Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zrzutekranu2026-04-04083019.png.ade0cc8dfc072e24476c0a394861faaf.png

Witajcie, Szarogrzywi.
Poniżej przedstawiamy listę najważniejszych zmian i ulepszeń w aktualizacji 1.02.00.

Spoiler

Główne zmiany

W ramach tej aktualizacji dodano między innymi opcję ukrywania nakrycia głowy oraz rozszerzono pojemność osobistego magazynu do 1000 miejsc.

Dodatkowo, dla Szarogrzywych preferujących wcześniejszy sposób sterowania, dodano opcję jego wybory, a także wprowadzono dalsze usprawnienia związane ze sterowaniem.  

Aktualizacja

Steam (PC): Aktualizacja dostępna.
Steam (Mac): Aktualizacja dostępna.

Lista zmian aktualizacji 1.02.00

Zawartość

Wraz z rozbudową obozu Szarogrzywych pojemność prywatnego magazynu będzie zwiększać się z 240 do maksymalnie 1000 miejsc.

Dzięki systemowi rozbudowy obozu, który składa się z pięciu etapów, możesz powiększyć swój magazyn w następujący sposób:

Obóz podstawowy: 240 miejsc

Pierwsza rozbudowa: +100 miejsc

Druga rozbudowa: +100 miejsc

Trzecia rozbudowa: +100 miejsc

Czwarta rozbudowa: +100 miejsc

Ostateczna rozbudowa: +360 miejsc

Umieszczono Splot Otchłani w Pailune.

Ulepszono możliwość wykrywania beczek z materiałami wybuchowymi przy użyciu umiejętności ‚Odbicie światła’ lub latarni.

Naprawiono błąd, w wyniku którego najemnicy nie wracali do momentu zakończenia czasu misji wojennych, jeśli misja została ukończona przed upływem limitu czasu.

Naprawiono błąd, w wyniku którego stan zagadek Otchłani był resetowany podczas przeglądania szczegółów lokalizacji w menu mapy będąc w Otchłani.

Naprawiono błąd, w wyniku którego postać stawała się niewidzialna, jeśli Artefakt Otchłani został zdobyty przed odtworzeniem przerywnika po zakończeniu odzyskiwania Otchłani.

Naprawiono błąd, w wyniku którego podczas resetowania wszystkich umiejętności resetowane były również umiejętności Dłoń mocy: Leczenie oraz Dłoń mocy: Skok.

Zmieniono wygląd niektórych potworów z unikalnymi mechanikami

Dodano nowy zestaw zbroi oraz hełm dla kotów.

Umożliwiono teleportację do już odblokowanych Bram Niebiańskich Ścieżek Otchłani. (Ta zmiana została wprowadzona w aktualizacji 1.01.00.)

Naprawiono problem, w którym czas odświeżania inwestycji bankowych pozostawał w stanie „odświeżanie" i nie ulegał zmianie. (Dodano: 2026-04-04 5:00 UTC)

Sterowanie

Dodano opcję „Sterowanie ruchem”.

Znajduje się ona w : Menu główne - Inne - Opcje - Ustawienia - Sterowanie - Sterowanie ruchem; dostępne są dwa tryby: Podstawowy i Klasyczny.

Szczegółowe informacje są dostępne w menu opcji w grze.

Podstawowy: przytrzymanie przycisku biegu powoduje przyspieszenie.

Klasyczny: wielokrotne naciskanie przycisku biegu powoduje przyspieszenie.

Zmieniono sposób zużycia energii przez wierzchowce.

Przy Podstawowym trybie sterowania, przytrzymanie przycisku biegu powoduje zużywanie energii w określonych odstępach czasu.

Przy Klasycznym trybie sterowania, wytrzymałość zużywana jest przy każdym naciśnięciu przycisku.

