ODIN85 4 866 Opublikowano 12 Lipca Opublikowano 12 Lipca Nawet list gończy jest 6 minut temu, Camis napisał(a): .
Camis Opublikowano 12 Lipca Autor Opublikowano 12 Lipca (edytowane) Debile z X już usuwają wpisy Pełno tych "plakatów" w tym rejonie Łodzi, mam nadzieje że policja debila dojedzie. Edytowane 12 Lipca przez Camis
ODIN85 Opublikowano 12 Lipca Opublikowano 12 Lipca Co trzeba mieć w głowie żeby takie akcje odwalać bo 200m z parkingu się nie chce iść
hubio Opublikowano 12 Lipca Opublikowano 12 Lipca (edytowane) Dzisiaj się przekonałem na własnej skórze jak bardzo potrzebny jest Konfitura... Jakiś popier....y kretyn wjechał mi na chodnik z ulicy i o mało mnie nie potrącił!!! Są dwie opcje: uzależniony od etanolu szukający tej substancji wjechał pod żabkę i zobaczył, że zamknięta lub policjant po cywilnemu, który może prowadził jakieś czynności. W pierwszej chwili założyłem opcję nr 2 ale na chłodno jak przeanalizowałem to stwierdziłem, że to absolutnie nie mógł być policjant bo by mignął a głównie by wjechał ostrożnie i nie na chodnik tylko krawężnik. Więc na 100% opcja nr 1. Chodnik szeroki i ja też nie szedłem zupełnie przy jezdni tylko tak środkiem ale bardziej w stronę jezdni. Więc on wjechał po prostu na cały chodnik. Ponieważ był duży ruch samochodowy to po prostu też nie usłyszałem tego samochodu. Bardzo często idę tamtędy tak skosem przez chodnik do pasów jakbym dzisiaj w tym samym momencie tak poszedł to by mnie potrącił. K. jeb....a szukał otwartej żabki żeby kupić alkohol. Ale to nie koniec... Jak zobaczył, że zamknięta nic sobie ze mnie nie robiąc wyjechał z chodnika na jakieś 20-30km/h z impetem jadąc po skosie PRZEZ CAŁE PASY, nie włączając kierunków żeby dostać się na skrajny pas lewy prowadzący do kolejnej żabki. Tam są prawdopodobnie kamery ale nie wiem czy jak nie zgłoszę ktoś coś z tym zrobi. Edytowane 12 Lipca przez hubio
Pan Mateoo Opublikowano 12 Lipca Opublikowano 12 Lipca 6 minut temu, hubio napisał(a): zy jak nie zgłoszę ktoś coś z tym zrobi. Zglos i sie dowiesz - i my tez sie dowiemy może. Btw stosuj akapity
hubio Opublikowano 12 Lipca Opublikowano 12 Lipca (edytowane) @Pan Mateoo tam są kamery i NOTORYCZNIE na chodniku parkują pod żabką i nic nikt nie robi... Może w innym kraju bym zgłosił ale nie w tym państwie z kartonu gdzie jeszcze mogę zaleźć za skórę jakiemuś celebrycie, politykowi albo policjantowi na wolnym, nie zamierzam... Dlatego Konfitura to BOHATER bo 90% ludzi boi się cokolwiek zgłaszać!!! A ten chłop walczy za nas wszystkich... Dodam, że tam tym skosem po chodniku bardzo często idą DZIECI i OSOBY STARSZE!!!! Akapity poprawione Pisałem w emocjach. Edytowane 12 Lipca przez hubio
