galakty 4 383 Opublikowano 18 Marca Opublikowano 18 Marca 11 godzin temu, DITMD napisał(a): Co mi po fotorealistycznej grafice, jak wszystkie inne mechaniki stoją w miejscu? Ja chcę realnej fizyki, symulacji cieczy, sztucznej inteligencji, a nie gównianych atrap, tekstur i naklejek na ścianę. Możesz zapomnieć, mało kto tego chce patrząc na szeroki rynek. Mnie już nowe gry totalnie nie interesują, nudne odgrzewane kotlety.
Jaycob 2 362 Opublikowano 18 Marca Opublikowano 18 Marca 3 godziny temu, Stjepan napisał(a): "2 sticks of Ram cost $900 because of this." 1
znaFca 182 Opublikowano 18 Marca Opublikowano 18 Marca Dziś dalej sobie śmieszkujemy czy już nie wypada? 1
areczek1987 1 024 Opublikowano 18 Marca Opublikowano 18 Marca to tylko gierki do następnych konsolek spokój
JSTMB 14 Opublikowano 18 Marca Opublikowano 18 Marca 11 godzin temu, DITMD napisał(a): Co mi po fotorealistycznej grafice, jak wszystkie inne mechaniki stoją w miejscu? Ja chcę realnej fizyki, symulacji cieczy, sztucznej inteligencji, a nie gównianych atrap, tekstur i naklejek na ścianę. + Grafika wygląda pięknie a świat to jednolity kloc bez interakcji, przez to wolę w stare tytuły grać 1
MaxaM 1 881 Opublikowano 18 Marca Opublikowano 18 Marca 13 godzin temu, Phoenix. napisał(a): Nie nie mieszam tylko to ty nie rozumiesz przekazu i analogi Wszystko co do tej pory wypuściła nvidia na start było mieszane z błotem i również jest i teraz. To żadna analogia. DLSS na start był mieszany z błotem, bo był daleki od tego, co miał oferować, co obiecywał. Tutaj z kolei mieszają z błotem same założenie działania DLSS 5 Naprawdę nie widzisz różnicy?
galakty 4 383 Opublikowano 18 Marca Opublikowano 18 Marca AI to przyszłość grafiki czy wam się podoba czy nie, tego nie zatrzymacie. Jedyne co możemy robić to popierać dobre rozwiązania, a hejtować złe. Albo wysiąść z pociągu i tyle. Narzekanie boomerów nic nie da 1
bbandi 555 Opublikowano 18 Marca Opublikowano 18 Marca Wiadomo że nikt tego nie zatrzyma, będzie śmiesznie jakiś czas a później się to przyjmie czy chcemy czy nie.
Gothic 147 Opublikowano 18 Marca Opublikowano 18 Marca (edytowane) Doszedłem do wniosku, że Nvidia to idioci mianowicie oni założyli, że te szare shadery, filtry tworzące realistyczne obraz którymi się teraz reklamują to spodobają się każdemu graczowi, a nie przyszło im do głowy, że nie każdemu się to spodoba i, że przez ten filtr wszystko wygląda tak samo gdzie kolory starają się szare, zimne i chłodne bez charakteru? Podpięcie pod to modeli zmienianych przez AI to już inna osobna kwestia. Edytowane 18 Marca przez Gothic 1
Kadajo 8 946 Opublikowano 18 Marca Opublikowano 18 Marca Im więcej na to wszytko patrze, tym bardziej rozumiem ze po prostu źle to wszytko zaprezentowali a teraz mają pretensje do "graczy" ze oni nie rozumieją No tak to jest, jak się zakłada ze "AI" to się ogólnie wszystkim podoba i wszyscy się nim podniecają. Oni tyle kasy w to pompują ze nie ma w ogóle opcji żeby się to nie spodobało, pomimo że ewidentnie odzew jest negatywny i to w 90% i nic ludzi nie przekona, że jest inaczej A juz na pewno nie z takimi cenami na sprzęt jakie aktualnie mamy. Pokpili mocno sprawę i teraz nie wiedza jak to pewnie odkręcić A im bardziej będą cisnąc agresywnie i wmawiać ze ludzie piszą bzdury i nie wiedza, na co patrzą, tym bardziej będą mieli odzew negatywny. I chciałbym zauważyć ze nie tylko gracze są negatywnie do tego nastawieni, ale tez i twórcy, jak i artyści pracujący przy tych grach. Tak naprawdę bronią tego tylko bigtechy (cóż za niespodzianka) i devi którzy są bezpośrednio z nimi związani. W najlepszym wypadku można zachować neutralność i obserwować jak to teraz rozegra Nvidia, bo takiego "NIE" to nawet za czasów wprowadzania RT/DLSS nie było.
