tomcug 3 998 Opublikowano 20 Lutego Opublikowano 20 Lutego Teraz, Phoenix. napisał(a): A rabr to pzreciez wpsolpraca na lini cpu/gpu a nie samego gpu. To jest poszerzenie okna przesyłania danych, żeby nie było potrzeby przesyłać w pakietach po 256 MB, a można było także w większych. Podnosi tylko wydajność GPU. 1
Phoenix. 7 022 Opublikowano 20 Lutego Opublikowano 20 Lutego (edytowane) 11 minut temu, tomcug napisał(a): No i ten film pokazuje ze nie ma jednoznacznej odpowiedzi i nie ma reguly To nie jest zadna nowosc. 11 minut temu, tomcug napisał(a): To jest poszerzenie okna przesyłania danych, żeby nie było potrzeby przesyłać w pakietach po 256 MB, a można było także w większych. Podnosi tylko wydajność GPU. Ja wiem co chcesz przekazac i to rozmuiem ale to nadal wszystko jest powiazane z przesylaniem tych pakietow przez cpu i wykorzystaniem przez konkretna gre i tak jak pisalem sprawdzalem to w codzie gdzie limitem bylo cpu. Edytowane 20 Lutego przez Phoenix.
sideband 3 101 Opublikowano 20 Lutego Opublikowano 20 Lutego 42 minuty temu, tomcug napisał(a): To jest poszerzenie okna przesyłania danych, żeby nie było potrzeby przesyłać w pakietach po 256 MB, a można było także w większych. Podnosi tylko wydajność GPU. Dzięki czemu również spada narzut na CPU. Ja tam wzrosty wydajności od strony CPU po włączeniu RB tam gdzie RB działa poprawnie. 1
Phoenix. 7 022 Opublikowano 20 Lutego Opublikowano 20 Lutego To by wyjasnialo moje doswiadczenie z rbar w codzie i stad moje zalozenie o poprawie wydajnosci od strony cpu ale tak jak tomek wstawil filmy i tak jak pisalem to wszystko zalezy od konkretnego sprzetu, gry, miejscowki i co najwazniejsze rbar musi dzialac, a z tym bywa roznie dzis. A poza ta jedna gra nie stestowalem tego nigdzie indziej strikte bo nie mialem takiej potrzeby.
tomcug 3 998 Opublikowano 20 Lutego Opublikowano 20 Lutego 17 minut temu, sideband napisał(a): Dzięki czemu również spada narzut na CPU. Ja tam wzrosty wydajności od strony CPU po włączeniu RB tam gdzie RB działa poprawnie. Może tak być, od strony wzrostów nigdy tego dokładnie nie sprawdzałem, więc wierzę na słowo. Ale widziałem za to bardzo grube spadki tam, gdzie ReBAR działa niepoprawnie 1
sideband 3 101 Opublikowano 20 Lutego Opublikowano 20 Lutego To co NV sprawdziła i poprawiła to masz nawet ograniczony rozmiar kawałków do konkretnych gier Nie zawsze optymalnie jest by był dostęp w całości do VRAM Tak samo znajdziesz ustawienia bufora przesyłania danych między CPU a GPU w profilach(rozmiar kawałków) i tez nie ma jednego optymalnego rozmiaru i w zależności od gry są inne ustawienia. RB potrafi źle działać ze stricte danej platformie dlatego nawet na profilach jest wpis o wyłączeniu RB tylko dla Intela. Poza tym jak ktoś jest na limicie VRAM to niech lepiej daruje sobie RB może więcej stracić niż zyskać. 1
Ryszawy 757 Opublikowano 22 Lutego Opublikowano 22 Lutego Zainstalowałem te najnowsze stery pisane przez AI od Nvidii. W DLSS Swapper podmieniłem w CP2077 biblioteki DLSS na 310.5.3. No i teraz mam mały problem, jeżeli włączę DLSS RR preset E to mam niezbyt przyjemną szachownicę na niebie. Ktoś wie jak temu zaradzić, oprócz oczywiście przełączenia na preset D, przy którym nie dzieją się takie dziwne rzeczy?
leven 967 Opublikowano 22 Lutego Opublikowano 22 Lutego Preset E i najnowsze biblioteki DLSS ? Dla czego akurat prest E ? Masz fajna kartę, która pociągnie gry na presecie M/L w 1440p, a nawet 2160p. Performance - M
Ryszawy 757 Opublikowano 22 Lutego Opublikowano 22 Lutego Ustawiłem M, ale używam DLSS Ray Reconstruction w CP2077, więc tak naprawdę to mam do wyboru D i E z DLSS RR. No i te się wyświetlają, że są używane. Co potwierdza to, że po przełączeniu na D, te dziwne artefakty zniknęły. Czy w nowszych sterach RR jest już niepotrzebne? Nie śledziłem wątku, bo mały galimatias się tu zrobił.
Phoenix. 7 022 Opublikowano 22 Lutego Opublikowano 22 Lutego Nie ma nowego RR 4.5 więc jak sobie włączycie preset M/L z wyłączonym RR to będzie działać nowy DLSS, a jak włączycie RR w grze to włącza się „stary” DLSS A nowego DLSS nie da się w cyberku używać bez RR bosa telep artefakty i głodzę że głowa mała. 1
leven 967 Opublikowano 22 Lutego Opublikowano 22 Lutego "Czy w nowszych sterach RR jest już niepotrzebne?" uuu to wysoko dla mnie. Chciałem zrozumieć, dla czego nie korzystasz z transformera 2 (M/L) Wypowiedzi testerów chwalą te presety.