lokiju Opublikowano 12 Lipca Opublikowano 12 Lipca (edytowane) Dlatego trzeba jak najszybciej wprowadzić SCT w każdym mieście i ograniczenie prędkości do 20 km/h. Samochody w mieście to rak, który należy tępić. Policja też musi się w końcu zabrać do roboty i egzekwować prawo względem kierowców. Jak kierowcy zaczną się liczyć z innymi to wtedy można pomyśleć o odkręceniu kagańca. Jak widać inne metody nie działają bo prośby spotykają się z agresją i pomówieniami. Edytowane 12 Lipca przez lokiju
hubio Opublikowano 12 Lipca Opublikowano 12 Lipca (edytowane) @lokiju jakbym nie szedł dzisiaj prosto tylko po skosie w tej chwili byłbym już w szpitalu z obrażeniami. Nie mówię, że na OIOMie bo pewno taką 10km/h jakbym wpadł pod maskę to może bym miał tylko stłuczenia... Ale jak koleś już był nawalony albo pod wpływem narkotyków to mógłby spanikować i mnie przejechać i w takim przypadku albo jednak byłbym na OIOM albo u św. Piotra!! To co robi Konfitura - czyli akcja CHODNIKI W 100% WOLNE OD SAMOCHODÓW to jest wielka robota bowiem to nie chodzi o to, że ktoś powoli sobie wyjeżdża pod cmentarzem i tyle, tylko to, żeby właśnie z takiego powodu jak mój dzisiaj, chodnik był strefą nienaruszalną... Za wjechanie na chodnik powinno grozić 30k grzywny i odebranie prawka na zawsze. Bo tu wchodzi w rachubę życie i zdrowie pieszych!!! Ile dzieci tam po tym chodniku biegnie skosem do tych pasów... Nie chcę nawet myśleć do jakiej tragedii by mogło dojść. Edytowane 12 Lipca przez hubio
lokiju Opublikowano 12 Lipca Opublikowano 12 Lipca (edytowane) @hubioTeż uważam, że Konfitura robi dobrą robotę i mam nadzieję, że dojdzie do pozwu za pomówienia. Obawiam się, że i tak nic w kwestii aut jeżdżących po chodniku się nie zmieni bo politycy też lubią łamać prawo jadąc samochodem więc sami na siebie bata kręcić nie będą. Chyba, że krewny polityka zginie na chodniku pod kołami samochodu to wtedy się okaże, że jednak można coś z tym zrobić. Rykoszetem oberwą piesi, rowerzyści i hulajnogarze na, których łatwiej narzucić kaganiec bo nikt za nimi nie stoi. Zaraz ktoś wyskoczy z tekstem, że rowerzyści też jeżdżą po chodniku. Nowy trend wśród zarządzających jest taki by pchać pieszych i rowerzystów na siebie mimo ich woli. Wystarczy na chodniku postawić znak, że ruch rowerowy jest dozwolony i gotowe. Można wpisać kolejne kilometry "dróg rowerowych" do statystyk i cieszyć się, że wywaliło się tych "złych" rowerzystów z jezdni. Edytowane 12 Lipca przez lokiju
hubio Opublikowano 12 Lipca Opublikowano 12 Lipca Sprawa jest BANALNIE prosta... Wystarczy tylko przestrzegać obowiązujących przepisów... Na ścieżkach rowerowych tylko rowery. Na jezdniach tylko samochody. A na chodnikach tylko piesi. A na pasach wspólnych dla rowerów i pieszych jedni i drudzy muszą zachować ostrożność. Też widziałem szaleńca na rowerze, który po pasach pędził na pełnej petardzie omal nie rozjeżdżając pieszych. Bo to nigdy nie jest winien pojazd tylko człowiek! Także piesi, którzy notorycznie mają wywalone na czerwone światło. Rowerzyści zamiast przeprowadzać rower po pasach to jeżdżą albo jeżdżą chodnikami zamiast jezdnią. No i kierowcy po chodnikach. Ale żyjemy w kraju z kartonu.