Phoenix. 6 093 Opublikowano 18 Marca Opublikowano 18 Marca 4 minuty temu, Kadajo napisał(a): graczy" ze oni nie rozumieją Bo nie rozumieja, to co pokazali to tylko przyklad technologi, a uzycie jej finalnie wcale nie musi odzwierciedlac tak negatywnych opini i finalnego efektu pokazanego na tym demku.
Kadajo 8 946 Opublikowano 18 Marca Opublikowano 18 Marca @areczek1987 Te dwa ostatnie tweety w punkt idealnie pokazują cały problem, szczególnie ten drugi, bo założę się ze właśnie DLSS 5 w ta stronę nas będzie ciągną i już Nvidia zadba o to aby tak było. Tak jak dziś DLSS i MFG maskuje brak optymalizacji i wydajności. Teraz będzie maskował szkaradna wręcz jakość grafiki. Trochę jednak przeczą temu informacje które udostępnili z których wynika ze im lepszej jakości będzie obraz wejściowy, tym lepszej jakości będzie Neural Render. No ale znowu wszytko się rozbija o przekaz. Jeśli by się okazało ze twórcy mogliby tak nisko zejść z jakością grafiki i Neural Rendering wyczaruje z tego jakiś cuda, wtedy może faktycznie to będzie miało sens i nie będzie wymagało dwóch RTX 5090. Ale to jeszcze technologia ta musiałby być szeroko udostępniona (łącznie z konsolami) i wymagałaby w miarę taniego sprzętu, a nie kart za 1,500 dolarów lub więcej. Nie wiem jakie oni mieli założenie, ale przekaz im kompletnie nie wychodzi i jest potęgowany problemami które sami stworzyli. 5 minut temu, Phoenix. napisał(a): ...uzycie jej finalnie wcale nie musi odzwierciedlac tak negatywnych opini i finalnego efektu pokazanego na tym demku. No pewnie ze nie, ale pokazali to w sposób najgorszy możliwy i teraz są zdziwieni, że zbierają burze Oni nie potrafią ani zareklamować, ani wręcz sprzedać tego "AI" odkąd cale zamieszanie się z nim zaczęło.
Phoenix. 6 093 Opublikowano 18 Marca Opublikowano 18 Marca Gracze i internety wszystko wybaczy, a pozniej bedzie skakanie jaka super technologi i wlaczanie w kazdej mozliwej grze Klasyk! Mowie ci, tak bedzie!
galakty 4 383 Opublikowano 18 Marca Opublikowano 18 Marca 1 godzinę temu, bbandi napisał(a): Wiadomo że nikt tego nie zatrzyma, będzie śmiesznie jakiś czas a później się to przyjmie czy chcemy czy nie. Ja trochę się bawiłem w generowanie grafiki przez AI i o ile pierwsze modele były śmieszne, tak dzisiaj śmiechu nie ma. Więcej mocy obliczeniowej, więcej VRAM i dużo rzeczy będzie generowane/poprawiane w locie. Zresztą telefony też to wykorzystują, podkręcają sztucznie zdjęcia, a nawet podmieniają obiekty. Tak już będzie.
