Skocz do zawartości

Intel Raptor Lake - 13/14 generacja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Od zawsze lżejszy system to więcej pkt. Dlatego bencki robię na  w10. A wcześniej na 7ce 1703 mial najlepsze wyniki ale wszedł RT więc i tak trzeba było przejść 

Edytowane przez janek25
Opublikowano
Teraz, janek25 napisał(a):

Od zawsze lżejszy system to więcej pkt. Dlatego bencki robię na  w10. A wcześniej na 7ce 1703 mial najlepsze wyniki ale wszedł RT więc i tak trzeba było przejść na 19xx 

Nie zawsze.

Na Arrow Windows 10 jest w miarę, najnowszy Windows 11 jest tragicznie wolny a najszybszy jest Windows 11 22H2

Opublikowano

Trzeba umieć ogarnąć system :hihot:

Win11 pomijając izolacje rdzenia, defendera itd. to to trzeba bezwzględnie wyłączyć parkowanie rdzeni na Win11 inaczej jest kapa do tego dokładnie ten sam sterownik inaczej działa na Win10 vs Win11 tylko to trzeba sprawdzać. Kolejna kwestia to HAGS, który potrafi na Win11 popsuć bardziej wydajność niż na Win10 ;)

• Upvote 1
Opublikowano
Teraz, SebastianFM napisał(a):

@wallec, o co tobie chodzi? Czy to też dopiero teraz odkryłeś, że Cyberpunk 2077 (wbudowany test) ma więcej FPS na Windows 10?

Nie zawsze ma więcej na Windows 10.

Na arrow lake ma więcej na Windows 11 22H2.

Na raptorze na Windows 10

A chodzi mi o to, że jak weźmiesz do testów kilka różnych CPU i posadzisz je na jednym systemie to ogranicza on wydajność niektorych architektur cpu.

Ogolnie to niezle ten 14900k ciśnie po garach, szybszy od mojego 245K o 3% a to pewnie tylko dlatego ze ogranicza go gpu 

Opublikowano (edytowane)

A tych bzdur o tym, że wbudowany benchmark cyberpunka nie nadaje się do testowania cpu to nawet mi się już nie chce komentować.

245K Benchmark 315 FPS

14900KF Benchmark 325 FPS

245K Gra 146 FPS

image.thumb.png.9e90030a10fb39fd3e5bdbeb90ebb86b.png

14900K Gra 153 FPS

image.thumb.png.0bd6194acaaa71aa6d1d533e122b6452.png

Edytowane przez wallec
Ucięło obrazek, dobranoc!
Opublikowano

Tak po prostu jak dużo mieszasz w sprzęcie to wyniki mogą być niespójne.

Poprawki zachowania w grach

Wczesne wersje mikrokodu dla Arrow Lake cierpiały na anomalie, gdzie rdzenie E potrafiły niepotrzebnie "kraść" zadania o wysokim priorytecie. Aktualizacje BIOS-u wydane na początku 2026 roku ostatecznie wygładziły tzw. 1% low FPS (nagłe mikroprzycięcia w grach), dokładniej instruując system operacyjny, jak izolować procesy tła na rdzeniach energooszczędnych. [1, 2]

Podsumowując: Masz całkowitą rację – rok 2026 przyniósł kolejny, dojrzały zestaw poprawek BIOS dla Arrow Lake, wymuszony przez debiut serii "Plus". Jeśli masz laptopa z procesorem Arrow Lake-H zakupionego wcześniej, zdecydowanie warto sprawdzić stronę producenta i zaktualizować BIOS do najnowszej wersji z 2026 roku, aby zyskać darmowy zastrzyk stabilności i płynności. [1, 2]

Opublikowano
1 godzinę temu, janek25 napisał(a):

Ja mam najlepsze wyniki na 10 a jak się przejrzyj wyniki na linuxie to i tak  są wyższe 

Pitu Pitu tym bardziej, że stery od NV pod linuxa w wielu gach leżą dlatego zatrudniają nowych ludzi by je poprawiać.

Dlatego powtarzam to nie tylko system odpowiada za wydajność w grach.

