Skocz do zawartości

Intel Raptor Lake - 13/14 generacja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 minut temu, Krzysiak napisał(a):

@janek25na 12600kf po OC na 5.1 na P core i  spuszczonym z kagańców (wciągał i 250W) sprawdzałem różne pasty...mx-4, pasty od Romana, noctua nt-h2, jakieś pactumy i różnice się mieściły w obrębie błędu pomiarowego. Najdłużej "mokre" były mx-4 i nt-h2...przepłacony Roman po pół roku był kamienieniem :D 

Ja od niedawna uzywam pactum 4 i w sumie miedzy mx-4 roznicy nie widze zadnej. Zreszta 95% tych topowych past nie wykazuja zadnych roznic przy takim niskim poborze jak np na AMD, to juz by trzeba walic po 300W bo wtedy faktycznie wcyhodza roznice ale to i tak sa do pominiecia dla zwyklego uzytkownika. To juz nie te czasy gdzie pasta od romana dawala przewage nad innymi bo konkurenci gonia.

12 minut temu, Krzysiak napisał(a):

przepłacony Roman po pół roku był kamienieniem

Bo to pasta dla tych co co pol roku lub czesciej wymieniaja cpu :hihot: Ale fakt ze dlugo to ona nie wytrzymywala nigdy, teraz mamy niby nowsze wersje ale testowac nie mam zamiaru :D 

• Upvote 1
Opublikowano

@Phoenix.na 7800x3d też nie widziałem różnic między pactum a innymi, ale jak piszesz on ma niski pobór, więc tu wszystko się sprawdzi :) 

Na 9800x3d w sumie nic poza mx-7 nie aplikowałem, ale tempy ok więc nie szukam niczego innego :) 

Też nie testowałem nowszych wersji od Romana...szkoda mi kasy :E 

• Upvote 1
Opublikowano
31 minut temu, Krzysiak napisał(a):

Najdłużej "mokre" były mx-4 i nt-h2..

to kolejny mit.One nie maja być mokre bo nie są wodą tylko mają przewodzić ciepło.

Mialem power color hd7850 która przewodziła 10 lat tak samo jak 1 dnia a kamieniem była zapewne po 2 latach 

Opublikowano

Nie wiem co to roman a co do 6700k  to ciąlem go po 2 miechach i była skała wapienna a i tak przewodziła lepiej niz 1 dniowa mx a po tygodniu juz nic z niej nie zostalo

Niestety większość testów nie trwa tydzień tylko załóż przetestuj 15 minut to i wychodzi ze to środek lub troche niżej, co jest bzdurą 

Dlatego należy docenić ten 8 letni test z wygrzania bo niewiele takich testów i zostają  mity grzebaczofili

Opublikowano
8 godzin temu, JacekRTX napisał(a):

Panowie mam zablokowany UV czy mi się wydaje? Denerwuje mnie prawie 90 stopni w BF6 mimo ustawienia PL1-PL2 125 W 

Schowek_06-01-2026_01.jpg

Osoba której sprzedałem 14600K dzień po otrzymaniu napisała do mnie, "czemu proc się przegrzewa, jest 100*C". Jak pogadaliśmy to wyszło, że chodzi o BF6. Pytałem jaki cooler ma, ale chyba jakąś lipę bo nie napisał. Zasugerowałem zrobić UV. Dałem mu screena jakie u mnie były temperatury po UV i na AIO 240 i stwierdził że obada temat i może zmieni chłodzenie. Kolejnego dnia już kasę odblokował bez dodatkowego komentarza jak tam z temperaturami i co zrobił. Na b760 chyba maksymalnie można odjąć 100 mV, zawsze coś ale i5 mają potencjał na -150 - 175 mV.

Przy ograniczeniu Watów lepiej testować czymś co daje wyższy zegar tak jak w gierce. 14900K w 140 Watach. Czas testu podobny a w CPUz średnie temperatury są ciut wyższe bo zegar wyższy.

image.thumb.png.c79b65bcc6129cb45df08ea18d80f562.png

image.thumb.png.2b40b9b74e84af31c7c016e0353cbeb7.png

Opublikowano
Godzinę temu, Pentium D napisał(a):

14900K w 140 Watach. Czas testu podobny a w CPUz średnie temperatury są ciut wyższe bo zegar wyższy.

Zegar nie ma znaczenia, tylko moc. U mnie przy tej samej mocy mam identyczne temperatury przy równym obciążeniu wszystkich rdzeni, zarówno przy Cinebench (wyższe taktowanie) jak i Prime95 SmallFFT (niższe taktowanie).

Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, Pentium D napisał(a):

Zależy to od tego jakie instrukcje są wykonywane i z jakiej powierzchni na rdzeniu jest to ciepło oddawane oraz jakie jest chłodzenie.

To jakie mam włączyć obliczenia by dowieźć Twojej teorii? (przypominam: wszystkie rdzenie równo obciążone, jak w Cinebench R23 multicore, lub Prime95smallFFT na wszystkich wątkach, stała moc całkowita dla całego CPU np. PL1=PL2=65W).

9 godzin temu, Pentium D napisał(a):

Wyższy zegar to tez wyższe napięcie. 

Jeśli generuje tyle samo mocy co przy innych obliczeniach, gdzie jest niższy zegar przy niższym napięciu (by zmieścić się w limicie mocy), to co to zmienia?

Różnica to jest ... ale jak obciążysz np. 2 rdzenie na i7-i9 w Prime95SmallFFT (oddawanie ciepła na małym skrawku CPU) vs wszystkie 28-32wątki (oddawanie ciepła całą powierzchnią) ... wszystko przy takiej samej mocy sumarycznej - ale o takim przypadku nie rozmawiamy.

Edytowane przez Kyle
Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, Kyle napisał(a):

Zegar nie ma znaczenia, tylko moc. U mnie przy tej samej mocy mam identyczne temperatury przy równym obciążeniu wszystkich rdzeni, zarówno przy Cinebench (wyższe taktowanie) jak i Prime95 SmallFFT (niższe taktowanie).

To zobacz sobie jak Intel rdzenie ułożył w Arrow lake. Jak zaczniesz je wyłączać to temp wzrośnie niewspółmiernie 

65 Wat to mają minipc a nie pc               

W starszych generacjach (np. 12., 13. i 14.) Intel rzeczywiście grupował rdzenie osobno – wszystkie P-Core były po jednej stronie krzemu, a bloki E-Core po drugiej. W architekturze Arrow Lake (seria Intel Core Ultra 200) producent całkowicie to zmienił i zastosował układ "przeplatańca". [1, 2]

Zrobiono to z dwóch kluczowych powodów technicznych:                       

1. Rozproszenie ciepła (Thermals)

Problem: Rdzenie P-Core zużywają mnóstwo energii i generują potężne ilości ciepła w jednym punkcie. Gdy były zgrupowane razem, tworzyły na procesorze ogromny, przegrzewający się „hotspot” (punkt krytyczny), co zmuszało procesor do zrzucania taktowań. [1, 2]

Rozwiązanie: Przełożenie ich klastrami chłodniejszych i mniejszych rdzeni E-Core działa jak naturalny izolator termiczny. Ciepło rozkłada się równomiernie na całej powierzchni krzemu (Compute Tile), dzięki czemu procesor łatwiej schłodzić. [1, 2, 3, 4].                             

2. Drastyczne zmniejszenie opóźnień (Latency)

Problem: Rdzenie komunikują się ze sobą za pomocą tzw. szyny pierścieniowej (Ring Bus). W starym układzie, jeśli system musiał przenieść zadanie z P-Core do E-Core, dane musiały wędrować przez niemal cały procesor. [, 2, 3, 4]

Rozwiązanie: W układzie Arrow Lake każdy klastr E-Core znajduje się bezpośrednio obok rdzeni P-Core (dzieli ich tylko jeden tzw. ring stop, czyli przystanek na szynie danych). Przekazywanie zadań między różnymi typami rdzeni przez system Intel Thread Director odbywa się teraz błyskawicznie. [1, 2]

Dodatkowo, dzięki temu przeplotowi, bloki E-Core zyskały po raz pierwszy bezpośredni i znacznie szybszy dostęp do wspólnej pamięci podręcznej L3 Cache, co mocno podbiło ich wydajność w grach i programach.                                          

Także jakieś różnice mogą wyjść 

Edytowane przez janek25
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, janek25 napisał(a):

To zobacz sobie jak Intel rdzenie ułożył w Arrow lake. Jak zaczniesz je wyłączać to temp wzrośnie niewspółmiernie 

To zobacz sobie co napisałem wcześniej:

15 godzin temu, Kyle napisał(a):

U mnie przy tej samej mocy mam identyczne temperatury przy równym obciążeniu wszystkich rdzeni, 

3 godziny temu, Pentium D napisał(a):

200W 14900K po około 2,5 minuty. Średni Max w CPUz 74,25*C a w CBR23 72,35*C

65W i7 14700, po 5 minut każdy z testów i temperatury rdzeni kształtują się jak na wykresie (pod koniec testu cinebench było 900RPM na CPU, a pod koniec testu CPU-Z jak widać 860RPM - minimalne różnice, jak też minimalne różnice temp.).