Ryszawy 757 Opublikowano 22 Lutego Opublikowano 22 Lutego (edytowane) Dobra, ale w DLSS Swapper mam do wyboru 5 presetów RR, od A do E. Trzy pierwsze są oznaczone jako Deprecated, czyli przestarzałe, E powoduje jakieś dziwne artefakty w miejscach gdzie jest dużo jednolitego koloru, coś jak małe kafelki, ale przejście między nimi jest widoczne, D ogólnie wygląda chyba OK. O dziwo, na nowych sterach wszystko działa lepiej. Jest szybciej no i tryb foto przestał się wywalać. Zobaczę co się stanie jak wyłączę RR, bez tego presety M/L są niedostępne. Ale to później, idę się rozliczyć ze Smasherem Edytowane 22 Lutego przez Ryszawy
Kadajo 9 968 Opublikowano 22 Lutego Opublikowano 22 Lutego Domyślnym presetem dla RR jest D, jest mniej stabilny temporalnie, ale wyraźnie ostrzejszy. 1
leven 967 Opublikowano 22 Lutego Opublikowano 22 Lutego (edytowane) No tak, można się pomylić, bo są 3 pliki DLSS. W sumie korzystam z NPI, ale pewnie to samo sugeruje Swaper ? NPI: https://github.com/Orbmu2k/nvidiaProfileInspector/releases No wyżej nie widzę jeszcze możliwości dla RR na sterownikach 591.86 Ale presetów poniżej sporo Edytowane 22 Lutego przez leven
Phoenix. 7 022 Opublikowano 22 Lutego Opublikowano 22 Lutego Na żadnych nie będzie póki nie pojawi się nowe RR, a to być może nastąpi wożona wraz z nowością ośmiu MFG itp.
Ryszawy 757 Opublikowano 22 Lutego Opublikowano 22 Lutego Po wyłączeniu DLSS RR w grze, pokazuje mi, że w użyciu jest preset M, czyli taki jaki ustawiłem dla zwykłego DLSS. Zobaczę czy da się w to grać bez rekonstrukcji promieni.
sideband 3 101 Opublikowano 22 Lutego Opublikowano 22 Lutego To tak ma być nie możesz odpalić dwa razy DLSS z różnymi presetami. Tylko w grach z RT/PT najlepiej włączać RR A nie nowe presety L/M 1
Ryszawy 757 Opublikowano 22 Lutego Opublikowano 22 Lutego (edytowane) Pogram trochę bez RR, zobaczymy. Bez RR i z RR widzę artefakty, zobaczymy, które mniej wkurzają. Edytowane 22 Lutego przez Ryszawy
leven 967 Opublikowano 22 Lutego Opublikowano 22 Lutego 39 minut temu, Ryszawy napisał(a): Po wyłączeniu DLSS RR w grze, pokazuje mi, że w użyciu jest preset M, czyli taki jaki ustawiłem dla zwykłego DLSS. Zobaczę czy da się w to grać bez rekonstrukcji promieni. Czy ja czegoś nie rozumiem ? DLSS RR jest w presecie E, a DLSS na M. Dla czego musisz wyłączyć RR, żeby mieć preset dla DLSS transformer M ? U mnie można mieć RR na E + preset DLSS M:
Phoenix. 7 022 Opublikowano 22 Lutego Opublikowano 22 Lutego 28 minut temu, leven napisał(a): Dla czego musisz wyłączyć RR, żeby mieć preset dla DLSS transformer M ? Bo wlaczajac RR wlacza sie oosbny "plik" z DLSS, a ten jest tylko w starej wersji. 28 minut temu, leven napisał(a): U mnie można mieć RR na E + preset DLSS M: Nie mozna jedno wyklucza drugie. Poki nvidia nie wypusci nowego RR to nie skorzytasz jednoczesnie z transformera v2 i RR w nowych wersjach.
Ryszawy 757 Opublikowano 22 Lutego Opublikowano 22 Lutego (edytowane) Tak jest, z tego co mi się wyświetla, włączenie rekonstrukcji promieni w grze przełącza preset na D (E jest zabugowany u mnie w CP2077), jeżeli wyłączę RR to wraca do presetu M, czyli do zwykłego DLSS bez rekonstrukcji promieni. To są po prostu inne biblioteki/pliki. Edytowane 22 Lutego przez Ryszawy
Phoenix. 7 022 Opublikowano 22 Lutego Opublikowano 22 Lutego 16 minut temu, Ryszawy napisał(a): To są po prostu inne biblioteki/pliki. Dokladnie tak Dlatego trzeba czekac na nvidia na nowe RR
JohnyWol 153 Opublikowano 22 Lutego Opublikowano 22 Lutego @levenbylo juz tłumaczone kilkukrotnie w tym wątku. Presety ustawiasz jak chcesz, czyli np. Preset M dla DLSS i Preset E dla RR, ale gra uzywa tylko jednego w danym momencie. Jak włączasz RR to gra używa presetu dla RR, jak wyłączysz RR to gra używa presetu Mnze zwykłego DLSS. Preset E dla RR to nie to samo co Preset E dla DLSS 1
Ryszawy 757 Opublikowano 22 Lutego Opublikowano 22 Lutego Wiecie co mnie najbardziej wkurza w DLSS? Jeżeli w pewnej odległości są elementy z teksturami o powtarzającym się wzorze, jakieś kratki wentylacyjne z siatką, płyty faliste, czy perforowana blacha, i włączają się mipmapy o niezbyt dużej rozdzielczości to z DLSS na tych elementach zaczynają się pojawiać tańczące linie. O dziwo w presecie M w CP2077 też to widać, jeżeli użyję trybu jakość, na balanced tego nie ma. Trochę dziwne.
Rekomendowane odpowiedzi