Skocz do zawartości

Techniki rekonstrukcji obrazu w grach - NVIDIA DLSS, AMD FSR, Intel XeSS, Sony PSSR oraz inne

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, sideband napisał(a):

Podmień w Last of US Part 1 to nawet gry nie odpalisz :E

A z czym jest problem bo ja nigdy nie mialem w tej grze problemu z podmiana.

Beznazwy.thumb.jpeg.a7135ec2854d98a1dcf991b95cfe7eb3.jpeg

15 minut temu, Kyle napisał(a):

W ShadowOfTheTombRaider (mam starą wersję) wystarczy w aplikacji nVidia wybrać najnowszy DLSS, by działał DLSS4. Co ciekawe podmiana pliku w grze absolutnie nie ma na nic wpływu ;) 

Nie uzywam app nvidia ale swapperem zajmuje to 2 klikniecia myszka podmiana pliku i wbicie presetu w kazdej grze gdzie nie ma natywnie noej wersji Transformera.

Opublikowano (edytowane)

U mnie wywala grę z miejsca jak w locie sterownik podmienia to jest ok, ale dopiero od 572.xx

Ale ten typ tak ma ta gra i tak jest popsuta. Jakiś czas temu zostało poruszane w temacie o tej grze, która nadal się wywala.

Edytowane przez sideband
Opublikowano

Tak na pewno to od sterów. Zajrzyj do tematu o tej grze. Problem z DLSS to i tak pikuś. Trzeba się nieźle namęczyć by skończyć tą grę niektórzy odpadają ze względu na liczbę crashy. Nie widziałem w życiu drugiej tak spapranej gry. Dwójke też zaczęli psuć kolejnymi latkami dobrze, że skończyłem grę wcześniej.

Opublikowano

Wejdź w temat gry bo wyciągasz błędne wnioski. Niektórzy nie ogarniają, że ta gra dostała pierdyliard łatek. Tak samo jeden z drugim nie rozumieją, że gra sypie się od pewnych leveli dosłownie co kilkanaście minut. Niektórzy odpalali gierkę na 1h początek i pitola, że wszystko jest ok. Gdzie problemów nie ma na obecnej wersji gry.

Dwójke popsuli, ale od strony CPU.

Opublikowano

TLoU ograłem w ciągu pierwszych 6-7 tygodni od premiery. TLoU 2 grałem tez na premiere, a ostatnio uruchamiałem i grałem z miesiąc temu.

Czytałem o problemach (zwlaszcza jedynki), ale osobiście myślę ze większość problemów (zwłaszcza tych najwiekszych) mnie ominęła. Konfiguracji sprzętowych jest taka ilość ze nie wszystkie objawy muszą występować u każdego gracza. I zeby nie bylo to jedynke ogrywałem na nie najnowszym juz wtedy RTX 2080 Ti i i7 10700K.

Co do dwójki to już ogrywałem na nowszym PC z 9800x3d i 4080 super

Opublikowano
19 godzin temu, sideband napisał(a):

Wejdź w temat gry bo wyciągasz błędne wnioski. Niektórzy nie ogarniają, że ta gra dostała pierdyliard łatek. Tak samo jeden z drugim nie rozumieją, że gra sypie się od pewnych leveli dosłownie co kilkanaście minut. Niektórzy odpalali gierkę na 1h początek i pitola, że wszystko jest ok. Gdzie problemów nie ma na obecnej wersji gry.

Ja powyżej pewnej wersji nigdy już nie aktualizowałem dalej, gierka ukończona wszystkie misje bez wysypywania %-)

Opublikowano

Czemu w CP2077, jak włączam Ray Reconstruction (w PL "Tryb Rekonstrukcji Promieni Światła DLSS", to jest to?), to następuje spadek fps o 19%?

