Skocz do zawartości

Clair Obscur: Expedition 33

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 godziny temu, Reddzik napisał(a):

6:10 -"I zamiast tego wybrałam życie gejowskie" xD  Polecam z lektorem AI. :E 

image0.png.7995516462b9fe32a31efa4313689

Zamiast powiedzieć coś zwyczajnego, musiała od razu ogłosić wszystkim, że podobają jej się dziewczyny. Na uja coś takiego mówić podczas odbierania nagród. 

• Haha 1
Opublikowano

yy nie. :E 
No ja tam bym się nie czepiał, gdyby było klasyczne "dziękuję mężowi/żonie". Ale jak ktoś zaczyna wykładać "queer joy" w przemowie o nagrodzie za najlepszy występ w grze…trochę z czapy i wg. mnie zupełnie nie potrzebne. 

Opublikowano (edytowane)
W dniu 21.11.2025 o 15:22, Jaycob napisał(a):

Zamiast powiedzieć coś zwyczajnego, musiała od razu ogłosić wszystkim, że podobają jej się dziewczyny. Na uja coś takiego mówić podczas odbierania nagród. 

Co w tym kontrowersyjnego... Mnie np. też podobają się dziewczyny. :E 

No ładną pulę nagród zgarnęli, chyba aż za dużo tego.

Edytowane przez Zas
Opublikowano (edytowane)

Gram w tą grę od kilku dni, jest całkiem niezła, ale zaczyna mnie coraz bardziej irytować to, że w walce nie wiem na co przeciwnicy są wrażliwi i czym najlepiej ich traktować, a spamiętać wszystkiego nie idzie (i nie zamierzam) :heu:
Natrafiłem już na kilka wielkich przeciwników, którzy traktują mnie na jeden strzał, więc pominąłem ich, może jak zapamiętam, co jest wątpliwe przez kolejną bzdurę, jaki jest bezużyteczna mapa (nie zawsze dostępna), która nawet nie pokazuje nazwę lokacji i czego w nich jeszcze nie zrobiliśmy :sciana: ... to może wrócę, w co wątpię :dupa:

Edytowane przez PaVLo
Opublikowano
16 godzin temu, PaVLo napisał(a):

Gram w tą grę od kilku dni, jest całkiem niezła, ale zaczyna mnie coraz bardziej irytować to, że w walce nie wiem na co przeciwnicy są wrażliwi i czym najlepiej ich traktować, a spamiętać wszystkiego nie idzie (i nie zamierzam) :heu:
Natrafiłem już na kilka wielkich przeciwników, którzy traktują mnie na jeden strzał,

BgsQXsg.jpeg

• Haha 4
Opublikowano (edytowane)
18 godzin temu, PaVLo napisał(a):

Natrafiłem już na kilka wielkich przeciwników, którzy traktują mnie na jeden strzał, 

Zależy gdzie jesteś, ale gra nawet dialogiem postaci sugeruje by omijać pewnych przeciwników w danym momencie. ;)

Jest też "kilku" opcjonalnych.

Jeśli wyjdziesz z pewniej wioski to możesz znaleźć "arenę" na mapie świata i tam dobrze ćwiczy się parowanie. Ewentualnie pozostaje znalezienie przeciwnika blisko flagi i potrenowanie tam.

Ogólnie system walki podchodzi pod przyjemny klikacz parowania / unikania i zabawę statystykami oraz kombinacjami umiejętności.

A mapy specjalnie nie ma, ani checklisty. Poboczne aktywności są rzeczywiście niepotrzebne do ukończenia, ale jeśli podobają się to może to wzmocnić rozterkę na koniec. Wystarcz główny wątek i na co masz ochotę ;)

Edytowane przez musichunter1x
Opublikowano

Gra ma klimatyczne lokacje, oraz w miarę proste zagadki z napotkanymi postaciami, ale brak mapy i statystyk przeciwników, skutecznie obniża emocje. Szkoda też że w czasie eksploracji nie da się na stałe wyciągnąć jakiegoś interfejsu na ekran. 

Gra daje poczucie, że trzeba przy niej ciągle siedzieć, aby nie zapomnieć, że minęliśmy jakąś walkę, teren czy poboczne "zadanie", bo nigdzie nie zanotujemy tego :heu: 

Gra powinna oferować takie ułatwienia, zwłaszcza, że nie każdy ma czas siedzieć ciągle przy jednym tytule, bo przychodzi w końcu zmęczenie i sięgamy po inny .. zapominając powoli co i gdzie pominęliśmy.

• Like 2
Opublikowano
58 minut temu, PaVLo napisał(a):

Gra ma klimatyczne lokacje, oraz w miarę proste zagadki z napotkanymi postaciami, ale brak mapy i statystyk przeciwników, skutecznie obniża emocje. Szkoda też że w czasie eksploracji nie da się na stałe wyciągnąć jakiegoś interfejsu na ekran. 