Warunki korzystania ze Splotów Otchłani zostały dostosowane w taki sposób, aby — z wyjątkiem niektórych sytuacji, takich jak bycie na wierzchowcu lub w trakcie lotu — można było korzystać z funkcji teleportacji.

Dodatkowo, w niedalekiej przyszłości planowane jest wprowadzenie możliwości natychmiastowego teleportacji samej postaci nawet podczas jazdy na niektórych wierzchowcach.

Umiejętności Lotu można teraz aktywować poprzez przytrzymanie przycisku skoku w powietrzu.

Poprawiono responsywność przycisku skoku wykonywanego po ataku.

Dodano podpowiedź sterownia „Wydostać się” podczas działania żywiołowych efektów statusu.

Naprawiono błąd, w wyniku którego stan Skupienia nie był przerywany podczas użycia umiejętności „Pośpiech wrony” w trakcie lotu.

Naprawiono błąd, w wyniku którego w określonych sytuacjach nie można było wyciągnąć broni wewnątrz zamku Demeniss.

Naprawiono błąd, w wyniku którego niektórzy bossowie teleportowali się zbyt daleko podczas walki.

Naprawiono błąd, w wyniku którego umiejętność Natychmiastowe przyspieszenie u konia nie działała poprawnie.

Naprawiono błąd, w wyniku którego podczas korzystania z Skupienia, będąc wyposażonym w miecz dwuręczny „Natychmiastowy kotratak” nie działał poprawnie.

Naprawiono błąd, w wyniku którego podczas celowania narzędziem kamera obracała się w stronę pobliskich przeciwników.

Naprawiono błąd, w wyniku którego interakcje przy użyciu określonych narzędzi były niedostępne.

Naprawiono błąd, przez który wielokrotne naciskanie klawisza biegu powodowało, że koń poruszał się z maksymalną możliwą prędkością, niezależnie od swoich statystyk.

Zadania

Naprawiono błąd w Rozdziale 6, w wyniku którego po zapisaniu/wczytaniu gry w określonych sytuacjach nie można było kontynuować zadania po pokonaniu bossa.

Naprawiono błąd, w wyniku którego sprzedaż powiązanego przedmiotu przed rozpoczęciem zadania „Napędzana zawiścią plotka” uniemożliwiała jego ukończenie.

Poprawiono błąd w Rozdziale 11, w którym klucz potrzebny do wykonania zadania znikał z ekwipunku, uniemożliwiając dalszą realizację misji.

NPC / Dialogi

Naprawiono błąd, w wyniku którego niektórzy NPC związani z zadaniami nie pojawiali się.

Poprawki i ulepszenia UI

Ulepszono działanie powiadomień o użyciu przedmiotów w prawym dolnym rogu ekranu, przedmiot będzie teraz używany natychmiast po jego wybraniu.

W oknie sprzedaży w sklepach, przedmioty możliwe do sprzedania są teraz wyświetlane w pierwszej kolejności.

W celu poprawy czytelności wskazówek sterowania wyświetlanych w prawym dolnym rogu ekranu, uporządkowano ich rozmieszczenie oraz treść.

Rozdzielono menu zapisu i wczytywania gry oraz dodano oznaczenia numerów slotów zapisu.

Naprawiono problem, w wyniku którego skalowanie minimapy działało nieprawidłowo podczas jazdy na wierzchowcu z maksymalną prędkością.

[Klawiatura/Mysz] Naprawiono błąd, w wyniku którego kursor myszy znikał w menu magazynu.

Naprawiono błąd, w wyniku którego przy wejściu do menu ekwipunku konia sporadycznie nie można było prawidłowo przenosić przedmiotów.

Naprawiono błąd, w wyniku którego niektóre menu sporadycznie nie reagowały na interakcje lub były wyświetlane nieprawidłowo.

Naprawiono błąd powodujący zawieszenie gry podczas wchodzenia do niektórych menu lub korzystania z nich w określonych sytuacjach.

