Kyle 514 Opublikowano 29 Maja Opublikowano 29 Maja Tak z ciekawości sprawdziłem ponownie jakie napięcia dostaje i7 14700 przy danym taktowaniu @stock: 5,3 GHz - ~1,30V (Intel Turbo Boost 3.0 - OFF) 5,4 GHz - ~1,33V (Intel Turbo Boost 3.0 - ON) Procedura: odpalony Cinebench R23 na jednym wątku, w tle odpalony monitoring AIDA, napięcie średnie z minuty obciążenia. Czyli na +100MHz podbija o 0,03V.
janek25 386 Opublikowano 1 Czerwca Opublikowano 1 Czerwca (edytowane) 4P plus ht 4P plus 4E Ja tu nie widze róznicy Edytowane 1 Czerwca przez janek25
JacekRTX 384 Opublikowano 1 Czerwca Opublikowano 1 Czerwca Panowie mam zablokowany UV czy mi się wydaje? Denerwuje mnie prawie 90 stopni w BF6 mimo ustawienia PL1-PL2 125 W
janek25 386 Opublikowano 1 Czerwca Opublikowano 1 Czerwca (edytowane) Oprócz U i P Raptor nie powinien być zablokowany softem Arrow lake z kolei zablokowany jest już na H bo P się nie pojawiło Edytowane 1 Czerwca przez janek25
Kyle 514 Opublikowano 1 Czerwca Opublikowano 1 Czerwca 37 minut temu, JacekRTX napisał(a): Panowie mam zablokowany UV czy mi się wydaje? Denerwuje mnie prawie 90 stopni w BF6 mimo ustawienia PL1-PL2 125 W Tam chromolić UV ... przy 125W szlabanie, to nie powinno być tak gorąco (chyba, że GPU by tak mocno dogrzało atmosferę) ... odpal Cinebench R23 na 6 wątkach (robisz to w ustawieniach cinebench i odpalasz multi). Chodzi mi o zmuszenie CPU do koncentracji energii na mniejszej ilości rdzeni (=grzanie kawałkiem krzemu) = wówczas bardziej się grzeje.
Phoenix. 6 908 Opublikowano 1 Czerwca Opublikowano 1 Czerwca 44 minuty temu, JacekRTX napisał(a): Panowie mam zablokowany UV czy mi się wydaje? Denerwuje mnie prawie 90 stopni w BF6 mimo ustawienia PL1-PL2 125 W Jak masz 90st przy 125W to chyba cos nie tak z chlodzeniem jest.
JacekRTX 384 Opublikowano 1 Czerwca Opublikowano 1 Czerwca 9 minut temu, Kyle napisał(a): Tam chromolić UV ... przy 125W szlabanie, to nie powinno być tak gorąco (chyba, że GPU by tak mocno dogrzało atmosferę) ... odpal Cinebench R23 na 6 wątkach (robisz to w ustawieniach cinebench i odpalasz multi). Chodzi mi o zmuszenie CPU do koncentracji energii na mniejszej ilości rdzeni (=grzanie kawałkiem krzemu) = wówczas bardziej się grzeje. GPU nie dobija nawet do 70 stopni na quiet biosie. 5 minut temu, Phoenix. napisał(a): Jak masz 90st przy 125W to chyba cos nie tak z chlodzeniem jest. Zaczynam myśleć o AIO, bo przesiadka przy tych cenach ramu to absurd. Póki co zrobiłem sobie 13600k i już tak nie hajcuje, ok 80 stopni. Żadna gierka tak nie grzeje mi jak BF6
Doamdor 2 823 Opublikowano 1 Czerwca Opublikowano 1 Czerwca Godzinę temu, JacekRTX napisał(a): Panowie mam zablokowany UV czy mi się wydaje? Denerwuje mnie prawie 90 stopni w BF6 mimo ustawienia PL1-PL2 125 W Przy 125W powinno być znacznie chłodniej.
JacekRTX 384 Opublikowano 1 Czerwca Opublikowano 1 Czerwca Jutro wjadę z nową pastą, jak nie pomoże trzeba będzie zapodać jakieś AIO.
