Skocz do zawartości

Techniki rekonstrukcji obrazu w grach - NVIDIA DLSS, AMD FSR, Intel XeSS, Sony PSSR oraz inne

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 1,9 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Opublikowano

Nie wiem, czemu on nie powie, że gra w gry (wiem, ale psuje to sens wypowiedzi:). Naściemniałby na temiat jakiegoś ulubionego tytułu. Nakręcił jak pewien aktor filmik ze składania swojego zestawu na 2x5090. Gracze by go pokochali. :)

Opublikowano
24 minuty temu, Wu70 napisał(a):

Gość od KCD o przyszłości, brutalnie ;)

Gość od KCD jest zakochany w realizmie. Niech sobie to używają w grach dla osób, które brzydzą się grą, jeśli ma czary, sci-fi, lub niewystarczająco brudny kibel w ruinie którą gracz zwiedza.

Czyli chodzi o te "inne" gry ;)

Poza tym nie poruszył tematu wydajności i być może nierozwiązywalnych problemów. Gość zobaczył potencjalne obniżenie kosztów swoich gier i tyle.

A, i nie napisał czy mu chodzi o tą dekadę czy dwie dalej.

Opublikowano

DLSS5+ czy RT o którym wspominał to narzędzia dla "tych" gier, realizm jest tu kluczowy, tu chyba nie ma wątpliwości ;)

Tak to generalnie będzie wyglądało ale to raczej DLSS 6+, o ile po drodze wyjdzie jakiś 5.5 bo może i 7+

Opublikowano (edytowane)

Mnie ciekawi coś innego.

Czyżby rozwój upscallerów już "kaput"?

Jak Nvidia chce nazwać następcę DLSS 4 jeśli nazwa 5 jest zajęta? 

A AMD? Zmienili FSR 4 na Redstone.

Czyli co? Kończymy zabawę, bo już nas to nie jara? Akurat w przede dniu, gdy to zaczynało być w pobliżu "używalne"?

DLSS 4.5 nadal ma wady i to zanim wejdziemy w temat ray reconstruction.

FSR4 jest używalne, ale nadal miewa poważne problemy

Oba upscallery nie rozwiązały definitywnie (w każdej grze) problemu masakrowania jakości obrazu w ruchu.

No i co z FG? Przecież to jest na etapie "Early beta" w Nvidii i "pre-pre-pre-pre-pre-pre-pre-alpha" u AMD

Ale teraz będą nam serwować neural pierdolning?

Czy to nie jest czasem jaskółka zwiastująca przyszłość, w której AMD i NV już tak olała graczy, że nie tylko raster spuścili w kiblu, ale i upscallery? 

A może wiedzą, że do końca dekady nie będzie sensownego postępu, więc nie ma co się starać?

No bo jak? DLSS 4.85, DLSS 4.999990? 

AMD Bluestone

AMD Redgem

AMD Redjewel

?

Może NV uznała, że do 2030 starczy tego "dobrego", a AMD dokula się do upscallerów dla PS6 i RDNA 5 i "pora na CSa".

UWAGA dla userów, którzy mają problem z takimi postami:

Ten post to szukanie scenariuszy, nie twierdzę, że tak będzie, nie panikuję, nie wróżę - chcesz skomentować posta - zapraszam. Chcesz napisać komentarz o mnie, to sobie odpuść i wyjdź na spacer, popatrz na liście i zrób coś mądrzejszego.

Edytowane przez VRman
Opublikowano

Sztuka nawet nie stała obok generyków na UE5 gdzie assety od dawna są już generowane przez AI :D

A to jest główny target DLSS5, standardem jeszcze długo nie będzie.

27 minut temu, VRman napisał(a):

Czyżby rozwój upscallerów już "kaput"?

Dlaczego? Cały stack będzie ze sobą współgrał, włącznie z FG :D

Opublikowano
17 minut temu, galakty napisał(a):

Ciekawe czy będzie szło pokombinować z Reshade... Chcę bardziej mroczny filtr i cyk, mam. 

O, i temu bym przyklasnął!

Np. wywalenie mgły w oddali, poprawienie wyglądu glinianej fauny w grach typu RDR, przełączenie wypalonego wypranego z kolorów obrazu i oświetlenia na jakieś z żywszymi kolorami, podmiana efektów anime na jakieś normalne efekty specjalne z przezroczystością, albo efektów energii w serii Halo na takie jakie były 20 lat wcześniej (10000x lepsze te stare). No ogólny "vibe". Ty byś sobie "domrocznił" grę, a ja bym sobie "odbrudził". A jakby tak jeszcze dało się załączyć "wyrzuć z gry kompletnie kolory różowy i fioletowy" albo "podmień każdy kwiatek na muszlę klozetową" (mniej by mi przeszkadzało, serio ;) ) to już w ogóle super.