Ulepszono wyświetlanie wskazówki „Schowaj broń” tak, aby była widoczna podczas walki w trakcie jazdy na wierzchowcu.

Grafika / Ustawienia

W ustawieniach Języki i rozgrywka dodano opcję „Widoczność nakrycia głowy”.

Dostępne są następujące opcje: Zawsze widoczne, Widoczne tylko podczas walki, Ukryte tylko podczas cutscenek, Zawsze ukryte.

Dodatkowo wkrótce planujemy wprowadzenie funkcji ukrywania broni widocznej na plecach postaci, o którą prosiło wielu z was.

[PC/PlayStation 5/Xbox] Poprawiono jakość skalowania FSR.

[PC] Dodano obsługę technologii FSR SDK 2.2.

[PC] Poprawiono jakość generowania klatek FSR.

Naprawiono błąd, w wyniku którego włączenie opcji DLSS RR powodowało zwiększone zużycie pamięci.

Poprawiono problemy związane z obciążeniem GPU i zacinaniem się obrazu przy włączonych opcjach FSR-RR / DLSS-RR.

[PC] Naprawiono problem, w wyniku którego liście i inne elementy nie wyświetlały się prawidłowo przy wlączonych Ray Tracingu i opcjach FSR-RR / DLSS-RR.

Naprawiono błąd, w wyniku którego przy włączonych opcjach DLAA i HDR górna część ekranu migotała.

[PC] Naprawiono błąd renderowania twarzy postaci w pomieszczeniach, który występował przy minimalnych ustawieniach grafiki.

Wydajność / Stabilność / Uruchamianie gry

Naprawiono różne problemy związanye ze stabilnością, wydajnością oraz zawieszeniami gry na platformach PC, Mac i konsolach

Poprawiono różne błędy lokalizacyjne oraz ulepszono jakość tłumaczeń we wszystkich językach.

Inne

Naprawiono błąd, w wyniku którego w niektórych miejscach Korytarza Otchłani ściany były przenikalne.

Ulepszono działanie dźwięku tak, aby zmiana ustawienia kamery wpływa również na położenie źródła dźwięku.

Naprawiono różne inne problemy i wprowadzono poprawki w grze.

Inne

Naprawiono błąd, w wyniku którego broń nie była widoczna podczas użycia umiejętności „Dźgnięcie”, gdy jako broń dodatkowa wyposażone były „Gołe ręce”.

Dodano możliwość sprawdzenia informacji o licencjach w sekcji „Twórcy”.

Naprawiono błąd, w wyniku którego podczas minigier, takich jak Tujeon, dźwięk stawał się cichszy po zwycięstwie NPC.

Naprawiono błąd, w wyniku którego w określonych lokalizacjach i sytuacjach dźwięk otoczenia ulegał zniekształceniu.

• Like 1
  • Upvote 1
  • Odpowiedzi 3,4 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Dla każdego, kto lubi i używa broni na dwie ręce to są jego staty na maksimum, gdyby ktoś miał wątpliwości co do jego uszkodzeń itp.

Praktycznie wszystkie są podobne, a te, które nie są tak zniszczone, są rekompensowane prawdopodobieństwem ataku krytycznego.

Spoiler

obraz.thumb.png.3e41bd26c33b141d4c5b57a77b7da17a.png

Opublikowano (edytowane)

Na fejsie mi wyskoczyło, raz coś zobaczyłem i teraz mi spamują, muszę wywalać te badziewia. Nie zapisałem źródła, sorka. Nie wszystko oglądam i nie psuję sobie gry i tak gram swoim tempem.
Z tych mieczy mam dwa, jeden znajdźka Hwando i drugi z bossa.

