Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

@ryba, ja mam telewizor Samsung 55 cali 4K z odświeżaniem 120 Hz. Upłynniacz oczywiście wyłączony, wszystkie inne ulepszenia też. Ostrość zmniejszona o 1, ponieważ przy domyślnej wartości jest włączone wyostrzanie, a po zmianie z 10 na 9 nie ma w ogóle wyostrzania. W moim przypadku telewizor wyświetla obraz tak samo jak po prostu duży monitor.

Edytowane przez SebastianFM
  • Odpowiedzi 864
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
3 godziny temu, PaVLo napisał(a):

Mnie ten trailer kupił :yuppie:, ale nie na tyle, aby lecieć po PS5 Pro :wariat:. Poczekam i jak z ostatnimi częściami, zagram na PC, a możliwe, że nadal na obecnej grafie, bo jakoś nie widzę powodu przesiadki :D

Obstawiam, że nie będziemy aż tak długo czekać na wersję PC, możliwe, że będzie to wiosna 2027, bo Święta 2026 będą za dobrym interesem dla R* i Sony, na sprzedaż konsol z grą. 

ja zamieniłem właśnie rtx3080 na ps5 slim i jestem GTA6 ready :D

teraz tylko jeszcze rok spamu i analiz swirów każdego detalu w trailerze "D

• Like 1
Opublikowano
26 minut temu, ryba napisał(a):

@SebastianFM @bleidd Przyznac sie cwaniaki, macie poustawiane opcje w TV, czy full out stock? :E tzn. ostrosc w polowie, wszystkie uplynniacze na on i jak jeszcze pod "slabe" hdmi sie ktos podpina, to pozniej placz, ze kupa, a nie jakosc.

Ale ze jak, że co? Uplynniacz mam włączony, a ostrość mam na max. Czemu ma być w połowie? Na TV jak ustawie ostrość w połowie (Samsung) to jest tak oo, na LG ostrość w połowie to już wyostrzony obraz a na max totalnie przeostrzony.

Opublikowano
1 godzinę temu, ryba napisał(a):

Czekaj, Ty serio chcesz powiedziec, ze na dzien premiery IV, komp za 500zl dzwigal dobrze te gre? To byl optymalizacyjny potworek :D

Chodziło mi o to, że na byle kartoflu to chodziło tak jak na konsolach. Na konsolach o stałych 30fps można było zapomnieć. Na PS3 momentami to można było sobie grać w.. 15-20fps.

Pamiętam jak skopana była wersja na PC, ale pamiętam też jak wyglądała gra na x360, bo miałem ją na oba sprzęty i w obie wersje trochę pogrywałem. 

Czyli na bardzo tanim kompie zmontowanym z używanych low-endowych części, można było bez problemu pograć jak na PS3.

więcej

Spoiler

Końcówka 2008r  - no to trochę przesadziłem z tymi 500zł. Chyba za ok 600zł to kompa do gier montowałem koledze z rok później. :P

Do 600p-720p, low i 20-30fps nie trzeba było wiele. GTA III i SA też było ulubioną grą naprawdę wielu posiadaczy gównianych komputerów (później, nie na premierę SA w wersji PC) i tutaj była jakaś logika w opóźnianiu premiery na PC. 

Ale teraz już na kompie z używanych części za 1500-2000zł to raczej nikt w GTA VI sobie w jakości porównywalnej do PS5 nie pogra. A żeby skorzystać z głównej zalety tego wydania nad konsolowym, czyli jakość PS5, ale 1440p zamiast 1100p, i 60fps zamiast 30, to już trzeba będzie mieć jeden z najlepszych CPU i kartę za 4-15 kafli.

Zostaje więc jedynie pomysł "opóźnimy, żeby można było ludziom opchnąć ściemę, że wersja na PS6 to jakieś nowe wydanie z ulepszeniami". Marny powód więc liczę, że jednak wydadzą na PC w ciągu roku lub półtora. 

• Haha 1
Opublikowano

@JeRRyF3D Dobra gra, to sie placi bez szemrania :) Obecnie wychodza niedopracowane gnioty i kosztuja 350-500zl na premiere (wczesny dostep) z ptakiem do odbytu (przytyk do Price of Persia). Jak VI bedzie taka jak V, tylko na dopalaczach, nie uronie lezki nawet jak 500zl sobie krzykna (byle bez tony bugow jak w Stalkerze).

Opublikowano

@JeRRyF3D

Jak głupi to tak powie. :hihot:

Myślę ze tak do 2030 150-200 dolarów za gierki płacić będziemy jak tak chętnie będzie się wszytko na premierę sprzedawać ;D

2 godziny temu, DITMD napisał(a):

Zrzut-ekranu-2025-05-08-204133.png

:lol2:

WTF, nigdy nie bylem na Ukrainie, tam już wiele wyburzone :zdziwko:

Opublikowano
30 minut temu, bleidd napisał(a):

Ale ze jak, że co? Uplynniacz mam włączony, a ostrość mam na max. Czemu ma być w połowie? Na TV jak ustawie ostrość w połowie (Samsung) to jest tak oo, na LG ostrość w połowie to już wyostrzony obraz a na max totalnie przeostrzony.

