Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 3,4 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, aureumchaos napisał(a):

No to chyba tez zalezy jak swiatlo pada bo tutaj przyklad pokazuje o wiele wieksze roznice z RR i bez:

DF tez pkazuje ze roznice sa znaczne i na zenatrz  i wewnatrz...

Sprawdziłem w Banku. Różnica spora jeżeli chodzi o światło wpadające przez okna, po prawej też jest okno, którego nie widać na obrazku:

DLSS RR jakość oświetlenia MAX:

zQvwFwI.jpeg

DLAA, bez RR, jakość oświetlenia MAX:

CLPua8a.jpeg

Dodatkowo przy DLAA i jakości oświetlenia MAX coś dziwnego dzieje się z włosami czyli brodą jegomościa. 

Ensmt6B.jpeg

DLAA, bez RR, MAX, broda ciemna:

VlefjfE.jpeg

DLAA, bez RR, KINOWA, broda wygląda ok:

ft919AL.jpeg

Jakby co, to ja z włączona latarenką popylam cały czas, więc stąd to światełko od postaci.

Edytowane przez Ryszawy
Opublikowano
30 minut temu, Ryszawy napisał(a):

Sprawdziłem w Banku. Różnica spora jeżeli chodzi o światło wpadające przez okna, po prawej też jest okno, którego nie widać na obrazku:

zQvwFwI.jpeg

DLAA, bez RR, jakość oświetlenia MAX:

CLPua8a.jpeg

Dodatkowo przy DLAA i jakości oświetlenia MAX coś dziwnego dzieje się z włosami czyli brodą jegomościa. 

Ensmt6B.jpeg

DLAA, bez RR, MAX, broda ciemna:

VlefjfE.jpeg

DLAA, bez RR, KINOWA, broda wygląda ok:

ft919AL.jpeg

Jakby co, to ja z włączona latarenką popylam cały czas, więc stąd to światełko od postaci.

No mniejsze sa roznice niz DF mialo. Strzelam ze to moze byc po paczach i dlatego jest teraz lepiej. 

• Like 1
Opublikowano

Ta gra to chyba już z myślą o nowych konsolach powstała :E

Screenshot-20260402-141555-Samsung-Inter

Screenshot-20260402-141615-Samsung-Inter

Screenshot-20260402-141622-Samsung-Inter

To wyjaśnia dlaczego do redakcji DF wysłali PS5PRO już z ziainstalowanym Crimson Desert na dysku 🙃

Ciekawe jak to będzię z nowym GTA😅🤭😉?

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, DITMD napisał(a):

Żeby oni tak nad fabułą przysiedli jak nad tymi wszystkimi szczególikami, to byłby cud, miód i orzeszki a tak mamy tylko miód i orzeszki ;) 

No i jeszcze jedna rzecz, która mi się podoba, a którą dość późno odkryłem to to, że można się po prostu nauczyć wielu rzeczy z drzewka umiejętności obserwując jak to robią inni. Dzięki podskakującej grupce dzieciaków w Poroninie można sobie za darmo skakanie ogarnąć. Ale z drugiej strony, jak się z jakimś bossem turlasz po arenie, to wyskakujące komunikaty o tym, że czegoś tam się właśnie nauczyłeś, wkurzają.

Edytowane przez Ryszawy
  • Upvote 1
Opublikowano

Dzisiaj wrzuciłem najnowsze stery 595.97, podmieniłem biblioteki DLSS na 310.6 oraz zmieniłem w grze DLSS na 4.5L i teraz zdarza się, że gra mi się zawiesza gdy wchodzę do inwentarza lub przeglądam dziennik, a GPU podchodzi pod 350W (uv). Wcześniej tego nie miałem i teraz zastanawiam się jakie zmiany cofnąć :hmm:

Opublikowano (edytowane)
44 minuty temu, Ryszawy napisał(a):

Żeby oni tak nad fabułą przysiedli jak nad tymi wszystkimi szczegulikami, to byłby cud-miód i orzeszki.

Zabawne, że mam więcej godzin nabitych w tej grze, gdzie fabuła to tylko intro do mechanik w niej zawartych, niż w większości tych fabularnych, narracyjnych, wielowątkowych rpgów, w których fabuła gra pierwsze skrzypce. W takich grach jak Crimson cenię immersję, eksplorację i gameplay bardziej niż narrację i fabułę, dlatego mam frajdę z ogrywania ich. Poza tym każdy odbiera to inaczej w zależności od oczytania, doświadczenia, rozeznania i osobistych preferencji. To, co jest dobre dla Ciebie, może być słabe dla mnie i vice versa. Fabularny Aether & Iron poszedł w odstawkę, dopóki nie skończę z Crimsonem, to samo Esoteric Ebb, na horyzoncie majaczy kolejne dlc do Rogue Tradera, Glasshouse, Starfinder Afterlight, ZERO PARADES: For Dead Spies. W tych tytułach będzie się liczyć dla mnie fabula, w grze akcji, sandboxie jak Crimson, ma ona drugorzędne znaczenie.

