Skocz do zawartości

Demografia Polski - System Emerytalny

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
7 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Napisałem swoje zdanie, ty mnie atakujesz i wklejasz obrazki bo umiejętność normalnego komunikowania u Ciebie zanika.

no a ja skomentowałem, z czym masz znowu problem

9 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Za dużo wykopu, redpilla i całej reszty tych incelskich bzdur.

to przestań tam wchodzić 

Opublikowano (edytowane)

Jak ten program się wystabilizuje, koszt pozyskania pojedynczego zdrowego płodu powinien spaść poniżej 10 tysięcy zł. Natomiast tak jak to jest teraz, to dziecko oprócz tego kosztu generuje także koszt osiemsetplusowy. Czyli te osiemsetplus tak samo tu bruździ jak i w przypadku kosztu dzieci nie z in vitro (wiadomo, że to już nie działa, a płacić trzeba).

Co do demografii - rynek próżni nie znosi. W poniższym materiale zostało zasygnalizowane zjawisko, które rozwinie się bardzo mocno w nadchodzących latach. Będzie sporo działań pozornych, trochę też rzeczywistych, bo na odsunięcie od władzy geriatrii się nie zanosi, lecz zjawisko będzie narastać lawinowo, co jest wstępem do umożliwienia formalnie eutanazji z przyczyn w zasadzie ekonomicznych.

Porzucenia seniorów

Edytowane przez adashi
Opublikowano
W dniu 29.01.2026 o 14:06, trepek napisał(a):

Z rządowego programu in-vitro urodziło się już 10 tys dzieci. Wow!

Są to niewątpliwie jedne z najlepiej wydanych pieniędzy przez obecnie nam mości rządzących. Blisko 5% urodzeń.

Ciekawe, jaki promil kasy przewalonej na 500/800+ poszedł na to in-vitro.

W dniu 30.01.2026 o 10:27, adashi napisał(a):

Porzucenia seniorów

Coś się naprawdę zmieniło na gorsze? Mój wuj już dobre 30 lat temu (albo i więcej) za łapówki przechowywał teściową w szpitalu, gdy wyjeżdżał z żoną do sanatorium albo na święta... :E 

Opublikowano
3 godziny temu, Zas napisał(a):

Coś się naprawdę zmieniło na gorsze? Mój wuj już dobre 30 lat temu (albo i więcej) za łapówki przechowywał teściową w szpitalu, gdy wyjeżdżał z żoną do sanatorium albo na święta... :E 

Jest zdecydowanie gorzej ilościowo. Kwotowo to jest dramatycznie gorzej. Wycena (koszt ponoszony przez budżet) doby pobytu w szpitalu teraz i 30 lat temu to dwa różne światy.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Znaczy mają pracować do śmierci, czy zaoferuje się im eutanazol? :E 
Wydaje mi się, że wystarczy zlikwidować połowę przywilejów, wcześniejsze emerytury, do tego zrównać wiek kobiet i mężczyzn i pogonić KRUS.

Opublikowano
25 minut temu, Zas napisał(a):

Znaczy mają pracować do śmierci, czy zaoferuje się im eutanazol? :E 
Wydaje mi się, że wystarczy zlikwidować połowę przywilejów, wcześniejsze emerytury, do tego zrównać wiek kobiet i mężczyzn i pogonić KRUS.

Na samą likwidację przywilejów jest już za późno. To zdecydowanie za mało przy dzisiejszej demografii która od wielu lat jest niska ale rządzący całkowicie ignorują ten problem tak jakby go nie było. Nie istniał. 
Podobnie z energetyką, ogrzewaniem, służbą zdrowia. Tylko system emerytalny i demografia są dużo poważniejszymi problemami.

A sama eutanazja lub śmierć trochę za mało. Powinni pracować minimum do 70 roku życia. Jak ktoś umrze wcześniej to wyciągnąć z trumny i zagonić z powrotem do roboty żeby do 70 dociągnął.

od lat 90tych mamy same niże demograficzne z lekkimi wzrostami i późniejszym dużym spadkiem. Nie ma kto utrzymać ostatnich wyżów demograficznych a rządzący są w takim wieku że ich nie interesuje co będzie za dekadę. 

Opublikowano
20 minut temu, Dimazz napisał(a):

Na samą likwidację przywilejów jest już za późno. To zdecydowanie za mało przy dzisiejszej demografii która od wielu lat jest niska ale rządzący całkowicie ignorują ten problem tak jakby go nie było. Nie istniał. 
Podobnie z energetyką, ogrzewaniem, służbą zdrowia. Tylko system emerytalny i demografia są dużo poważniejszymi problemami.

A sama eutanazja lub śmierć trochę za mało. Powinni pracować minimum do 70 roku życia. Jak ktoś umrze wcześniej to wyciągnąć z trumny i zagonić z powrotem do roboty żeby do 70 dociągnął.

od lat 90tych mamy same niże demograficzne z lekkimi wzrostami i późniejszym dużym spadkiem. Nie ma kto utrzymać ostatnich wyżów demograficznych a rządzący są w takim wieku że ich nie interesuje co będzie za dekadę. 

Wystarczy zmienić paradygmat emerytalny. :) 

Opublikowano (edytowane)

Jak cię bolą te emerytury śmieszne,skoro ludzie pracowali kilkadziesiąt lat na nie..... Może zlikwidujmy z każdego pokoju 2 urzędników ? Doputy będzie urzędnik który decyduje o pozwoleniu wycięcia  zasadzonego przez ciebie,twojego ojca ,dziadka drzewa rosnącego na twojej własności doputy to państwo będzie kartonem 

Edytowane przez janek25
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Totek napisał(a):

Wszystko to o czym piszesz wiąże się ze śmiercią polityczną ludzi którzy to wprowadzą. 

To o czym pisze Dimazz też. :P W dodatku jest głupim baitem. :E Choć sam filmik ciekawy, nawet jeśli dla znających temat sporo w nim oczywistości, ale ładnie zebranych.

janek25 - ach, ci mityczni urzędnicy i kompletna nieznajomość tego, jak zamordystyczne potrafią być przepisy lokalne i jak absurdalne są kontrole "twojej własności" na 40-letniej mortgage w USA. :E 

Edytowane przez Zas
Opublikowano (edytowane)

W USA to mogą być ludożercy co mnie to obchodzi.Na każdym styku wójta,burmistrza funkcjonuje mafia od dziesiątek lat. Wystarczy zobaczyć co się stało jak nadepnieto na interes pewnego wójta i schroniska dla psów 

Edytowane przez janek25
Opublikowano
39 minut temu, Zas napisał(a):

To o czym pisze Dimazz też. :P W dodatku jest głupim baitem. :E Choć sam filmik ciekawy, nawet jeśli dla znających temat sporo w nim oczywistości, ale ładnie zebranych.

janek25 - ach, ci mityczni urzędnicy i kompletna nieznajomość tego, jak zamordystyczne potrafią być przepisy lokalne i jak absurdalne są kontrole "twojej własności" na 40-letniej mortgage w USA. :E 

Daj spokój. To jest poziom świadomości pijanego wujka Staszka na weselu.