Skocz do zawartości

Film - co warto obejrzeć?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Serial jeszcze przede mną, zwróć uwagę ze nie pisze ze on jest zły, tylko ze doszły mnie słuchy ze mocno pewne rzeczy podkręcili.

Zobacz sobie parę dokumentów na YT jest dobrych o Heweliuszu.

Taki najbardziej świeży jest z kanału Historie:

Opublikowano

Dwa odcinki Heweliusza i jak na razie jest bardzo dobrze. Serial "śmierdzi" konkretnym budżetem, jest dobrze obsadzony, nie brakuje emocji, ale nie są one nachalnie sprzedawane. Bardzo rzadko oglądam polskie seriale, bo kompletnie nie jest mi z nimi po drodze, ale tutaj mamy produkcję, którą można śmiało się pochwalić za granicą. 

O zgodności srebrnoekranowej fikcji z faktami już wyżej wspomniano. Albo to kupujesz albo nie. Zgadzam się z tym, że często suche fakty byłyby wystarczające, ale kino rządzi się swoimi zasadami.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, Kadajo napisał(a):

Serial jeszcze przede mną, zwróć uwagę ze nie pisze ze on jest zły, tylko ze doszły mnie słuchy ze mocno pewne rzeczy podkręcili.

Aaa. No to tym bardziej oglądaj i recenzuj.

Za liny THX - zbadam sobie.

Nie wiem, czy było, bo zaglądam tu prawie wcale,
ale... DOM PEŁEN DYNAMITU - ciekawy pod rozkminy.

Mi siadł.

Edytowane przez JeRRyF3D
  • Like 1
Opublikowano
11 minut temu, JeRRyF3D napisał(a):

Ja dopowiem tylko. Nie sikać, nie robić kawy, nie odbierać telefonów w trakcie oglądania, bo każdy "banalny" detal będzie miał echo później. ;)

Brzmi, jakby był robiony z szacunkiem do widza. 

Opublikowano (edytowane)

To powyżej to taka wersja super-short. Jest 5 części podcastu, który prowadzi Roman Czejarek. Po obejrzeniu serialu warto się zapoznać. Dość mocno wyczerpuje on temat sięgając czasów od katastrofy do praktycznie czasów współczesnych.

Edytowane przez bourne2008
  • Like 2
Opublikowano

Dom pełen dynamitu (2025) 6/10

Film na czasie. Pierwsze 30-40 min budowane jest napięcie, potem film wyhamowuje. Nie potrzebne jest pokazywanie tej samej sytuacji z punktu widzenia innych bohaterów. Końcówkę filmu można było pokazać w inny sposób. Fajnie się ogląda wiedząc, że w Białym Domu siedzi "pomarańczowy". W filmie oczywiście pokazano w miarę młodego i dynamicznego POTUSa. Trochę zmarnowany potencjał ale można obejrzeć. 

Opublikowano

iPodchodziłem sceptycznie do tego Franka od Toro, ale miło się zaskoczyłem, całkiem przyjemne filmidło.

Widzę że flix doda Five Nights at Freddys. Oglądał ktoś? Bardziej nadaje się to do tego tematu, czy bardziej do tego drugiego? Choć chyba bardziej do tego drugiego.

Opublikowano

"Prześwietlenie" (2022). Film o naszych czasach. Migracja, praca, UE, wychowanie. Mungiu sprawiedliwie oddaje racje obydwu stronom, samemu nie zabierając stanowiska. Bardzo ziuansowany portret tej problematyki. Jak ktoś chce "się pozastanawiać" to polecam. 8/10.

(bardzo dobry 8/10 jest również jego wcześniejszy film "Egzamin" 2016)

• Thanks 1
Opublikowano

Dziewczyna z igłą (2024) 7/10

Dobry film, niezłe zdjęcia. To jeden z tych filmów, których czasami nie warto oglądać. Nie jest specjalnie drastyczny ale czuć ten brud i beznadzieję. Szczególnie, że część historii jest na faktach.

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Pamiętamy bo oglądamy Gangi Londynu (ten sam reżyser). A jak chcemy sobie dosadniej przypomnieć to puszczamy z pierwszego sezonu odcinek 6, tak od drugiej połowy - atak na dom producentki amunicji. Ło, panie, co tu się wybucha! Takich scen pozazdrościć w pełnych metrażach!

Edytowane przez Akuki
Opublikowano
Godzinę temu, Akuki napisał(a):

bo oglądamy Gangi Londynu (ten sam reżyser). A jak chcemy sobie dosadniej przypomnieć to puszczamy z pierwszego sezonu odcinek 6,

było nie było raid powstał prawie 10lat wczesniej..

z tym 6 odcinkiem to zalezy od wydania, gdzie będzie oglądał, skąd zasysał, początkowo odcinek 1 podzielony był na 2 , stąd wspomniany atak w 6, w wydaniach 9odcinkowych jest w 5 ;)

co ciekawe nie jest to popularny specjalnie serial, a pierwszy sezon to majstersztyk, a teraz trzeci przeszedł zupełnie bez echa

mnóstwo osób podniecało się bardzo dobrym mob land, ale kurde gangi chyba niegorsze, a moim zdaniem lepsze, wpływy te same..

a raid to perelka, a dwójka moim zdaniem jeszcze lepsza, w planach byłą trójka, ale ucichło ( niby na 2028 )

nietórzy za trójkę uważają "przychodzi po nas noc"  , faktycznie dobry, choć jak ktoś lubi tak sprawnie zrobione kino sieczki/akcji to nie indonezyjski a indyjski Kill ( polskie morderstwo ) to co się tam dzieje

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

@miro MobLand ma świetnie wykreowane, krwiste postacie, dobre dialogi lecz mało ,,mięsa", Gangi Londynu odwrotnie, dlatego w moim mniemaniu to serial słabszy, i nie wiem czy nie skończę na sezonie pierwszym.

Ale żeby nie było że off top, więc polecę chyba mało znaną, znakomitą satyrę polityczną (!) ,,In the loop" 2009 - kiedy brytyjski minister w wywiadzie stwierdza że ,,wojna jest nieobliczalna" amerykanie widzą w tym realne zagrożenie konfliktem zbrojnym. 

Edytowane przez Akuki
Opublikowano

Frankenstein. Film śmiało można polecić, ale nie jest powalający. Raczej do bólu poprawny, nie wnoszący żadnego powiewu świeżości. Ot, kolejna opowieść o potworze. Dobrze zrealizowana i zagrana, jednak bez iskry.

• Thanks 1