bbandi 555 Opublikowano 18 Marca Opublikowano 18 Marca Teraz jest tak: chcesz cienie? włącz RT dojdzie do tego: chcesz twarze? włącz DLSS 5 2
Frog67 432 Opublikowano 18 Marca Opublikowano 18 Marca (edytowane) Godzinę temu, areczek1987 napisał(a): Ja nie wiem jak można zachwycać się tym wygenerowanym przez AI GTA IV to wygląda PASKUDNIE zero naturalności w tym, nie wspominając o stylu graficznym, przez ten nienaturalny ruch i sztuczność az może brać na wymioty bo błędnik szaleje, całe otoczenie statyczne jak namalowany obraz, okropne. Edytowane 18 Marca przez Frog67 1 1
VRman 3 320 Opublikowano 18 Marca Opublikowano 18 Marca 14 minut temu, Kadajo napisał(a): Całkiem mądrze gada. BTW. Zauważcie, że w filmikach z ostrą krytyką, ludzie różne rzeczy nazywają złymi lub znośnymi. Jeden mieszając z błotem powiedział, że Hogwart's Legacy wygląda nawet spoko, gdy inny to dokładnie uznał za tragicznie złe. Nvidia tu pokazała zmiany stylu, a to temat wjeżdżający w gusta, których ludzie mają setki różnych. To nigdy nie powinno być pokazywane publicznie na tym etapie. Nie w tej formie. Ale cieszę się, że tak się stalo. Memy są super, a hejt na Nvidię może mieć tylko pozytywne skutki, choć fakt, że nic nie poradzimy na to, że taka przyszłość nas czeka - gracze: NIE!!! - developerzy: NIE! - dział finansowy developerów i wydawcy, producenci GPU (bo cloud-friendly) :TAK! Niestety to nie my się liczymy. Liczą się inwestorzy, a ci zadecydują: taniej = lepiej. Dziś młodsi youtuberzy (<30) się dziwią jakim cudem gry sprzed ponad dekady wyglądają porównywalnie do obecnych a chodzą 5x lepiej. Jak to było możliwe, a teraz nie jest? Ten sam efekt da AI. Szczególnie jak w grze się skroi grafikę o połowę, bo 2/3 GPU zjadł segment używalny tylko do AI. Niech w ogóle zaczną robić gry jak na PS2 i porównywać AI ON vs AI OFF. To moim zdaniem nie będzie miało sensu przed 70xx, która może wyjść dopiero za 5 lat, (4,5-6 to realne widełki). Do tego wtedy też raczej nie będzie w kartach poniżej obecnej wartości pieniądza w cenie 5070ti/5080. Na konsolach się pcha technologie, które w ogóle nie działają, jak FSR 3 czy tragicznie szumiące efekty RT (na szczęście z tym się sprawa poprawia i devi się trochę ogarnęli, chyba po krytyce od graczy i recenzentów gier) więc czarny scenariusz to: 2031 dla bogatych, których stać na 7070ti za 1600$ do 2034-2040 albo obowiązkowo dwie wersje, bo konsole nie ogarną, albo konsole dostaną coś jak FSR3, czyli AI zabijające jakiekolwiek szanse na normalny obraz w ruchu. Z glitchami, artefaktami i toną innych wad. W 2018r. pisałem, że RT wpychają do gier o conajmniej dekadę za wcześnie, ale się pomyliłem, bo teraz widać, że raczej dwie dekady niż jedna. Z tym AI jest dokładnie to samo. Nie można pytać o zdanie tech geeków, których bardziej podnieca sama nowa technologia, niż granie, bo kończysz potem z grami w 20fps+fps idącymi w rodziałce niższej niż konsola 20 lat wcześniej, i to na karcie za 800$, albo dostajesz Earthworm Jima 3D, który owszem, był w nowoczesnym i postępowym 3D, ale przy okazji to przejście przyniosło więcej wad niż pożytku. To było zdecydowanie za wcześnie. Sprzęt nie był w stanie tego pociągnąć, i sam fakt, że "coś" się w ten sposób dało robić, nie znaczy, że się robić powinno. Boję się, że z tym wystartowali znowu z dekadę za wcześnie, albo jeszcze gorzej - uznają, że domowy sprzęt tego poprawnie nie pociągnie, ale nie szkodzi, bo Promocja! Nie płać za sprzęt! Kup abonament na granie za jedyne $89,99 i ciesz się next-genową grafiką opartą o AI.. wróć, tego słowa nie lubią, NEURAL RENDERING"
Kadajo 8 946 Opublikowano 18 Marca Opublikowano 18 Marca Może ta cala fasada ma powoli zacząć nakręcać publiczkę na nowe RTX'y które będą cholernie drogie i się potknęli już na pierwszym zakręcie DLSS 5 ma wyjść jesienią, i podobno już im działa na jednym GPU w labie, a co jeśli to GPU to "Łubin" a nie Blackwell, to by tłumaczyło, dlaczego użyli 2x5090. Przesuną wiec premierę DLSS 5 na... zapowiedz nowych GPU które przyjdą znacznie szybciej niż oficjalne ploteczki zakładały. Graczom oczy zabłysną jak złotówki, szczególnie entuzjastom. Karty okażą się faktycznie kozackie a wisienką na torcie będzie piękne pracujący DLSS 5 na każdym ich modelu. Wszystkie oczywiście będą kosztowały milion sestercji, no ale patrzcie DLSS 5 i wydajność z kosmosu Jestem sobie w stanie wyobrazić taki plan Jensena aby jeszcze bardziej podnieść ceny nowych kart, szczególnie 6090.
bbandi 555 Opublikowano 18 Marca Opublikowano 18 Marca Trzeba będzie wracać do starych gier ręcznie robionych, rzemielśniczo - ręcznie ustawiane oświetlenie, obiekty jeszcze za tym zatęsknimy ... 1
Rekomendowane odpowiedzi