Skocz do zawartości

Techniki rekonstrukcji obrazu w grach - NVIDIA DLSS, AMD FSR, Intel XeSS, Sony PSSR oraz inne

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 2,8 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Opublikowano (edytowane)

He, he, ale DLSS 5 w Control poprawia najbrzydszy model kobiety, jakie widziałem w ostatnich latach w grach, czyli panią Emily Pope z sekcji PS One. Jak to było? Jasiu chcesz na stażu zrobić model do naszej gry? No jacha :)

I nieśmiertelny Skyrim:

Edytowane przez Ryszawy
  • Like 1
Opublikowano
9 godzin temu, galakty napisał(a):

Tylko na 5000 jakby ktoś chciał na 4000 odpalać :E 

Widziałem info na Reddit, że już przeportowali DLSS 5 dla serii 4xxx. Pierwsze pokazy tego cudu techniki wywołały raczej negatywne reakcje, ale tą wersją to już wszyscy zachwyceni...

Opublikowano
37 minut temu, Ryszawy napisał(a):

Widziałem info na Reddit, że już przeportowali DLSS 5 dla serii 4xxx. Pierwsze pokazy tego cudu techniki wywołały raczej negatywne reakcje, ale tą wersją to już wszyscy zachwyceni...

Próbowałem w Helldivers 2, ale tu chyba nie działa. Innej gry z DLSS i ludzikami nie mam żeby sprawdzić.

Opublikowano

Ja sprawdzałem na RTX 4070 TI i działa m. in. w SotTR, Cyberpunk 2077, HFW. Jutro sprawdzę inne gry, np. Senua's Saga: Hellblade II.

Instaluje się bardzo łatwo, wszytko jest na Discord RenoDX. Trzeba zainstalować dla danej gry ReShade, wrzucić plik renodx-dlss5.addon64 do katalogu gry i podmienić pliki Streamline (są do pobrania spatchowane, w wersji dla Ada).

Według mnie to DLSS 5 to :kupa:, biorąc pod uwagę spadek wydajności.

Opublikowano (edytowane)

Podobno w starszych tytułach nie jest tak źle z wydajnością.

W zmodowanym Skyrimie, gdzie wszyscy, po zainstalowaniu 4000 modów, mają plastikowe ryje, dodaje trochę realizmu. Wiedziałem też filmik w którym całkiem nienajgorzej poprawia oświetlenie sceny.

To jest teraz ta nowa "błyszcząca rzecz" do której wszyscy będą fapować, bo filmiki na Tubie takie piękne...

Już się Digital Dreams uruchomił z tym jego "Next Gen Visuals".

Edytowane przez Ryszawy
Opublikowano
8 godzin temu, SebastianFM napisał(a):

Ja sprawdzałem na RTX 4070 TI i działa m. in. w SotTR, Cyberpunk 2077, HFW. Jutro sprawdzę inne gry, np. Senua's Saga: Hellblade II.

Instaluje się bardzo łatwo, wszytko jest na Discord RenoDX. Trzeba zainstalować dla danej gry ReShade, wrzucić plik renodx-dlss5.addon64 do katalogu gry i podmienić pliki Streamline (są do pobrania spatchowane, w wersji dla Ada).

Według mnie to DLSS 5 to :kupa:, biorąc pod uwagę spadek wydajności.

Wydaje mi się że u mnie się gryzie z HDRem, bo mam wgrany od RenoDX. Musiałbym spróbować gdzieś gdzie nie mam HDRu ale w sumie przy takim spadku wydajności i tak używać nie będę :E 

Opublikowano (edytowane)

Zainstalowałem to na cp2077 na swoim 4070super różnica na twarzach jest ogromna. Wbudowany photo mode  niestety nie rejestruje obrazu z tego dlss5  Ale będzie beka jeśli NVIDIA wypuści to tylko na rtx 5000 twierdząc że tylko ta seria to obsługuje, a tu wystarczył dzień pracy moderów by działało na serii 4000

Tak to wygląda - 50% fps to kosztuje.%-)

Edytowane przez Tomek_ITH
  • Upvote 1
Opublikowano
Godzinę temu, Tomek_ITH napisał(a):

Ale będzie beka jeśli NVIDIA wypuści to tylko na rtx 5000 twierdząc że tylko ta seria to obsługuje, a tu wystarczył dzień pracy moderów by działało na serii 4000

To "zależy". Jeśli celem jest finalna wersja na FP4 to będzie tylko na 5000.

Strzelam że wypuszczą FP8 jako legacy i FP4 jako znaczna przewaga 5000 bo tylko ten drugi będzie realnie używalny.

Opublikowano

Moim zdaniem to jest zajebista technologia, wyobrażam sobie jak w prosty sposób można by zrobić w zasadzie remaster gier z ery ps3/xboxa360 które to na dzisiejszych sprzętach i tak chodzą w pierdyliardzie klatek więc z wydajnością raczej nie byłoby problemu.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Tomek_ITH napisał(a):

Zainstalowałem to na cp2077 na swoim 4070super różnica na twarzach jest ogromna. Wbudowany photo mode  niestety nie rejestruje obrazu z tego dlss5  Ale będzie beka jeśli NVIDIA wypuści to tylko na rtx 5000 twierdząc że tylko ta seria to obsługuje, a tu wystarczył dzień pracy moderów by działało na serii 4000

Tak to wygląda - 50% fps to kosztuje.%-)

Kpiną i absurdem jest że takie coś wymaga ciężkich nakładek w postaci DLSS5, te funkcjonalności mogły by zostać zaimplementowane w silnikach gry, suwaczki jak te od jasności, nasycenia i kontrastu.

ps. śmiem podejrzewać że suwaczki od cieniowania/kontrastów (robiące niemal to samo bez strat wydajności) itp będą dostępne prędzej czy później w silniku UE5. I już nie na ciężkich sieciach neuronowych, ale po prostu jako zmienne od cieniowania.

Edytowane przez Kartofel
Opublikowano
41 minut temu, GTM napisał(a):

Moim zdaniem to jest zajebista technologia, wyobrażam sobie jak w prosty sposób można by zrobić w zasadzie remaster gier z ery ps3/xboxa360 które to na dzisiejszych sprzętach i tak chodzą w pierdyliardzie klatek więc z wydajnością raczej nie byłoby problemu.

Gra na ten moment musi mieć implementacje dlss. W rdr1 remaster co najwyżej zagrasz z stratą klatek.

Jest jeszcze problem z hdr.

Opublikowano
1 godzinę temu, Wu70 napisał(a):

To "zależy". Jeśli celem jest finalna wersja na FP4 to będzie tylko na 5000.

Strzelam że wypuszczą FP8 jako legacy i FP4 jako znaczna przewaga 5000 bo tylko ten drugi będzie realnie używalny.

Nie bardzo to zaraz oficjalnie wchodzi ;) Nawet jeżeli FP4 będzie możliwe to będzie robota na kolejne msc/lata.

Jeżeli wbiją uproszczony model to może za rok pokażą przy dobrych wiatrach, ale prędzej na premierę Rubina by pokazać też boost ;)

Poza tym NV ma możliwość zablokowania bez względu na precyzje obliczeń ;)