Skocz do zawartości

The Last of Us Part II Remastered - PS5, PC

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
21 minut temu, Reddzik napisał(a):

Mam i ja, nie mogłem się obejść 145zł w cdkeys, Part 1 nie mam i nie grałem na PC bo miałem RTX z 8gb vram, a teraz mając taką kartę mogę zaszaleć:E To będzie moje drugie podejście do gierki, pierwszy raz na PS5

obraz.png.d47de879dcd4bdae83ecd9a3cd35b9ef.png

Ale wpierw muszę skończyć Indianę, ale pewnie nie dam rady i zaraz zapodam instalację :pijaki:  Tylko co zrobić... mowa o tym co mnie będzie czekać :cenzura: I to jeszcze tym razem na trudnym, kurde nie wiem czy się ośmielić, ale chyba zaryzykuję, na normalu czasem trzeba było powtarzać, ale na trudnym może będzie inny "scenariusz" i gameplay? Może ominą mnie to "niedobre" rzeczy:Up_to_s:

Też kończę Indiane, ale to będzie moje pierwsze przejście Part2. Chyba sobie nawet zrobię taki maratonik z The Last of Us i przejdę Part1 po raz trzeci i dopiero później Part2, też myślę o poziomie trudnym tym razem ;)

• Like 1
Opublikowano

Tam masz opisane przy wyborze, ale ja nigdy nie grałem na trudnym ani w jedynkę ani w dwójkę. Zapewne mniej ammo, materiałów, i pewnie mocniej będą nas bić, musimy przemyśleć pewne ruchy bo może zabraknąć nam leków do leczenia itp.

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Na moim setupie 4k dlss quality i wszystko na ultra trochę mi fps skakał (między 95 a 120fps), z fg stałe 120fps (117 dokładnie;)). Port super, trochę aliasing na włosach podczas rozgrywki jak się przypatrzę i tyle. Teksturki ostre, hdr ładnie świeci. Jest ostrzej i płynniej niż na konsoli.

Edytowane przez @MUZ
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, JeRRyF3D napisał(a):

Kupuję ten świat w całości.
Pierwsza IMO gra, której scenerie zimowe łykają te z RDR2.

To prawda!

Wizualnie to jest kompletny odlot jeszcze OLED+HDR (kapitalny jest tutaj) i człowiek czuje, że dla takich chwil zostaje graczem. :balon:

P.S. 120FPS w natywnym 4K na Ultra to już nie pamiętam kiedy miałem... Grając w to na PS4 człowiek nawet nie marzył o takiej jakości.

The Last of Us™ Part II v1.0.10402.1014 03.04.2025 21_49_46.png

Edytowane przez userKAMIL
  • Like 3
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Tekstury na modelach sztos. Krew, skazy, blizny, łzy - rewelacja.
Lubię ten silnik za wypalcowaną gitarę, albo blaty stołów, umazane szyby, defekty kurtek, cery, odstające "losowo" nitki, dziury,
te wypłowienie szarej bluzy dresowej z kapturem Ellie + przetarcie na ramieniu - wrącz się czuje w dotyku. 

Edytowane przez JeRRyF3D
  • Like 3
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, JeRRyF3D napisał(a):

Tekstury na modelach sztos. Krew, skazy, blizny, łzy - rewelacja.
Lubię ten silnik za wypalcowaną gitarę, albo blaty stołów, umazane szyby, defekty kurtek, cery, odstające "losowo" nitki, dziury,
te wypłowienie szarej bluzy dresowej z kapturem Ellie + przetarcie na ramieniu - wrącz się czuje w dotyku. 

Widzę, że też „szukasz” takich detali. ;) To jest wielka moc tej gry!

Zwróćcie też uwagę pod czas luźnych rozmów Eli jakie grymasy na twarzy robi. Trzeba kamera najechać ale zrywa to kapcie strasznie! 
Pamietam w jedynce pod czas dialogów był taki efekt, że postać w gniewie jak mówiła/krzyczała to drobinki śliny leciały. Tutaj jeszcze na to nie natrafiłem ale mocno w głowie mi to zostało. ;)

7 minut temu, YouKnowSedri napisał(a):

Grę ogrywałem na ps4, także w moim przypadku przeskok ogromny

Eeetam wczoraj na PPE pisali, ze obraz za ostry na PC i na konsolach lepiej było. XD

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Naughty Dog umie w takie detale 🙂 już na ps4 to wszystko wyglądało super, a co dopiero teraz na PC. Ja ogrywałem na PS4 Pro, potem na PS5, ale kusi żeby kupić obie części i ograć jeszcze raz na PC w pełnym 4k 🙂

Edytowane przez Pavel87
  • Like 1
Opublikowano

Pamiętam jak grałem na ps4 pro i w tej miejscówce gdzie jest pełno paproci moj plejaki przechodził w tryb startującego odrzutowca, a na PC cisza 140+ fps.. Miodzio 

2 minuty temu, Reddzik napisał(a):

Jestem ciekaw czy zobaczę efekt WOW, bo ja grałem na PS5, tam był patch podnoszący chyba 60fps i coś jeszcze.

Jest różnica.. Masz 4080s wiec możesz odpalic na maxie 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Reddzik napisał(a):

Jestem ciekaw czy zobaczę efekt WOW, bo ja grałem na PS5, tam był patch podnoszący chyba 60fps i coś jeszcze.

Najpierw dali tego patcha a później remastera ale to nawet nie stało obok tego co mamy na PC. Obraz jest prawdziwa igła!

Krew jak tryska z gardła po podcięciu nożem coś pięknego. (Tak samo po trafieniu pocisku) Sporo jest detali niekoniecznie na pierwszym planie. Nawet ten padający śnieg ma takie mikro drobinki jak się człowiek przypatrzy. 

Opublikowano
1 godzinę temu, dawidoxx napisał(a):

Graficznie jest top ;) 

Graficznie top, ale przede wszystkim design świata robi kapitalną robotę. Pod tym względem niewiele można grze zarzucić. Animacje, efekty cząsteczkowe, jest na czym zawiesić oko. Zwłaszcza teraz, choć już wersja PS4 wyciskała ostatnie soki z konsoli. 

• Like 1
  • Upvote 2
Opublikowano

Ja wczoraj wieczorem nie miałem czasu zbytnio grać, a może w sumie i energii :E więc odpaliłem tylko No return żeby sprawdzić jak gra działa.

Na 3080ti full detale 1440p i dlssq gra w tym trybie trzymała się dość wyraźnie powyżej granicy 70-80 fps, więc jak na 4 letnie gpu jest imho bardzo dobrze. Wydaje się, że port faktycznie o kilka klas wyżej TLOU1.

Nawet kompilacja shaderów nie jest taka upierdliwa jak w jedynce.

Opublikowano

Jak dla mnie to tam nie ma co naprawiać :E gra jest wystarczająco grywalna na wszystkim począwszy od handheldów - fakt, ultra są zarezerwowane dla najmocniejszych kart, ale vhigh z dlssq nawet na moim 3080ti to spokojne 70-80 fps, a największe spadki jakie widziałem to do 55? :E 

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

To całe dziwne Digital Foundry podobno na 5090 ma 80fps z groszem w 4k z dlss performance? Nie oglądałem ich materiału dokładnie, ale o co chodzi jak wyżej niektórzy piszą, że na 4090 z dlaa mają 120fps (w 4k)? Ja na 5080 z dlss quality i bez fg miałem średnio ponad 100fps w 4k.

Jest sposób na wymuszenie dlss transformer bez nvidia app (nie chcę jej instalować)?

Edytowane przez @MUZ