Tylko czy to się da zrobić bez jakiegoś mega-przełomu, dzięki któremu to się będzie liczyło w 1ms przy 200fps, to wątpię. 

Ale może coś ala mody wspomagane AI - tylko który wydawca pozwoli na grzebanie w plikach, szczególnie w erze wchodzenia w zamkniętego windowsa na Xbox 720 Two Series Y i pchania branży w cloud gaming.

Ale pomarzyć warto. 

Jakby tak Mario Odyssey można było AJajem zmodować do stylistyki grafy z MDK, albo podmienić każdy z debilnych okrzyków przy podskakiwaniu na.. no na cokolwiek, może być paznokieć drapiący po szkle nawet". 

Ale by było..

Opublikowano
23 minuty temu, Kadajo napisał(a):

Ludzie którzy widzą w tym przyszłość nie mają pojęcia o sztuce i tworzeniu. Ale co zrobić generacja AI już powoli nam wyrasta 🤭

A pokaż mi gry obecnie które mają jakiś kunszt i sztukę :E Bez AI czy z AI to jeden pies, jak się nie chce i patrzy na hajs to będzie tak samo. Tyle tylko że szybciej nowe kotlety wypuszczą, ot różnica. 

Za to jest to szansa że ktoś bez umiejętności/zaplecza stworzy fajnego indyka. 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Jak jest mowa o "gry gdzie można mówić o sztuce" to jakoś dziwnym przypadkiem 95% z tego to

- gry dla kobiet, o kotku ratującym świat

- gry o emocjach, koniecznie dołujące i "dające do myślenia". Albo coś o umieraniu, przemijaniu i tym jaki świat jest zły i niesprawiedliwy. O braciach i siostrzycce w czasie brutalnej wojny i głodu, o rodzicu który się poświęca itp. itd. itezet.

- pozostałe gry mają wysoką jakość artystyczną, ale w stylistyce jak nie kwiatków, to kwitnących drzew wiśni, Japonii, anime albo inne pierdoły o trzymających się za ręce postaciach obserwujących piękny zachód słońca, 

A ja... ja bym chciał gier zrobionych na poziomie pierwszego StarCrafta, gdzie może tańca baletu nie było, ale gra była sztuką, bez dwóch zdań. Artyzm było widać w większości aspektów gry - muzyka, cut-scenki, historia, spójność świata a nawet gameplay. 

Jak teraz takich dzieł sztuki dla siebie w branży dostają może 2-5 na dekadę, to niech wchodzi te Ajaj to może jakiś pojedynczy koleś zrobi coś, co "pozamiata". :)

Edytowane przez VRman
Opublikowano
24 minuty temu, galakty napisał(a):

A pokaż mi gry obecnie które mają jakiś kunszt i sztukę :E Bez AI czy z AI to jeden pies, jak się nie chce i patrzy na hajs to będzie tak samo. Tyle tylko że szybciej nowe kotlety wypuszczą, ot różnica. 

Za to jest to szansa że ktoś bez umiejętności/zaplecza stworzy fajnego indyka. 

Scorn, Nobody Wants to Die, HellBlade I i II, A Plaguetale, Hollow Knight, Stray, Expedition 33, Black Myth Wukong, Replaced. :)

• Upvote 1
Opublikowano

Sporo tytułów, a żadnego który mnie by interesował. Do tego połowę bym nazwał obiektywnie cienkimi pod względem gameplayu, dopracowania (choćby animacji postaci, którą sterujemy)

Dlatego jak pisałem - gorzej już się chyba nie da. Niech wchodzi te AI do procesu tworzenia, byle nie pchali tego w ułomnej wersji real-time.

Opublikowano

No właśnie dlatego mam obawy. :D

Zycie uczy ze w sztuce dopiero jak włożymy w coś swoje serce i sporo pracy do osiągniemy efekt. Niezależnie od tego czy ktoś to do ceni teraz czy za 100 lat.

Nikt się raczej nie będzie zachwycać AI slopem czy drukiem 3D.

Opublikowano

Moim zdaniem to nic nie zmieni, o ile ktoś nie gra WE WSZYSTKO co wychodzi. Ja wybieram kilka pozycji w ciągu roku i się nie zmuszam do ogrywania wszystkiego bo jest modne.

Dlatego problem będą mieli Ci, co grają bo muszą. To wtedy tak, pewnie będzie wysyp chłamu AI i cięcie kosztów. 

Dobre gry same się obronią, a AI może im tylko pomóc. To jest NARZĘDZIE.