Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zacząłem z RT skończyłem bez. Trudno było mi dostrzec różnice a bez RT gra chodzi w 4k@120 bardzo dobrze. Co do czerni - nie miałem zastrzeżeń. W grze o takiej tonacji kolorystycznej mamy albo czerń albo szczegóły.

Opublikowano
Godzinę temu, caleb59 napisał(a):

Chodzi spoko ogólnie, na pewno lepiej niż remake Dead Space ale niestety bez generatora klatek nie ma co marzyć o ultra + RT nawet w 1080p. :E 

Pal licho to RT ale w HDR czern slaba, a jak przelaczylem na SDR to mowie wtf:hihot: 

17 minut temu, tgolik napisał(a):

Zacząłem z RT skończyłem bez. Trudno było mi dostrzec różnice a bez RT gra chodzi w 4k@120 bardzo dobrze. Co do czerni - nie miałem zastrzeżeń. W grze o takiej tonacji kolorystycznej mamy albo czerń albo szczegóły.

Nie ma szczegolow ani czerni, tonacja nie ma u nic  do rzeczy bo gra jest zepsuta pod tym katem. Mozna miec jednoczesnie dobra czern i szczegoly.

Opublikowano (edytowane)

No tak. Nie jestem fanem czerni. Wolę odcienie szarości z lekko podbitym kontrastem czy ostrością. Nie zauważyłem problemów z HDR w Cronosie.

P.S.

W RDR2 HDR na PC poprawiono i gra wygląda rewelacyjnie.

Edytowane przez tgolik
Opublikowano
2 godziny temu, Phoenix. napisał(a):

Mialem kupic ale jak zobaczylem ten stuter w demku i popsuta czern to sobie darowalem ;) 

Ja grałem z tym modem na czerń w hdr https://www.nexusmods.com/cronosthenewdawn/mods/13 Choć ta oryginalna, słaba czerń daje trochę takiego klimatu jak ze starego kineskopu.

Gry dalej nie przeszedłem, pewnie będzie niedługo trzecie podejście. Nie dlatego, że taka zła. Jest przyzwoita, tylko już dwa razy inny tytuł mnie od niej odciągał.

• Upvote 1
Opublikowano
32 minuty temu, tgolik napisał(a):

Wolę odcienie szarości z lekko podbitym kontrastem czy ostrością.

I nie ma nic przeciwko, jednak ta szarosc to jest kaszanka, ktora tylko przyslania detale. Caly obraz jest zepsuty pod tym katem niezalenie czy mowimy o szarosci czy czerni :D Brakuje klarownosci obrazu.

• Upvote 1
Opublikowano

Ostrość i klarowność pojawia się w świetle latarki (a także w pobliżu innych źródeł światła). Poza tym może rzeczywiście jest zbyt matowo. Nie przeszkadzało mi to jednak w odbiorze gry.

Opublikowano
Godzinę temu, Phoenix. napisał(a):

Pal licho to RT ale w HDR czern slaba, a jak przelaczylem na SDR to mowie wtf:hihot: 

Bez modów w tej gierce po prostu nie ma czerni, przechodziłem bez HDR %-)

1 godzinę temu, tgolik napisał(a):

Rzeczywiście tak jest, na ogół różnica żadna między Lumenem sprzętowym a programowym, jedynie w tej zimowej scenerii trochę widać, ale to i tak jest nic:

https://ithardware.pl/testyirecenzje/jak_zoptymalizowac_gry_na_unreal_engine_5-45927.html#toc-anchor-3

Do tego sprzętowy Lumen zabija wykorzystanie sprzętu, na RTX 4080 waty z 300-320 spadają na 180-200, więc nic dziwnego, że FPS leci na pysk :hihot:

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
8 godzin temu, tomcug napisał(a):

Bez modów w tej gierce po prostu nie ma czerni, przechodziłem bez HDR %-)

Dla mnie to jest dramat w tego typu grze brak czerni to jakaś pomyłka. Fatalnie to wygląda na OLEDzie aż zęby bolą. Tego typu tyuły powinny błyszczeć pod tym gzględem.