Według tego powinien być delikatny wzrost:

obraz.thumb.png.3df99b7028d22337a22665714f281ab9.png

RT włączone, PT wyłączone. Sprawdzałem na PT włączonym, to też jest wyraźny spadek fps z włączonym RR.

Opublikowano
12 minut temu, wamak napisał(a):

RT włączone, PT wyłączone. Sprawdzałem na PT włączonym, to też jest wyraźny spadek fps z włączonym RR.

Nie sprawdzałeś pewnie czy DLSS tranformer czy CNN... Ampere bardzo traci na wydajności z RR na transformerze, a masz rtx3080ti...

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, musichunter1x napisał(a):

Nie sprawdzałeś pewnie czy DLSS tranformer czy CNN..

Na CNN też spadek wydajności (o 7%). Sprawdzałem też tryby jakość i zbalansowany.

Edytowane przez wamak
Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, wamak napisał(a):

Według tego powinien być delikatny wzrost:

Bo masz Ampere ,ktore nie ma takiej mocy obliczeniowej jak chociazby Ada.

Nowe RR jest liczone przez nowy model AI i wymaga wiecej mocy.

Edytowane przez Phoenix.
  • Upvote 1
Opublikowano

@musichunter1xA możesz sprawdzić na RTX 3070 jak to wygląda z RR? Wg TPU, gdzie wkleiłem screen, powinien być wzrost.

4 minuty temu, Phoenix. napisał(a):

Nowe RR jest liczone przez nowy model AI i wymaga wiecej mocy.

Ok, czyli test na TPU (tam są też Ampere na wykresie) jest nieaktualny.

Opublikowano
Godzinę temu, wamak napisał(a):

@musichunter1xA możesz sprawdzić na RTX 3070 jak to wygląda z RR? Wg TPU, gdzie wkleiłem screen, powinien być wzrost.

Ok, czyli test na TPU (tam są też Ampere na wykresie) jest nieaktualny.

Tak, najpewniej nieaktualny. U mnie spadki były, ale testowałem dopiero na nowszych DLSS i na CNN nie zwróciłem zbytnio uwagi, aby mnie pamięć nie zawodziła, a już nudzi mnie ciągłe testowanie CB2077. :P

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Nie wiem czy już było omawiane, ale ciekawy jestem czemu DLSS4 FG jest uważany za "lepszy" niż FSR3/4 FG? Ja nie widzę różnicy między nimi.. jeśli już to wydaje mi się że latency jest mniejsze w DLSS4 FG (w porównaniu do FSR3 FG + Anti Lag2 oczywiście), ale nie wiem czy to mi się wydaje czy serio, bo różnica jest bardzo mała albo jej nie ma. Natomiast w jakości obrazu generowanych klatek nie widzę różnicy. Jest różnica w obrazie w samym upscalingu FSR4 vs DLSS4, ale w frame gen nie widzę żadnej... A wy co myślicie ?

Zastanawiam się w kontekście zapowiedzianego ML based framegeneration do FSR4. Cytując klasyka: Komu to potrzebne jest?

Opublikowano
1 godzinę temu, HappyLittleGamer napisał(a):

ale ciekawy jestem czemu DLSS4 FG jest uważany za "lepszy"

Może działa szybciej, ale dla mnie artefakty które są w DLSS4 są bardziej widoczne niż te z DLSS3. W DLSS4 są jakby bardziej "ostre", DLSS3 miało je bardziej "rozmyte" co też dla mnie mniej rzucało się w oczy.

Opublikowano (edytowane)

Pokaz te artefakty gdzie ty je widziesz, obraz z DLSS4 czesto gesto wyglada lepiej niz TAA i jest bardziej szczegolowy, wtedy nikt o TAA nie mowi ze sa niby jakies artefakty i o mydelku fa jakie daje TAA.

58 minut temu, cichy45 napisał(a):

artefakty które są w DLSS4 są bardziej widoczne niż te z DLSS3

Totalna bzdurka.

Edytowane przez Phoenix.
  • Upvote 2