Jak to na PCMR przystalo, wszystko w prawo :E

Opublikowano

Niektóre TV Samsunga ustawienie ostrości na polowe to jak ustawienie ostrości na 0,
tak jak prawilnie powinno się ostrość ustawiać :)

I to jest dosyć ciekawe, bo czasem zdarzało mi się mieć do czynienia z materiałem który aż się prosił, by ostrość ustawiać na liczbę ujemna a na TV czy monitorach zazwyczaj nie da się tego zrobić :D

Opublikowano (edytowane)

osobiscie na razie wstrzymałbym się z porównaniami wyglądu postaci w GTA V oraz VI , zaraz wyjasnie dlaczego

Spojrzcie na te dwa screeny:

MnHkBQ5.jpeg

4C3j7Un.jpeg

Na pierwszy rzut oka sprawa jest jasna, po lewej mamy nową wersję z VI a po prawej starą z V widac ze VI wygląda rewelacyjnie (zniknął plastikowy wygląd postaci z V i jest wiecej detalu oraz lepsze swiatło i cienie (np okulary rzucające cienie na twarz)).

Tylko problem w tym że wiekszosc ujęc z nowego trailera to ujęcia z cutscenek (oczywiscie cutscenek realtimowych ale cutscenek)

Na przykładzie The Last of US 2 dobrze widać w czym rzecz, o ile pamietam to w TLOU2 są 2 lub 3 poziomy renderowania postaci (w zakresie np cieni na postaciach , ich oswietlenia i geometrii), w ujęciach z bardzo bliska (w cutscenkach) jest poziom 3, w ujęciach z nieco wiekszej odleglosci w cutscenkach jest poziom 2 a w samej grze jest poziom 1 , roznica między poziomem 1 a 3 jest kolosalna . 

na powyzszych screenach ktos porównuje postacie w cutscenek z GTA VI z postaciami z samej gry z GTA V, wiec ja na razie wstrzymałbym konie i nie bił piany bo nie wiemy jak dokladnie bedą wyglądały te postacie w samej grze (nie licząc cutscenek). Oczywiscie na pewno bedzie lepiej niz w V-ce ale nie wiemy o ile. Moze bedzie tak ze w normalnej grze silnik bedzie dynamicznie przełączał sie miedzy poziomami detali i zapewni nam z bliska w samym gameplayu zblizoną do cutscenek jakosc. poczekamy zobaczymy.

Edytowane przez Oldman
  • Upvote 3
Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, Oldman napisał(a):

Na przykładzie The Last of US 2 dobrze widać w czym rzecz, o ile pamietam to w TLOU2 są 2 lub 3 poziomy renderowania postaci (w zakresie np cieni na postaciach , ich oswietlenia i geometrii), w ujęciach z bardzo bliska (w cutscenkach) jest poziom 3, w ujęciach z nieco wiekszej odleglosci w cutscenkach jest poziom 2 a w samej grze jest poziom 1 , roznica między poziomem 1 a 3 jest kolosalna . 

Przecież w gta 5 przejścia ze scenek do gry są płynne i nie różnią się niczym w kwesti grafiki.

Więc to porównanie do tlou jest zbędne. TLOU było też robione na toster ps4 więc stąd te uproszczenia. 

Edytowane przez Phoenix.
Opublikowano
11 godzin temu, kanon7 napisał(a):

Wiemy jak PC "dobrze" skaluje gry na TV.
Wszyscy PCMR mówią że tak robią z grami, a faktycznie garstka tak robi.
Filmy to co innego - nie o tym mówimy.

co masz na myśli mówiać o skalowaniu na PC?

na TV , przpraszam 

Opublikowano
57 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Przecież w gta 5 przejścia ze scenek do gry są płynne i nie różnią się niczym w kwesti grafiki.

Więc to porównanie do tlou jest zbędne. TLOU było też robione na toster ps4 więc stąd te uproszczenia. 

tak ale nie wiesz jak bedzie tym razem bo materiał trailerowy powstał głównie z cutscenek a silnik prezentuje duzo wyzszy poziom graficzny wiec cięcia tu i tam mogą sie zdarzyc, ja zakładam optymistycznie ze jakość bedzie zbliżona postaci z cutscenek do postaci z gry (przynajmniej blisko gracza) ale juz pojawiają sie głosy ze nie kazda postać z trailera jest tak dopracowana jak postacie fabularne wiec musi byc jaka optymalizacja stratna by odciązyć silnik.  

Porównanie do Tlou nie jest zbędne bo Tlou jest bardziej zaawansowane graficznie niż GTAV (ale ma oczywiscie mniejszą skalę bo jest korytarzówką) , w wielu zaawansowanych graficznie grach (niezaleznie od skali mapy) stosowano ten trick co w tlou (np w gears of war)

Chodzi mi tylko o to zeby poczekać na normalny gameplay z dokładniejszą oceną w zakresie renderowania postaci.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Takie skromne porównanie

fkpT5Y.gif

aZZR_L.gif

Pomyśleć, że minęły zaledwie 23 lata i postacie w grach ruszają się lepiej niż część ludzi na rzeczywistym parkiecie :E

Edytowane przez Kris194
Opublikowano

Kiedyś każdy się jarał trailerem nowego GTA bo były nowości, dyskusja o możliwościach, co będzie można robić, jak duża będzie mapa itp a obecnie 99% postów to ile FPS, shadery rendery i kto wie co jeszcze :E Tak jakby w tej grze grafika grała pierwsze skrzypce :heu:

• Like 1
  • Upvote 2
Opublikowano
38 minut temu, KamcioGF napisał(a):

U mnie poziom tańca to tak z tego obrazka powyżej :E

U mnie też ale uściślę jeszcze, że chodzi o tego faceta w białym graniaku stojącego tyłem :rotfl:

• Haha 1
  • Upvote 1