lokiju Opublikowano 12 Lipca Opublikowano 12 Lipca (edytowane) 22 minuty temu, hubio napisał(a): A na pasach wspólnych dla rowerów i pieszych jedni i drudzy muszą zachować ostrożność. Takie coś nigdy nie powinno mieć miejsca. Nie można z jednej strony narzekać na rowerzystów będąc pieszym a z drugiej strony pchać rowerzystów na pieszych w imię zrobienia dobrze kierowcom. Przepis o jeździe z prędkością pieszego jest martwy bo nawet ci najbardziej ostrożni jadą szybciej. Ostatnio w Wielkopolsce powstało coś co niby ma służyć rowerzystom a tam zakręty 90 stopni od ekierki, barierki w skrajni drogi i brak ciągłości co jest niezgodne z prawem. Do tego dopuszczony ruch pieszych a później zdziwienie, że pojawiają się głosy krytyki. Proponuję budować w ten sposób drogi dla samochodów to zapewniam, że po tygodniu ci co to zrobili wyjechaliby na taczkach. Edytowane 12 Lipca przez lokiju
huudyy Opublikowano 13 Lipca Opublikowano 13 Lipca 10 godzin temu, hubio napisał(a): Na ścieżkach rowerowych tylko rowery Co z elektrycznymi? co z hulajngoami? 10 godzin temu, hubio napisał(a): Na jezdniach tylko samochody. co jeśli nie ma obok DDR/CPR? 12 godzin temu, lokiju napisał(a): Dlatego trzeba jak najszybciej wprowadzić SCT w każdym mieście i ograniczenie prędkości do 20 km/h W CAŁYCH MIASTACH? W Warszawie na takim Bemowie, Włochach czy Bielanach też? utopijna wizja, ale totalnie nieracjonalna. SCT powinno istnieć, limity też, ale w odpowiednich miejscach.
hubio Opublikowano 13 Lipca Opublikowano 13 Lipca @huudyy napisałem w uproszczeniu. Chodzi generalnie o przestrzeganie przepisów. Nie wiem czy w końcu jest jakieś uregulowanie prawne dotyczące hulajnog. Chyba było coś tu robione. A co do ciągów jak nie ma to też w kwestii pieszych i rowerzystów regulują to odpowiednie przepisy np., że pieszy musi mieć kamizelkę. Generalnie to kierowcy muszą zawsze zachowywać największy poziom czujności i ostrożności.
Vetch Opublikowano 14 Lipca Opublikowano 14 Lipca 20 godzin temu, huudyy napisał(a): W CAŁYCH MIASTACH? W Warszawie na takim Bemowie, Włochach czy Bielanach też? utopijna wizja, ale totalnie nieracjonalna. SCT powinno istnieć, limity też, ale w odpowiednich miejscach. w Krakowie takie próby są podejmowane - obecnie wiekszość prokocimia i bieżanowa jest objęte ograniczeniami predkosci do 30/40. Nawtykali tych znaków jak powaleni. Oczywiście policja korzysta. No i jeszcze pozmieniali skrzyzowania na rownorzędne. O ile gdzieniegdzie faktycznie może to pomóc(ale kierowcy muszą się przestawić bo takich skrzyżowań to praktycznie nie było w mieście), tak reorganizacja pojawiła się dosłownie wszędzie(nawet tam gdzie ruch jest znikomy, ale cyk -> 3 znaki osadzone) Człowiek zaczyna podejrzewać, że głownym sponsorem w Krakowie jest firma produkująca znaki drogowe...