Gra daje poczucie, że trzeba przy niej ciągle siedzieć, aby nie zapomnieć, że minęliśmy jakąś walkę, teren czy poboczne "zadanie", bo nigdzie nie zanotujemy tego :heu: 

Gra powinna oferować takie ułatwienia, zwłaszcza, że nie każdy ma czas siedzieć ciągle przy jednym tytule, bo przychodzi w końcu zmęczenie i sięgamy po inny .. zapominając powoli co i gdzie pominęliśmy.

Dzięki, zastanawiałem się czy nie spróbować, już mi przeszło. Nie cierpię takich gier, nie mam czasu na bezsensowne poszukiwania. 

• Upvote 1
Opublikowano

Trochę absurd. Nie każda gra musi być dla wszystkich. Z jednej strony narzekanie, że gry są odtwórcze, mało oryginalne ale z drugiej strony chcielibyście żeby każda gra byla taka sama. Ja nie lubię soulsów ale nie mówię, że gra powinna mieć możliwość sejwowania w każdym momencie a nad przeciwnikami powinny się wyświetlać ikonki, które mi mówią czy warto walczyć z tym przeciwnikiem czy nie i kiedy robić unik a kiedy atakować.

Opublikowano (edytowane)
37 minut temu, galakty napisał(a):

Dzięki, zastanawiałem się czy nie spróbować, już mi przeszło. Nie cierpię takich gier, nie mam czasu na bezsensowne poszukiwania. 

Bezsensowne są tylko, jeśli robisz zupełnie zbędne, poboczne zadania, które są dla fanów i wydłużenia czasu obcowania ze światem, ale same nic sensownego nie wnoszą. Szczególnie biorąc pod uwagę końcówkę gry, której nie polecam wyszukiwać. 
Sam olałem wielu pobocznych wrogów lub zadań, przynajmniej po pierwszych lokacjach i nie wracałem do eksploracji głębin oraz przestworzy.

Warto to przejść dla muzyki, widoczków, trochę walki, ale przede wszystkim kolejki emocjonalnej we fabule i dobrze skomponowanym przebiegu scen.
Jeśli ktoś polubi system walki to zostanie na dłużej... A znajdźki tekstowe można sobie potem wygooglać, bo niektóre są warte odsłuchania, choćby dla śmiechu, ale uparte szukanie ich w świecie może być męczące po pewnym czasie... Za to są dobrze umiejscowione, bo otoczenie również opowiada historię.
Jest to po prostu dobra, zwarta filmówka z angażującą formą i przyzwoitą walką, ale nie będzie to kultowa gra. Moim zdaniem za dużo pobocznych dupereli rozrzedza tą grę oraz jej przekaz i powinni umieścić to w drugim trybie, ale jest dość łatwo trzymać się głównej zawartości.
Po takiej retrospekcji, jednak twierdzę że warto obniżyć poziom trudności, choćby na konkretne walki, jeśli nie chce się dłubać mechanikach, które nie są niesamowite. 

Edytowane przez musichunter1x
  • Upvote 1
Opublikowano
45 minut temu, galakty napisał(a):

Ja raczej ją skończę, bo podoba mi się świat i nawet fabuła, ale raczej nie będę się męczył z każdym przeciwnikiem dla jakiejś nowej fryzury czy majtek. 

44 minuty temu, bleidd napisał(a):

Trochę absurd. Nie każda gra musi być dla wszystkich. Z jednej strony narzekanie, że gry są odtwórcze, mało oryginalne ale z drugiej strony chcielibyście żeby każda gra byla taka sama. Ja nie lubię soulsów ale nie mówię, że gra powinna mieć możliwość sejwowania w każdym momencie a nad przeciwnikami powinny się wyświetlać ikonki, które mi mówią czy warto walczyć z tym przeciwnikiem czy nie i kiedy robić unik a kiedy atakować.

Nie no, gra jest akurat ciekawa, ale walki to niemal jak w Dark Souls, trzeba nauczyć się kiedy należy zrobić unik lub blok, na szczęście jak coś nie pójdzie to zapis mamy niedaleko.

W grze trafiłem już kilka razy na to, że w czasie walki, kamera ustawiła się za jedną z moich postaci, gdy atakowana była inna i nie widziałem chwili ataku i nie mogłem skutecznie zrobić manewrów :kwasny:
W grze powinna być możliwość podejrzenia statystyk wrogów, aby skuteczniej wykorzystywać punkty akcji i tą masę umiejętności, zwłaszcza jak walczymy kolejny raz z takimi samymi, więc już powinny być widoczne słabe i mocne strony.

Opublikowano
1 godzinę temu, musichunter1x napisał(a):

Sam olałem wielu pobocznych wrogów lub zadań, przynajmniej po pierwszych lokacjach i nie wracałem do eksploracji głębin oraz przestworzy.

Też olałem, bo w 99% ten content nie wnosił żadnej wartości. Głównie było to po prostu levelowanie, bicie ukrytych bossów, i zdobywanie kolorowych gaci, a także motywy zręcznościowe typu plaża - nie wiem na jakiego uja oni tam wrzucili, bo pasowało do tej gry jak garbaty do ściany. 

W tej grze jechać fabułę główną, delektować się warstwą audio-wizualną i całą resztę olać. 

• Like 1
  • Upvote 1