano 16 Maja (edytowane) W dniu 11.05.2026 o 21:25, SylwesterI. napisał(a): Pewnie nie bez przyczyny W dniu 11.05.2026 o 22:17, MarcoSimone napisał(a): Choroszcz powinna mieć swój własny temat na ten spam. Podobnie jak kolega od sraczki W dniu 12.05.2026 o 09:28, tomcug napisał(a): Powodzenia z 253 W przy 120 mm W dniu 12.05.2026 o 10:36, Pentium D napisał(a): 14900KF patrzący co na niego założyli AIO które wie, że będzie musiało walczyć o przeżycie W dniu 13.05.2026 o 19:47, Krzysiak napisał(a): @janek25może nikt do tej pory nie wpadł na tak głupi pomysł żeby łączyć 14900kf z aio 120mm No elo Fabryczne limity, prawie 20 stopni zapasu. I jeszcze sporo do uzyskania na taktowaniach rdzeni P i E Edytowane 16 Maja przez wallec
bourne2008 1 792 Opublikowano 16 Maja Opublikowano 16 Maja (edytowane) To wynik po 1 przebiegu czyli ile? 30 sek? Edytowane 16 Maja przez bourne2008
wallec 1 755 Opublikowano 16 Maja Opublikowano 16 Maja To wynik przy założeniach jakie miało spełnić. Po 10 minutowym teście będą jeszcze niższe lub takie same jak dopracuję ustawienia ale najpierw muszę wbić 40k+ i 8000MT na ram żeby znowu wyszło, że czerwona armia w pupie była i pupe widziała A tu macie jeszcze jak "wam" piorą mózgi testując 14gen na windows 11. Windows 11 22H2 (ten, który pod arrow lake jest najlepszy). Ustawienia jak tam wyżej + ram XMP 6400MT -> takie coś widzicie w recenzjach Windows 11 22H2 (ten, który pod arrow lake jest najlepszy). Ustawienia jak tam wyżej + ram XMP 6400MT + ecores wyłączone Przypał, znowu format i przejście na wind10
SylwesterI. 1 318 Opublikowano 16 Maja Opublikowano 16 Maja (edytowane) Napiszę do cioci Gosi, żeby upewniała się że nie wypluwa cukierków, ewentualnie wkłada z dobrej strony. 1 godzinę temu, bourne2008 napisał(a): To wynik po 1 przebiegu czyli ile? 30 sek? Co się dziwisz jak on w czasie otwierania cpu-z spija kawę, to u niego testy stabilnosci 30sek, jak u normalnych 2 tygodnie Edytowane 16 Maja przez SylwesterI. 1
wallec 1 755 Opublikowano 16 Maja Opublikowano 16 Maja Niesamowite, żeby nawet Admin już trollował Windows 11 P+E -> to widzicie w recenzjach Windows 10 P+E Windows 11 P Windows 10 P Jutro ram do ogarnięcia i później już potrzebny jakiś RTX 4080 albo 9070XT żeby nie było gpu bootleneck
SebastianFM 506 Opublikowano 16 Maja Opublikowano 16 Maja @wallec, śmieszne, że dopiero teraz odkryłeś, że Cyberpunk 2077 (wbudowany test) ma więcej FPS kiedy ograniczy się ilość równolegle działających wątków do 16. Nie masz racji, że to wina rdzeni E. Podobny wynik uzyskasz na 8 rdzeniach P z HT jak na 8 rdzeniach P bez HT i 8 rdzeniach E. 2
tomcug 3 952 Opublikowano 16 Maja Opublikowano 16 Maja 27 minut temu, wallec napisał(a): Niesamowite, żeby nawet Admin już trollował Jedynym, który trolluje w tym temacie, jesteś Ty. 3
sideband 3 011 Opublikowano 16 Maja Opublikowano 16 Maja Zacznijmy od tego, że wbudowany test w ogóle nie nadaje się do testowania CPU
wallec 1 755 Opublikowano 16 Maja Opublikowano 16 Maja 19 minut temu, SebastianFM napisał(a): @wallec, śmieszne, że dopiero teraz odkryłeś, że Cyberpunk 2077 (wbudowany test) ma więcej FPS kiedy ograniczy się ilość równolegle działających wątków do 16. Nie masz racji, że to wina rdzeni E. Podobny wynik uzyskasz na 8 rdzeniach P z HT jak na 8 rdzeniach P bez HT i 8 rdzeniach E. śmieszne, że nie widzisz że nie porównuje ilości wątków a system operacyjne w obu przypadkach Windows 11 jest dużo wolniejszy na raptorze i pięknie to dowodzi, że na recenzje w internecie nie ma co patrzeć bo np obecna wersja systemu potrafi faworyzować jednego producenta a za miesiąc update sprawi że inny producent wypadnie lepiej one są dobre tylko dla ludzi, którzy wsadzają cpu odpalają xmp i tyle. Dla ogarniętych którzy potrafią pobrać odpowiednią wersję oprogramowania i ustawić BIOS one w ogóle nie mają zastosowania I to w każdym aspekcie czy to zużycie prądu, temperatury, wydajność itd.
Rekomendowane odpowiedzi