Fatality Opublikowano 14 Lipca Opublikowano 14 Lipca (edytowane) W dniu 12.07.2026 o 23:40, lokiju napisał(a): Obawiam się, że i tak nic w kwestii aut jeżdżących po chodniku się nie zmieni Wg mnie nalezy rozroznic jazde po chodniku a nieprzepisowe zaparkowanie auta na chodniku. O ile to pierwsze można wyeliminować i sobie wyobrazić, że nie będzą jeżdzić. To z kolei to, że ludzie nie będą parkować w niedozwolonych miejscach to utopia bo to praktycznie nie możliwe. W miastach jest za dużo aut i za mało parkingów. Albo ludzie przestaną jeżdzić (nie przestaną), albo miasto zrobi więcej parkingów (nie zrobi). U mnie na ulicy jest taki "konfitura" i zgłasza nieprawidłowo zaparkowane auta: parkingi przy ulicach są rónoległe do jezdni, a ludzie parkowali na ukos - dzięki temu mieścilo się 2-3 razy więcej aut. Minusem było to, że chodnik nie miał 2m tylko 1.5m co niektórym przeszkadzało więc straż miejska lepi mandaty na zgłoszenie Zasada 1.5m wolnego chodnika nie ma tu miejsca bo pod tabliczką P, jest odpowiedni znak jakie jest dozowolne parkowanie. Edytowane 14 Lipca przez Fatality
oldfashioned Opublikowano 14 Lipca Opublikowano 14 Lipca Proste - klasyfikacja jazdy po chodniku kazdorazowo jako stwarzanie zagrożenia dla przechodniów, wtedy kazdorazowo może się to nawet 30k mandatu skończyć. Natomiast 'statyczne' auta juz zaparkowane, od razu ladowac obecnym maksymalnym mandatem (przy recydywie) - 3k.
GordonLameman Opublikowano 14 Lipca Opublikowano 14 Lipca 26 minut temu, oldfashioned napisał(a): Proste - klasyfikacja jazdy po chodniku kazdorazowo jako stwarzanie zagrożenia dla przechodniów, wtedy kazdorazowo może się to nawet 30k mandatu skończyć. Natomiast 'statyczne' auta juz zaparkowane, od razu ladowac obecnym maksymalnym mandatem (przy recydywie) - 3k. O tototo. Jak wkurzyć polskiego kierowcę? Jechać zgodnie z przepisami.
Bono_UG Opublikowano 14 Lipca Opublikowano 14 Lipca 8 godzin temu, Vetch napisał(a): obecnie wiekszość prokocimia i bieżanowa jest objęte ograniczeniami predkosci do 30/40 A ile chcesz jeździć po tych uliczkach? https://www.google.com/maps/place/Prokocim,+Kraków/@50.0229199,19.9904808,3a,75y,38.25h,78.32t/data=!3m7!1e1!3m5!1srDpuu7iPjfz8PyDne7tqBg!2e0!6shttps:%2F%2Fstreetviewpixels-pa.googleapis.com%2Fv1%2Fthumbnail%3Fcb_client%3Dmaps_sv.tactile%26w%3D900%26h%3D600%26pitch%3D11.678433534540858%26panoid%3DrDpuu7iPjfz8PyDne7tqBg%26yaw%3D38.250429352699996!7i16384!8i8192!4m6!3m5!1s0x471643677e22fd7f:0x230828a773589ee9!8m2!3d50.013965!4d19.9996243!16s%2Fg%2F1tdqygd4?entry=ttu&g_ep=EgoyMDI2MDcwOC4wIKXMDSoASAFQAw%3D%3D https://www.google.com/maps/place/Prokocim,+Kraków/@50.0181605,20.0005253,3a,75y,147.77h,82.26t/data=!3m7!1e1!3m5!1s83ofEN4YXyr-4WdnDLG0Dw!2e0!6shttps:%2F%2Fstreetviewpixels-pa.googleapis.com%2Fv1%2Fthumbnail%3Fcb_client%3Dmaps_sv.tactile%26w%3D900%26h%3D600%26pitch%3D7.74126545894562%26panoid%3D83ofEN4YXyr-4WdnDLG0Dw%26yaw%3D147.76790685057898!7i16384!8i8192!4m6!3m5!1s0x471643677e22fd7f:0x230828a773589ee9!8m2!3d50.013965!4d19.9996243!16s%2Fg%2F1tdqygd4?entry=ttu&g_ep=EgoyMDI2MDcwOC4wIKXMDSoASAFQAw%3D%3D