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, leven napisał(a):

Nawet na 5060ti w 2160p na max (PT)  można popykać. 

głową w mur można popykać z takimi osiągami 

Jak z fg x4 jest 80fps, to ile jest bazowego? 25fps? A lag pewnie kosmiczny

2025-01-27-image-3-p.thumb.webp.f4ff56ec66241700abd8b74dd2a343aa.webp

Tu przy ~80 fps bazowego jest 34ms co przy fg X4 wzrasta do 44

To przy 25-30 bazowego i fg X4 urośnie do przynajmniej 100-120ms a pewnie wiecej

Edytowane przez SylwesterI.
Opublikowano
16 godzin temu, wallec napisał(a):

A tych bzdur o tym, że wbudowany benchmark cyberpunka nie nadaje się do testowania cpu to nawet mi się już nie chce komentować.

Po pierwsze, to że Ci wyszły podobne relacje na dwóch CPU do jakiegoś miejsca w mieście, nie świadczy o tym, że ten smark się nadaje do testowania CPU. Nie nadaje się. Po drugie, celowo przed dorzuceniem wyników z W10 wrzuciłeś rezultaty z E-cojones i bez, żeby dodatkowy zamęt zrobić, że "testy są źle robione". Po trzecie, na W10 na Ryzenach też są w tym smarku wyższe wyniki, co było na forum wielokrotnie prezentowane. Na Arrow, jakby pokombinować z planami zasilania, pewnie też by się dało wyciągnąć lepszy rezultat od W11. Po czwarte, optymalizacje specyficzne pod daną grę można też robić na Ryzenie, tu masz przykład, co się potrafi zadziać po wyłączeniu SMT:

di2.png.4f4a2d726334332b7f1092c392a3fc2d.png

Po piąte i ostatnie - skończ trollować Choroszczaku.

• Thanks 1
  • Upvote 3
Opublikowano

Najprostsze rzeczy a takie trudne…

Jeżeli recenzja jest zrobiona na Windows 11 to wyniki raptora są zaniżone oraz:

- w przypadku włączenia ecores są zaniżone najbardziej -> tak sie testuje

jeżeli dobierze się oprogramowanie to wydajność jest dużo wyższa niż w recenzjach

i to samo tyczy się arrow lake które najlepiej pracują na win 11 22h2

Opublikowano

Nawet linka nie potrafisz wstawić :hihot:

Jak miałem "normalnego" windowsa i zwracano ci uwagę, że masz odchudzonego, to piszczałeś, że tak dobrze, bo więcej fps, jak ja zainstalowałem odchudzonego to lamenty.

Kupujesz kapciuchy, potem szybko zmieniasz, ja ciągle na tym samym, bo dobrego się nie zmienia :cool:

jeden zakup, byle ramki i zawsze lepiej niż na tych twoich kombinowanych kapciuchach :smiech:

Opublikowano
1 minutę temu, SylwesterI. napisał(a):

Nawet linka nie potrafisz wstawić :hihot:

Jak miałem "normalnego" windowsa i zwracano ci uwagę, że masz odchudzonego, to piszczałeś, że tak dobrze, bo więcej fps, jak ja zainstalowałem odchudzonego to lamenty.

Kupujesz kapciuchy, potem szybko zmieniasz, ja ciągle na tym samym, bo dobrego się nie zmienia :cool:

jeden zakup, byle ramki i zawsze lepiej niż na tych twoich kombinowanych kapciuchach :smiech:

Tak się podjarałem że w 4K mi się wkleiło na screenie xD

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, wallec napisał(a):

Tak się podjarałem że w 4K mi się wkleiło na screenie xD

O cukierki poproś ciocię Gosię, bo znowu masz ejakulacje, jak ci pozwalają z netu korzystać 

przynajmniej wiesz, kiedy piguły są ci potrzebne %-)

E14188D3-8A67-4821-835A-6D634503B9C3.thumb.png.0d8da7f70dce6b31ffa81f06b2826d4e.png

Edytowane przez SylwesterI.
  • Upvote 1
Opublikowano

Tym razem za bardzo się podjarałem, że Intel w końcu lepszy ale odwołuję bo zły preset dałem także można się rozejść wallec przypajacowal trochę i dopiero fps będzie zmierzony na lepszym gpu bo bootleneck jak 150 xD

Opublikowano
13 minut temu, wallec napisał(a):

Tym razem za bardzo się podjarałem, że Intel w końcu lepszy ale odwołuję bo zły preset dałem także można się rozejść wallec przypajacowal trochę i dopiero fps będzie zmierzony na lepszym gpu bo bootleneck jak 150 xD

Rzeczy normalnych i oczywistych nie musisz pisać