Edytowane przez DITMD
Opublikowano
34 minuty temu, PaVLo napisał(a):

Dzisiaj wrzuciłem najnowsze stery 595.97, podmieniłem biblioteki DLSS na 310.6 oraz zmieniłem w grze DLSS na 4.5L i teraz zdarza się, że gra mi się zawiesza gdy wchodzę do inwentarza lub przeglądam dziennik, a GPU podchodzi pod 350W (uv). Wcześniej tego nie miałem i teraz zastanawiam się jakie zmiany cofnąć :hmm:

Zrób sweep DDU, i zainstaluj na czysto te stery. 

Opublikowano (edytowane)

U mnie po zmianie sterów na nowsze karta w końcu wzięła się do pracy. Przedtem wiatraki kręciły się na 38%, teraz na 48%.

Ktoś wie jak się tutaj łopaty używa, a właściwie gdzie można coś wykopać? Są do tego jakieś ikonki na minimapie?

Edytowane przez Ryszawy
Opublikowano (edytowane)

Łopatę używałem do jednego zadania i używa się jej tak jak kilofa. LB+RB, Więcej tej łopaty nie użyłem. Nie wiem czy coś się znajdzie, czy kolejna misja, a może już nic z niej nie będzie.

Co gdzie kopać, to nie wiem ale "kopie" się tak jak kilofem, widać jasny punkt. 

Edytowane przez Reddzik
Opublikowano
@azgan w skrócie po premierze: odbiór jest pozytywno-mieszany, ale bardziej na plus niż na minus.

- Największy plus: świat, eksploracja, klimat i masa rzeczy do robienia. Sporo osób zwyczajnie wsiąkło.
- Gameplayowo ludzie chwalą walkę, wspinanie, odkrywanie, rozwój postaci i ogólny sandboxowy feeling.
- Największy minus: fabuła i questy — raczej pretekst do latania po świecie niż jakaś wybitna historia.
- Często przewija się vibe, że to bardziej „single-player MMO” niż klasyczny mocny fabularnie RPG.
- Technicznie największa drama nie jest o stutter, tylko o jakość obrazu: DLSS/RR/HDR, mydło, noise, migotanie, pop-in.
- RR daje dużo lepsze światło i klimat, ale potrafi też zjeść fps i dorzucić swoje problemy z obrazem.
- HDR też dzieli ludzi: jedni mówią „jest git”, inni dalej kombinują z poprawkami.

TL;DR:
- jak chcesz świata, eksploracji i dłubania w systemach → forum raczej mówi brać
- jak priorytetem są fabuła i dopieszczona technika obrazu → raczej poczekać na patche/promkę

Najkrócej: świetna gra do wsiąknięcia, słabsza gra do przeżywania fabuły.

gpt-5.4-2026-03-05

• Thanks 1
  • Upvote 1
Opublikowano
15 minut temu, DITMD napisał(a):

Zrób sweep DDU, i zainstaluj na czysto te stery. 

20 minut temu, AudRob napisał(a):

Mam 595.79 takie wpadły pod rękę i jest wszystko git .

Zmieniłem tylko DLSS na oryginalne z gry, czyli 310.5.2 i na razie gra chodzi, jednak zauważyłem, że nieco bardziej obciąża sprzęt, zwłaszcza na animacji uruchamiania gry z tym "tunelem" z sześcianami, jest o ~100W większy pobór GPU niż na 310.6, reszta wygląda podobnie.

Opublikowano
33 minuty temu, Ryszawy napisał(a):

U mnie po zmianie sterów na nowsze karta w końcu wzięła się do pracy. Przedtem wiatraki kręciły się na 38%, teraz na 48%.

Ktoś wie jak się tutaj łopaty używa, a właściwie gdzie można coś wykopać? Są do tego jakieś ikonki na minimapie?

Tak jak kilofa.

Opublikowano

Chyba źle się wyraziłem. Chodzi mi o to czy są tu jakieś miejsca do kopania, takie nie-questowe? Bo złoża minerałów to sobie odkrywasz i kilofem, czy tym wiertłem, pozyskujesz materiał. A tutaj, da się jakiś grób rozkopać? Jakieś zakopane skarby znaleźć? Takie jak te ukryte za wodospadami (te są przynajmniej zaznaczone piramidką z kamieni).

Opublikowano (edytowane)

Niestety głupio, ganiam cały czas z kilofem i z innym ustrojstwem, bo może mi się przydać.

Dodam, że czasem wejdę na reddit poczytać co tam gracze piszą o Crimsonie - bez spoilerów, to nie spotkałem się z żadną wzmianką na temat łopaty...

Edytowane przez Reddzik
Opublikowano
3 minuty temu, Reddzik napisał(a):

Niestety głupio, ganiam cały czas z kilofem i z innym ustrojstwem, bo może mi się przydać.

Dodam, że czasem wejdę na reddit poczytać co tam gracze piszą o Crimsonie - bez spoilerów, to nie spotkałem się z żadną wzmianką na temat łopaty...

Kilof to mus i łupanie skał.