Skocz do zawartości

Techniki rekonstrukcji obrazu w grach - NVIDIA DLSS, AMD FSR, Intel XeSS, Sony PSSR oraz inne

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Ja próbowałem smooth motion w grze bordderlands3 i też lipa. Nie wiem, po co to w ogóle wprowadzono. A byłem przekonany, że beż DLSS + FG będzie można przyśpieszyć grę, która tych technik nie ma (np. Borderlands3) 

EDIT: właśnie jeszcze raz spróbowałem smooth motion w B3 i taki efekt :E 

Bez-tytulu13.jpg

Edytowane przez leven
Opublikowano
W dniu 19.02.2026 o 12:18, caleb59 napisał(a):

Czyli nadal nie wiadomo który wybrać bo każdy z nich ma swoje plusy i minusy. :E 

L ma lepsza jakosc, Ale i tak w wielu kwestiach preset K i DLAA bedzie superior, mimo że czesto preset M czy L wydaje sie fajniejszy szczegolnie w ruchu i ilosci detali. To sa takie rzeczy jak cut scenki gdzie tło jest w ruchu ale w blurze i tam DLSS Q B P UP nawet 4.5 sobie nie radzi i DLAA wyglada znaczaco lepiej i naturalniej (w zasadzie jakiekolwiek)

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, leven napisał(a):

Ja próbowałem smooth motion w grze bordderlands3 i też lipa. Nie wiem, po co to w ogóle wprowadzono. A byłem przekonany, że beż DLSS + FG będzie można przyśpieszyć grę, która tych technik nie ma (np. Borderlands3) 

EDIT: właśnie jeszcze raz spróbowałem smooth motion w B3 i taki efekt :E 

Bo coś jest nie tak ze Smooth Motion na sterownikach 591.xx, zauważyłem to w Escape from Tarkov - tam pojawia się losowo dziwny stuttering oraz ALT+TAB powoduje crashe gry. Jedyny workaround z prawdziwego zdarzenia to cofnięcie sterowników Nvidia do wersji 581.94.

Edytowane przez caleb59
Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, Kadajo napisał(a):

O tez używam RTSS może to to.

Hmm, może wyłączę Rive i spróbuje.

Borderlands3 ruszył po wyłączeniu Afterburnera (riva też) ale nie widzę FPS :E 

Ale numer.

Edytowane przez leven
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
37 minut temu, sideband napisał(a):

A nie miałeś włączonego limitera z Reflexem?

Raflex automatycznie przełącza się na tryb Ultra jak wybierałem Smooth Motion. Limit klatek ustawiony w sterowniku/apce Nvidii na 237 (monitor 240hz) ale poza menu gra nie dobijała nawet do takich wartości (to był Avatar na full detalach jeszcze przed aktualizacją która dodała Frame Gen Nvidii). RTSS używam tylko do wyświetlania danych z Afterburnera, nie ustawiam tam limitera klatek

Edytowane przez JohnyWol
Opublikowano
5 minut temu, JohnyWol napisał(a):

Raflex automatycznie przełącza się na tryb Ultra jak wybierałem Smooth Motion. Limit klatek ustawiony w sterowniku/apce Nvidii na 237 (monitor 240hz) ale poza menu gra nie dobijała nawet do takich wartości (to był Avatar na full detalach jeszcze przed aktualizacją która dodała Frame Gen Nvidii). RTSS używam tylko do wyświetlania danych z Afterburnera, nie ustawiam tam limitera klatek

LLM to nie reflex poza tym LLM nie działa w DX12/VK ;)

• Upvote 2
Opublikowano

Dobra. Benchmark w Borderlands3 jest (jego podsumowanie) jest krótki. 

1. Benchmark bez Smooth Motion.

2. Benchmark z włączonym Smooth Motion.

Ustawienia grafiki w grze:

1.jpg

2.jpg

1. 

4.jpg

2.

3.jpg

Gra nie ma wsparcia DLSS, jeżeli ma to znaczenie.

Opublikowano (edytowane)

Ciężka sprawa. Jak to sprawdzić, jak to wszystko wybucha, biega, itd. Ale bez Smooth Motion jest płynniej. Benchmarki lubią szarpać, bez SM jest o wiele płynniej, niż z SM. Może tylko dotyczy to tej gry ? :hmm:

EDIT: masz porównanie statyczne w obu koncepcji :)

Edytowane przez leven
Opublikowano

W domu pomyśle na czym to przetestować, wczoraj wymusiłem ReBAR na grach i jakież było moje zdziwienie, nawet zalecają przyprowadzić bencharki jeszcze raz bo wynik może skoczyć z 10%.

Się wyjaśni jakim cudem niektórzy kręcili tak wysokie 3Dmarki przy podobnych konfiguracjach.