Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
21 minut temu, MarcoSimone napisał(a):

Dlatego ociągam się z OLED bo jak znam siebie, na początku będzie WOW a potem "i o co ten szum" Ale to ja 

No ja tak miałem a później zwróciłem bo okazało się, że jedne wady zamieniłem na inne. Jak nie jesteś pewien to czekaj bo sytuacja w tym segmencie jest dynamiczna.

29 minut temu, Send1N napisał(a):

Czyli od tamtego roku tak bardzo to uległo poprawie? w tamtym roku sprawdzałem sobie na rtx 4070Super jak takie coś będzie działać mając bazowo "filmowy fps" i była tragedia :E

Większość osób nie zaakceptuje takiej filmowej rozgrywki także potraktuj rewelacje wallca z przymrużeniem oka;)

• Like 2
Opublikowano
10 godzin temu, Mar_s napisał(a):

No to ja to kończę bo jestem bezstronny, od teraz każdy spamerski post to tydzień odpoczynku.

@Kadajo@Mar_s ostatnie kilkanaście stron nie mają w sumie nic wspólnego z RTX 4000, tylko z UV. Mam taką sugestię, żeby przerzucić to do wątku @Lameismyname dokładnie tego i tam będzie najlepiej pasowało.

Zaczyna się od tego posta.

Do tego proponuje przypiąć wątek @Lameismyname w dziale GPU, żeby służył jako taki poradnik i wątek o zapytania o UV dla laików, które czasem się pojawiają ;)

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

Wymieniłem ostatnio w moim RTX 4070 Ti pastę (a raczej to co z niej zostało) na PTM7950.

Przed i po. Temperatura GPU zmniejszyła się o 6 °C, Hotspot o 17 °C a obroty wentylatorów o 500 RPM.

11.png.f9a88e2abd3100c21f84d9c9024171b9.png 14.png.3bc1bf35cdd5977b0203faf6c43d2993.png

Dodatkowo zrobiłem test przy ręcznie ustawionej prędkości wentylatorów na taką samą jak przed wymianą, żeby porównać temperatury przy takim samym chłodzeniu.

15.png.2c02e2fe57a297b5b9bed9c84b722038.png

PTM7950 kupiłem od @sideband'a, na Allegro użytkownik Need4Sport. Porządnie zapakowane, ekspresowa wysyłka, wszystko super. Polecam!

Edytowane przez SebastianFM
  • Like 6
Opublikowano (edytowane)

Dokładnie, to nie PTM sam w sobie zadziałał magicznie tylko pasta już była w złym stanie, duża odchyłka na HS względem temp rdzenia może świadczyć o tym że nie był on idealnie pokryty (pump out) ;) ja też ponad 2 lata temu kupiłem u Side PTM'a na 6950XT aby sobie testowo sprawdzić czy coś urwę względem fabryki z tym że ta karta miała wtedy miesiąc i zarówno temp rdzenia jak i HS po wymianie jak i po tygodniowym wygrzewaniu tego pada nie uległy dosłownie żadnej poprawie. Później aplikowałem jeszcze ten sam materiał jak i kupowałem inne PTM'y w opakowaniach innych producentów typu "gelid heat phase ultra" do wielu laptopów czy kilku desktopowych kart i za każdym razem różnica była konkretna z tym że we wszystkich tych lapkach i kartach pasta była już zdegradowana na amen. PTM na mojej 6950XT siedzi już 2.5 roku i nadal odchyłka między temp rdzenia a HS jest wzorowa (10/12 stopni) na tej fabrycznej którą zmieniłem po miesiącu po takim czasie na 99% by tak nie było ;) 

Edytowane przez Send1N
Opublikowano

Mam nawet w zakładkach tego PTMa od @sideband jak przyjdzie czas, ale u mnie minęły równe 2 lata w październiku od zakupu. Pierwszy raz w życiu kupiłem Palita, głównie ze względu na to, że w testach wypadał bardzo dobrze, a był sporo tańszy od tych "topek". Teraz nie wiem, czy moja sztuka z jakiejś lepszej partii się trafiła, czy Palit nie przyoszczędził na tym gównolicie, który pakowali inni producenci. Karta zachowuje się jak dawniej, czyli przez kilka lat od zakupu nie trzeba było ruszać pasty. Niestety w wielu przypadkach w RTX 4000 pasta nie wytrzymywała nawet kilka miesięcy od zakupu. Tak, że nie wiem czy chwalić Palita, czy tak się udało, ale po równych dwóch latach, temperatury jak po wyciągnięciu z pudełka. Odchyłka wzorowa i temperatury w ogóle się nie podwyższyły i są rewelacyjne przy niskim RPM.

gCOlO3c.png

• Like 3
  • Upvote 1
Opublikowano
33 minuty temu, bofff napisał(a):

chciałem tylko powiedzieć, że kłótnia o formę UV do  tej 4080 była kompletnie bezpodstawna

karta potrzebowała nie UV tylko OC i poczucia BYCIA KOCHANĄ

Legendary, ładnie to chyba wszedłeś na top100 scoreboard, ja u siebie jak puszczam na ustawieniach daily stabilnych mam tylko excellent

Opublikowano
40 minut temu, bofff napisał(a):

chciałem tylko powiedzieć, że kłótnia o formę UV do  tej 4080 była kompletnie bezpodstawna

Ile dałeś do pieca ? :D

Jakie zegary utrzymałeś w czasie testu ?

Opublikowano
12 minut temu, Kadajo napisał(a):

Ile dałeś do pieca ? :D

Jakie zegary utrzymałeś w czasie testu ?

My chyba pamietam mielismy podobny wynik 56fps, nie wiem jak u Ciebie ale u mnie to bylo na ustawieniach ktore przechodzily raz na 3 runy :hihot: Taka pełna stabilnosc chyba była przy 53-54fps. 

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, bofff napisał(a):

image.thumb.png.f298961f88cc2baea5c866592707a58c.png

Ładnie poszła, super ;)

Enjoy.

Na wodzie, czy zostawiłeś powietrze?

Edytowane przez wallec
Opublikowano
Godzinę temu, maxmaster027 napisał(a):

Legendary, ładnie to chyba wszedłeś na top100 scoreboard, ja u siebie jak puszczam na ustawieniach daily stabilnych mam tylko excellent

Sparuj swoją kartę z i5 12400 to też będziesz miał legendarny wynik... po prostu mało kto paruje tak mocną kartę z tak słabym procesorem więc takie egzotyczne połączenia skutkują, że dużo łatwiej wbić topkę 

• Haha 1
  • Upvote 1
Opublikowano
Godzinę temu, wallec napisał(a):

Ładnie poszła, super ;)

Enjoy.

Na wodzie, czy zostawiłeś powietrze?

na wodzie, PTM i thermal putty na vram, tempy piękne

jutro skończę składanie to  sprawdzę, ale nic specjalnego  nie było imo 

ca 3000 mhz,  1,025/1,05, +1500 pamięci i  w 320 watach

• Like 1
  • Upvote 1