Skocz do zawartości

Demografia Polski - System Emerytalny

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Już dajcie spokój z tymi psami i kotami, zwierzaki są fajne. To nie jest żadne źródło problemu.

To, że mam kota, nie miało żadnego związku z tym, że znudziłem się kobiecie xD

W ogóle po znajomych dość często widzę, że kobietom po jakimś czasie się nudzi. I chyba większość rozwodów też inicjują kobiety.

Edytowane przez Kamiyanx
  • Haha 1
Opublikowano
20 minut temu, Kamiyanx napisał(a):

Już dajcie spokój z tymi psami i kotami

Sorry ale jak widzę że pies siedzi (w sumie to nie pies tylko szczur o wadze 2kg) na leżaku dla ludzi w barze, albo wózku jak dziecko to mam prawo się nabijać. 

• Like 1
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, galakty napisał(a):

Sorry ale jak widzę że pies siedzi (w sumie to nie pies tylko szczur o wadze 2kg) na leżaku dla ludzi w barze, albo wózku jak dziecko to mam prawo się nabijać. 

Nie wiem, bo nigdy nie widziałem.

Chociaż powiem ci, że akurat koty poniekąd zachowują się trochę jak małe dzieci.

26 minut temu, Winter napisał(a):

Kot i facet = stary kawaler. Brak szans na związek xD

No ja jestem w pakiecie 2w1 z kotem xD

6 minut temu, Klakier1984 napisał(a):

Trzeba trafić w 10 :faja: nic prostszego ;)

Statystyka rozwodów nie zachęca zbytnio. Ja już nawet raz zostałem wyrzucony jak rzecz %-)

Edytowane przez Kamiyanx
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Klakier1984 napisał(a):

Trzeba trafić w 10 :faja: nic prostszego ;)

Trzeba brać prosta jak drut, głupia jak but i wierną jak pies. Do tego niech będzie dość brzydka. Sukces prawie murowanyxD

1 godzinę temu, Kamiyanx napisał(a):

W ogóle po znajomych dość często widzę, że kobietom po jakimś czasie się nudzi. I chyba większość rozwodów też inicjują kobiety.

Mamy system w którym to one biorą prawie wszystko na wypadek rozstania. Czego oczekujesz?

Edytowane przez Suchy211
Opublikowano
10 godzin temu, galakty napisał(a):

Tak z ręką na sercu, ile razy widziałeś psiecko w wózku? Bo każdy wyciąga takie 'argumenty', a realnie nigdy w życiu czegoś takiego nie widziałem... A nie, raz widziałem, jak dziecko wyszło ze spacerówki, wsadzilo tam psa i dla zabawy go pchało. A mały pies na leżaku w barze mi nie wadzi ¯\_(ツ)_/¯ 

10 godzin temu, Winter napisał(a):

Moi znajomi chodzą z kotem na smyczy xD

No i? Pies na smyczy cie tak nie bawi? To jest normalne spełnianie potrzeb swojego zwierzaka. 

10 godzin temu, Totek napisał(a):

Zaraz się okaże, że połowa facetów na tym forum ma kota zamiast dziecko :rotfl2:

Ja mam kobietę i 2 zwierzaki, czyli łącznie 3 :E

7 godzin temu, Kamiyanx napisał(a):

Rozwodów jest 1/3, ale tendencja taka, że dobije pewnie 50/50. Wtedy faktycznie będzie to rosyjska ruletka.

Jeśli dobrze kojarzę, to w Portugalii jest grubo ponad 80 procent :E

• Upvote 3
Opublikowano

Cytat

Alarmujące dane dotyczące Polski. Ekspert: w pewnym momencie zaczęliśmy się naprawdę bać
— Kluczowym problemem demograficznym w naszym kraju nie jest tylko niska dzietność, lecz coś co najmniej równie poważnego. To trwała depopulacja. Od końca lat 80. aż do około 2015 r. liczba ludności w Polsce była w zasadzie stabilna. To dawało złudzenie, że wszystko jest w porządku. Ale od 2015 r. ten spadek stał się zauważalny, a pandemia COVID-19 tylko przyspieszyła ten proces. W pewnym momencie zaczęliśmy się naprawdę bać — ubywa nas coraz szybciej — mówi Onetowi prof. Piotr Szukalski z Uniwersytetu Łódzkiego. Demograf ostrzega, że realna skala depopulacji jest często większa, niż pokazują dane statystyczne.