Nawet coś co na mapie wygląda jak główna, przy takim układzie nie powinna mieć wyższej prędkości niż 30. Kto w ogóle wymyślił ten parking w jezdni bez jakiegokolwiek dojścia? Znając życie to ludzie tam łażą w poprzek. https://www.google.com/maps/place/Prokocim,+Kraków/@50.0166155,20.0044669,3a,75y,257.88h,76.64t/data=!3m7!1e1!3m5!1sSY9OPnKwrRA_0Cv6VjRU9w!2e0!6shttps:%2F%2Fstreetviewpixels-pa.googleapis.com%2Fv1%2Fthumbnail%3Fcb_client%3Dmaps_sv.tactile%26w%3D900%26h%3D600%26pitch%3D13.359957104402369%26panoid%3DSY9OPnKwrRA_0Cv6VjRU9w%26yaw%3D257.87726443964004!7i16384!8i8192!4m6!3m5!1s0x471643677e22fd7f:0x230828a773589ee9!8m2!3d50.013965!4d19.9996243!16s%2Fg%2F1tdqygd4?entry=ttu&g_ep=EgoyMDI2MDcwOC4wIKXMDSoASAFQAw%3D%3D
Klakier1984 Opublikowano 14 Lipca Opublikowano 14 Lipca 10 godzin temu, GordonLameman napisał(a): O tototo. Jak wkurzyć polskiego kierowcę? Jechać zgodnie z przepisami. Mnie najbardziej wkurzają ci co jeżdżę 60 na 90ce
Suchy211 Opublikowano 14 Lipca Opublikowano 14 Lipca Najlepsi są "będę jechał 70". W zabudowanym 70, poza zabudowanym 70.
Vetch Opublikowano 15 Lipca Opublikowano 15 Lipca 14 godzin temu, Bono_UG napisał(a): A ile chcesz jeździć po tych uliczkach? Nawet coś co na mapie wygląda jak główna, przy takim układzie nie powinna mieć wyższej prędkości niż 30. Kto w ogóle wymyślił ten parking w jezdni bez jakiegokolwiek dojścia? Znając życie to ludzie tam łażą w poprzek. Szczerze? jak bylo ograniczenie do 50 to nic sie nie działo. Teraz jest do 30 i dalej nic sie nie dzieje. Debili ktorzy zapier.....li dalej tyle samo. No ale na nich ograniczenia nie dzialaja. Dzialaja za to na normalnych ludzi ktorzy sobie jezdza 40-50 i nagle zza krzaka sie wyłania państwowy 'bicz na gangsterów'. Mierzi po prostu sytuacja w ktorej cos dziala dobrze, ale wydajemy pieniadze zeby dalej dzialalo dobrze. Te pieniadze mieszkancy naprawde mogliby wykorzystac w inny sposob. Jest taka znana ulica na starym biezanowie(potrzask), gdzie ludzie sie proszą o chodnik od 20lat(bardzo potrzebny), to wpakowali jakiś gumowe słupki na poboczu, cyk 30, miliard znaków i sprawa załatwiona. No i bagiety w krzakach. Te ulice co tam pokazałeś to ludzie i tak nie jeździli 50. Na tej głownej ulicy faktycznie ludzie łażą jak chcą do tych aut, ale nic sie nie dzieje bo światła tworzą cykle gdzie można sobie przejść.(w sumie jest dojście, taki mikrochodniczek na jedną płytkę). Wszyscy żyją w harmonii, wystarczy nie pajacować
Kyle Opublikowano 15 Lipca Opublikowano 15 Lipca 13 godzin temu, Klakier1984 napisał(a): Mnie najbardziej wkurzają ci co jeżdżę 60 na 90ce Raz (już ładne parę lat temu) jadę za takim białym SUV w rejonach Chrzanowa, gdzie było ograniczenie do 70 km/h, a on jechał bez przerwy 50km/h. No to wyprzedzam (bo chciałem jechać 70) ... rozpędzam się, wyprzedzam, a ten jak nie doda gazu, to pomimo że przyśpieszałem, to nie mogłem go wyminąć. Ja wiem, że jak wyprzedza Corsa to ujma na honorze, ale z drugiej strony, żeby mieć aż takie siano we łbie, by OSTRO dodawać gazu kiedy akurat ktoś wyprzedza ... ?