Pomiary.png

Przy CPU-Z napięcia i taktowania były wyższe:

legenda: obszar pod czerwoną strzałką oznacza czas pracy cinebench, a pod żółtą czas pracy CPU-Z

Voltages.png

Clocks.png

Edytowane przez Kyle
Opublikowano (edytowane)

Jakby było wszystko jedno to prąd nie przesyłali by wysokim napięciem

Efektywność prądowa: Wyższe napięcie drastycznie zwiększa opór i straty energii, które natychmiast zamieniają się w czyste ciepło w konkretnym miejscu procesora.

Podsumowanie wizualne

Wysokie V + Wysokie MHz (65 W): Ciepło skupione w jednym punkcie \(\rightarrow \) Wyższa temperatura

Niskie V + Niskie MHz (65 W): Ciepło rozproszone po całym procesorze \(\rightarrow \) Niższa temperatura

a co do samch instrukcji to można np puścić furmarka i valleybenchmark przy 100 watach i gpu na furmarku zakręci mocniej

Edytowane przez janek25
Opublikowano
Godzinę temu, janek25 napisał(a):

Wysokie V + Wysokie MHz (65 W): Ciepło skupione w jednym punkcie \(\rightarrow \) Wyższa temperatura

Niskie V + Niskie MHz (65 W): Ciepło rozproszone po całym procesorze \(\rightarrow \) Niższa temperatura

Z jakiego powodu wnosisz, jakoby wyższe napięcie i częstotliwość, oznaczało(powodowało?) skupienie grzania CPU w jednym punkcie? (przez cały czas rozmawiamy o przypadku, w którym wszystkie rdzenie są równolegle obciążone w pełni, w ich zakresie możliwości)

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, janek25 napisał(a):

Jakby było wszystko jedno to prąd nie przesyłali by wysokim napięciem

Energię elektryczną istotnie przesyła się wysokim napięciem, by zmniejszyć straty przy danej mocy. (230V @ 1A to mniejsze straty, niż 23V @ 10A) No ale w przypadku tego CPU, to masz praktycznie i wyższe taktowanie (które wpływa na przepływ prądu) przy dodatkowo wyższym napięciu ... a moc w obu przypadkach na tym samym szlabanie.

15 minut temu, janek25 napisał(a):

Z takie powodu ze tak jest

Co jest? W obu przypadkach (Cinebench multicore i CPUZ multicore) masz grzanie wszystkimi rdzeniami (logicznymi, czyli wszystkimi fragmentami fizycznego "DIE" ... z grubsza), czyli grzanie całej powierzchni rdzenia (w sensie całego układu krzemowego, czyli tego całego "DIE" o powierzchni ponad 2cm kw.) względnie równomiernie.

Z jakiego ty mieszasz ciepło z tempetraturą

Temperatura oznacza stopień "nagrzania". Czyli jest miarą ciepła.

65 wat to ciepło a nie temperatura

65W to moc.

Edytowane przez Kyle
Opublikowano

I gotowe pod 4K.

8P+8E HT OFF

Ustawione na thermal velocity boost

5500MHz + 4400Mhz all core

5800MHz single core

Napięcia na LLC3 - zrzuca w idle, pod obciążeniem 1.275v dla single core 1.325v

image.thumb.png.b4f724c3d9038db1d86fdae8ad8df212.png

AIDA64
image.png.666e3c4a2c93820b0b8c73989eb8a3fc.png

Przyjdzie GPU to dam porównanie vs 245KF/265K

• Upvote 1
Opublikowano

@wallec Ty masz Pcore nr. 0 wyselekcjonowany przez Intel (Intel Turbo Boost 3.0 selekcjonuje wybrane rdzenie dla dodatkowego boost) dla dodatkowego boost, czy sam wybrałeś ten konkretny procesor logiczny do dodatkowego boost manualnie?

Opublikowano
W dniu 2.06.2026 o 00:15, Krzysiak napisał(a):

No ale jeśli mi piszesz że po 10 latach gpu ma te same tempy co za nowego to nie bardzo jest o czym dyskutować :) 

Jest to możliwe, jak pracuje przy niskich temperaturach. Ja miałem choćby Gigabyte Radeon HD4850 pasywną, z nałożonym wentylatorem, to w stresie temperatury tak z 55 stopni Celsjusza. Po 9 latach bez zmian (na fabrycznym materiale termo-przewodzącym).