Polaków z każdym rokiem ubywa. Określenie Polski, jako 40-milinowego kraju odeszło w zapomnienie. Według danych Eurostatu, 1 stycznia 2025 r. było 36 mln 497 tys. 495 polskich obywateli. To o 123 tys. mniej w porównaniu z zeszłym rokiem (36 mln 620 tys. 970). Perspektywy na przyszłość też nie są optymistyczne. Urząd statystyczny Unii Europejskiej szacuje, że w 2050 r. będzie nas niecałe 33 mln, a w 2100 r. zostanie nas około 20 mln.

Piotr Gruszka: Z czego wynika to, że od lat obserwujemy spadek liczby ludności w Polsce?
Prof. Piotr Szukalski: Obecnie wynika to głównie z dwóch przyczyn: struktury wieku ludności oraz bardzo niskiej dzietności. Jeśli chodzi o strukturę wieku, mamy do czynienia z sytuacją, w której powojenne roczniki wyżu demograficznego właśnie wchodzą w wiek 75–80 lat. To naturalnie prowadzi do długofalowego wzrostu liczby zgonów.
Z drugiej strony, w wieku najbardziej sprzyjającym rodzeniu dzieci — czyli między 25. a 38. rokiem życia — znajdują się obecnie kobiety z coraz mniej licznych roczników urodzonych po transformacji ustrojowej. Pokolenia te są po prostu mniej liczne, co oznacza, że maleje liczba kobiet w wieku rozrodczym — to podstawowy problem wpisany w piramidę wieku.
Dodatkowo mamy do czynienia z rekordowo niską dzietnością. W uproszczeniu — dzietność oznacza, ile dzieci urodziłaby przeciętna kobieta w ciągu życia, gdyby obecna sytuacja się utrzymała. Według danych z zeszłego roku kobieta w Polsce urodziłaby średnio zaledwie 1,1 dziecka. To oznacza, że nowe pokolenie zastępuje pokolenie rodziców tylko w około 53–54 proc.

https://www.skyscrapercity.com/threads/statystyki-populacja-miast-i-inne-dane-demograficzne.400029/post-194062704

• Like 1
  • Sad 1
Opublikowano
23 minuty temu, Camis napisał(a):

fb269a061df12e4b38e8b30de3d0dfd1038abae9

hiszpania kreci takie wyniki przy dzietnosci 1.12?

ale tam musi plynac strumien z afryki kazdym mozliwym kanalem XDDDDDDDD

w 2023 przyznali >240k obywatelstw i ida jak burza, kraj upadly

• Like 2
Opublikowano
2 godziny temu, Winter napisał(a):

Mówią wprost, dla nich życie w Hiszpanii jest za drogie, czynsze po 700-800 euro, a zarobki na poziomie 1200 euro.

To samo jest w wielu krajach: Kanada, Portugalia, UK itp...

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Bo ogólnie życie jako takie nie było skrojone pod 1 osobą w domu. A właśnie takie mamy realia w singlozie.

Dajmy te dochody x2 i nagle robi się całkiem znośnie, co nie?

Edytowane przez Kamiyanx
  • Confused 1
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
43 minuty temu, adashi napisał(a):

Moment w którym zacznie się kończyć kasa dla murzynów z powodu ich liczby, będzie ciekawy. Histerie naszych górników przy murzyńskim buncie to pewnie będzie bułka z masłem.

Wybija białych, potem samych siebie i  resztka wróci do wspólnoty pierwotnej tak jak żyli około 150 lat temu w Afryce , gdzie w Europie+USA  która też w pewnym sensie była Europa, była masa wynalazków i niewiarygodny postęp 

Edytowane przez voltq
  • Upvote 2
Opublikowano
56 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Czy ktoś z Was jest w stanie wskazać jakie to potężne zasiłki w Polsce dostaje taki imigrant? :) 

Też jestem ciekaw, bo dużo gadki słyszę, ale konkretów coś brak...

Swoją drogą, powoli się chyba panika zaczyna. Ostatnio Łakomy był w Polsacie bodajże w piątek albo sobotę? A dziś już jest kolejny klip.

• Thanks 1
  • Upvote 1