Kyle 514 Opublikowano 1 Czerwca Opublikowano 1 Czerwca (edytowane) Może fortis 5 źle zmontowany - miałem to chłodzenie i jest tam etap, w którym można łatwo nie usadowić niektórych elementów prawidłowo. ps. tak z ciekawości: jak odpalisz na jednym wątku Cinebench R23 (test single core po prostu) to jakie napięcie @stock dostaje CPU (Vcore) przy tych 5,3GHz u Ciebie? (takie średnie z minuty obciążenia ... odpalasz Cinebench z HWinfo w tle i po paru sekundach zresetuj zegarem liczniki HWinfo i poczekaj minutę podczas obciążenia, następnie odczytaj średnie Vcore). Edytowane 1 Czerwca przez Kyle
JacekRTX 384 Opublikowano 1 Czerwca Opublikowano 1 Czerwca (edytowane) @Kyle wydaje mi się że 1.2 v, Zmieniłem pastę na mx 4 którą znalazłem gdzieś w klamotach. Poprzednio okazało się że był Pactum Pt-1 dołączany do Fortisa. Mam jeszcze Pactum 3 prawie nowy, w razie czego na testy. Edytowane 1 Czerwca przez JacekRTX
Doamdor 2 823 Opublikowano 1 Czerwca Opublikowano 1 Czerwca 53 minuty temu, JacekRTX napisał(a): Jutro wjadę z nową pastą, jak nie pomoże trzeba będzie zapodać jakieś AIO. Fortis 5 powinien sobie bez problemu poradzić ze 125W.
Phoenix. 6 908 Opublikowano 1 Czerwca Opublikowano 1 Czerwca 2 minuty temu, JacekRTX napisał(a): wydaje mi się że 1.2 v, tempy z testu single core to ty nie pokazuj
JacekRTX 384 Opublikowano 1 Czerwca Opublikowano 1 Czerwca 12 minut temu, Phoenix. napisał(a): tempy z testu single core to ty nie pokazuj Multi po zmianie pasty na mx-4 (sprawdzałem - kupiona w 2016 roku )
janek25 386 Opublikowano 1 Czerwca Opublikowano 1 Czerwca (edytowane) 56 minut temu, JacekRTX napisał(a): Zmieniłem pastę na mx 4 którą znalazłem gdzieś w klamotach. błagam tyle czasu wałkowane. mx to sie nadaje na tydzień Edytowane 1 Czerwca przez janek25
JacekRTX 384 Opublikowano 1 Czerwca Opublikowano 1 Czerwca @janek25 znalazłem jeszcz pactum 3 nieużywana, chyba że poszaleć i kupić GRIZZLY KRYONAUT. Zresztą zobaczymy
Phoenix. 6 908 Opublikowano 1 Czerwca Opublikowano 1 Czerwca 11 minut temu, JacekRTX napisał(a): @janek25 znalazłem jeszcz pactum 3 nieużywana, chyba że poszaleć i kupić GRIZZLY KRYONAUT. Zresztą zobaczymy Nie sluchaj tego trola bo mx-4 to bardzo dobra pasta pod cpu, uzywalem ja jakies ost 2 lata na wielu sprzetach. ale dzbanek wkleja mx2 o ktorej nie pisales i film sprzed 8 lat 1 1
Krzysiak 3 141 Opublikowano 1 Czerwca Opublikowano 1 Czerwca @JacekRTXmx-4 dobra pasta na cpu, nie ma sensu kombinować z innymi 1 1
Phoenix. 6 908 Opublikowano 1 Czerwca Opublikowano 1 Czerwca Tu by sie szkola przydala jak ktos przy czytaniu nie odroznia cyferek 1
Krzysiak 3 141 Opublikowano 1 Czerwca Opublikowano 1 Czerwca Sam teraz przy 9800x3d siedzę na mx-7 bo akurat mi się pasta skończyła (właśnie mx-4) i trzeba było kupić nową, a dobrze cenowo wychodziła. Ogólnie od lat kupuję ich produkty i nigdy się nie zawiodłem, nawet na "wadliwej" 5, ale tam pewnie trafiłem na dobrą partię.
janek25 386 Opublikowano 1 Czerwca Opublikowano 1 Czerwca Nie ma zadnej różnicy miedzy mx2 i mx4.Były sprzedawane jednocześnie i wypadały podobnie O mx2 tez te bzdury pisaliście a argument ze film ma 8 lat to juz jest szczyt logiki a ile ma mieć jak wtedy produkowane.W zeszłą środę błachaaaaa
Krzysiak 3 141 Opublikowano 1 Czerwca Opublikowano 1 Czerwca (edytowane) @janek25na 12600kf po OC na 5.1 na P core i spuszczonym z kagańców (wciągał i 250W) sprawdzałem różne pasty...mx-4, pasty od Romana, noctua nt-h2, jakieś pactumy i różnice się mieściły w obrębie błędu pomiarowego. Najdłużej "mokre" były mx-4 i nt-h2...przepłacony Roman po pół roku był kamienieniem Edytowane 1 Czerwca przez Krzysiak
Rekomendowane odpowiedzi