Klakier1984 Opublikowano 15 Lipca Opublikowano 15 Lipca (edytowane) To już jest klasyka, chyba nie tylko na naszych drogach ale to nie ten wątek więc nie ma co robić offs. Ostatnie posty powinno się przenieść do "piratów drogowych" Edytowane 15 Lipca przez Klakier1984
Bono_UG Opublikowano 15 Lipca Opublikowano 15 Lipca 5 godzin temu, Vetch napisał(a): Szczerze? jak bylo ograniczenie do 50 to nic sie nie działo. Teraz jest do 30 i dalej nic sie nie dzieje. Debili ktorzy zapier.....li dalej tyle samo. No ale na nich ograniczenia nie dzialaja. Dzialaja za to na normalnych ludzi ktorzy sobie jezdza 40-50 i nagle zza krzaka sie wyłania państwowy 'bicz na gangsterów'. Mierzi po prostu sytuacja w ktorej cos dziala dobrze, ale wydajemy pieniadze zeby dalej dzialalo dobrze. Te pieniadze mieszkancy naprawde mogliby wykorzystac w inny sposob. Jest taka znana ulica na starym biezanowie(potrzask), gdzie ludzie sie proszą o chodnik od 20lat(bardzo potrzebny), to wpakowali jakiś gumowe słupki na poboczu, cyk 30, miliard znaków i sprawa załatwiona. No i bagiety w krzakach. Różnica taka, że sankcje wyższe za taką samą jazdę. Jeżeli jeździli 80+, to teraz złapią się w widełki odbierania uprawnień, najwyższe stawki. Problem w tym, że ci normalni przy 50 nie trzymali 50, tylko jeździli szybciej, więc teraz plus, bo jeżdżą wolniej i ewentualne skutki błędu będą mniejsze. Pytanie czy faktycznie dobrze działało, czy jednak tych zdarzeń nie było ale też trzeba spojrzeć szerzej niż wyłącznie na bezpieczeństwo. Niższa prędkość, to mniejszy hałas, przy typowej zabudowie mieszkalnej zmiana na plus. Przy mniejszej prędkości łatwiej się włączyć do ruchu, raz że łatwiej rozpędzić się do limitu, dwa jak się jedzie wolniej to łatwiej odpuścić i kogoś wpuścić. Co do kosztów, to nie wiem jak to dokładnie zostało zrobione i ile kosztowało. Porządnie, to powinny być strefowe po obwodzie, a wszystkie w środku zdjęte i wykorzystane gdzie indziej lub sprzedane. Taniej na przyszłość i mniejsza znakoza, zwłąszcza że te od progów przy ograniczeniu do 30 nie są wymagane. Co do ul. Potrzask, to gdzie ten chodnik chcesz wcisnąć? Zmieniać wszystkie działki, żeby pas drogi był szerszy, czy zawęzić jezdnię do poziomu problemów z mijaniem się? Miejscami i tak by były zastawione parkującymi samochodami. No i nie wiem czy mieszkańcy zdają sobie sprawę czego chcą. Przy takiej ciasnocie chodniki przylegałyby bezpośrednio do posesji, a to oznacza szuflowanie śniegu przez tych mieszkańców. Cytat Te ulice co tam pokazałeś to ludzie i tak nie jeździli 50. Czyli limit został urealniony, w czym problem? Tam tak wygląda większość dróg.
Suchy211 Opublikowano 15 Lipca Opublikowano 15 Lipca W dniu 13.07.2026 o 00:55, hubio napisał(a): BANALNIE prosta... Wystarczy tylko Te klika słów połączonych w ten konkretny sposób, to stwierdzenie bliskoznaczne do "niemożliwe". Gdyby "wystarczy tylko" byłoby "banalnie proste" dzisiaj żylibyśmy w świecie nacechowanym miłością, wzajemnym zrozumieniem, pełnym pięknych i zdrowych ludzi.
Rekomendowane odpowiedzi