Zaraz odpalam gierkę sprawdzić patcha, tak na szybko zanim wyjdę jajca święcić

Edytowane przez Reddzik
  • Like 1
Opublikowano

Co do patcha, jestem zaskoczony, bo wydaje mi się, że poszedł dosyć sporo FPS do góry, teraz z DLSS Q + RR + FG, prawie jak z DLSS balans o ile coś nie knocę. 
DLAA z RR czy bez w mieście to widać każdą dachówkę na dachu, tak ostro. Ale niestety z RR to jest lekko ponad 60fps z FG, wiec nie da się grać. z DLSS Q to ok 100-110 jest już lepiej. Zaś bez RR mam podobny fps 100-110. 

Póki co jedyne smużenie jakie nadal widzę, to w zamku z fabryką mikstur, na kołach widać smużenie z RR, bez tego nie ma. W Hernand nie ma smużenia, do tego droga wygląda b dobrze bez żadnych błędów póki co, a w DLAA to już widać każdą kostkę.
Jest spora różnica w jakości DLAA vs DLSS Q. Nie wiem czy nie lepiej grać bez RR, bo jakby ktoś ustawił sharpering na 1.0 albo wyżej.

• Upvote 2
Opublikowano
14 minut temu, Reddzik napisał(a):

Jest spora różnica w jakości DLAA vs DLSS Q.

W 1440p jest spora. W 4K DLAA vs 4K DLSS Q różnice się zacierają, bo im lepszy obraz źródłowy tym lepszy efekt. DLSS Q na ekranie 4K skaluje się z natywnej 1440p, która zapewnia odpowiednią ilość pikseli źródłowych i jest z czego "budować" obraz.

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, DżonyBi napisał(a):

Nie jest zwalony. Głupot się naczytałeś. Oczywiście do prawidłowego wyświetlenia HDR potrzebny też jest OLED.

Bogu dzięki, bo tak się przyzwyczaiłem do HDR że bez tego gry wyglądają słabo 

Sprawdzilem na szybko HDR jest  ok jak był a faktycznie przybyło FPS  gralem na FGx3 teraz moge  juz na x2  z DLSS Q + RR

Edytowane przez AlienT
Opublikowano (edytowane)

Ja gram na mini ledzie i HDR wygląda w porządku jak dla mnie. Nie używam Reno itp. Nawet noc ostatnio była dosyć ciemna, że nic nie widziałem. 

Kolega grający na RX 9070XT pisze, że RX teraz działa super miewa z FSR Q + FG z 180fps w 1440p... w to nie wierzę ale niech sobie pisze.

Edytowane przez Reddzik
Opublikowano (edytowane)

No Koreańczycy to mnie zaimponowali, nie dość, że łatają to z prędkością błyskawicy, to jeszcze słuchają graczy, bo o powrót dawnego sterowania jęczeli na Reddit. No i "dodano nowy zestaw zbroi oraz hełm dla kotów".

"Rozdzielono menu zapisu i wczytywania gry", to dla mnie, bo ja trochę upośledzony chyba jestem, bo już ze trzy razy udało mi się wczytać zapis, zamiast zapisać :cool:

I porównaj to do takiej Bethesdy, która wydaje łatki raz na pół roku, albo raz na kilka lat ;) i zostawia wszystkie błędy, które gracze zgłaszają...

Edytowane przez Ryszawy
  • Upvote 3
Opublikowano
14 minut temu, Reddzik napisał(a):

wieżę

Wybudujemy.

16 minut temu, Reddzik napisał(a):

HDR wygląda w porządku jak dla mnie

Jak masz ustawiony? Jaki peak, jaka jasność?

Opublikowano (edytowane)
W dniu 19.03.2026 o 06:58, DżonyBi napisał(a):

Średniak z potencjałem. Koreańczycy są zawzięci, więc może kolejnymi update'ami zrobią z tego hit.

Pisałem o tym ponad 2 tygodnie temu. Pracowałem z nimi kilka lat i mają mega determinację w działaniu i osiąganiu celu. Potwierdza się teraz.

Edytowane przez DżonyBi
  • Like 2